Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
104
Beğeniler
0
Şehir
İstanblue
- Resim Silinmiş.
- Resim Silinmiş.

Canon EOS 40D dijital SLR kamera incelemesi : Yeni Canon EOS 40D dijital SLR fotoğraf makinesi Canon’un bu segmentteki yedinci modeli. EOS D30’dan başlayarak 40D’ye kadar bu yedi modeli yan yana koyup uzaktan baktığınız zaman modeller arasındaki farklılıkları bulmanın zor olduğu görülüyor. Bu durum analog fotoğraf makinelerinde alışıldığından tamamen farklı bir yaklaşım. Analog kameralar zamanında bir model 5-10 sene varlığını sürdürdükten sonra yerini tamamen farklı bir modele bırakırdı. Serinin ilk modeli olan D30 ile son modeli 40D kamerayı yan yana koyduğumuzda ise aralarındaki bariz farkı açıkça görebiliyoruz. Bu da serideki değişimlerin yıllar boyunca küçük adımlar halinde gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Canon 40D SLR - DIGIC III görüntü işlemci
Canon’un kullanıcıların ve kamera testi yapanların görüşlerine çok iyi kulak verdiği görülüyor. D30 modeli ile karşılaştırıldığında Canon 40D modelinde kayda değer değişimlerin gerçekleştirildiğini görüyoruz. Değişimden söz edince çoğu kişi hemen kameranın sensörüne bakacaktır ancak başlıca gelişim bu noktada değil. Tamam, çözünürlük 10 milyon piksele yükseltilmiş ancak çözünürlük kameralarda bakılacak noktalardan sadece bir tanesidir. EOS 40D kamerada en son DIGIC III görüntü işlemciye yer verilmiş olması sanılandan çok daha önemli bir adım. Yeni DIGIC III işlemci görüntü kalitesini arttırmakla kalmıyor aynı zamanda çekimlerde Live View canlı izleme özelliğine de olanak tanımış oluyor. Bu işlemci gelen görüntü sinyallerinin daha hızlı işlenmesini sağlıyor. Nitekim bu sayede, 40D modelinde saniyede 6.5 kare çekim hızına ulaşıldığını görüyoruz.

Canon 40D dijital SLR - LCD ekran
Live View canlı izleme modundan sonuna kadar yararlanabilmek için Canon EOS 40D dijital kamerada 3 inç (7.6 cm) büyüklüğünde geniş ve güzel bir LCD ekran kullanılmış. Fakat ne yazık ki LCD ekranın piksel çözünürlüğü örneğin Nikon D300 kameranın ekranı kadar yüksek değil. Ama 40D’den önceki model ile kıyaslandığında gelişmenin büyük olduğu da görülüyor. EOS 40D kameranın Live View modunda otomatik netlemenin olması ise sevindirici bir nokta. 1D serisindeki modellerde bu özellik yoktu.

Canon EOS 40D - Gövde & Vizör
Bize sorarsanız kamera ile ilgili en büyük gelişme tamamen farklı bir konuda gerçekleştirilmiş. Yıllardır yağmura ve toza karşı dayanıklı bir model konusunu dile getiriyorduk ve nihayet artık buna kavuştuk. Kameranın sert hava koşullarına karşı dayanıklılığı EOS 1D serisindeki modeller kadar olmasa da sonuçta yağmur altında veya kumsalda fotoğraf çekerken artık fotoğraf makinenizi örtmek ve korumak zorunda değilsiniz. En önemli olmasa da bir diğer önemli gelişmenin vizör konusunda gerçekleştiği görülüyor. Sonunda Canon bu sınıftaki bir kamerada yeterli boyut ve özelliklerde bir vizöre yer vermiş. Nihayet artık küçük görüntülerden kurtulmuş olduk. Canon 40D kamerada ISO değerinin vizörden görülebiliyor olması ve özellikle çekim ayarları yaparken görüntüde kalması son derece hoş bir gelişme.

Canon 40D SLR kamera incelemesi
Doğal olarak kameranın sensör boyutu aynı kalmış. Canon EOS 40D kamera 1.6x kırpma faktörü sunuyor. Bu da aralarında oldukça geniş açılı modellerin bulunduğu EF-S objektifleri kullanmaya devam edebileceğimizi gösteriyor. Sensörün önüne toz ve tanecikleri titreşimle temizleyen bir filtre yerleştirilmiş. Aynı sistemin EOS 400D ve 1D serisi modellerinde de bulunduğunu ve gayet iyi çalıştığını biliyoruz. LetsGoDigital olarak Canon EOS 40D dijital fotoğraf makinesini 400mm f/2.8 telefoto objektifle Kenya’daki EOS Safari 2007 etkinliğinde ve standart EF-S 17-85mm 1:4 - 5.6 IS USM objektifle de Hollanda’daki test merkezimizde test etme fırsatı bulduk.


Canon EOS 40D | Digital Camera Review | Yapı
Canon EOS 40D kamera orta sınıftaki bir EOS SLR model görünümüne sahip. 40D’nin görünümü önceki modellerden pek bir farklılık göstermiyor. Grip bölümünün tasarımı, LCD ekran çevresindeki butonlar, sol kısımdaki mod kadranı ve arka yüzdeki ana kadran ile Canon 40D oldukça tanıdık bir görünüm sergiliyor. Canon, ‘Başarılı bir konsepti neden değiştirelim ki?’ diye düşünmüş olmalı. Yine de 40D modelinde bazı değişiklikler gerçekleştirilmiş.

Canon 40D DSLR - İşlem butonları
Şüphesiz en dikkat çeken değişiklik kameranın arka yüzündeki LCD ekranda görülüyor. 3 inç (7.6 cm) büyüklüğündeki LCD ekran pek yer bırakmamış. Daha önce ekranın yan kısmında bulunan butonlar bu modelde ekranın altına alınmış. Bunun tek istisnası ekranın hemen üstünde konumlandırılan Menü butonu. Picture Styles butonunun konumu dikkat çekiyor. Anlaşılan o ki Canon bunun önemli bir ayar olduğunu düşünüyor. Başparmağa denk gelen kısımda AF-ON olarak adlandırılan yeni bir buton görüyoruz. Bu buton odaklamanın deklanşörden bağımsız olarak gerçekleştirilmesini sağlayarak hareketli nesnelerin çekimlerinde son derece kullanışlı oluyor.

Canon EOS 40D SLR - Vizör & Live View canlı izleme
Vizörün görüş açısının ne kadar değiştiğini ancak vizörden baktığınızda fark ediyorsunuz. Vizör bu performansı ile EOS-1D serisi modellerindeki vizörlerle aynı seviyeyi yakalıyor. Ancak o modellerde %100 görüntü sağlanırken Canon 40D kameranın vizöründeki görüntü oranı %95. Fakat LCD ekranda Live View canlı izleme görüntüyü %100 yansıtıyor. Standart mat cam malzeme gayet iyi ve manuel odaklama kolay. Canon bu sınıftaki modellere yeni bir özellik eklemiş; Canon EOS 40D kameradaki mat Ef-A cam 3 farklı tip ile değiştirilebiliyor. ISO ışık duyarlılık değerlerinin vizörden görülebiliyor olması çok hoşumuz gitti. Bu sayede vizörden bakarak yapılan çekimlerde artık kamerayı gözünüzden ayırmaya gerek kalmadan ISO değerini değiştirebiliyorsunuz. Gerçekten çok keyifli! Ayrıca, kamera Siyah & Beyaz çekim modunda kalmış ise vizör üzerinde bu durum uyarı olarak beliriyor. RAW modda çekim yapıyorsanız bu durum sıkıntı yaratmayacaktır ancak JPEG formattaki çekimlerde bu uyarı işe yarayabilir. Vizör konusunda eksikliğine işaret etmek istediğimiz tek nokta, kullanılan ölçümlemenin görüntülenmiyor olması.
- Resim Silinmiş.


Canon EOS 40D flaş - Speedlite 580EX II
Kamera ile birlikte harici bir flaş kullanılabiliyor. Vizörün hemen üst kısmındaki harici flaş yuvası kameraya yeni Speedlite 580EX II gibi harici bir flaş takıldığında çevre etkenlerine karşı sızdırmazlık sağlıyor. Üst kısımda monokrom LCD ekranın yanındaki butonlar tanıdık ancak eski konumlarından farklı bir konuma taşınmışlar. Eğer EOS 30D modeline alışkın bir kullanıcıysanız yeni butonların konumlarına alışmanız biraz zaman alabilir. Kameranın sol kısmındaki genel mod kadranında kullanıcıya özel üç adet ayar kaydetme seçeneği bulunuyor. C1, C2 ve C3 olarak adlandırılan bu modlar çekim ayarlarını kişisel zevkinize göre kaydetmenizi ve daha sonra bu ayarlara hızlı ve seri şekilde ulaşmanızı sağlayarak çekim işlemlerinizi kolaylaştırıyor.

- Resim Silinmiş.


Canon 40D - Grip bölümü & Lityum iyon batarya
Canon 40D dijital SLR fotoğraf makinesinde dışarıya bağlantı noktalarının konumları değiştirilerek sızdırmazlıkları geliştirilmiş. Artık bu noktalara daha kolay ulaşılabiliyor ve daha iyi koruma sağlıyorlar. Kamera, daha önceki modellerde olduğu gibi grip kısmında yuvası bulunan BP-511 lityum iyon batarya ile çalışıyor. Canon firması Canon EOS 40D modeli ile birlikte kullanılabilen iki farklı grip çözümü daha sunuyor. Bu gripler kameranı alt kısmına monte ediliyor ve ikinci bir deklanşör butonu ile işlem elemanları sağlıyor. Bu griplerden sade olan BG-E2N modeline ikinci bir batarya veya AA tip piller takılabiliyor. Diğer model olan WFT-E3 ise aynı zamanda WiFi adaptörüne sahip. Bu, kameranın fonksiyonelliğini arttıran hoş bir özellik. Canon WFT-E3 aynı zamanda GPS cihazına bağlantı sağlayan bir USB girişine de sahip. Bize sorarsanız bu özellik kamera gövdelerinde standart olmalı. Kullanıcıların istekleri asla bitmez…


Canon EOS 40D | Digital Camera Review | Kullanim
EOS 30D modeli ile karşılaştırıldığında Canon 40D kameranın ele oturuşunun dikkate değer seviyede gelişmiş olduğunu fark ettik. Kamera ele mükemmel bir şekilde oturuyor. Canon EOS 40D DSLR fotoğraf makinesi sağlam ve darbelere dayanıklı bir model. En önemli butonlar başparmak ve işaret parmağının ulaşım mesafesi içerisinde konumlandırılmış. EOS modellerinin kolay işlem özelliği beni şaşırtmaya devam ediyor. İlk bakışta çok komplike görünen cihazlar bir anda çocuk oyuncağı gibi kolay hale geliyor. Kameraların kullanım kılavuzlarına başvurmaya gerek kalmadan tüm özelliklerini hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

anon 40D dijital SLR - Sensör temizleme sistemi
Canon EOS 40D kamerada hoşumuza giden noktalardan biri de hemen kullanmaya başlayabileceğiniz bir model olması. Kamera aktif hale getirildiğinde sensörün önündeki filtre titreşerek olası toz ve tanecikleri temizliyor. Bu işlem çok kısa bir süre içinde gerçekleşiyor. Bu zaman uzun dahi olsa fotoğraflar üzerinde daha sonra rötuş yaparak harcanacak zamandan çok daha kısa olacağı kesin. Ayrıca; kameranın açılışı esnasında deklanşöre bastığınız takdirde sensör temizleme işlemi atlanabiliyor. Deklanşör her zaman birincil öncelikli. Çünkü fotoğraf çeken hiçbir zaman yakaladığı o özel anı veya kareyi kaçırmak istemez. Canon’un bu durumun önemini kavramış olması mükemmel. Aynı zamanda kamera belirli bir süre boyunca açık kalmış ise cihazı kapatırken de sensör temizleme işlemi gerçekleşiyor. Bu temizleme sistemi sayesinde fotoğraflarda herhangi bir toz veya tanecik etkisine rastlamadım.

Canon EOS 40D - Netleme alanları
Canon 40D kamera EOS 30D modeline benzer şeklide dokuz adet netleme alanına sahip. Ancak benzerlik sadece bu kadar. Kamerada otomatik netleme sistemi değiştirilerek geliştirilmiş ve çok daha duyarlı hale getirilmiş. Tüm odaklama noktaları cross tip olarak adlandırılan şekilde yapılandırılmış. Noktalar dikey ve yatay olarak hassasiyet gösteriyor. Genel duyarlılık değeri f/5.6 ve merkez odak noktası f/2.8 ile de çalışıyor. Pratik çekim koşullarında otomatik netleme gayet iyi sonuçlar veriyor. Odaklama işleminin deklanşörden bağımsız olarak yapılabilmesi çok yararlı. Özellikle aksiyon fotoğraflarında harikalar yaratıyor. Bu konuda bir tek, pozlama ve poz kilidinin deklanşöre nasıl atanacağını ve ardından AF ve AF-ON işleminin nasıl olacağını çözemedim. Pozlama kilidini deklanşöre atama işlemini başardıktan sonra ise poz ölçümleme için ayrıca AF-ON butonuna basmak durumunda kaldım.

Canon 40D DSLR kamera - Joystick buton
Netleme alanlarının değiştirilmesinde joystick butonun kullanılıyor olması pek hoşuma gitmedi. Joystick buton boyut olarak biraz küçük kalıyor ve netleme noktasını köşe kısımlarda ayarlamak istediğim zamanlarda sıkıntılar yaratıyor. Ayrıca, sol göz ile vizörden bakarak çekim yapmak istediğim anlarda joystick buton yüzümle temas ederek odaklama noktasının istem dışı değişmesine neden oluyor. Buna bir alternatif olarak odaklama noktası seçimlerinde genel mod kadranı kullanılabilirdi. Bu durumda kullanımı biraz zor olsa da mod kadranı pratik çekimde daha hızlı ve seri çalışabiliyor.

Canon 40D - Sessiz dijital SLR kamera
Canon 40D oldukça sessiz bir dijital SLR fotoğraf makinesi. Kamera ile birlikte bir USM objektif kullandığınız takdirde tamamen sessiz bir şekilde çekim yapabiliyorsunuz. Çekim için deklanşöre bastığınızda sadece hafif bir klik esi duyuyorsunuz. Bu da sessiz olunması gereken mekanlarda fotoğraf çekmek için Canon 40D’yi ideal bir kamera haline getiriyor. Çünkü bu tür mekanlarda en ufak ses dahi dikkat çekerek rahatsızlık yaratabiliyor. Ancak bu mekanlarda çekim yaparken odaklama işleminin gerçekleştirildiğine işaret eden elektronik bip sesini kapatmayı unutmamalısınız! Kamera üzerinde tüm ayarlara kolaylıkla ulaşılabiliyor. Sadece görüntü kalitesi konusundaki ayalar için kameranın menüsüne girmek gerekiyor. Bu işlem için de bir buton ayrılmış olsa daha iyi olurdu ancak zaten bu sıklıkla değiştirilen bir ayar olmadığından pek sıkıntı yaratmıyor. Bu işlemler sırasında tüm ayar seçenekleri Canon 40D dijital kameranın arka yüzündeki geniş LCD ekran üzerinden rahatlıkla izlenebiliyor ve değiştirilebiliyor. Sistem henüz Olympus’ta olduğu kadar üst seviyede olmasa da çekimlerde üçayak kullanıldığında veya kamerayı yukarı doğru kaldırarak yapılan çekimlerde oldukça yararlı oluyor. LCD ekranın sunduğu geniş görüş açısı ayar seçeneklerinin net bir şekilde görülerek işlemlerin rahat yapılmasını sağlıyor.

Canon 40D Live View - SET butonu & AF-ON
LCD ekranın geniş sunduğu geniş görüş açısı Live View canlı izlemede de önem taşıyor. Genel kadranın ortasındaki SET butonuna basıldığında çekim sonunda elde edilecek görüntü LCD ekranda beliriyor. AF-ON butonuna basıldığında da AF otomatik netleme devreye giriyor. İç kısımdaki ayna doğru netleme değerleri için aşağı indiğinden dolayı ekrandaki görüntü bir an karanlıklaşıyor. Canon EOS 40D, bazı kompakt dijital modeller ve Panasonic L10 kamerada olduğunun aksine sensör kontrastı üzerinden netleme yapamıyor. LCD ekranın genişliği menü kullanımında da yarar sağlıyor. Menü üzerindeki her şey rahatlıkla okunabiliyor. Daha ufak ekranlı bir kamera kullandığınız zaman aradaki farkı hemen hissediyorsunuz. 40D modelinin menü yapısı da dikkate değer seviyede değişmiş ve üst modellerdekine benzer bir yapıya kavuşmuş. Menü ve joystick birlikteliği keyifli bir kullanım sağlıyor.


Canon EOS 40D - Fotoğrafların bellek kartına kaydı
Canon sonunda şikayetlerimize kulak vermiş ve daha önceki modellerde karşılaştığımız en rahatsızlık verici şeyi değiştirmiş. Artık, Canon EOS 40D modelinde, bellek kartı yuvasının kapağını açmaya kalktığınızda eskiden ve önceki modellerde olduğu gibi kamerayı kapatarak tampon bellekteki çekimlerin kaybolmasının yerine ekranda bir uyarı mesajı veriliyor. Bu ve bellek kartına daha ne kadar fotoğraf kaydedilebileceğini gösteren sayaç sayesinde artık bu tür sıkıntılar yaşanmıyor olması büyük bir gelişme.


- Resim Silinmiş.


Canon EOS 40D | Digital Camera Review | Ayarlar
Genelde ‘Ayarlar’ bölümü bir dijital fotoğraf makinesi incelemesinde en önemli ve en kapsamlı kısımlardan bir tanesidir. Ancak Canon EOS 40D kamera incelemesinde bu bölümü daha kısa tutmak mümkün. Kameranın görüntü kalitesi konusunda getirilecek herhangi bir eleştiri yok gibi. Yine bu bölüme kısaca bir göz atmakta yarar görüyorum. EOS 40D dijital fotoğraf makinesinde EOS-1D serisi modellerde olduğu gibi iki tip RAW çekim olanağı mevcut: Normal RAW ve sRAW. sRAW formatında fotoğraflar tüm RAW düzeltme olanakları eşliğinde 2.5 megapiksel bir fotoğraf şeklinde kaydediliyor. Adobe’un Camera RAW ve Lightroom sRAW desteği sayesinde dosya boyutunun küçük olması oldukça yararlı oluyor. Örneğin sadece web sitelerinde kullanmak amacıyla fotoğraf çekiyorsanız on megapiksellik RAW dosyalarına gerek duymazsınız. RAW formattaki görüntüler kamera ile birlikte gelen ücretsiz Digital Photo Professional yazılımında da kullanılabiliyor. Bu yazılımın hak ettiği değeri görmediğini düşünüyorum çünkü program ile RAW formattaki görüntülerden çok güzel sonuçlar elde edilebiliyor. Son versiyonda yazılımın hızı da arttırılmış. Ancak dürüst olmak gerekirse ben EOS 40D ile çektiğim fotoğrafların çevrilmesi işlemlerinde çoğu zaman Adobe’un yazılımını tercih ediyorum.


Canon EOS 40D - ISO değerleri
Canon EOS 40D dijital SLR fotoğraf makinesinin ISO duyarlılık değerleri ISO 100 ile ISO 1600 arasında. ISO değeri ayrıca ISO 3200’e kadar yükseltilebiliyor. Buna ek olarak kamera otomatik ISO fonksiyonu ile seçilmiş olan çekim moduna bağlı olarak ISO 100 ile ISO 800 arasında otomatik ayarlama da yapabiliyor. Cihaz ISO 400 - 800 arasında değerlere daha meyilli görünüyor. Bu değerler yüksek gibi görülebilir ancak Canon 40D daha yüksek ISO değerleri ile de mükemmel bir şekilde başa çıkabilen bir ürün. ISO 400 (dahil) değerine kadarki çekimlerde görüntülerde noise (gren) etkisi görmek oldukça zor. Daha yüksek değerlerde bir miktar noise görülse de aynı sınıftaki benzer modellerle karşılaştırıldığında noise seviyesi çok daha az. Bazı kısıtlamaları beraberinde getirse de ISO 3200 ışık hassasiyet değeri oldukça kullanışlı olabiliyor. Bu çekimlerdeki görüntülerde düzeltme olanakları pek kalmıyor. Ancak eğer görüntü iyi pozlama değerlerine sahipse herhangi bir düzeltme gereksinimi de olmuyor. Canon EOS 40 ile loş ışıklı ortamlarda sıklıkla çekim yaptım ve genelde tercih ettiğimden daha sıklıkla ISO 1600 değerini kullandım. Bunun nedeni ise kameranın yüksek ISO değerleri ile mükemmel bir şekilde baş edebiliyor olmasıydı. Kameranın bu yönü övgüyü gerçekten hak ediyor!

Canon 40D SLR kamera - Dinamik alan
Canon EOS 40D modelinin dinamik alanı özel bir yapıda. EOS 30D kamera 12 bit görüntüler üretirken 40D kameranın 14 bit görüntüler ürettiğini görüyoruz. Piksellerin daha küçük olması gerçeğine rağmen bu ekstra 2 bitin etkisi hemen fark ediliyor. Bu gelişim Fujifilm’in iki ayrı piksel yapısı kadar ileri olmasa da yine de etkileyici. Şüphesiz her konuda olduğu gibi burada da sınırlar mevcut, bu yüzden kontrastı sürekli kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer görüntülerinizden maksimum verim almak istiyorsanız kişisel ayarlardan II-3 ‘light tone priority’ (ışık tonlama önceliği) aktif hale getirilebilir. Biraz hesaplama yapılmasını gerektiren bu işlem saniyedeki kare çekim hızını düşürse de yüksek kontrastlı çekimlerde denemeye değer.

Canon 40D dijital SLR - Picture Styles fonksiyonu
Canon’un Picture Styles fonksiyonu artık bilinen bir özellik. Canon EOS 40D modelinde bu fonksiyona bazı eklemeler de yapılmış. Picture Styles fonksiyonu kullanıcıların netlik, kontrast, renk doygunluğu ve renk tonları konusunda ayar yapmasına olanak tanıyor. Nötr değerlerde gayet iyi görüntüler elde ediliyor olsa benim görüşüme göre da netlik biraz daha güçlü olabilirdi. Gerçi Photoshop ile bunun üstesinden gelinebiliyor. Eğer görüntüler üzerinde daha sonra işlem yapmak istemiyorsanız netlik seviyesini arttırabilirsiniz. Renk doygunluğu ve renk tonlaması ise kişisel beğenilere bağlı değerler. Bu yüzden kullanıcıların mevcut seçenekleri deneyerek kişisel beğenilerine en uygun olan değerleri keşfetmesi en iyi yöntem. Elbette tüm bunlar için fotoğrafların, çekim sonrası zengin düzeltme olanakları sunan RAW formatta çekilmiş olması gerekiyor. Picture Styles ile DPP de kullanılabiliyor fakat Adobe buna destek vermiyor. Kişisel olarak ben nötr ayar seçeneğinden memnun kaldığımı söylemeliyim. Bu ayarda her şey doğal görünüyor ve daha sonraki detay düzeltme işlemleri için mükemmel olanaklar sunuyor.

Canon 40D - Otomatik beyaz dengesi
Eğer görüntü kalitesi konusunda mutlaka bir eleştiri getirmemiz gerekliyse otomatik beyaz ayarının akkor seçeneğinde renklerin fazla sıcak olduğunu ifade edebiliriz. Bu küçük bir detay ve sadece JPEG formatta çekim yapıldığında sıkıntı yaratıyor. Fakat benim düşünceme göre, zaten bu tür bir dijital fotoğraf makinesi satın alacak olan kullanıcılar kameranın sunduğu olanaklardan sonuna kadar yararlanmak için sadece RAW formatında çekim yapmalılar. Şüphesiz JPEG format da kimi zaman kullanışlı oluyor. Örneğin çekimlerinizi aynı anda her iki formatta da kaydetmeyi tercih edebilirsiniz. Her halükarda beyaz dengesi görevini yerine getiriyor ve aynı zamanda kullanıcı bu değerleri kendisine göre ayarlayabiliyor. Renkler aşırı sıcak değerlerde sunulduğundan dolayı LCD ekran üzerinde görülen görüntüye çok fazla güvenmemenizi tavsiye ederim, buna dayanarak karar vermek sizi yanıltacaktır.

Canon EOS 40D - Kişisel ayarların kayıt edilmesi
Canon EOS 40D dijital SLR fotoğraf makinesi pek çok yar seçeneği sunuyor. Bu bolluk içerisinde ayarlarla ilgili yaptığınız bir şeyi unutabiliyorsunuz. Bu yüzden sıklıkla kullandığınız çekim ayar seçeneklerini C1, C2 ve C3 kişisel ayar modlarına kaydetme olanağı sunulmuş. Bu modlara sadece pozlama değeri, ISO değeri ve beyaz ayarı değil aynı zamanda diyafram aralığı gibi menüde bulunan diğer değerleri de kaydetmek mümkün. Böylece çeşitli koşullara uygun farklı çekim ayar seçenekleri elinizin altında oluyor. Öte yandan eğer kayıttan sonra bu C modlarındaki değerlerde geçici değişiklikler yaptıysanız dikkatli olmalısınız çünkü kamera uyku moduna geçtikten sonra geri döndüğünde önceden kaydedilen değerlere dönüyor. Örneğin ben C1 kişisel ayar modundaki 1/250 çekim hızını kullandıktan sonra çekim hızını 1/125 değerine getirmiştim. Kamera bir müddet uyku modunda kaldıktan sonra (kamerayı aralıksız olarak sürekli kullanamazsınız değil mi?) tekrar aktif hale geldiğinde çekim hızı tekrar 1/250 değerine dönmüştü. C modlarındaki seçenekler diğer ayarlardan tamamen bağımsız, aralarında hiçbir bağlantı bulunmuyor. Bu nedenler C1 modundan ISO 100 değeri ile Tv çekim moduna geçtiğinizde ışık hassasiyet değeri ISO 400’e bile gelebilir. Gözünüz sürekli bu seçeneklerde olmalı.

Canon EF-S 17-85 IS USM objektif
Canon EOS 40D dijital SLR kamera ucuz bir model olan 18-55 EF-S veya daha pahalı olan EF-S 17-85 IS USM objektif kiti ile birlikte geliyor. Bu objektiflerde ikincisini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Objektifin kalitesi görüntünün kalitesi üzerinde büyük bir rol oynadığından dolayı objektif konusunda tasarrufa gitmemenizi öneririz. Bu incelememizde kullandığımız EF-S 17-85mm objektif EOS 40D kamera ile çok iyi bir kombinasyon oluşturuyor. Geniş açılı çekimlerde dahi sadece hafif bir distorsiyon ve kontrast dışında görüntü kenarlarındaki bozukluklara oluşmuyor. Daha yüksek fiyat etiketine sahip olan L serisi objektifler de Canon EOS 40D ile büyük yarar sağlayarak mükemmel bir kombinasyon oluşturabilir. Bu objektiflerin hem kaliteleri ve hem de kullanım avantajları üst seviyede.

- Resim Silinmiş.
- Resim Silinmiş.

Canon EOS 40D | Digital Camera Review | Bellek ve Pıl Kullanımı
Canon orta sınıftaki modellerde BP-511 tip bataryaya bağlılığını sürdürüyor. Eski bir model olan bu batarya dayanıklılığı ile dikkat çeken bir ürün. Canon’un mümkün olduğunca standardizasyona gitmesi oldukça akıllıca bir tutum. Bu sayede elinizdeki kamerayı bir üst model ile değiştirmek istediğinizde yeni ve pahalı bir batarya da satın almak zorunda kalmıyorsunuz. Tüm diğer EOS modellerinde olduğu gibi Canon EOS 40D dijital SLR fotoğraf makinesinde de fotoğraflar CompactFlash bellek kartına kaydediliyor. Tüm bunlar hepimize tanıdık gelen özellikler.

Canon EOS 40D - CompactFlash bellek kartları
Canon 40D özellikle RAW formatlı çekimlerde oldukça büyük boyutlu görüntü dosyaları üretiyor. Bu sadece kameranın on megapiksellik çözünürlüğe sahip olmasından değil aynı zamanda görüntülerin 14 bit olmasından da kaynaklanıyor. RAW formatta bir görüntü dosyası 12.4MB büyüklüğünde oluşuyor. Bu da yüksek kapasiteye sahip bellek kartı kullanımını zorunlu kılıyor. Aynı anda hem JPEG ve hem de RAW kayıt yapmayı tercih ettiğinizde ise bu zorunluluk iyice gerekli bir hale geliyor. Fotoğrafları web üzerinde kullanma niyetiyle çekiyorsanız sRAW formatını tercih edebilirsiniz. Bu formatta dosya boyutu 7.1MB civarında olacaktır. Pratik çekim koşulları göz önüne alındığında ve RAW formatta çekim yapmayı düşünüyorsanız en az 2GB veri depolama kapasitesine sahip bir bellek kartı satın almanız gerektiği ortaya çıkıyor. Eğer muhabirseniz veya fotoğrafları yayınlamayı düşünüyorsanız bu durumda kart kapasitesi 4 veya 8GB boyutlarında olmalı. Ve eğer seyahat halinde iseniz ve bellek kartınızı dizüstü bilgisayarınıza veya harici sabit diskinize aktarma şansınız yoksa birden fazla kart kullanmanız gerekebilir. Aşağıdaki tablo 1GB kapasiteli CompactFlash bellek kartına ne kadar fotoğraf kaydedilebileceğini gösteriyor.

1 GB bellek kartı ile çekim sayıları
RAW - 3888x2592 piksel - 76 fotoğraf
sRAW - 1936x1288 piksel - 135 fotoğraf
RAW + JPEG Large Fine - 3888x2592 piksel - 59 fotoğraf
RAW + JPEG Large Normal - 3888x2592 piksel - 66 fotoğraf
RAW + JPEG Medium Fine - 65 fotoğraf
RAW + JPEG Medium Normal - 70 fotoğraf
RAW + JPEG Small Fine - 69 fotoğraf
RAW + JPEG Small Normal -72 fotoğraf
sRAW + JPEG Large Fine - 90 fotoğraf
sRAW + JPEG Large Normal - 107 fotoğraf
sRAW + JPEG Medium Fine - 103 fotoğraf
sRAW + JPEG Medium Normal - 116 fotoğraf
sRAW + JPEG Small Fine - 1936x1288 piksel - 115 fotoğraf
sRAW + JPEG Small Normal - 1936x1288 piksel - 124 fotoğraf
JPEG Large Fine - 3888x2592 piksel - 274 fotoğraf
JPEG Large Normal - 3888x2592 piksel - 523 fotoğraf
JPEG Medium Fine - 2816x1880 piksel - 454 fotoğraf
JPEG Medium Normal - 2816x1880 piksel - 854 fotoğraf
JPEG Small Fine - 1936x1288 piksel - 779 fotoğraf
JPEG Small Normal - 1936x1288 piksel - 1451 fotoğraf

Canon EOS 40D - Tampon bellek
Canon EOS 40D dijital SLR fotoğraf makinesi dikkate değer bir tampon belleğe sahip olduğundan dolayı fotoğrafların direkt olarak bellek kartına kaydedilmesi bir zorunluluk değil. Tam hızda aşırı çekim yapmadığınız sürece kameranın dahili belleğine 20 adet RAW formatta fotoğraf veya en yüksek çözünürlükte 205 adet JPEG formatta fotoğraf kaydedilebiliyor. Bu sınıftaki bir kamera için bunlar olağanüstü rakamlar. En yüksek çekim hızı tercih edildiğinde ise bu rakamlar biraz düşüyor olsa da performans olarak mükemmel diyebiliriz.

Canon 40D - Saniyede 6.5 kare çekim hızı
Canon EOS 40D kağıt üzerindeki teknik özelliklerine göre saniyede 6.5 kare çekim yapma yeteneğine sahip. Aslında bu performans, çekim hızı ve diğer parametrelerle çok alakalı. Pratik çekim koşullarında ben bu hıza ulaşamadım. Ancak elde ettiğim çekim hızı saniyede 6 kare ile 6.5 kare arasındaydı ki bu da mükemmel bir gelişme olarak değerlendirilebilir. 10 çekimin 9’unda oldukça yüksek hız elde ettim. Bu yüzden bu konuda cihaza bir eleştiri getirmiyoruz.

Canon 40D - USB 2.0 Hi-Speed bağlantı
Hızlı bir bellek kartı kullanmanın avantajlarından bir tanesi de, veri aktarma işlemlerinin yapıldığı bilgisayar ve kart okuyucu cihazlarda USB 2.0 Hi-Speed bağlantı olduğu takdirde, veri aktarım işlemlerinin son derece hızlı gerçekleşmesi. Bu olanağa sahip değilseniz bir kart okuyucu satın alabilirsiniz. USB girişinden bağlanan bu cihazlar bellek kartlarına hızlı veri yazıp okumada gayet kullanışlı oluyor. Kart okuyucular bilgisayar tarafından harici sabit olarak tanınıyor ve aynı zamanda enerjiden de tasarruf sağlıyorlar.

Canon EOS 40D - Lityum iyon batarya
Kameranın kullandığı lityum iyon batarya uzun bir pil ömrüne sahip. Elbette bu, batarya üretim tarihi ve tek bir dolum ile çekilebilecek görüntü sayıları ile alakalı bir durum. Canon’un bildirdiğine göre kameranın bataryası oda sıcaklığında 800 ile 1000 adet arasında fotoğraf çekilmesine olanak tanıyor. Ben bu rakamlara ulaşamadım fakat kamerayı incelediğim Hollanda’daki test merkezimizdeki ısı oda sıcaklığının kesinlikle altındaydı ve çekimlerde kameranın oldukça enerji tüketen Live View canlı izleme özelliğini de sıklıkla kullandım. Kameranın batarya performansını kabul etmekle beraber tedbirli olmak adına yedek bir batarya satın almak akıllıca olacaktır.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt