Kayıt
10 Nisan 2007
Mesajlar
7.172
Beğeniler
0
Şehir
Paralel evren


Yanardağın oluşturduğu kül bulutlarının küresel felakete dönüşmesinden korkuluyor. Uzmanlar, 2 milyon yıl öncesine dikkat çekerek "Buzul çağına dönülebilir" diyor.

İzlanda'da yanardağın oluşturduğu kül bulutunun iklimi de etkileyebileceği belirtiliyor. Meteoroloji uzmanları, kül parçacıklarının güneş ışınlarının dünyaya gelişini etkileyerek havayı soğutacağını savunuyor. Antropologlar da volkan patlamalarının 2 milyon yıllık insanlık tarihinde buzul çağını başlatan büyük güç olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre yanardağ patlamasının olası etkileri:

Dr. Mustafa Coşkun (Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Vekili): Volkanik patlamalardan çıkan kül bulutları karbonsu maddeler içeriyor. Bunlar özellikle güneşten gelen ultraviyole ışınları yansıtıyorlar. Kül bulutları güneş enerjisinin yeryüzüne gelmesine neden oluyor. Bu da soğumaya neden oluyor. Bu soğuma 15 gün içinde küresel olarak hissedilir. Çünkü atmosfere giden kül parçacıkları yani aeresoller, atmosferin genel dolaşımıyla her tarafa dağıtılıyor. Bu da ortalama 15 gün sürüyor.

GEÇİCİ BİR SOĞUMA YAŞANIR

Gökhan Abur (Meteroloji Yüksek Mühendisi): Oluşan bulut çok yoğun bir şekilde partikül ve gaz içeriyor. Bunlar çok sıcak olduğu için yüksek seviyelere kadar gitti. Yukarı seviyedeki rüzgârlar bunları Avrupa'ya doğru taşıdı. Yanardağdan çıkan kül bulutlarının iklim değişikliklerine neden olduğunu 1983'te Meksika'da, 1991'de Pasifik'te meydana gelen patlamada gördük. Yukarı seviye rüzgârları kuvvetli olmadığı için toz parçacıkları atmosferin ikinci tabakasında kaldı. Bu bulutlar ikinci tabakada mevcut olduğu için belli dönemlere güneş ışınlarının gelmesini engelliyor. İklim koşullarında değişikliklere neden olabilir. Son İzlanda'daki patlamada ise yukarı seviye rüggarları kuvvetli olduğu için toz parçacıkları dağıldı. Bu nedenle uzun vadede iklime etkisi olmaz. Ancak güneş ışınlarını engelleyeceği için geçici bir soğuma olur.

TBMM Çevre Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk: Partiküller solunum yoluyla insanların ciğerlerine kadar ulaşıp zehirlenmelere neden olabilir. Düştüğü alan kara parçası olursa, buradaki bitki örtüsüne zarar verebilir. Yanardağın sürekliliğine bağlı olarak havanın soğumasına neden olabilir. Uzman antropologların görüşleri ise şöyle:

Doç . Dr. Timur Gültekin ( Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Antropoloji Bölümü): İnsanlık tarihinde 2 milyonluk yıllık geçmişe yolculuk edersek, dünyada en büyük volkanik patlama 74-75 bin yılları arasında Endonezya'nın Sumatra Adası'nda meydana geliyor. 'Süper Toba Olayı' denen bu patlama, dünyada buzul çağının başlamasının sebebi olarak gösteriliyor. Buzullar, oluşunca dünyada insanın göç yollarının oluşmasında rol oynuyor. Bu patlamanın ardından küller gökyüzünde güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engelliyor. Bu da iklimin soğumasına sebep oluyor.


 

Avasin

 
Kayıt
12 Ocak 2009
Mesajlar
6.431
Beğeniler
5
Şehir
Santa Clara/Küba
eskiden avrupa orta asya gibi kurak soğukmuşş. asya ise avrupa gibi ılıkmış. zamanla tam tersi olmuş. ş,imdi ise yavaş yavaş eski haline dönüyo sanırım
 
Yukarı Alt