Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Çin, henüz onaylanmamış ancak hayat kurtarmada etkili olan kan plazması ile ciddi domuz gribi vakalarını tedaviye başladı.

Domuz gribinden kurtulanların yada domuz gribi aşısı olanların bağışladığı kanlarla yapılan tedavinin başarılı olduğu kaydedildi. Çin'in birçok yerinde hükümete bağlı kan bağışı merkezlerinin bu tür kan plazması bağışıyla dolduğu belirtildi. Bu kişilerin aşı vurulduğu ya da domuz gribinden iyileştiği için kanlarında domuz gribine karşı mücadelede antikor bulunduğundan bu yola başvurulduğu ifade edildi.

Bu kanların domuz gribine yakalanan ve durumu ciddi olan kişilerde kullanılacağı bildiriliyor. Bu yöntemin güvenlik ve etki bakımından hala değerlendirildiği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından henüz tavsiye edilmediği ifade edildi. Her türlü kan naklinde kanla bulaşan HIV, hepatit ve frengi (sifilis) gibi hastalık riski taşıdığı ifade ediliyor. Bazı hastalarda alerjik belirtiler görüldüğü de dile getirildi.

2002-2003 yıllarında patlak veren kuş gribi ve SARS gibi hastalıklarda iyileşen hastalardan alınan plazmalar bu hastalıkların tedavisinde umut verici olmuştu. Plazma yöntemi ayrıca Hepatit B, kuduz ve diğer bulaşıcı hastalıklarda kullanılıyordu.

Ne kadar Çinlinin bu yöntemle tedavi olduğu bilinmezken, Çin medyası aralarında bir bebek ve hamile kadının da bulunduğu en az 10 kişinin bu yolla tedavi edildiğini yazdı. Bazı Çinli bilim adamları bu yolu desteklerken, ciddi vakalarda virüsün akciğere derinlemesine işlediği ve büyük bölümünü kapladığı, Tamiflu'nun bu yayılmayı sınırlandırmada etkisiz olduğunu savunuyor. En iyi yolun da ciddi vakalarda aşılanmış yada iyileşmekte olan kişilerdeki nötrleşmiş antikorların kullanılmasının olduğu görüşünü dile getiriyorlar. Bazı Çinli doktorlar söz konusu yöntemin kendilerine tedavide bazı alternatif umutlar verdiğini ileri sürüyor. Çin Sağlık Bakanlığı da bu yöntemin daha çok araştırmaya ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Ancak uzmanlar kan plazma bağışının sıkı denetime tabi tutulması ve bir standarda bağlanması gerektiğine de işaret ediyor. Zira Çin'de 1990'lı yıllarda kan bağışından binlerce kişiye HIV virüsü bulaşmıştı ve kan satışı ülkede 2003'ten sonra yasaklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, Nisan ayında Meksika'dan dünyaya yayılan domuz gribinden (A/H1N1 virüsü) şu ana kadar en az 11 bin 516 kişinin öldüğünü açıkladı.
 
Yukarı Alt