Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
104
Beğeniler
0
Şehir
İstanblue
- Resim Silinmiş.


Canon EOS 1000D dijital SLR kamera incelemesi : Canon, yeni EOS 1000D modelinin duyurusu ile birlikte dijital SLR fotoğraf makinesi pazarında 'bin'li serilere ilk adımını atmış oldu. Eğer hâlâ analog EOS SLR fotoğraf makinelerini gözünüzün önüne getirebiliyorsanız giriş seviyesi bir model olan EOS 5000 kamerayı hatırlayacaksınız. Canon, dijital EOS serisinde de benzer stratejiyi takip ediyor ve D-SLR fotoğraf makinelerinin de her kesimden ve seviyeden kullanıcılar için ulaşılabilir olmasını olanaklı kılacak kapıları sonuna kadar açtığını gösteriyor gibi. Canon EOS 1000D fotoğraf makinesinin yeni bir nesil oluşturacak modellerin ilki ve öncüsü olduğu çok açık bir şekilde ortada.

Canon EOS 1000D giriş seviyesi DSLR
Durum; Canon'un 2003 yılında EOS 300D modelini duyurarak muhteşem bir tarzda gerçekleştirdiği büyük hamleye benzer gibi görünse de işlerin eskisi artık gibi olmadığı da görülüyor. Mevcut rekabet geride bıraktığımız birkaç sene içersinde hiç durmadı ve Canon'un giriş seviyesi DSLR segmentindeki en gözde modelinin teknik özellikleriyle kıyaslanabilir seviyede diğer çeşitli modeller ortaya çıktı. Ayrıca, hafif tarzda azaltılmış özelliklere sahip modeller de görülmeye başladı ki bu modellerin ciddi anlamda düşük fiyat etiketleriyle elde ettikleri pazarlama silahları sayesinde pazardan pay alma şansları da mevcuttu. Bu açıdan, Canon EOS 1000D dijital fotoğraf makinesi Canon'un giriş seviyesindeki konumunu sağlamlaştırması gerekirken aynı zamanda da EOS 450 modelinin pozisyonuna da zarar vermemek zorunda olan bir ürün. Bu yüzden EOS 1000D kameranın dikkatle atılmış bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Canon EOS 1000D özellikleri
Canon EOS 1000D dijital fotoğraf makinesi küçük gövde boyutlarına, 10 megapiksellik görüntü sensörüne, 2.5 inç (6.35 cm) büyüklüğünde LCD ekrana, 7 noktaya otomatik netleme ile kontrast ve seviye tespitli Live View canlı ön izleme özelliklerine sahip bir model. Cihazla ilk karşılaşmamızın uyandırdığı izlenimler diğer modellerle karşılaştırmalarla ilgili. Bunların başında gelenler; Canon 1000D kamera EOS 450D modeli ile büyük benzerlikler içeriyor ve EOS 1000D modeli EOS 400D modelinden geliyor. Düşünceniz ne yönde olursa olsun Canon EOS 1000D başlangıç seviyesi DSLR fotoğrafçıları açısından çok ilginç bir model. Şu an için bu model, dijital SLR fotoğraf makinelerinin çiçek açtığı bir dönemde Canon'un rekabete cevabıdır.

Canon 1000D incelemesi; pratik test & DIWA teknik testleri
Almanya'nın Köln şehrinde gerçekleştirilecek ve tüm fotoğraf tutkunları tarafından ilgiyle takip edilecek olan Photokina 2008 Fuarı'ndan önce yeni nesil EOS modellerin beşiğinde Canon EOS 1000D dijital fotoğraf makinesini görüyoruz. En azından çoğumuzun beklentisi bu. Artık çok iyi bilinen DIGIC III görüntü işlemcisi çevresinde şekillendirilen yeni EOS DSLR modelinin mevcut rekabetin sunduğu modellerle ciddi bir savaşa girmesi bekleniyor. Bu mücadelenin yakın gelecekte bizler ve fotoğraf tutkunları için son derece ilginç bir zamanda gerçekleşmesi bekleniyor. Canon EOS 1000D dijital SLR kamerayı ofisimizde bir süreliğine baştan sona inceleme altına aldık. Ayrıca bir diğer Canon 1000D kamera da DIWA laboratuarlarında dikkatli bir şekilde teknik test prosedürlerine ve ölçümlemelerine tabi tutuldu. Her iki inceleme ve test işleminden ortaya çıkan kapsamlı test sonuçlarını Canon EOS 1000D testimizin ilerleyen
sayfalarda bulabilirsiniz.


Canon EOS 1000D | Digital Camera Review | Yapı
Cihaza baktığınızda dikkatinizi çeken şeylerin başında Canon EOS 1000D'nin büyük kardeşi EOS 450D modeli ile olan büyük benzerliği geliyor. 450D biraz daha büyük ama hepsi bu. Fakat yine de, daha yakından bakar ve her iki kamerayı yan yana koyarsanız ufak tefek olmalarına rağmen diğer bazı farklılıklar da gözünüze çarpacak. Kameranın grip bölümünde kullanılan fiber malzeme daha sert yapıda bir fiber ile değiştirilmiş ve IR (kızılötesi) sensör kaldırılmış. Bu sensör - EOS 1000D modelinde olmayan - kızılötesi uzaktan kumandaya olanak tanıyor. Kamerayı çevirdiğimizde başlıca farklardan biri olan LCD ekran boyutu hemen dikkati çekiyor. EOS 450D modelinde 3 inç (7.6 cm) büyüklüğünde bir ekran varken EOS 1000D sahipleri 2.5 inç (6.35 cm) büyüklüğündeki LCD ekranla yetinmek zorundalar. Yine bu o kadar kötü bir durum değil.


Canon EOS 1000D kamera gövdesi
Canon EOS 1000D dijital kameranın yapısı hoş ve sağlam. Yapay olmasına rağmen gövdede kullanılan malzeme sağlamlık duygusunu zayıflatmıyor ve giriş seviyesi bir model için gövdenin kesinlikle dayanıklı olduğu görülüyor. Sert grip bölümü ele mükemmel oturuyor. Grip bölümüyle objektif arasındaki bölgenin oldukça dar olması elleri biraz büyük olan fotoğrafseverlerin parmaklarının objektife sürtünmesine neden olacağından dolayı sıkıntı yaşatabilir.

Canon EOS 1000D objektif yuvası
Grip bölümüyle objektif bağlantı yuvası arasında bulunan LED, self-timer fonksiyonunda gösterge ışığı ve kırmızı göz giderme ışığı olarak görev yapıyor. Bu oldukça sınırlı bir alan olduğu için kullanıcının parmağının bu ışığın önünü kolaylıkla örteceğinden dolayı bu LED ışığının çeşitli durumlardaki etkisinin sıfır olduğunu düşünüyorum. Objektif yuvasının ağzındaki kırmızı ve beyaz renkli noktalar kameraya takacağınız EF veya EF-S objektifin nasıl konumlandırılacağını gösteriyor. Burada alt kısımdaki küçük buton alan derinliğinde kullanılıyor. Bu benim hiç ama hiçbir zaman kullanmadığım fakat bazı durumlarda kullanışlı olabilecek bir fonksiyon. Objektif yuvasını sağ üst köşesinde konumlandırılan bir flaş butonu flaşla ilgili gelişmiş ayarlara direkt olarak ulaşmayı sağlıyor.

Mod kadranı & Deklanşör
Kameranın üst kısmında, üzerinde başlıca çekim programlarının bulunduğu ve tanıdık tasarımıyla 'EOS' mod kadranı yer alıyor. Genel mod kadranı kendi çevresinde komple dönemiyor; her bir mod geçişi ise anlaşılır ve kulakla duyular bir klik sesi ile gerçekleşiyor. Bu kısımdaki özel ISO butonu ISO ayarlarına direkt olarak ulaşmayı sağlıyor. Deklanşör ise yukarıda grip bölümünün ön kısmına doğru konumlandırılmış. Deklanşörün işaret parmağına denk konumu işlemlerin hassas şekilde yapılmasını sağlıyor. Açma/Kapama butonunun gayet büyük tasarlanmış olması kazara açıp kapama ihtimallerinin önüne geçiyor. Kameranın, harici flaş ayaklarının alt kısmında AF yardımcı ışığı eşliğinde dahili flaş konumlandırılmış. Eğer çekiminizde AF yardımcı ışığını kullanmayı düşünüyorsanız flaşı yukarı doğru açılması için manuel olarak aktif hale getirmek zorundasınız.

- Resim Silinmiş.


Canon 1000D - SD ve SDHC kart desteği
Canon 1000D kameranı yan kısmında bellek kartları için küçük bir yuva bulunuyor. Kameranın SD bellek kartı formatını destekliyor olması hiç şaşırtıcı değil. Bu seçim yüksek veri depolama kapasitelerine yolu açarak aynı zamanda SDHC platformunu da tamamen destekliyor. Şu an için bu bellek kartlarının kapasiteleri maksimum 32GB seviyesine ulaşmış durumda. Ancak, SD konsorsiyumu bu formatı tekrar yeni baştan tasarlamayı planlıyor. Sene sonuna doğru veya gelecek senenin başlarında bu konu ile ilgili haberlerle karşılaşacağız. Canon EOS 1000D kameranı diğer tarafındaki yan yüzünde USB, video ve A/C güç girişi gibi standart özellikler bulunuyor.

2.5 inç LCD ekran & Vizör
EOS 1000D dijital SLR fotoğraf makinesinin arka yüzünde 2.5 inç (6.35 cm) büyüklüğünde bir LCD ekran görüyoruz. Arka yüzde, EOS 450D modelinde gördüğümüz şekilde 3 inç bir ekrana yetecek kadar alan olmasına rağmen 2.5 inç tercih edilmiş olması Canon'un ciddi anlamda bir değişikliğe gitmeyi düşündüğünü gösteriyor. Canon bu noktada bir farklılık olmasını istemiş. LCD ekranın üst kısmında, biraz küçük olarak nitelendirebileceğimiz ve 0.81x yakınlaştırması ile sıralamada EOS 450D'nin hemen altında yer alan bir vizör bulunuyor. Boyutları daha küçük olsa da vizörde sunulan çekim bilgisi miktarı aynı seviyede. LCD ekranın çekim bilgilerini görme konusundaki önemi, kameranın üst kısmında monokrom bir LED ekran olmamasından dolayı bir kat daha artıyor. LCD ekranın 230,000 piksel çözünürlüğü ile hassas bir görüntüleme elde ediliyor ve kullanımı keyifli bir hale getiriyor. Ekranın sağ tarafında çok işlevli kontrol butonu, izleme butonu, çöp kutusu butonu vb gibi başlıca gerekli butonların tümüne yetecek bir alan bulunuyor.

Metal üçayak yuvası
Metal malzemeden üretilmiş standart üçayak yuvasının alt kısımda neredeyse tam merkezde konumlandırılmış olması kamerayı üçayaktan çıkarmaya gerek bırakmadan bataryanın değiştirilmesine olanak tanıyacak şekilde yeterli mesafeyi sağlıyor. Canon EOS 1000D dijital SLR kamera ihtiyacı olan enerjiyi 7.4V 1080mAh kapasiteli LP-E5 model lityum iyon bataryadan alıyor.


- Resim Silinmiş.


Daha önce Canon'un bir EOS DSLR veya kompakt bir modelini kullanmış olanlar için kullanım özellikleri açısından Canon EOS 1000D çok sıkıntı yaşatmayacaktır. Bazı fonksiyonlar için muhakkak kullanım kılavuzunun sayfalarını karıştırmak gerekecektir ancak temelde anlaşılır bir yapı tercih edilmiş. Canon esas olarak tanıdık bir konsept kullanmayı ve bu geleneksel yapıdan sapmamayı tercih ediyor. Genel mod kadranı üzerindeki yeşil renkli çerçeve sembolü ile temsil edilen otomatik çekim modunu seçip, parmağınızın altında güven uyandıran deklanşöre basmak dilediğiniz fotoğrafı çekmek için yeterli. Butonların yapısının gayet mantıklı ve kullanışlı olması cihazla ilk defa karşılaşan kullanıcıların yabancılık çekmemesini sağlıyor.

Otomatik sensör temizleme
Canon 1000D dijital SLR fotoğraf makinesi açılarak aktif hale getirildiğinde görüntü sensörü otomatik olarak temizleniyor. Süre olarak bakıldığında bu işlem göz ardı edilecek kadar bir zaman alıyor fakat eğer bu süreyi kazanmak ve işlemi atlamak istiyorsanız sensör temizleme işlemini iptal etmek ve direkt olarak çekim işlemine başlamak için kamera açılırken deklanşöre basmanız yeterli. Arka yüzdeki LCD ekranda ISO, diyafram, pozlama telafisi, ışık ölçümleme ve diğer birçok ayar seçeneği izlenebiliyor. Ekranın siyah renkli arka planı ve beyaz renkli semboller ile metinler ekranın izlenmesini kolay ve keyifli kılıyor.

Live View canlı ön izlemeli Canon EOS 1000D
Live View canlı ön izleme özelliğine yer vermeyen bir dijital SLR fotoğraf makinesi artık bir DSLR sayılmıyor. Bu hiç kuşkusuz saçma bir durum fakat piyasadaki Live View desteğine sahip dijital SLR modellerinin sayısına bakıldığında, böyle düşünenlere hak vermemek elde değil. Ve görünen o ki, Micro Four Thirds sistem ilk kameralar duyurulduğunda Live View özelliği büyük bir sıçrama gerçekleştirecek. Photokina 2008 Fuar öncesi veya fuar süreci bu sıçrama için en iyi zamanlama olacaktır. Canon EOS 1000D dijital SLR fotoğraf makinesi de pratikte oldukça kullanım keyfi sağlayan Live View özelliğine sahip. Kameranın mükemmel ekranı görüntüleri süper kalitede sunarken çoğu durumda optik vizörün yerini mükemmel bir şekilde dolduruyor. Live View fonksiyonu sayesinde 10x yakınlaştırma yaparak netlemenin çok hassas bir biçimde gerçekleştirilebilmesi de çekimlerde oldukça kullanışlılık getiriyor. Bu durum Live View canlı öz izleme fonksiyonunun nesneler üzerindeki manuel odaklama işlemini mükemmel bir şekilde yapmasına olanak tanıyor. Quick Mode ve Live Mode seçeneklerinde AF kullanarak odaklama yapmak mümkün. Quick Mode seçeneğinde ayna bir süreliğine aşağıya doğru inerek otomatik netleme sensörlerinin odaklamayı hızla gerçekleştirmesini sağlıyor. Ve bu yüzden ekran kısa bir an için kararıyor. Live Mode seçeneğinde ise odaklama işlemi görüntü sensörü üzerinde gerçekleştiriliyor. Bu yüzden işlem daha yavaş gerçekleşiyor ve sadece üçayak kullanılan durumlarda kullanışlı oluyor. Sistemi kullanması gayet keyifli.

Canon 1000D tepki süresi
Live View özelliği son dönemde gerçekten ilgiyi üzerine çekiyor ve cihazlara bir değer katıyor. Kişisel olarak, Live View fonksiyonunu, vizör kullanmanın zor olduğu durumlarda kullanmayı tercih ettiğimi ifade etmeliyim. LCD ekranın sunduğu geniş görüş açısı fotoğrafın çekiminde kolaylık sağlıyor. Canon EOS 1000D kamera Live View fonksiyonu devrede değilken pratik çekim koşullarında son derece rahat bir kullanım sağlıyor. Cihaz hızla tepki veriyor ve ucuz bir objektif kiti tercih edilmiş olsa dahi doğru değerlerle hızlı çalışıyor. Kameranın tepkisi hızlı olduğundan bu konuda hiçbir sınırlama ile karşılaşmıyorsunuz. Bunu tek istisnası RAW formatta çekim yaptığınızda yaşanıyor. RAW formatta çekim yaptığınızda hız yüzde 40 oranında yavaşlıyor. Saniyede 3 kare yerine 1.5 kare/sn hızında çekim yapabiliyor ve çekim sayısı ise (Large/Fine) ayarındaki 514 adet JPEG fotoğraf yerine maksimum 5 adet fotoğrafa düşüyor. Bu da spor fotoğrafçılarının aksiyon içeren çekimleri açısından Canon EOS 1000D dijital SLR kameranın uygun olmamasına neden oluyor. Fakat Canon'un böyle bir iddiasının hiç olmadığını da ifade etmeliyiz.

Canon EOS 1000D menü
Kameranın menüsü Canon deneyimine sahip kullanıcılara tanıdık gelecektir. Rahat renkler ve semboller içeren sekmeler şeklindeki menü yapısı son derece anlaşılır. Menüye kolayca ulaşılabiliyor ve menü içinde dolaşımda hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Menüdeki kişisel ayarlar seçeneği sayesinde kamerayı kendi tercihleriniz yönünde ayarlamanız da olanaklı. Ayrıca buna ek olarak, kameranın çeşitli fonksiyonlarını cihazın sizin tercihlerinize yönelik olarak çalışması için farklı tarzlarda programlayabiliyorsunuz. Giriş seviyesi bir DSLR fotoğraf makinesi olarak Canon EOS 1000D, sıra dışı şekilde zengin seçeneklere sahip bir ürün. Kullanım olarak bakıldığında ise cihaz yaratıcı fotoğrafseverlerin beklentilerine cevap verebildiği kadar anlaşılır ve kolay bir yapı da sergiliyor.

Canon EOS 1000D renk sunumu
Konuya renk sunumu açısından bakıldığında Canon 1000D dijital SLR kameranın EOS 450D modelinden neredeyse farklı olmadığını görüyoruz. EOS 450D modeli ISO 100 ile 1600 değerleri arasında düz ve hafif aşağıya doğru bir eğri sergilerken Canon EOS 1000D kamera ISO 400 ve ISO 800 değerlerinde biraz sapan bir eğriye sahip. Ancak bu değerler pratik koşullarda çıplak gözle fark edilmiyor. Kameranın renk sunumu mükemmel sonuçlar verecek şekilde doğru ve tutarlı bir performans sergiliyor.

Akkor ışıkta otomatik beyaz dengesi
Beyaz dengesi konusuna gelince, akkor ışıkta beyaz dengesi oldukça farklı biçimde yanlış değerler üretmesine rağmen cihazın doğru ölçümleme konusunda genelde kesinlikle sıkıntı yaratmadığı görülüyor. Bu nedenle, akkor veya flüoresan ışıkla aydınlatılmış ortamlarda çekimlerinizi manuel beyaz dengesinde gerçekleştirmenizi öneriyoruz. Manuel ayarda tüm ISO değerleri aralığında sonuçlar son derece doğru ve oldukça tutarlı oluyor. Canon EOS 1000D dijital SLR fotoğraf makinesinin dinamik alanı süper seviyede. Canon 1000D, ISO 400 (dahil) değerine kadar tutarlılığı hafifçe azalsa da yüksek bir performans sergiliyor; ISO 800 ile 1600 değerleri arasında ise düz bir çizgi takip ederek iyi bir sonuç veriyor. Detaylar tüm ISO değer aralıklarında gözle görülüyor ve fotoğrafların aydınlık bölgelerinde kolay kolay patlamalarla karşılaşılmıyor.

- Resim Silinmiş.


ISO değerleri
DIWA laboratuarlarında görüntü sensörünün hassasiyeti de ölçülüyor. EOS 450D ve Canon EOS 1000D kameraların sensörleri arasındaki farklılıklar açıkça göze çarpıyor. EOS 1000D dijital SLR kamera, iddia edilen değerlerle testlerde elde edilen değerler arasında sergilediği yüzde 18 ile 28 arasında farklılıklar ile 450D ile kendisi arasındaki sensör karakteristiği farklılıklarını da gözler önüne seriyor. Farklı bir şekilde ifade edersek; ISO 100 değeri aslında ISO 85 ve ISO 1600 değeri de ISO 1200 değeri seviyesine iniyor. Bu değerleri EOS 450D kameranın değerleriyle kıyasladığımız zaman ISO 100 ve 200 ışık hassasiyetlerinde benzer farklılıklara tanık oluyoruz. Fakat ISO 400 ile ISO 1600 arasında iddia edilen değerlerle ölçümlerde elde edilen sonuçlar birbirine yakın seviyedeler. Bu durumda, Canon EOS 1000D ile çekilen fotoğraflarda pozlama değerlerini 1/3 - 2/3 adım yüksek tutmak herhangi bir zarar vermeyecektir.

Sinyal / noise oranı
Canon'un yüksek değerlere sahip olduğu konulardan biri de sinyal/noise oranları. Rakip modeller mücadelelerini sürdürseler de Canon noise konusunda hâlâ lider ve bu Canon'un en önemli kozlarından bir tanesi. Gerçekten de, pratik kullanım testleri ile DIWA laboratuarındaki teknik testlerimiz, ISO 400 (dahil) değerlerinde çekilen ve A3 ve üzeri boyutlarda baskı alınabilecek fotoğraflarda herhangi bir problem olmadığını gösteriyor. ISO 800 ışık hassasiyet değerinde ise noise etkisinin ilk belirtileri görülmeye başlıyor ama buna rağmen bu etkinin minimum seviyede kaldığını ve ISO 1600 değerine kadar her şeyin kontrol altında olduğunu görüyoruz. Bu durumun iki istisnası ise kırmızı ve mavi renk kanallarında bir miktar sapma olması. Bun ikisi, 450D modeli ile karşılaştırıldığında daha kısa sürede noise sergileyen kanallar olarak dikkat çekiyor.

Canon 1000D ve EF-S 18-55mm objektif kiti
İncelemek üzere temin ettiğimiz Canon EOS 1000D kamera modeli bir EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS objektif kiti ile birlikte geldi. Kit olarak gelen bu ortalama odak uzaklık değerlerine sahip bu objektif üzerinde görüntü sabitleyici özelliği de bulunuyor. 18mm'de çekilmiş fotoğrafların merkezi kısmındaki netliği kontrol ettiğimizde mükemmel sonuçlarla karşılaşıyoruz, 25mm değerinde de güzel bir netlik seviyesi elde ediliyor. Telefoto modunda f/32 diyafram açıklığında bulanıklık etkisi başlıyor. 18mm geniş açı ve f/3.5 diyafram açıklığı değerlerinde kenar kısımlarda doğru bulanıklık etkisi gözle görülür hale gelmeye başlıyor ama bu etki hâlâ kontrol altında. 25mm'de geniş diyafram açıklıklarında bulanıklık yine göze çarpıyorsa da iki adım zum yapıldığında problem düzeliyor ve netlik tekrar gayet iyi değerlere kavuşuyor. Telefoto çekimlerde de aynı şey geçerli. Bulanıklık etkisi kenar kısımlarda sadece f/22 - f/32 diyafram açıklık değerlerinde görülüyor. Tüm bunlar netlik açısından mükemmel bir performansa işaret ediyor.

Diyafram değerleri & Renk sapması
18mm'de makul olan distorsiyon etkisi tüm diyafram açıklık değerlerinde sadece hafifçe görülüyor. Diğer odak uzaklık değerlerinde distorsiyon etkisi hiç yaşanmıyor denebilir. Geniş açıda etkisi büyük olan şey renk sapması. Özellikle f/8 (dahil) değerine kadar bu etki oldukça göze çarpıyor ve bu değerlerden sonra makul bir seviyeye düşüyor. Maksimum diyafram açıklığında f/3.5 değeri ile fotoğraf çektiğinizde görüntülerde objektif nedeniyle vinyet etkileriyle karşılaşma şansınız artacaktır. Mavi gökyüzü görüntülerinde karanlık etkisi kenar kısımlarda hemen görülüyor. Bu etkiyi kesin bir şekilde ortadan kaldırmak istiyorsanız f/5.6 değeri eşliğinde bir objektif siperliği kullanmalısınız. Bir kit objektifi olarak bakıldığında objektifin makul bir performans sergilediği söylenebilir. Bu tür ucuz bir objektiften daha fazlasının beklemek akıllıca olmayacaktır; 'mükemmel' özelliklerdeki objektifler doğal olarak çok daha yüksek fiyatlara sahiptir.


JPEG & RAW fotoğraflar
SDHC format desteği sayesinde veri depolama kapasitesi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Canon EOS 1000D dijital SLR fotoğraf makinesi 10 megapiksel resim çözünürlüğü sunuyor ve bu da en yüksek kalitedeki JPEG fotoğrafların 3.8MB civarında ve RAW fotoğrafların da 9.8 MB civarında yer kaplamasına neden oluyor. Ayrıca EOS 1000D kamera ile RAW + JPEG formatta aynı anda çekim yapmak da mümkün. Bu durumda tek bir fotoğrafta dosya boyutu 13.6MB seviyelerine kadar çıkabiliyor. Her ne kadar daha düşük çözünürlükte ve daha fazla sıkıştırma ayarı seçerek çekim yapmak mümkün olsa da bunda kullanışlı bir yön göremiyorum. Elbette, dosya boyutunu düşürme şansınız yok ve tatil ve seyahat gibi durumlarda fotoğrafları e-posta ile acilen göndermek zorundaysanız bu ayarlar tercih edilebilir.

Canon EOS 1000D tampon bellek

Canon 1000D dijital SLR kameranın tampon belleği o kadar etkileyici seviyede değil. Bunun anlamı şu: eğer JPEG formatta fotoğraf çekerseniz EOS 1000D kamera seri çekimlerde saniyede 3 kare çekim hızı ve maksimum çekim sayısı olarak da 514 adet fotoğraf gibi makul değerler sunuyor. Öte yandan RAW format tercih edilirse çekim hızı yüzde 50 oranında düşüyor ve seri çekimde 'sadece' 5 adet fotoğraf peş peşe çekilebiliyor. Çoğu çekimler için RAW formattaki fotoğraf sayısı yeterli olacaktır ancak saniyede 1.5 kare çekim hızı rahatsız edici bir faktör olabilir. Rahat ve keyifli çekimler yapmak istiyorsanız 2GB veya daha iyisi 4GB kapasiteli bir SDHC bellek kartı tercih etmek akıllıca olacaktır.

2GB kapasiteli bellek kartı ile çekim sayıları:
Çözünürlük 10 Megapiksel - RAW - 9.8MB - 199 fotoğraf
Çözünürlük 10 Megapiksel - RAW+JPEG - 143 fotoğraf
Çözünürlük 10 Megapiksel - JPEG - Large - 3.8MB - 514 fotoğraf
Çözünürlük 10 Megapiksel - JPEG - Standard - 2.0MB - 982 fotoğraf

Çözünürlük 5.3 Megapiksel - JPEG - Large - 2.3MB - 859 fotoğraf
Çözünürlük 5.3 Megapiksel - JPEG - Standard - 1.2MB - 1630 fotoğraf

Çözünürlük 2.5 Megapiksel - JPEG - Large - 1.3MB - 1474 fotoğraf
Çözünürlük 2.5 Megapiksel - JPEG - Standard - 0.7MB - 2816 fotoğraf

USB 2.0 Hi-Speed bağlantı
Yüksek hıza sahip bellek kartları, kullandığınız bilgisayar veya kart okuyucu cihazda da hızlı USB 2.0 Hi-Speed bağlantı özelliği bulunduğu takdirde yüksek hızlarda veri aktarımı şeklinde bir avantaj sağlıyorlar. Günümüzün en son model dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarında bu durum herhangi bir problem oluşturmayacaktır. En son yapılan duyurulardan bu bağlantının daha hızlı bir versiyonunun da üretim hattında bulunduğunu anlıyoruz. Ancak öte yandan, bu yeni versiyon bir standart haline gelmeden önce köprünün altından çok sular akması gerektiği de bir gerçek.

Canon 1000D için kart okuyucu cihaz
Eğer Hi-Speed bağlantınız yoksa veya başka bir kullanıcı fotoğraflar üzerinde işlem yapar ya da onları aktarırken siz yeni bir bellek kartı ile çekim yapmak istiyorsanız bir kart okuyucu cihaz satın almayı düşünebilirsiniz. USB veya Firewire girişinden bağlanması gereken bu kullanışlı kart okuyucu cihazlar bellek kartlarına hızla veri yazıp okuyabiliyorlar. Kullandığınız bilgisayarlar bu cihazları harici sabit disk olarak tanıyor. Ayrıca bu cihazlar sayesinde enerjiden de tasarruf sağlanmış oluyor.

- Resim Silinmiş.
- Resim Silinmiş.

Canon EOS 1000D batarya
Canon EOS 1000D dijital SLR fotoğraf makinesi EOS 450D ile aynı tip batarya kullanıyor. Bu, nispeten yeni olan batarya 7.4V 1080mAh kapasitesine sahip. Bu batarya, CIPA standartları çerçevesinde çevre koşullarına bağlı olarak, 2 saatlik bir şarj süresinin ardından flaş kullanmadan 500 ile 600 adet arasında veya dahili flaşı kullanarak 400 ile 500 adet fotoğraf arasında çekime olanak tanıyor. Fakat eğer Live View fonksiyonunu devreye sokarsanız bataryanın kapasitesi dikkat çekici derecede düşüyor ve flaşın kullanımına ve çevre sıcaklığına bağlı olarak 20 ile 200 adet arasında fotoğraf çekilebiliyor. Bu yüzden, Live View fonksiyonunu kullanmayı seviyorsanız çekim sayısındaki bu ciddi düşüşü dikkate almak durumundasınız. Ayrıca bu durumlarda yedek batarya çok kullanışlı olacaktır.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt