Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Dünyaya üç boyutlu animasyon filmi satıyor, içerde ‘3G’ye yoğunlaşıyor.

3G için içerik hazırlayan Momentum CEO’su Mehmet Özkan, “Sektör hızla gelişiyor. 3G sadece görüntülü konuşma değil. Bunun bir de arka planı olacak. Biz bu alanda içerikler hazırlayıp aracı kurumlarla GSM operatörlerine bu ürünleri satacağız. 3 boyutlu animasyon dizi filmler bile geliştiriyoruz” dedi.

CEPTEN görüntülü konuşma ve hızlı internet gibi yenilikler getiren 3G (üçüncü nesil) teknolojisi, içerik sağlayıcı sektörleri de hareketlendirdi. Dijital medya teknolojileri şirketi Momentum CEO’su Mehmet Özkan, “3G’yle birlikte internet ve cep telefonları yeni bir boyut kazandı. GSM operatörleri medya sektörü gibi çalışabilir. Biz de bu sektöre içerik hazırlıyoruz. 3 boyutlu animasyon filmleri üretiyoruz. Bu ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Animasyon dizi filmler bile hazırlıyoruz” dedi.

İçerik sektörü

Dünyada cep telefonu kullanıcılarının eğlence tarafına yoğunlaştığını dile getiren Mehmet Özkan, şu bilgileri verdi: “Türkiye cep telefonunda üçüncü nesil (3G) teknolojisi ile tanışmasının ilk ayını doldurmak üzere. 3G teknolojisi hem hızlı veri transferi sağlaması hem de 3G uyumlu cep telefonlarının daha iyi ekranlarının olması sayesinde cep telefonu üzerinden de zengin katma değerli içerik servislerinin verilebilmesine imkan sağlamakta. Türkiye’de 3G teknolojisine uygun içerik üretimi yapan az sayıda yerli Ar-Ge şirketinden birisiyiz. Tüm dünyada GSM operatörleri müşteri sayısında artış yaşanıyor. Bununla birlikte müşteri başına düşen konuşma gelirleri rekabetten dolayı düşmekte ama veri gelirlerinde artış görünmekte. Yani cep telefonları konuşma dışında farklı içeriklere ulaşmak için de gittikçe daha fazla kullanılmakta.”

Emmy ödülü de aldık

Momentum’u 1998’de kurduklarını belirten Mehmet Özkan, şu bilgileri verdi: “Bir süre Amerika’da çalıştık. Dijital TV ve dijital video işleme konularında Emmy ödülü aldık. 24 Amerikan patenti ve 100’den fazla bilimsel makale gibi başarılara imza attıktan sonra çalışmalarımızı Türkiye’de sürdürmeye karar verdik. D-Smart interaktif eğitim ve eğlence portalları, TV için üç boyutlu animasyon filmleri, bilgisayar oyunu ve elektronik eğitim platformları geliştiriyoruz. Culpa Innata isimli PC macera oyunumuz İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca’ya çevrilerek 2007-2008’de Amerika ve Avrupa’da bir çok ülkede piyasaya çıktı ve büyük başarı kazandı. Momentum TÜBİTAK Teknopark’ta yer alıyor. Projelerimizin büyük çoğunluğu Ar-Ge kapsamında ve projelere TÜBİTAK ile Avrupa Birliği FP6 fonlarından destek alıyoruz. Şimdi kendi geliştirdiğimiz Amerika’da patentlediğimiz üç boyutlu insan yüzü modelleme ve animasyon teknolojileri ve oyun teknolojilerimizi 3G sistemlerde kullanacağız.”

Animasyon pahalı bir iş

Türkiye’de 3G içeriği kullanacak olan müşterilerin ayda en fazla 20 TL harcayacağını söyleyen Mehmet Özkan, şöyle konuştu: “Bu ürünlerin ihracatı da çok önemli. Türkiye’den dünyanın dört bir yanına bu ürünleri ihraç edebiliyoruz. Eskiden mesajla haber paketi veriliyordu. Şimdi çok daha iyi görüntülü haber alınabilir. 3 boyutlu modelleme ve animasyon tarafı bu işin sanat kısmıdır ve pahalı olan bir şeydir. Reklam filmlerinde 40 saniyesi için 400-500 bin dolar para talep ediliyor. Kendi geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde animasyonu makul maliyetlerle üretebiliyoruz.”

En önemlisi hızlı üretmek

ANİMASYON üretiminin en önemli kısmının hızlı üretim yapmak olduğunu belirten Mehmet Özkan, şu değerlendirmeyi yaptı: “İstenilen animasyonu ve karakteri büyük bir hızla yaratabiliyoruz. Şu anda 3G’de büyük potansiyel var. Bizim en büyük uğraşımız içeriği sağlamlaştırmak. Her toplumunun eğlence ve mizah kültürü farklı olduğu için kendi üretimimiz önemli. Amerika’dan gelen mizahı belli kesim anlar ancak kendi yaptığımız çok daha yaygın olur.”

Tüketici yakından izliyor

3G sisteminin avantajlarını da anlatan Mehmet Özkan, şöyle konuştu: “3G sisteminin en büyük avantajının öncelikle mobil ortamda hızlı iki taraflı veri transferine imkan sağlaması. Belirli kalitede ses ve video izlenmesini destekleyen ekran ve yazılımlar da her 3G uyumlu cep telefonunda standart olarak bulunmakta. Türk tüketicisi özellikle cep telefonu konusunda teknolojiyi yakından izlemekte. ”
 
Yukarı Alt