Kayıt
10 Nisan 2007
Mesajlar
7.172
Beğeniler
0
Şehir
Paralel evren


Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, Türkiye'de acil telefon numaralarının 35 adet olduğunu belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, acil telefon numaralarının istenmeyen olaylarla karşılaşıldığı zaman hayatı kurtaran veya kolaylaştıran birer can simidi olduğunu belirtti.

Bu numaraların genellikle gelişmiş ülkelerde tek olduğunu ifade eden Kalyoncu, bu ülkelerde acil bir durumla karşılaşıldığında polis, doktor, itfaiye gibi yerlere tek bir numaradan ulaşılabildiğini bildirdi.

-''BELKİ İLERİDE 112 FALAN DA BÖLÜNEREK ÇOĞALIR''-

Bu numaraların Hong Kong'da 999, Fransa ve Almanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinde 112, Kanada, Amerika gibi ülkelerde ise 911 olduğunu belirten Kalyoncu, şöyle devam etti:

''Sudan'da 999, Uganda'da 999, Bangladeş'te 999, Filipinler'de 117, Nikaragua'da 118 acil numaralardır. Acil telefon numaraları AB ülkeleri, ABD, Kanada, hatta Sudan, Bangladeş ve Filipinler gibi gelişmemiş ülkelerde tek iken, Türkiye'de bu numaraların sayısı 35'tir. Polis, sıhhi imdat, yangın gibi, ezberleyebilene aşk olsun. Bu sayı yetmiyormuş gibi bir de örneğin bilinmeyen numaralar için 118 bölünerek çoğalıyor. Son günlerde 118 uzantılı telefon numaraları da çıkmaya ve reklamları yapılmaya başladı. Başka ülkelerde bu numaralar teke indirilmeye çalışılıyor, biz ise halen artırmaya devam ediyoruz. Belki ileride 112 falan da bölünerek çoğalır...''

Kalyoncu, acil telefon numaralarının bu kadar çok olmasının gerçekten bir eziyet ve zulüm olduğunu ifade etti.

Bu numaraların amacının acil bir durumda yardıma koşabilecek kişilere ulaşmak olduğunu vurgulayan Kalyoncu, şunları kaydetti:

''Peki, acil ve olağan dışı bir durum başına gelen bir kişi nasıl olacak da, o şok anında bu numaraları hatırlayıp yardım çağırabilecek. Hatta başına bir olay gelen kişi değil, bu duruma şahit olan kişi bile o şok anından sıyrılıp bu numaraları hatırlayabilir mi? Çok zor olduğunu söylemek için herhalde kahin olmaya gerek yok. Numaralar da birbirlerine çok benziyorlar zaten. Bu durumdan ülkemizi ve vatandaşlarımızı kurtaracak önlemler acil olarak alınmalıdır. İletişim çağını yaşadığımız şu günlerde bu durum bir an önce çözüme kavuşturulmalı, gerekli teknik alt yapı için yatırımlar yapılmalı, yapılan yatırımlar hızlandırılmalı, teknik sorunlar bir an önce


 
Yukarı Alt