Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
104
Beğeniler
0
Şehir
İstanblue
- Resim Silinmiş.


Canon EOS-1Ds Mark III dijital SLR incelemesi : Canon, Kodak'ın sektörden çekilmesinden bu yana, üretim programında uzun bir zaman boyunca full frame dijital SLR fotoğraf makinesi bulunan tek üretici firma olma gibi oldukça havalı bir unvanı elinde bulunduruyor. Sağlam profesyonel gövde bünyesinde yüksel piksel sayısı ile 1Ds kamera, profesyonel fotoğrafçıların orta format analog makinelerinin yerini mükemmel şekilde doldurabilen bir ürün. EOS-1D Mark III modelinin duyurulmasının ardından herkes büyük bir hevesle 1DS Mark III kamerayı bekliyordu. Ve şimdi Canon EOS-1Ds Mark III ile karşı karşıyayız.

Canon 1Ds Mark III prizma gövde
Beklediğimiz şekilde Canon 1Ds Mark III'ün kendinden önceki Canon EOS-1D Mark III modelinin temelleri üzerine yapılandırıldığını görüyoruz. 1D Mark III sıfırdan yeniden tasarlanmıştı. Mark II kullanıcılarının bu yeni modele alışmaları biraz zaman almıştı ama bence bu alışma döneminin sıkıntısız olduğunu düşünüyorum. 1Ds dijital SLR kamera ön yüzündeki ürün etiketinin yanı sıra prizma şeklindeki gövde yapısının üst kısmı ile de kendinden önceki hızlı modelden ayrılıyor. Canon EOS-1Ds Mark III vizördeki AF otomatik odaklama noktalarının daha doğru sonuçlar vermesi amacıyla ikinci bir prizma kullanıyor. Ve bu da 1D modelindeki aynanın kapladığı alandan daha geniş bir alana ihtiyaç doğuruyor.

Live View fonksiyonlu 3 inç LCD ekran
Canon EOS 1Ds Mark III dijital SLR fotoğraf makinesinin arka yüzünde 3 inç (7.6 cm) büyüklüğünde bir LCD erkan bulunuyor. Bu büyüklük günümüzde artık bu sınıftaki modeller için standart durumuna gelmiş durumda. Açıkçası artık bundan dönüş olacağını da sanmıyorum. 3 inç ve üzeri LCD ekranlar istiyoruz! Kameranın geniş LCD ekranında aynı zamanda Live View canlı ön izleme özelliği de bulunuyor. Bu da artık D-SLR fotoğraf makinelerinde normal bir özellik haline gelmeye başladı. Kısa süre öncesine kadar söz konusu bile edilmeyen Live View canlı ön izleme özelliği artık kameraların pazarda başarılı olup olmayacaklarını belirleyen bir etken haline geldi. Profesyonel fotoğraf makineleri alanında da durumun böyle olup olmadığı henüz belli değil. Live View fonksiyonu, fotoğraf makinelerinin üçayak üzerine monte edildiği ya da yukarı doğru kaldırılarak kullanıldığı durumlarda özgü avantajlar sağlıyor. Live View ile aksiyon fotoğrafçılığı hala mükemmel seviyelere ulaşmadı ancak yakın gelecekte bu durum da hiç şüphesiz değişecektir.

21 Megapiksel Full Frame sensör
1D Mark II konseptinin performans artırımının yanı sıra 1Ds Mark III kameranın görüntü sensörü de en büyük gelişmeye sahne olmuş. Yine bir full frame sensör ile karşı karşıyayız fakat bu kez çözünürlük 21 megapiksel seviyesinde. Canon, şu anda orta format fotoğraf makinelerinin hüküm sürdüğü sınıftaki çözünürlük konusuna temkinle yaklaştı. Ve bu yüzden de 35mm D-SLR kamera piyasasında hala liderliğini sürdürüyor. Ancak Sony de 24 megapiksellik full frame sensörü ile yarışta olduğunu gösterdi. Nikon da kesinlikle geride kalmayacaktır.

Canon EOS 1Ds Mark 3 incelemesi
Kameranın CMOS sensöründen gelen sinyaller iki adet DIGIC III işlemci tarafından işleniyor. Böylece, en yüksek çözünürlükte toplam beş adet gibi bir sayıda fotoğrafa ulaşılabiliyor. İki işlemci birlikte, saniyede 100 megapiksel veri işleyebiliyor. Bu da EOS 1D Mark III'ün 10 megapiksel çözünürlükte saniyede 10 kare hızına denk düşüyor. Kameranın teknik özellikleri etkileyici. Kamera benim gibi fotoğrafseverlere çok cazip gelebilecek özellikler içeriyor.

Canon EOS-1Ds Mark III | Digital Camera Review | Yapı
Canon EOS-1Ds Mark III SLR fotoğraf makinesinin gerçek bir Canon ürünü olduğu görülüyor. Geniş boyutları, gayet sağlam ve dayanıklı yapısı ile etkileyici bir görünüme sahip. Bu kameranın yanına ışığa duyarlı bir objektif eklediğinizde profesyonel bir set elde etmiş oluyorsunuz. İlk Canon EOS-1 kameradan bu yana birçok şey değişmiş olmasına rağmen EOS-1 serisindeki ürünler kendilerine özgü görünümlerini koruyorlar. Canon, kısa bir süre içerisinde göz kamaştırıcı bir hız ile çok sayıda yenilik gerçekleştirdi.

- Resim Silinmiş.



Canon 1Ds Mark III magnezyum alaşımlı gövde
Canon EOS-1Ds Mark III kameraya baktığımızda dikkatimizi çeken ilk nokta kendinden önceki modele kıyasla daha hafif gövdesi oluyor. Bunun bir nedeni kamerada kullanılan yeni batarya - bu konuya daha sonra geleceğiz - . Ancak kameranın hafif gövdesinin ana nedeni kullanılan magnezyum alaşımlı malzeme. Magnezyum alaşımlı malzeme sayesinde çok fazla ağır olmayan fakat son derece dayanıklı bir gövde elde edilmiş. Gerçi kameranın gövde ağırlığı tek başına beni o kadar rahatsız eden bir nokta değildir. Aksine, elinizde sağlam ve ele oturan bir kamera tutmak hoş bir duygudur. Çünkü kullanıcıda denge duygusu uyandırır. Fakat kamera omzunuzda gezerken ve özelikle de yanınızda içinde birkaç üst sınıf objektifin bulunduğu bir çanta da taşıyorsanız kameranın gövde ağırlığı sıkıntı yaratabilir. Topladığınızda, böyle bir set birkaç kilogram ağırlığa ulaşmakta.

Pozlama değerlerinin ayarlandığı genel mod kadranı
Canon EOS 1DS Mark III dijital fotoğraf makinesi ele mükemmel bir biçimde oturuyor. Kamerayı ister yatay ve ister dikey pozisyonda tutun, tüm kontroller parmaklarınızın ucunda. Kullanım özelliklerinin kendinden önceki modele benziyor olması işlemleri kolaylaştırıyor. Arka yüzdeki büyük kadran cihazın en karakteristik özelliği. Bu kadran standart olarak pozlama telafisi için ayarlanmış ancak kullanıcı farklı bir fonksiyonu bu kadrana atayabiliyor. Kameranın çok sayıdaki butonu programlanabiliyor. Bu yüzden, başka birisi benim kullanmış olduğum Canon EOS-1Ds Mark III kamerayı fotoğraf çekmek için eline aldığında yabancılık çekebilir. Ben her zaman için fotoğraf makinemsi tamamen kendi tercihlerime göre ayarlıyorum. Diğer özelliklerin yanından bu da, bir fotoğraf makinesinin profesyonel bir ürün olmasını sağlayan etkenlerden biridir.

Canon EOS 1Ds Mark 3 LCD ekran
Kameranın arka yüzüne baktığınızda dikkati çeken ilk şey 3 inç büyüklüğündeki LCD ekran oluyor. Böylesine büyük bir LCD ekrana yer açmak için çoğu butonun konumu değiştirilmiş. Butonların yeni konumlarına alışmak zaman alsa da genel olarak kötü denemez. LCD ekran genel olarak mükemmel bir kaliteye sahip olmakla beraber çözünürlük açısından en büyük rakibi olan Nikon'un biraz gerisinde kalıyor. LCD ekran konusunda sadece boyutlar değil aynı zamanda piksel sayısı da önemli. Öte yandan ekranın görüş açısı mükemmel olduğundan dolayı bu konu pek şikayet edilecek bir nokta değil. Yine de Canon'un bunun üzerinde çalışması gerektiğini düşünüyorum.

Joystick ile menü kontrolü
Arka yüzdeki büyük kadranın hemen üzerindeki joysticki diğer EOS modellerinde de tanıyoruz. Joystick, menüde dolaşırken veya netleme noktalarını değiştirme gibi işlemlerde kolaylık sağlıyor. Bununla beraber, joystickin boyutlarını biraz küçük bulduğumu ve örneğin eldiven kullandığınız zamanlarda işlemlerin gerçekleştirilmesinde sıkıntılarla karşılaşıldığını belirtmeliyim.


- Resim Silinmiş.



Kameranı vizörü diğer EOS-1 modellerinde olduğu gibi dışarı doğru çıkıntı oluşturuyor. Bu özellik, gözünüzü vizöre rahatlıkla dayamanızı sağlaması açısından oldukça önemli. Ayrıca bu şekilde burnunuz da LCD ekrana kolay kolay temas etmiyor ve LCD ekranın temiz kalmasını sağlıyor.

WiFi modülü ve GPS fonksiyonu
Kameranın sol tarafında vidalı bir kapak mevcut. Bu kapağın altında, EOS-1D Mark III modelinden de tanıdığımız yeni WiFi modül girişi bulunuyor. Bu giriş sayesinde fotoğrafların kablosuz bağlantı ile aktarılmasının yanı sıra kameraya harici sabit disk veya GPS alıcı bağlamak da mümkün. Kullanıcının GPS fonksiyonunu kullanmak için ayrıca pahalı bir WiFi modülü satın almak zorunda olması eksik bir nokta olarak dikkatimi çekti. GPS bağlantısının kamera bünyesinde entegre olarak yapılabilmesi çok daha kullanışlı olurdu. Çünkü GPS fonksiyonu profesyonel fotoğrafçılar tarafından gittikçe yaygın olarak kullanılmakta. Ve Canon EOS-1Ds Mark III fotoğraf makinesinin hedef kitlesini oluşturan kullanıcıların bir kısmı da doğa ve manzara fotoğrafçılarından oluşmakta. Gelecekteki yeni EOS modellerinde bu özelliği görmek isteriz.

Canon EOS-1DS Mark III butonlar
Eğer başlangıcından bu yana Canon EOS-1 modellerinden birini kullanıyorsanız EOS-1Ds fotoğraf makinesinin üst kısmındaki yeni buton gurubuna alışma konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Görülen o ki Canon iki butona birden aynı anda basma gerekliliğine elveda demiş. Buton işlemleri şimdi daha çok EOS 5D modelini andırıyor. Bu yönteme alışması biraz zaman alıyor. Özellikle, Mark III modelinin yanı sıra Mark II modelini de kullanmaya devam edecekseniz bu durum biraz sıkıntı yaratabilir. Değişikliklere alışmak zaman alıyor. Bu noktanın ufak bir engel olduğunu belirtmekle yetiniyoruz.

Profesyonel segmentteki fotoğraf makinelerinin iyi bir yönü de işlemleri dilediğiniz şekilde ayarlayabiliyor olmanız. Canon EOS-1Ds Mark III kamerada da durum aynı, birçok şeyi kendinizce programlayabiliyorsunuz. Doğal olarak butonların üzerindeki sembollerin aynı kaldığını görüyoruz. Dolayısıyla bu durumda hangi butona hangi işlevi programladığınızı hatırınızda tutmanız gerekiyor. Ayarları kendi tercihlerinize göre yapacağınızdan dolayı bu durumun herhangi bir sıkıntı oluşturacağını sanmıyorum. Tabii sizden sonra birisi kamerayı alıp kullanmaya kalkarsa durum farklı olabilir. Her şeye rağmen, fotoğraf makinesinin ayarlarının kişiselleştirilebilmesi özgürlüğü profesyonel fotoğrafçılar açısından büyük bir önem taşımakta.


Geniş ve net vizör
Canon 1Ds Mark III kullanım açısından mükemmel bir fotoğraf makinesi. Bu mükemmelliği daha kameranın vizöründen baktığınız anda hissediyorsunuz. Kısmen full frame sensörü sayesinde vizör dikkate değer derecede geniş ve net bir görüntü sunuyor. Üstelik vizör görüntüyü yüzde 100 oranında yansıtıyor, yani vizörde ne görüyorsanız çekeceğiniz fotoğrafa aynen yansıyor. Bu özelliğin, daha küçük sensörlere sahip D-SLR modellerde de neden hala standart haline gelmediğini açıkçası anlamıyorum. Vizörde sunulan çekim bilgileri kapsamlı ve anlaşılır bir yapıda. Tıpkı EOS-1D Mark III modelinde olduğu gibi, kullanılan ışık ölçümleme sistemi ile bilgiler de vizörde izlenebiliyor. Vizör konusunda eleştiri getirilecek herhangi bir nokta yok.

Canon 1Ds Mark III Netleme noktaları
Kameranı vizöründe netleme alanları da görüntüleniyor. Canon EOS-1Ds Mark III dijital SLR fotoğraf makinesinde 1D Mark III modelindeki AF sistemine benzer bir sistem yer verilmiş. 1D Mark III modelinde ara sıra yaşanan odaklama problemlerinin 1Ds Mark III modelinde giderildiğine tanık oldum; en azından pratik kullanımda ben bu problemlerle karşılaşmadım. Cross tip sensörlerin sayısının arttırılmış olması dikkat çeken en büyük gelişme. Cross tip sensörler yatay ve dikey yönlerde duyarlı olduğundan dolayı daha hızlı ve daha iyi sonuçlar veriyor. Fakat maalesef bunun bedeli de netleme noktası sayısına yansıyor. Kamerada netleme noktalarının sayısını kendiniz seçebiliyorsunuz. Yani sadece 19 noktaya netleme yapılabiliyor. Zaten diğer netleme noktaları / alanları yardımcı noktalar olarak adlandırılıyor. Aktif olan bu alanları kendiniz seçemiyorsunuz. Bu durum, iki netleme alanı arasında bir noktaya odaklama yapmak istediğinizde sıkıntı yaratıyor. Bu çekimlerde kamerayı normalden biraz daha fazla çevirmeniz gerekiyor ki bu da hassas netleme işlemlerine pek katkı sağlamıyor. Ve bunun etkileri kameranın sunduğu yüksek çözünürlük nedeniyle çekim sonrasında tamamen göz önüne seriliyor!

Live View fonksiyonu
Geniş vizör sayesinde manuel netleme de kolaylıkla yapılabiliyor. Hatta Live View devredeyken netleme daha hassas gerçekleşiyor ancak bu durumda çekimi yapılan nesnenin sabit durması gerekiyor. Live View canlı ön izleme fonksiyonu işlem hızı söz konusun olduğunda oldukça sınırlı kalıyor. Live View sayesinde görüntüyü büyütebiliyor ve böylece netlik değerlerini ve alan derinliğini hassas bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Live View devredeyken AF otomatik netlemeyi kullanmadan önce aynanın aşağı doğru inmesi gerekiyor. Bu, zaman alan bir işlem olduğundan dolayı Live View fonksiyonu aksiyon fotoğrafçılığında kullanmaya pek uygun değil. Ancak zaten kameranın tüketici ana hedef kitlesi bu kesim değil.

Ben, Live View özelliğini bilgisayar bağlantısı eşliğinde ve kaydırma yaparak ürün fotoğraflarının çekiminde kullandım. Kılavuz çizgileri ufuk çizgisini düzgün olarak ayarlamaya olanak tanıdığından ve kamera bir üçayak üzerine monte edilip yukarı kaldırıldığında bir şeyin üzerine çıkmanıza gerek bırakmadığından dolayı manzara çekimlerinde Live View fonksiyonu oldukça yararlı oluyor. Üçayak kullanılarak yapılan çekimlerde, genelde fotoğraf makinelerinin üst kısmındaki monokrom ekranda görüntülenen çekim ve ayar bilgilerinin kameranın arka yüzündeki LCD ekranda izlenebilmesi son derece yarar sağlıyor. Başlangıçta gereksiz gibi görünen bu özelliğin bir müddet sonra gayet kullanışlı ve yararlı olduğunu fark ettim.

Kamera ayarları
Butonların yeni konumlarına kısa süre içerisinde alıştım. Bir kez butonların yerlerine alıştıktan sonra gözümü vizörden çekmeye gerek kalmadan çoğu ayarları gerçekleştirebilir hale geldim. Bu durum hoşuma gitti. Ve üstelik kısa süre içerisinde ayar değişikliği işlemlerinde neredeyse tüm butonları kullanabiliyordum. Ayrıca tüm ayar değişikliklerinizi SD bellek kartına kaydedebiliyorsunuz da. Böylece çeşitli durumlarda kullanmak üzere farklı ayar seçeneklerini kayıt altına almanız mümkün. Bu sayede, örneğin basın ajansları veya stüdyolar gibi aynı fotoğraf makinesinin farklı fotoğrafçılar tarafından kullanıldığı durumlarda kendi ayarlarınızı, en baştan kameranın menüsüne girerek yapmaya gerek kalmadan kolaylıkla tekrar elde edebiliyorsunuz.


- Resim Silinmiş.



Canon EOS 1Ds Mark III Menü
Kameranın gayet iyi bir biçimde yapılandırılmış olan menüsünde kişisel menü başlığı altında çeşitli ayarları konumlandırabiliyorsunuz. Böylece sıklıkla kullandığınız menü başlıklarına kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Genel bakış açısıyla saçma gibi görünse de bu özellik profesyonel fotoğrafçılar açısından pratik kullanım koşullarında büyük yarar sağlayabiliyor. Menüden kendi manuel beyaz ayarını gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca, bunun için Canon EOS-1Ds Mark III ile bir çekim yapmanıza da gerek yok. Kamerayı beyaz bir dosya kağıdına yöneltip deklanşöre basmanız yeterli. Beyaz ayarı böylesine kolay gerçekleştirilebiliyor. Kısacası, her şey olması gerektiği gibi çalışıyor.

Sağlam ve dayanıklı SLR fotoğraf makinesi
EOS-1Ds Mark gibi profesyonel fotoğraf makineleri yüksek beklentileri göğüslemek zorundadırlar. Bu beklentiler arasında sadece dayanıklılık değil aynı zamanda hız, görüntü kalitesi ve kamera ayarlarının esnek bir şekilde yapılabiliyor olması da yer alır. Canon EOS-1Ds Mark III tüm bu beklentilerin hepsini başarıyla karşılayabiliyor. Kameranın kullanımı tamamen fotoğrafçının kendisine ait. EOS gibi bir fotoğraf makinesi profesyonel fotoğrafçıların işlerini yapmalarını sağlayan bir alettir. Sağlamlık, dayanıklılık ve kalite bu fotoğraf makinelerinin karşılamaları gereken çok önemli beklentilerdir.

Canon 1Ds Mark III ISO değerleri
Kameranın standart ışık hassasiyet değerleri ISO 100 ile ISO 1600 arasında. Bu değerler ISO 50 ve ISO 3200'e kadar genişletilebiliyor. DIWA Laboratuar testlerimizde kameranın sensörünün üretici firmanın belirttiği rakamlardan yüzde 20 ile 30 oranında daha az hassas olduğuna tanık olduk. Öte yandan, ISO 50 değerinde üretici firmanın belirttiği rakamların üzerinde hassasiyet değerleri ile karşılaştık. Bununla birlikte, genelde pozlama değerleri özellikle matris ölçümlemede mükemmel bir kalite sergiliyor. Matris ölçümleme çoğu çekim koşullarına uyuyor. Zayıf ışıklı ortamlarda tek noktaya ölçümleme kullanışlı olmakla beraber bu yöntem zaman alıyor.

Canon EOS 1Ds Mark III Noise
Kamerada noise değerleri ışık hassasiyet değerleri ile doğru orantılı bir şekilde artıyor. Pratik kullanım koşullarında çekilen fotoğraflarda ISO 1600 değerine kadar gerçek anlamda noise etkisi görülmüyor. DIWA Labs grafiklerinde bu değerler izlenebilir. Rakamlara göre ISO 800 değerinden itibaren noise etkisi ortaya çıkmaya başlıyor ancak deneme çekimlerimizde teori ile pratik arasında farklılık olduğuna tanık olduk. ISO 3200 değerinde noise dikkate değer şekilde artıyor. Fakat bu hiç problem değil. Çünkü ISO 3200 değerinde görülen noise etkisi diğer fotoğraf makinelerinde görmeye alıştığımız seviyelerden çok daha iyi. Hatta bazen geleneksel filmli fotoğraf makinelerinden de iyi sonuçlar ortaya çıkıyor. Hatta bu noktada sonuçların orta format filmli kameralardan da iyi olduğunu söyleme cesareti gösterebilirim. Teknik laboratuar test sonuçlarının yanı sıra test çekimlerinde elde ettiğimiz sonuçlarda, gözle görülmeyen ya da son görüntüde dikkat çekmeyen farklılıklar ortaya çıktığını gördüm. Bu da, sadece teknik laboratuar sonuçlarının değil aynı zamanda pratik test sonuçlarının da ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Sıra dışı dinamik alan
Kameranın piksel boyutları küçültülmüş olsa da ışığa hassas bölüm neredeyse aynı şekilde bırakılmış. Ve üstelik; daha az piksel derinliği sayesinde bu bölüm daha çok ışık alabiliyor. Böylece, dinamik alanda, aynı sensör formatında piksel sayısının yükseltilmesinden kaynaklanan herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmıyor. Kameranın dinamik alanı sıra dışı seviyede. Zayıf ışıklı ortamlardaki çekimlerde ortaya çıkan sonuçlar sizleri gerçekten şaşırtacaktır. Görüntüler üzerinde, karanlık detaylı bölümlerden aydınlık detaylı alanlara kadar her seviyeyi elde etmek olanaklı. Yüksek ISO değerlerinde noise etkisi problem olsa da görüntü kalitesi sıra dışı olmayı sürdürüyor. Canon'u kutluyoruz!


Renk sunumu & Beyaz dengesi
Özellikle ürün ve moda fotoğrafları çeken profesyonel fotoğrafçılar açısından görüntülerdeki renklerin gerçek hayattaki renklere uygun olması önemlidir. Canon EOS-1Ds Mark III dijital SLR kamera bu konuda iyi bir performans sergiliyor. Mükemmel seviyedeki beyaz dengesini sadece çok zayıf aydınlatılmış çekim koşullarında manuel olarak ayarlamak gerekiyor. Renkler gayet iyi bir şekilde görüntüleniyor. Elbette bu konuda ve ayarlar konusunda kişisel beğeniler ve tercihler önemlidir. O yüzden kendinize uygun olan seçenekleri keşfetmeniz gerekiyor. RAW formattaki çekimlerde bu ayarları fotoğrafları çektikten sonra da yapabildiğinizi hatırlatalım.

Canon objektifler
Sensör üzerinde bu kadar çok sayıda piksel bulunması büyük bir dezavantajı da beraberinde getirmekte. Yüksek çözünürlük seviyesi zengin detayların elde edilmesine olanak tanıyor ancak bunun için mükemmel objektif kalitesi gerekiyor. Canon EOS-1Ds Mark III L serisi üst seviye objektiflerle bunu başarıyor. Ancak kameranın çözünürlüğüne ayak uydurma konusunda sıkıntılar yaşatabilen objektifler de mevcut. Eğer bu fotoğraf makinesi ile ucuz model objektifler kullanabileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yüksek kalitede bir objektif tercih ettiğinizde ise yeni bir dünyanın kapılarının önünüzde açıldığını göreceksiniz. Bazı durumlarda kameranın CMOS sensörünün görüntüleri yakalama konusundaki yetenekleri beni son derece şaşırttı. Gerçekten sıra dışı bir performansa tanık oldum. En üst seviyede çekim keyfi yaşamak için, hiç şüphesiz, bir üçayak kullanmalısınız. Canon EOS-1Ds Mark III dijital SLR fotoğraf makinesi şipşak fotoğraflar çekmek için kullanılacak bir model değil. Elbette bu kamerayla şipşak fotoğraflar da çekebilirsiniz fakat cihaz, gerçek anlamda fotoğrafçılık için üretilmiş bir ürün.

UDMA desteği
Canon EOS-1Ds Mark III kamera, daha hızlı kardeş modelinin aksine, UDMA desteği sunuyor. Açıkçası, Canon'un bu standarda destek vermesinin zamanı gelmişti. UDMA desteği sayesinde dijital fotoğrafların bellek kartına yazılması işlemi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Kameraya iki tip bellek kartı takılabildiğinden dolayı, fotoğrafların hangisine kaydedileceği de seçenek olarak kullanıcıya sunuluyor. Fotoğraf çekerken seçmiş olduğunuz bellek kartı dolduğu takdirde kamera çekilen fotoğrafları otomatik olarak diğer bellek kartına kaydetmeye devam ediyor. Ya da, her iki bellek kartına da aynı anda kaydetme seçeneğini kullanabilirsiniz. Ayrıca, RAW formattaki fotoğrafları bir bellek kartına JPEG formattakileri de diğer bellek kartına kaydedebilirsiniz. Üstelik, bir bellek kartındaki fotoğrafları diğer bellek kartına kopyalamak da mümkün. Görüldüğü gibi bu konuda bol miktarda seçenek bulunuyor.

RAW ve sRAW formatta fotoğraf çekimi
Canon EOS-1Ds ile fotoğraf çekerken bol miktarda bellek alanına gerek duyacaksınız. Özelikle en yüksek çözünürlükte ve RAW formatta çekim yapacaksanız geniş bir belleğe ihtiyacınız olacaktır. Eğer yine RAW formatta ama en yüksek çözünürlüğe gerek duymuyorsanız Canon size sRAW (small RAW) seçeneğini sunuyor. Bu formatta fotoğraflar en yüksek çözünürlüğün dörtte biri olan 5.2 megapikselde çekiliyor. Örneğin düğün fotoğrafları ve basın yayın alanında portre fotoğrafları gibi çoğu çekimler için bu çözünürlük seviyesi yeterli olacaktır. Sonuçta full frame özellikli sağlam bir kamera ile karşı karşıyasınız. Adobe Camera RAW yazılımının da son dönemde sRAW dosya formatını destekliyor olması sevindirici bir nokta. Bu, cihazla birlikte gelen Digital Photo Professional yazılımının kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hiç de fena olmayan bu yazılımın pek tanınmadığını düşünüyorum. Fotoğraf çekimlerinde hangi dosya formatını tercih ederseniz edin kameranızın belleği her halükarda hızla dolacaktır. Aşağıdaki tabloda 2GB kapasiteli bir bellek kartı ile elde edilebilen çekim sayılarını bulabilirsiniz.

2GB kapasiteli bellek kartı ile çekim sayıları
Çözünürlük RAW - 5616 x 3744 piksel - 25.0MB - 75 adet fotoğraf
Çözünürlük RAW + L - 25.0 + 6.4MB - 54 adet fotoğraf
Çözünürlük RAW + M1 - 25.0 + 5.2MB - 57 adet fotoğraf
Çözünürlük RAW + M2 - 25.0 + 3.9MB - 60 adet fotoğraf
Çözünürlük RAW + S - 25.0 + 2.2MB - 64 adet fotoğraf
Çözünürlük sRAW - 2784 x 1856 piksel - 14.5MB - 130 adet fotoğraf
Çözünürlük sRAW + L - 14.5 + 6.4MB - 82 adet fotoğraf
Çözünürlük sRAW + M1 - 14.5 + 5.2MB - 90 adet fotoğraf
Çözünürlük sRAW + M2 - 14.5 + 3.9MB - 97 adet fotoğraf
Çözünürlük sRAW + S - 14.5 + 2.2MB - 100 adet fotoğraf
Çözünürlük L - 5616 x 3744 piksel - 6.4MB - 290 adet fotoğraf
Çözünürlük M1 - 4992 x 3328 piksel - 5.2MB - 350 adet fotoğraf
Çözünürlük M2 - 4080 x 2720 piksel - 3.9MB - 470 adet fotoğraf
Çözünürlük S - 2784 x 1856 piksel - 2.2MB - 840 adet fotoğraf

Canon 1DS Mark III Tampon bellek
Canon 1Ds Mark III dijital SLR fotoğraf makinesi eşliğinde kullanmak üzere hızlı bir bellek kartı satın almanızı öneririm. Kamera UDMA desteğine sahip olduğundan dolayı hızlı bir bellek kartı tercih etmenin önemini vurgulamak gerekiyor. Bu kamera ile hızlı bellek kartının yararını fazlasıyla görüyorsunuz. Çekilen fotoğraflar öncelikle kameranın geniş tampon belleğinde depolanıyor. Tampon belleğe 16 adete kadar RAW formatta fotoğraf kaydedilebiliyor. Bu rakam çok yüksek görünmeyebilir ancak RAW formattaki bir dijital fotoğrafın 25MB kadar yer kapladığını hatırlatmak istiyorum. Ve eğer hem RAW hem de JPEG formatta aynı anda kayıt yaparsanız dosya boyutu 35MB gibi etkileyici bir seviyeye çıkıyor. Geniş seri çekim seçeneklerine sahip olmayan Canon EOS-1Ds fotoğraf makinesi aksiyon fotoğrafçılığı için tasarlanmış bir model değil.

- Resim Silinmiş.


LP-E4 2300mAh Lityum İyon batarya
Canon EOS-1Ds Mark III dijital fotoğraf makinesi 2300mAh kapasiteli yeni LP-E4 lityum iyon batarya ile çalışıyor. Bu batarya Nikon tarafından da kullanılıyor. Bu bataryanın birçok avantajı bulunuyor. Kompakt boyutlarda, güçlü ve hafif bir batarya. Bataryanın tek dezavantajı ise Mark II ve Mark I modellerinde kullanılan şarj cihazlarından farklı bir şarj cihazına gerek duyması. Ayrıca Canon, kameranın batarya dışında güç kablosu ile de kullanılabilmesi için gerekli olan aksesuarı sağlıyor. Günümüz piyasasında bu oldukça farklı bir yaklaşım. Tam dolu batarya ile çok sayıda çekim yapmak mümkün. Test çekimlerimizde ben 1500'ün üzerinde fotoğraf çektim. Kameranın LCD ekranı üzerinde bataryanın enerji durumu yüzde olarak görülebiliyor. Bu da, önemli çekimlerde bataryanın aniden bitmesi gibi kötü sürprizlerin önüne geçilmesini sağlıyor.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt