Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
104
Beğeniler
0
Şehir
İstanblue
- Resim Silinmiş.



Canon EOS 400D | Dijital Kamera Incelemeleri | Tanıtım

Canon EOS 400D SLR dijital kamera incelemesi : Canon üç sene önce 6 megapiksellik EOS 300D modeli ile dijital kamera sektörünü şok etmişti. Fiyat etiketiyle devrim yaratan 300D dijital kameranın duyurulması DSLR pazarı açısından son derece önemli bir adımdı. 300D modeli ile birlikte dijital SLR bir fotoğraf makinesi amatör kullanıcılar için birdenbire satın alınabilir duruma gelmişti. İşler bununla da bitmedi ve bu olaydan bu yana dijital SLR modellerine olan kullanıcı talebi giderek arttı. Bir buçuk sene kadar sonra Canon önceki modelin başarılı bir devamı olan EOS 350D modelini duyurdu. Bu yüzden EOS 350D dijital kamerayı takip eden Canon modelinin de bir buçuk sene sonra duyurulacağını tahmin etmek pek iddialı ve zor değildi. Durum gerçekten de bu şekilde gerçekleşti ve Canon’un on megapiksellik en son model SLR dijital kamerası Canon EOS 400D adıyla tanıtıldı. EOS 350D modeli şimdilik raflarda müşteri beklemeye devam edecek ve piyasada olacak ancak bu Canon 400D kameranın 350D modelinin devamı bir model olduğu gerçeğini elbette değiştirmiyor.

Canon EOS 400D - 2.5 inç LCD ekran
Bu modellerin duyurulmaları arasındaki süreler göz önüne alındığında bazı fotoğrafseverler her iki EOS kameranın arasındaki farkların pek de büyük olmadığını düşünebilirler. Canon’un rakibi Nikon modellerini daha uzun aralıklarla duyurduğundan dolayı örneğin D70 ve D80 modelleri arasında daha göze çarpar farklılıklar bulunuyor. Ancak EOS 300D ile EOD 400D modellerini yan yana koyduğumuzda oldukça farklı yönleri olduğunu görüyoruz. Canon EOS 400D modeli oldukça kompakt ölçülerde bir dijital SLR kamera ve görünüm olarak ilk bakışta EOS 350D modeli bariz benzerlikler taşıyor. Başlıca farklılıklardan biri kameranın arka yüzünde görülüyor. Canon 400D dijital kameranın LCD ekranı önceki modeldeki 1.8 inç ölçülerinden 2.5 inç (6.35 cm) genişliğe yükseltilmiş. Bunun bir sonucu olarak da cihazın üst kısmındaki küçük monokrom LCD ekran kaldırılmış. Canon, monokrom ekranın sunduğu bilgileri 2.5 inç LCD ekrana aktararak çözüm sağlamış. Benzer çözümü diğer birçok rakip modellerde de görüyoruz.

Canon EOS 400D - EOS 30D ile benzerlikler
Kameranın iç bünyesinde de çeşitli değişikliler gerçekleştirilmiş. Örneğin, Canon 400D kamerada daha pahalı olan EOS 30D modelinde bulunan 9-noktaya otomatik odaklama sistemi kullanılırken tampon bellek 27 JPEG veya 10 RAW fotoğraf kapasitesine yükseltilmiş. Bekleneceği üzere Canon 400D dijital kamera tüm yeni Canon modellerinde bulunan en güncel özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bunlar arasında Picture Styles işlevi, aydınlatma ve RGB histogramları, üç adet otomatik görüntü döndürme fonksiyonu, her bir klasörde 9999 adet görüntü depolama kapasitesi ve çekimin hemen ardından fotoğrafa zum yapabilme gibi özellikler yer alıyor. Canon EOS 400D dijital kamera daha üst seviyedeki bir DSLR olan EOS 30D modelinde bulunan birçok özelliği bünyesinde barındırıyor.

Canon 400D - EOS Entegre Temizlik Sistemi
EOS 350D ile yeni EOS 400D modelleri arasındaki en bariz farklılık cihazların görüntü algılayıcılarında görülüyor. Ancak bu farklılığın, piksel sayısının 10 megapiksel seviyesine yükseltilmiş olmasıyla o kadar ilgisi yok. 8 megapikselle kıyaslandığında aradaki fark pek bir anlam ifade etmiyor. Çözünürlüğün arttırılmış olmasının rekabetle ve pazarlama stratejileriyle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Canon EOS 400D dijital SLR fotoğraf makinesi EOS Integrated Cleaning System / EOS Entegre Temizlik Sistemi toz koruma özelliğine sahip olan ilk Canon modeli. Canon’un bu konuya zekice bir yaklaşımda bulunduğunu iade etmeliyiz. Canon bu sistemde işleme görüntü algılayıcı, ayna ve bayonet çevresinden başlıyor. Kameranın bu bölümündeki elemanlar tozun kolayca yapışamayacağı bir şekilde ve özel bir malzeme kullanılarak tasarlanmış. Dolayısıyla toz bu ilk bölüme bulaşmadığı sürece diğer kısımlar için endişelenmenize de gerek kalmıyor. Bu, basit fakat oldukça mantıklı bir düşünce tarzı. Bayonetin kapağı da daha az toz tutan farklı bir malzemeden üretilmiş. Görüntü algılayıcının yüzeyinde anti-statik bir katman bulunuyor. Bu da görüntü algılayıcının hassas yüzeyinin toz etkisinden korunmasını daha hassas bir şekilde gerçekleştiriyor.

Canon EOS 400D SLR kamera - Low Pass filtre
Cihazın toz korumaya karşı üçüncü önlemi ise Low Pass olarak adlandırılan yeni bir filtre. Bu filtrede bulunan piezo bir eleman filtrenin titreşmesini sağlayarak tozu filtreden ayırıyor ve görüntüye bulaşmasını engelliyor. Aramızdaki dijital SLR tutkunları için bu anlattıklarımız şaşırtıcı derecede tanıdık gelebilir. Çünkü Olympus’un da benzer bir sistemi mevcut ve Sony’nin tozu görüntü algılayıcıdan titreşimle bertaraf ettiği de biliniyor. Gerçi bu işlem Sony’nin sisteminde görüntü algılayıcının kendisi titreşime tabi tutularak gerçekleştirirken Olympus bu işlemi ayrı bir filtre ile yapıyor. Canon’un bu soruna yaklaşımının avantajı, ilave bir filtre gerektirmediği için daha ucuz olması ve görüntü algılayıcı gibi daha hassas bir eleman yerine daha az açık olan bir eleman kullanıyor olması. Piezo eleman sayesinde Canon’un toz önleme sistemi daha az enerji de harcıyor. Canon’un sisteminde filtre kamera her açılıp kapandığında devreye giriyor. Bu işlemin zaman kaybına neden olmaması ise sevindirici bir yön. Sonuç olarak fotoğraflarınızı süratli bir şekilde çekebiliyorsunuz.

Canon EOS 400D dijital SLR kamera incelemesi
Eğer tüm bu koruyucu önlemlere rağmen görüntülerde tozlanmaya rastlanıyorsa yazılım ile bu etki ortadan kaldırılabiliyor. Basit bir şekilde, beyaz bir sayfayı fotoğraflayın. Bu fotoğrafta mevcut toz tanecikleri siyah noktalar halinde dikkat çekecektir. Bunun ardından cihaz “Dust Delete Data” olarak adlandırılan ve bu siyah noktacıkların işaret ettiği toz noktalı alanların bir veri haritasını oluşturuyor. Bu noktada Digital Photo Professional yazılımını kullanarak fotoğraf üzerindeki bu etkileri ortadan kaldırabiliyorsunuz. Bu veri haritası bilgileri JPEG formattaki dosyalar da dahil olmak üzere tüm fotoğraflara ekleniyor. Bu da, Canon’un, DSLR kameralarla çalışıldığında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olan toz etkisi gerçeğini artık kabul ettiğini gösteriyor. İlk bakışta bu kamera ile önceki model arasındaki farkların küçük olduğu görülse de Canon EOS 400D kamera çeşitli yenilikleri ile tamamen yeni bir DSLR fotoğraf makinesi.

Canon EOS 400D | Digital Camera Review | Yapı
350D ile karşılaştırıldığında Canon EOS 400D modelinin 1mm daha kalın ve 26 gram daha ağır olduğu görülüyor. Buna rağmen cihaz oldukça kompakt ve hafif bir dijital SLR kamera olarak dikkat çekiyor. Cihazın iskeleti paslanmaz çelikten üretilmiş ve gövdenin diğer kısımlarında da dayanıklı plastik malzeme kullanılmış. Gövdesinde ağırlıklı olarak plastik malzeme kullanılmış olmasına rağmen Canon EOS 400D dijital kamerayı elinize aldığınızda ucuz bir ürün hissi uyandırmadığını ifade etmeliyiz. Bunun sıklıkla duyulduğunu biliyoruz ancak plastik ile plastik arasında fark olduğunu tekrar ifade etmek istiyoruz. Bu aradaki fark da kaliteyi belirleyen önemli etkenlerden bir tanesi. Canon 400D modelini bu açıdan sağlam ve dayanıklı bulduk. Belki profesyonel bir model olan EOS 1D Mark II N kadar değil ama bu sınıftaki bir kameraya göre gayet sağlam bir ürün. 1mm’lik fark ilk bakışta çok ufak bir değer gibi görünmesine rağmen kameranın geliştirilmiş ve yeni bir tasarıma sahip ve hafif daha derin olan grip bölümü daha rahat ve kolay bir tutuş sağlıyor.

Canon EOS 400D bayonet - EF & EF-S objektifler
Canon EOS 400D modeline önden bakıldığında önceki modelden farklı olduğunu söylemek zor. Aradaki fark ancak kameralar yan yana koyulduğunda görülebiliyor. Kameranın metal bayonetinin hem EF ve hem de EF-S objektiflerle uyumlu olması fotoğrafseverlerin son derece geniş sayıda objektifi bu cihazla kullanabilmeleri anlamına geliyor. Bayonet üzerindeki beyaz bir nokta EF-S objektiflerin kameraya nasıl takılacağına işaret ederken kırmızı renkli nokta EF objektifler için kullanılıyor. Grip bölümü üzerinde uzaktan kumandanın alıcı noktası yer alıyor. Otomatik netleme yardımcı ışığı ve kendi kendine çekim gösterge ışığı bayonet ile grip bölümü arasında konumlandırılmış. Bayonet yuvasının sağ tarafında flaşın kalkmasını sağlayan buton, objektif kilit butonu ve alan derinliği kontrol butonu bulunuyor.

Canon EOS 400D SLR - E-TTL II flaş sistemi
Canon 400D dijital SLR kameraya üstten baktığımızda ise harici flaş biriminin monte edildiği flaş ayak yuvasının merkezde konumlandırıldığını görüyoruz. Canon geçmişten bu yana uzanan geniş bir flaş birimleri geniş bir ürün yelpazesi oluşturuyor. EOS 400D kamerada E-TTL II flaş sistemi bulunuyor. Flaş ayak yuvasının hemen ön kısmında dahili flaş mevcut. Dahili flaş yeterli bir yükseklikte açılıyor, böylece geniş açılı çekimlerde objektifin flaş ışığını kısmen engellemesi gibi bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak maalesef bu aydınlatmanın mükemmel bir seviyede olduğunu söylemek imkansız. Çünkü maksimum geniş açılı çekimlerde görüntülerin köşelerinde dikkat çeker derecede aydınlatma yetersizliği görülüyor. Arkadan bakıldığında kameranın prizma şeklindeki genel yapısının sağ tarafında üzerinde çekim programlarının yer aldığı genel mod kadranı görülüyor. Tam otomatik çekimi işaret eden yeşil renkli çekim programı merkezde konumlandırılmış. Altında ise diğer ön tanımlı temel çekim programları bulunuyor. Diğer tarafta ise P, S, A ve M olarak adlandırılan gelişmiş çekim programları dizilmiş. Canon bu kesimi “yaratıcı çekim alanı” olarak ifade ediyor. Genel mod kadranını çevreleyen halka şeklindeki düğme ise Canon 400D modelinin Açma/Kapama işleminde kullanılıyor. Grip bölümünün üst kısmında tekerlek şeklindeki mod butonu ve deklanşör görülüyor. Deklanşörün konumu kullanıcının işaret parmağına tam denk gelecek şekilde yapılandırılmış.

Canon EOS 400D dijital refleks kamera - LCD ekran
Geniş LCD ekran kameranın arka yüzüne hakim bir durumda. 2.5 inç (6.35 cm) genişliğindeki ekran sadece büyüklüğü ile değil aynı zamanda sağladığı geniş görüş açısı ile de dikkat çekiyor. LCD ekran yatay ve düşey olarak 160 derece görüş açısına sahip. EOS 30D, 5D ve 1D Mark II N modelleri ile kıyaslandığında LCD ekran parlaklığının %40 oranında arttırıldığı görülüyor. Üst kesimde görmeye alıştığımız ve çekimle ilgili bilgilerin izlendiği monokrom LCD ekran EOS 400D modelinde bulunmuyor. Daha önce bu ekrandan sunulan bilgiler artık kameranın arka yüzündeki LCD ekran üzerinden izleniyor. LCD ekranın hemen üstünde bir göz algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı sayesinde, kullanıcı gözünü kameranın optik vizörüne dayadığında LCD ekranı kapalı duruma geçiyor. Konica Minolta’nın analog ve dijital modellerinde de buna benzer sistemleri görmüştük. Bu göz algılayıcının önüne geçen her şeye karşı duyarlı olduğunu söylemeye gerek yok. Yani kamerayı omzunuza asarak taşıdığınız durumlarda, göz algılayıcı daima aktif halde olduğu ve kamera sallandığı için LCD ekran sürekli açılıp kapanacaktır. Bu kameranın en büyük rakibi olduğunu düşündüğümüz Nikon D80 modelinin aksine, Canon EOS 400D küçük bir optik vizöre sahip. Canon gibi firmanın da bu konuda biraz daha fazla efor sarf etmesi gerektiğini ifade etmeliyiz. Bununla beraber kameranın optik vizörü EOS 350D modelinde olduğundan daha fazla bilgi sunuyor. Çevresindeki, gözün dayandığı kauçuk çerçevenin istenirse kaldırılabildiği optik vizörün diyoptri ayarı da bulunuyor.

Canon EOS 400D D-SLR kamera - Butonlar
Kameranın arka yüzünde sol kısımda, yukarıdan aşağıya doğru bir dizi buton bulunuyor. Canon ürünlerinde alışılageldiği üzere mavi renkli butonlar görüntülerin izleme işlemlerinde beyaz renkli butonlar ise çekimle ilgili işlemlerinde kullanılıyor. Dizinin en üstündeki buton kameranın PictBridge desteğini aktif hale getirerek JPEG fotoğrafların yazıcıdan direkt olarak baskı alınmasını sağlıyor. Altta ekran işlemleriyle ilgi çeşitli butonlarla birlikte Menü butonu konumlandırılmış. Bunlar içinde çekilmiş fotoğraflar arasında dolaşmayı sağlayan buton, izleme butonu ve çöp kutusu butonları bulunuyor. LCD ekranın sağ tarafında ise pozlama telafisi veya diyafram ayarının yapıldığı buton, kayıt hızın ayarlandığı buton ve bellek kartında okuma veya yazma işlemi yapıldığını gösteren küçük bir ışık göstergesi bulunuyor. Fotoğraf çekimi ile ilgili en önemli işlevler LCD ekranın sağ tarafında dairesel olarak yapılandırılmış olan butonlar aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Bu butonlar ışık hassasiyeti, netleme, beyaz ayarı ve ışık ölçümleme ayarlarının seri bir şekilde yapılabilmesini sağlıyor. Ayrıca bu tuşlarla fotoğraflar arasında veya menüde dolaşılabiliyor. Dairesel butonların ortasındaki tuş seçilen ayarın onaylanması ve Picture Styles seçeneğinin değiştirilmesi görevini üstleniyor. Tuşun bu fonksiyonu örneğin görüntü kalitesi ayarını gerçekleştirecek şekilde değiştirilebiliyor. Arka yüzde sağ üst köşede odaklama alanlarının seçim butonu ile birlikte pozlama ve netleme kilidi tuşları yer alıyor.

Canon 400D DSLR - Bağlantılar & Bellek kartı yuvası
Canon EOS 400D dijital fotoğraf makinesinin sol yanında A/V çıkış, uzaktan kumanda ve USB 2.0 Hi-Speed bağlantı noktaları yer alıyor. Tüm bunlar kauçuk bir kapak ile örtülü durumda. CompactFlash bellek kartı yuvası ise kameranın diğer tarafında. Nikon D80 ve Pentax K100D gibi modellerin aksine Canon 400D dijital SLR fotoğraf makinesi daha büyük boyutlu olan bu bellek kartı türünü kullanıyor. Bu da CompactFlash bellek kartı kullanmakta olan ve EOS 400D modeline terfi etmek isteyen kullanıcılar için olumlu bir nokta. Öte yandan bellek kartlarının fiyatları gittikçe daha cazip hale geliyor. Kameranı alt yüzünde metal malzemeden üretilmiş üçayak bağlantı yuvası yer alıyor. Yine burada, Canon’un lityum pilinin takıldığı yuvayı örten kapağı görüyoruz. Canon model bir kameradan bekleneceği üzere bu kapak gayet iyi tasarlanmış. Tüm bu kapaklar güvenli ve sağlam bir şekilde kapanıyor, butonlar kullanım açısından doğru konumlandırılmışlar.

Canon EOS 400D | Digital Camera Review | Kullanim
Canon EOS 400D kolay kullanım özelliklerine sahip bir dijital SLR fotoğraf makinesi. Daha önce Canon kullanmış olan fotoğrafseverler kendilerini bu modele hiç yabancı hissetmeyeceklerdir. Tüm özellikler mantıklı bir çerçevede yapılandırıldığından dolayı kamera ile çekim yapmaya başlamak için kullanım kılavuzuna dahi başvurmaya gerek kalmıyor. Düzenli bir şekilde teknik yenilikler entegre edilen ürünlerin açık ve anlaşılır bir kullanım sergilemediklerine sıklıkla rastlamaktayız. Canon EOS 400D dijital kamerada seçmiş olduğunuz her ayarı bir de SET tuşu ile onaylamak zorunda olmamanız önceki model olan EOS 350D kameraya kıyasla büyük bir avantaj olarak dikkat çekiyor.

Canon EOS 400D dijital SLR - Açma/Kapama düğmesi
Canon EOS 400D kameranın Açma/Kapama butonu mükemmel şekilde konumlandırılmış. Cihaz çok kısa bir süre içerisinde açılıyor. Kamera çalıştırıldığında algılayıcı temizleme sistemi de devreye giriyor. Tüm bunlar yaklaşık olarak bir saniye içerisinde gerçekleşiyor. Bu sistem Olympus’ta gördüğümüzün aksine fazla zaman almıyor. Aslında deklanşör diğer her şeyden öncelikli olduğu için kamera açıldığında her zaman çekime hazır durumda oluyorsunuz. Hemen deklanşöre bastığınız bu durumlarda görüntü algılayıcı temizleme işleminin kesiliyor olması çok akıllıca bir özellik. Çekimin ardından kamerayı kapattığınızda temizleme işlemi zaten gerçekleştiriliyor. İnsan kullanıcı olarak bu özelliğin objektifleri değiştirirken de olmasını arzuluyor. Gelecekte bu özelliğin de cihaza dahil edileceğini umuyoruz. Çünkü objektif değiştirirken çok miktarda tozun içeriye girme ve algılayıcıya bulaşma olasılığı mevcut. Sıklıkla gerçekleştirilen zum işlemleri sonucunda da toz oluşması ihtimali mevcut.

Canon 400D DSLR - LCD ekran üzerindeki bilgiler
Kameranın arka yüzüne baktığımızda geniş LCD ekran yüzünden monokrom LCD ekrana yer verilmediğini fark ediyoruz. Monokrom ekranda sunulan tüm çekimle ilgili bilgiler artık arka yüzdeki geniş LCD ekran üzerinden okunması daha kolay ve rahat bir şekilde veriliyor. Burada kullanıcıya oldukça çok sayıda bilgi sunuluyor. Örneğin toz koruma sisteminin aktif olup olmadığını dahi buradan görebiliyorsunuz. Çekimle ilgili olarak netleme ve diğer önemli işlevlere ait bilgiler de detaylı bir şekilde LCD ekrandan izlenebiliyor. Diğer birçok kameranın aksine Canon EOS 400D modelinin LCD ekranında siyah beyaz harfler tercih edilmiş. Dikkat dağıtmayan bu sadelik daha rahat bir okuma olanağı sağlıyor. Üst kısımdaki göz algılayıcı, kamerayı gözünüze dayadığınızda veya önüne herhangi bir şey geldiğinde LCD ekranı hemen kapatıyor. Eğer kamerayı omzunuza asarak yan tarafınızda taşıyorsanız bu özelliğin sıkıntı yarattığını ifade etmeliyiz. Sallantıdan dolayı göz algılayıcının kameranın sürekli açılıp kapanmasına neden olması rahatsız edici bir şekilde dikkat çekiyor. LCD ekranın çekimle ilgili bilgileri gösterme özelliği Display butonu aracılığıyla tamamen kapatılabiliyor. Üstelik Canon 400D dijital fotoğraf makinesi, cihazı en son kapattığınızda bu bilgilerin gösterilip gösterilmeme özelliğini hafızasında tutacak şekilde menüden de ayarlanabiliyor. Bilgilerin LCD ekranda gösterilme özelliği kapatıldığında çekimle ilgili bu özellikler kullanılmaya devam ediyor. Bu durumda LCD ekran işlemin gerçekleştirilmesi için kısa süreli olarak açılıyor.

Canon EOS 400D SLR kamera - Optik vizör
Canon EOS 400D dijital kameranın optik vizörü ile ilgili bahsedilmesi gereken önemli bir nokta var. Fazla uzatmadan kısaca bundan bahsetmek gerekiyor. Canon EOS 400D dijital kameranın optik vizörünü en büyük rakibi olan Nikon D80 modelininki ile karşılaştırdığımızda, 1.6x odak mesafesi çarpanına sahip olan DSLR kameralarla benzer olduğunu görüyoruz. Geçmiş yıllardan bu yana çıtayı sürekli yukarıya taşıyan Canon gibi markadan bundan fazlasını beklerdik. Canon’un daha geniş bir optik vizör görüş alanı sunma başarısını göstermesini ümit ettik. Optik vizördeki bilgiler çok geniş sayıda olmasa da yeterli bir seviyede. Pozlama kilidi ve beyaz ayarı dengesi gibi tüm pozlama bilgileri gösteriliyor ancak tercih edilen ışık ölçümleme seçeneği veya ışık hassasiyeti değerleri sunulmuyor. Bu sınıftaki bir kamera için çok önemli olmasa da seçeneklerin sınırlı olması dikkatimizi çekti.

Canon EOS 400D refleks kamera - Netleme
Saydığımız yönlerin yanısıra Canon EOS 400D fotoğraf çekme işleminin keyifle gerçekleştirildiği bir dijital SLR fotoğraf makinesi. Kameranın odaklama özelliği dikkat çekici derecede geliştirilmiş. Büyük kardeşi EOS 30D modelindeki ile aynı özelliklere sahip olan bu işlevdeki gelişmeler mantıklı görülüyor. Kompozisyon alanına uygun bir şekilde dağılmış olan odaklama alanlarının değişimi kolaylıkla gerçekleştiriliyor. Özellikle bir USM objektif kullandığınızda netleme işleminin gayet sessiz ve adeta ışık hızında gerçekleştirildiğini görüyorsunuz. Standart zum objektif de gayet başarılı bir performans sergilemekte. Canon 400D modeli odaklama işlemlerini gayet iyi bir şekilde kontrol altına almış ancak öte yandan hızlı hareket eden nesnelerin netlemesinde aksaklıklar yaşanabiliyor. Yine de cihaz bu gibi durumlarda kendini çabucak toparlayabiliyor. Genel olarak bakıldığında cihazın iyi bir performans sergilediğini söyleyebiliriz.

Canon EOS 400D dijital SLR - Aksiyon fotoğrafçılığı
Canon 400D dijital kamera makul derecede çekim hızı sunuyor. Saniyede üç kare çekim hızı çok etkileyici olmasa da cihazın hedeflediği kullanıcı kesimi için gayet yeterli seviyelerde. Özellikle JPEG dosya formatında çekim yaparken hiç sıkıntı yaşanmıyor. RAW formatta çekim yapıldığında ise tampon belleğin sınırları ile karşılaşıyorsunuz. Ancak bunun için de epey bir seri çekim yapmış olmanız gerekiyor. Fotoğrafların belleğe kaydedilme hızı ve süratli otomatik odaklamanın birlikteliği Canon EOS 400D dijital SLR fotoğraf makinesinin sıradan aksiyon fotoğraflarının çekimlerinde normal bir şekilde kullanılabilmesine olanak tanıyor. Oyun oynayan çocukların veya çocukların beklenmedik ani hareket ve davranışlarının fotoğraflanması Canon EOS 400D için başarıyla altından kalkabileceği işlemler.

Canon EOS 400D - Kameranın ayar seçenekleri
Kameranın herhangi bir ayarını değiştirmek istediğinizde arka yüzdeki dörtlü buton grubunun önemli bir rol üstlendiğini fark ediyorsunuz. Bu buton grubu menü ve diğer önemli fonksiyonların ayarlanmasında görev alıyor. Herhangi bir seçeneği tercih ettikten sonra ayrıca bir de SET tuşuna basarak bu tercihi onaylamak zorunda olmayışınız çok olumlu bir nokta. Bu, Canon EOS 400D dijital SLR kameranın kullanımı ve fotoğraf çekim keyfi açısından büyük bir kolaylık sağlıyor. EOS 30D modelinin aksine ikinci bir mod kadranının bulunmuyor olması, pozlamanın manüel olarak yapıldığı durumlarda yararlı olsa da, çok önemli değil. Genel olarak bakıldığında, Canon 400D modeli pratik kullanımda mükemmel bir cihaz olduğunu gösteriyor.
Canon EOS 400D


Canon EOS 400D | Digital Camera Review | Ayarlar
Canon’un dijital SLR modelleri ile Nikon’un benzer modelleri karşılaştırıldığında, Nikon’un daha çok ayar seçeneği sunduğu ifade edilir. Bu durum özellikle Canon EOS 400D ile Nikon D80 kıyaslamasında görülüyor. Ancak mesele sadece bundan ibaret değil. Canon 400D kamera geniş miktarda özellik ve fonksiyona sahip bir ürün. En azından, 400D modelinde bilhassa ilk etapta kullanmayacağınız birçok seçenek bombardımanı ile karşılaşmıyorsunuz. EOS 400D dijital kamera sadece amatör fotoğrafseverlerin gereksinimlerini karşılamaktan öte özellikler sergiliyor. Cihaz deneyimli kullanıcıların taleplerini karşılayacak işlevlere de sahip. Üstelik cihaz, mükemmel ve yaratıcı sonuçlar elde etmeyi sağlayacak derecede geniş sayıda fonksiyonlar sunuyor.

Canon EOS 400D dijital SLR - Picture Styles
Kameranın önceki model olan EOS 350D’ye üstünlük sağladığı en önemli nokta 30D gibi diğer bazı Canon modellerinden de tanıdığımız Picture Styles özelliği. Picture Styles önceki parametrelerin yerini alarak bu işlevleri bir üst seviyeye taşıyor. Artık bu özellikle bazı senaryolarda doğru değerleri seçmek çok daha kolay hale geliyor. Picture Styles özelliği diğer işlemlerin yanısıra renk sıcaklığı, kontrast ve netlik gibi konuları da içeriyor. Bu alanlardaki farklar küçük gibi görünseler de kesinlikle dikkat çekiyorlar. Siyah-Beyaz modu da mevcut ve geleneksel siyah-beyaz fotoğrafçılıkta olduğu gibi renk filtreleriyle çalışabilme olanağı sunuyor. Canon, Picture Styles özelliğini film kullanımına benzetiyor ve belirli bir seviyeye kadar bu ifade doğru da. Daha da çok sayıda kullanıcının Picture Styles özelliğinin farkına varması için SET butonu Picture Styles için ayrılmış. Bu özellik sayesinde tercihlerinize yönelik olarak kendi Picture Styles ayarlarınızı yapabiliyorsunuz veya internetten indirebiliyorsunuz. Eğer RAW formatta çekim yapıyorsanız kamerayla birlikte gelen Digital Photo Professional yazılımı ile Picture Styles ayarlarını sonradan da gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu özelliği kullanmak biraz deneyim gerektiriyor ancak sonuçta görüntülerinize kendinize has profesyonel etkilerde bulunabiliyorsunuz.

Canon EOS 400D DSLR kamera - Poz ölçümleme
Kameranın ışık ölçümleme sistemi üç seçenek sunuyor: Multi-segment, Partial ve kompozisyonun merkezine vurgu yapan Average seçeneği. Cihazda, özellikle profesyonel kullanıcılar açısından bir eksiklik olarak, Tek-noktaya ölçümleme seçeneğinin bulunmadığı görülüyor. Partial (Kısmi) ölçümleme kompozisyonun, genellikle %1 veya %2 değerlerindeki tek-noktaya ölçümlemeye kıyasla daha bir geniş alan olan %10’luk bir bölümünü değerlendiriyor. Öte yandan Multi-segment (Çok-Noktaya) modu birçok durumda yeterli bir poz ışık ölçümlemesi gerçekleştiriyor. İncelememizde sadece çok az sayıdaki fotoğrafta bu seçeneğin yetersiz kaldığını gördük. Kompozisyonun arkadan aydınlatıldığı durumlarda dahi Canon EOS 400D kameranın mükemmel sonuçlar verdiğine tanık olduk. Fotoğraflarda diyafram spotlarına rastlamakla beraber bu ağırlıklı olarak objektif seçiminden ve bir objektif siperliği kullanmamaktan kaynaklanan bir durumdu.

- Resim Silinmiş.


Canon EOS 400D refleks kamera - Çekim programları
Canon EOS 400D dijital SLR kamera doğru pozlama değerleri elde edilmesi adına geniş sayıda çekim programları sunuyor. İlk olarak portre, hareketli nesneler ve manzara çekimlerinde kullanılan standart modlar bulunuyor. Programlanan modlar diyafram ve çekim hızı ayarının ötesinde olanaklar sağlıyor. Diğer modlar ise otomatik çekim modu (P), Çekim hızı öncelikli mod (Tv), Diyafram öncelikli mod (Av) ve manüel çekim modu (M) olarak sıralanıyor. P modu ile yeşil renkli tam otomatik çekim modu arasındaki fark, P modunun menü yardımı ile daha çok kontrol sağlamasında görülüyor. Canon’a has bir diğer özellik ise A-Dep modu. Geleneksel filmli EOS modellerinden tanıdığımız ve yeterince hakkı verilmediğini düşündüğümüz bu mod fotoğrafların doğru alan derinliği değerlerinde kolaylıkla çekilmesini sağlıyor. Sadece ön planda ve arka planda birer nokta seçiyorsunuz ve Canon 400D dijital SLR kamera süratle uygun diyafram ve mesafe ayarların belirliyor. Yüksek odak mesafelerindeki çekimlerde kullanılabilecek gerçekten yararlı bir yöntem.

Canon EOS 400D dijital SLR - Beyaz dengesi ayarları
Kameranın beyaz dengesi seçenekleri oldukça geniş. Canon 400D kamera önceden tanımlı ve otomatik beyaz ayarlarının yanısıra manüel beyaz ayarı ve beyaz yarı düzeltme opsiyonları da sunuyor. Her bir renk dokuz seviyede ayarlanabiliyor. Bu özelliğin analog fotoğraf makinelerinin filtre özelliği ile aynı şeyi yaptığı düşünülebilir. Ancak filtre kullanımında yaşanan ışık kaybının bu çözümde yaşanmaması ve objektifin optik kalitesinin bu işlemden etkilenmemesi bu özelliğin avantajları olarak dikkat çekiyor. Öte yandan bu özelliği kullanabilmek için deneyim gerekiyor. Kaç kullanıcının bu özelliği kullanmaya gerek duyacağı ve başarabileceği de ayrı bir soru işareti. JPEG formatlı çekimlerde bu özellik kullanıldığında ise ayrıca dikkatli olmak gerekiyor çünkü olası bir hata daha sonra kolayca düzeltilemiyor. Dilediğiniz takdirde bracketing yöntemiyle beyaz dengesi düzeltmesi yapabilirsiniz. Bu yöntemde, çeşitli seviyelerde beyaz dengesi ayarlarına sahip birkaç fotoğraf arasından daha sonra en beğendiğinizi seçebiliyorsunuz. Bracketing opsiyonu RAW çekimlerde kullanılamıyor. Ama bu bir problem oluşturmuyor çünkü Digital Photo Professional (DPP) yazılımı çekimin ardından yeterinden de fazla düzeltme olanakları sağlıyor. Otomatik beyaz ayarı seçeneğinin özellikle de flüoresan ışıkla aydınlatılmış ortamlardaki çekimlerde biraz hayal kırıklığı yaşattığını söylemeliyiz. Normal şartlardaki çekimlerde herhangi bir problem yaşamamakla beraber flüoresan ışıklı mekanlarda genelde biraz fazla sıcak tonlar (oranj/kırmızı) elde ediliyor. Manüel beyaz ayrında ise istenmeyen etkilerin hiçbiri görülmüyor ve mükemmel sonuçlar ortaya çıkıyor.

Canon 400D dijital refleks - AE-kilit butonu
Kameranın açık ve anlaşılır menüsü burada on bir adet seçenek sunuyor. Özellikle, birinci veya ikinci perde flaş, 1/2 veya 1/3 adımlarla pozlama, deklanşör ve AE-kilit butonu seçenekleri pek sıklıkla görmeye alışmadığımız özellikler. Canon EOS 400D DSLR kamera odaklamayı deklanşör yerine AE kilit butonu ile ayarlamaya olanak tanıyor. Bu durumda pozlama kilidi özelliği deklanşöre geçiyor. Bu yöntem hareketli nesnelerin fotoğraflanmasında oldukça yarar sağlıyor. Bu çekimlerde netleme değerleri değişmeden deklanşöre yarım basabiliyorsunuz. Bu özellik hareket ve hızın söz konusu olduğu basın toplantısı veya sokak çekimlerinde son derece yararlı oluyor. Ancak bu ayarların hafızaya kaydedilememesi üzücü. Hızlı nesnelerin ve normal çekimlerin farklı ayarları olduğundan bunlar kaydedilebiliyor olsa pratik çekimlerde kayıtlı ayarlar arasında hızlı geçişler yapılabilirdi. Ancak şimdilik, Canon EOS 400D kamera ile ayarlamak istediğiniz seçenekleri her seferinde tekrarlamanız gerekiyor.

Canon EOS 400D DSLR kamera - Dust Delete Data
Canon 400D dijital SLR fotoğraf makinesinin toz etkisi ile çeşitli mücadele yöntemlerinden daha önce de bahsettik. Bunlar arasında en sıra dışı olanı fotoğraf bilgilerine eklenebilen Dust Delete Data (Toz Silme Verisi) olarak adlandırılan yöntem. Bu yöntem tamamen beyaz bir görüntü çekilmesini gerektiriyor (gri renk işe yaramıyor). Odaklama mesafesinin 50mm’den yukarı bir değerde olması ve odaklamanın sonsuza ayarlanması gerekiyor. Böylece Menü aracılığı ile Dust Delete Data için gerekli nokta seçimlerini yapabiliyorsunuz ve ardından görüntü algılayıcı bu veriye dayanarak temizleniyor ve fotoğraf çekilebiliyor. Kamera diyaframı otomatik olarak f/22 değerine getiriyor. Fotoğraf başarıyla çekilemediği takdirde cihaz uyarıda bulunuyor. Fotoğraf başarıyla çekildiğinde ise bu veri bellek kartında değil her bir fotoğrafın kendisinde depolanıyor. Daha sonra DPP yazılımı ile bu veri değerlendirilerek fotoğraf üzerindeki toz etkileri yok ediliyor. Bu özelliğin olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını test edip incelemek mümkün olmadığından hepimiz zamanla sonucunu göreceğiz. Bu yenilikçi çözümün dijital kameralardaki toz etkisini giderme çabalarına önemli bir katkıda bulunacağından eminiz.

Canon EOS 400D SLR kamera - ISO değerleri
Canon EOS 400D dijital fotoğraf makinesinin ışık hassasiyet değerleri ISO 1600’e kadar yükseliyor. Canon, görüntü algılayıcının piksel sayısındaki artışa rağmen mükemmel sonuçlar üretmeyi başarıyor. Canon 400D dijital noise konusunda süper bir performans sergiliyor. ISO 400 (dahil) değerindeki görüntülerde neredeyse hiç noise görülmüyor. ISO 800 değerine gelene kadar, çekimlerde göze çarpacak derecede noise yaşanmıyor. Bu ISO değerinde rastlanan noise etkisi ise ağırlıklı olarak doğru pozlama yapılmamasından kaynaklanıyor. ISO 1600 değerinde ise noise fotoğraflarda etkisini hissettirmeye başlıyor ancak bu etki makul sınırlarda yaşanıyor. Bu fotoğraflardan A3 boyutlarında baskılar rahatlıkla alınabiliyor. Netleme değerlerinin ise biraz yüksek olduğunu ve bunun da noise etkisinin normale kıyasla daha fazla göze çarpar hale gelmesinde etken olduğunu ifade etmeliyiz.
Canon EOS 400D

Canon EOS 400D | Digital Camera Review | Bellek ve Pıl Kullanımı
Canon, mevcut aksesuarların devamlılığını savunan politikaya sahip bir üretici firma olarak biliniyor. Hiç kuşkusuz ki bu, eski “EOS”larına veda etme niyetinde olan tüm fotoğraf severlerin takdirle karşılayacak bir durum. Bu yüzden Canon EOS 400D dijital kameranın fotoğrafları depolamada CompactFlash tip bellek kartı kullanıyor olması ve enerji ihtiyacını da bildik NB-2LH bataryadan sağlaması sürpriz değil. Gittikçe artan sayıda kompakt dijital kamera Secure Digital bellek kartını tercih ediyor olmasına rağmen Canon’un DSLR modellerinde CompactFlash bellek kartlarını tercih etmeye devam ettiğini görüyoruz. Sonuç olarak Canon EOS 400D kameranın EOS 30D modeli ile yedek cihaz olarak kolaylıkla kullanılabileceği ortada. Nikon ise, amatör seviyedeki kameralarında Secure Digital bellek kartı yuvaları barındırırken profesyonel modellerinde CompactFlash yuvaları tercih ediyor. Bunun tek dezavantajı CompactFlash bellek kartı yuvalarının daha çok yer kaplıyor olması. Ancak görünen o ki Canon bunun altından başarıyla kalkmayı bilmiş.

Canon 400D - CompactFlash bellek kartları
Canon EOS 400D dijital kamera Canon’un 10 megapiksellik DSLR ürün yelpazesinin en son ürünü ve hızlı ve yavaş tüm kapasitelerdeki CompactFlash bellek kartı tipleriyle uyumlu. Bu bilinen bir gerçek olmasına rağmen, az sayıda da olsa hala en yeni model yüksek kapasiteli bellek kartlarını desteklemeyen modeller bulunuyor olması nedeniyle burada tekrar ifade etme ihtiyacı hissettik. Çoğu kullanıcı bunları artık tercih etmiyor olsa da Microdrive modeller de bu kamera ile kullanılabiliyor. Özellikle darbelere karşı dayanıksız oluşları nedeniyle birçok kullanıcının başını defalarca ağrıtmış bir model olmalarından dolayı da aslında bu veri depolama birimlerinin artık bir bellek kartı seçeneği olarak göz önünde bulundurulmamaları gerekiyor.

- Resim Silinmiş.


2GB SanDisk Extreme IV bellek kartları
Çekilen fotoğrafların yüksek megapikselde olmalarının dosya boyutlarının artmasına neden olması küçük de olsa bir dezavantajdır. Özellikle RAW veya RAW+JPEF formatta çekim yapıldığında dosya boyutları yüksek olur. Bu yüzden bu kamera ile birlikte geniş kapasiteli bir bellek kartı satın almak akıllıca bir hareket olacaktır. En az 1Gb kapasiteli bir CompactFlash satın alınmasını tavsiye ediyoruz. 2GB kapasitelik bir bellek kartı ise çekimler açısından için daha rahat davranmanıza olanak tanıyacaktır. Tüm bunlar göz önüne alındığında SanDisk Extreme III tip bir kartın tavsiye edilebilir olduğu görülüyor. Dünyadaki mevcut en hızlı model olan Extreme IV tip bellek kartlarının sağladığı tüm avantajları belki her zaman fark edemeyebilirsiniz ancak fotoğrafların karttan bilgisayar ortamına aktarılması işlemlerinde bunu açıkça görüyorsunuz. Bilhassa, SanDisk tarafından üretilmiş FireWire 800 özellikli hızlı Extreme kart okuyucu kullanıldığında bunun farkına varılıyor. Hızlı bir bellek kartı kullandığınızda kameranın tampon belleğinin boşaltılması da gerçekten hızlı gerçekleşiyor. Extreme III veya Extreme IV model bir kartla 2GB kapasite dolana dek en yüksek çözünürlükte JPEG formatta seri çekim yapabiliyorsunuz. Aşağıdaki tablo 1GB kapasiteli bir CompactFlash bellek kartı ile elde edilecek çekim sayılarını göstermekte.

1GB kapasiteli bellek kartı ile çekim sayıları
3888 x 2592 piksel - RAW - 9,8MB - 72 adet fotoğraf
3888 x 2592 piksel - RAW+JPEG - 100 adet fotoğraf
3888 x 2592 piksel - JPEG - Large - Fine - 3.8MB - 260 adet fotoğraf
3888 x 2592 piksel - JPEG - Large - Normal - 2.0MB - 498 adet fotoğraf
2816 x 1880 piksel - JPEG - Medium - Fine - 2.3MB - 432 adet fotoğraf
2816 x 1880 piksel - JPEG - Medium - Normal - 1.2MB - 820 adet fotoğraf
1936 x 1288 piksel - JPEG - Small - Fine - 1.3MB - 752 adet fotoğraf
1936 x 1288 piksel - JPEG - Small - Normal - 0.7MB - 1418 adet fotoğraf Canon EOS 400D - Digital Photo Professional yazılımı
Çekilen fotoğrafların karta yazılma işlemi dikkate değer ölçüde hızlı gerçekleşeceğinden ve tampon belleğe erişim süresi azalacağından dolayı hızlı bir bellek kartı kullanmak kesinlikle büyük yarar sağlıyor. Kameranın tampon belleği oldukça geniş ve 10 adet RAW formatta veya 27 adet en yüksek kalitede JPEG formatta fotoğraf depolayabiliyor. Gerçi ortalama seviyedeki kullanıcılar tampon belleği bu derecede yoğun kullanacak şekilde seri çekim yapmayacaklardır. Eğer aynı anda RAW ve JPEG beraber çekim yapacaksanız tampon bellek sekiz adet fotoğraf kaydedebiliyor. Sonuç olarak bunun oldukça iyi bir seviye olduğunu söyleyebiliriz. Canon, kullanıcıların RAW formattaki fotoğraflar üzerinde çekim sonrası işlemler yapabilmeleri için cihazla birlikte kapsamlı bir program olan Digital Photo Professional yazılımı da veriyor. Piyasadaki mevcut en hızlı yazılım olmasa da bu program yeterli ve düzgün bir seviyede kullanım özellikleri sağlıyor. Üstelik bu yazılım Dust Map ve Picture Styles fonksiyonlarının kullanımına da olanak tanıyor. Bu özellikleri yazılımı son derece yararlı ve kullanışlı bir araç haline getiriyor. Canon’un EOS 400D modeli ile birlikte böyle profesyonel bir yazılım vermesi gerçekten takdire değer bir davranış. Nikon’un da içlerinde bulunduğu diğer birçok rakip firma böyle bir yazılım için bütçenizden fedakarlık yapmanızı istiyor.

Canon EOS 400D - NB2-LH lityum İyon batarya
Canon EOS 400D dijital kameranın lityum iyon pili 350D modeli ile birlikte piyasaya sunulan ve süper bir performans sergileyen NB2-LH tip batarya. Canon 400D dijital SLR fotoğraf makinesi LCD ekranı yoğun olarak kullanmakta ve cihazın toz temizleme sisteminin de enerji harcayan bir özellik olduğu ortada. Tüm bunlara rağmen pil ömründe neredeyse hiç sıkıntı yaşanmadığını görünce etkilendik. Dolu bir pil ile 400 adetten fazla fotoğraf çekebiliyorsunuz. Küçük boyutlu CB2-LW şarj cihazı pillerin hızlı bir şekilde şarj edilmesini sağlıyor. Üstelik, opsiyonel olarak satın alınabilecek BG-E3 grip birimi ile kameraya ilki adet NB2-LH batarya veya altı adet AA pil takılabiliyor. Tüm bunlara ilaveten Canon EOS 400D dijital kamerayı A/C güç girişi ve adaptör ile birlikte kullanmak da mümkün. Cihazı stüdyo çekimlerinde kullanmak istediğinizde bu tür bir bağlantı oldukça kullanışlı oluyor.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt