Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


İdare Mahkemesi'nde otobüste telefon yasağının kalkması için dava açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü'nce uygulanan 'Belediye otobüslerinde telefonla konuşma yasağı'nın yasal dayanağının olmadığını öne süren Ercan Gürkan, İdare Mahkemesi'nde 'yürütmeyi durdurma' isteğiyle dava açtı.

İzmirli Ercan Gürkan, geçen yılın Temmuz ayında bindiği bir belediye otobüsünde cep telefonu ile kısa süren bir görüşme yaptığı için otobüs şoförü ve yanındaki Cemal Tezcan ile tartıştı. Ercan Gürkan otobüste cep telefonu yasağının hiçbir yasal dayanağı olmadığını ve cihazını kapatmayacağını söyledi. Bunun üzerine büyüyen tartışma sonucunda Cemal Tezcan'ın, Ercan Gürkan'a yumruk attığı öne sürüldü. Olayın yargıya taşınması üzerine otobüslerde uygulanan cep telefonu yasağı ile ilgili tartışma alevlendi.

Ercan Gürkan, ESHOT'un uyguladığı bu yasağın, halkı şiddete teşvik ettiğini ve hiçbir yasal dayanağı olmadığını öne sürerek ‘yürütmeyi durdurma’ istemiyle dava açtı.

Olayın ardından, belediye otobüslerinde uygulanan cep telefonu yasağı ile ilgili araştırma yapan Ercan Gürkan, yasağın hukuki ve teknik dayanakları hakkında bilgiler topladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'ne, yasak kararının nedenlerini öğrenmek amacıyla başvuran Gürkan'a şu yanıt verildi:
“ESHOT Genel Müdürlüğü filosunda bulunan yeni ve eski tüm otobüslerimizde cep telefonu kullanımı kurumumuzca uygun görülmemektedir. Bu uygulama yalnızca teknik anlamda değil, genel olarak insan sağlığı ve sosyal bakımdan oluşan faktörler de değerlendirilerek uygulamaya konulmuştur. Kurumumuz her ne kadar telefon kullanımı için şikayetler alsa da yoğun trafik ve kalabalık bir ortamda yolculuk yapılması ve diğer yolcuların rahatsızlığı açısından da uygulamanın devamı için yoğun bir şekilde görüşler almaktadır.”

Verilen yanıtın teknik anlamda bir gerekliliği içermediğini savunan Ercan Gürkan, otobüste karşılaştığı kavga olayından sonra ekonomik durumu elvermediği için avukat tutamadı. Geçen 14 Ekim'de 3'üncü duruşması yapılan ceza davası öncesi kendisine baro tarafından avukat tahsis edildi. Ceza davasının lehine sonuçlanacağına inanan Ercan Gürkan, kavga ile ilgili devam eden ceza davasının yanında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü'ne de yasağın ortadan kaldırılması talebiyle İdare Mahkemesi'nde de dava açtı.

“SADECE İZMİR'DE UYGULANIYOR”

Yasağın Türkiye'de sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulandığını iddia eden Gürkan, “İnsanları şiddete teşvik eden, vatandaşları korku ve telaşa sürükleyen bu uygulamanın hiçbir yasal dayanağının olmadığına inanıyorum” dedi. Gürkan, şöyle devam etti:
“ESHOT Genel Müdürlüğü, bu uygulama ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet vermektedir. Yasak kararında hiçbir hukuki dayanak yok. Bu yasak kararı, belediye meclis veya encümen kararlarından biri değil. Bu yasak kararıyla ilgili Başkanlık oluru da bulunmuyor. Hukuka aykırı olarak alınan bu yasak kararı halk arasında endişe, korku ve panik yaratıyor.”
Belediye otobüslerinde uygulanan cep telefonu yasağının ‘şehir efsanesi' haline getirildiğini iddia eden Gürkan, haberleşme özgürlüğünün yasalarla güvence altına alınmasına rağmen otobüslerde cep telefonu kullanımının yasaklanmasına anlam veremediğini belirtti. Ercan Gürkan, şöyle dedi:
“Teknik ve yasal dayanağı olmayan bu yasak eğer sosyal ve kültürel gerekçelerle uygulanmaya devam ediliyorsa, diğer toplu taşıma araçlarına da benzer yasak ibareleri konmalı. Metro ve deniz ulaşımında böyle bir yasak sözkonusu değil. Bu konuda araç içinde oluşabilecek kargaşa ve vatandaşlar arasındaki gerginlik, giderek cinayete bile sebep olabilir. Eğer bir belediye otobüsü, cep telefonu sinyallerinden etkilenip kaza yapıyorsa, benzer kazaları, şehrin her yanına konuşlanmış baz istasyonlarının etrafında ve sinyal karıştırıcı jammerların yakınında görmek mümkündür. Yasak ile ilgili açtığım idari davanın da lehime sonuçlanacağını umut ediyorum.”

UZMANLAR NE DİYOR?

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sedat Gülşen, cep telefonlarının, otobüslerin ABS fren sistemini etkileyebileceğini, ancak otobüslerin tümü için aynı şeyin geçerli olup olmadığını araştırmak gerektiğini söyledi. Gülşen “Her otobüste aynı manyetik etkileşimin olmayacağı gibi, otobüsün belli yerlerinde de aynı etki oluşmayabilir. Eğer bir yasak getiriliyorsa, konunun detayları ve ayrıntıları uzmanlar tarafından incelenmelidir” dedi.

ESHOT tarafından uygulanan yasak, halk tarafından da eleştiriliyor. Otobüs şoförlerinin bile çoğu zaman telefon ile konuştuğunu belirten İzmirliler, “Telefonunun sesini kısanlara hiç kimse birşey demiyor, ancak kısa süreli konuşanlar bile eleştiriliyor. Yasağın, hukuki yaptırımı var mı yok mu araştırılsın. Eğer sadece sosyal nedenlerle yasak uygulanıyorsa, uyarı ibareleri ona göra düzenlensin” diye konuştu.
 
Yukarı Alt