Kayıt
21 Mayıs 2008
Mesajlar
251
Beğeniler
0
Şehir
suzuz.

1. Gereksiz dosyaları temizleyin...

Bilgisayarımızda gereksiz olan ve diskimizi gereksiz yere işgal eden dosyalar bulunmaktadır. Bunları temizlemenin birçok yolu vardır ve en pratik olanları hemen sayıyorum.

a. Bilgisayarım (My Computer)> Temizlemek İstediğiniz Disk (c > Sağ tıklayın > Özellikler (Properties) seçin

Karşınıza gelen ilk pencerede "Genel (General)" sekmesindeyken "Diski Temizle (Disk CleanUp)" butonuna basın



Bu işlem biraz sürecektir. İşlem sonrasında karşımıza bir pencere gelir ve burada temizlenme seçenekleri yer alır. Gerekli gördüğünüz işlemleri seçerek onaylamanız durumunda (Bu pencerede neleri yapmak istediğinizden emin değilseniz seçenekleri hiç değiştirmeyin) ilgili işlemler yapılarak gereksiz sayılan bazı dosyalar sisteminizden silinecektir.

b. Başlat (Start) > Ayarlar (Settings) > Denetim Masası (Control Panel) seçimini yapın. (Veya, Başlat > Çalıştır'ı açıp direk olarak control yazarak Enter'e basın.

Denetim Masası içerisindeyken "Program Ekle/Kaldır (Add/Remove Programs)" seçeneği vasıtasıyla bilgisayarınızda kullanmadığınız oyun, programları sisteminizden kaldırın.

Her kaldırılan gereksiz obje size Extra Disk Alanı, Azaltılmış Registry Kayıtları ve dolayısıyla performans olarak geri dönecektir.




2. Sistem Geri Yüklemesini kapatın...

İşletim sistemi üzerinde bulunan "Sistem Geri Yükleme (System Restore)" özelliği sistemin bazı durumlarda belirlenen bir tarihe geri alınmasını sağlayarak kullanıcılara yardımcı olmayı planlar. Bu özellik özellikle başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için bir kurtarıcı niteliğinde olmakla birlikte sisteme birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır.

Uyarı: Bu özelliği gelecekte kullanabileceğinizi düşünüyorsanız kapatmayın ve bu maddeyi atlayın.

Sisteme olan olumsuz etkileri başlıca şöyle sıralanabilir.

a. Sisteminizdeki disk yapısına göre ilerleyen zamanlarda GB'lerle ifade edilebilen disk alan kayıplarına yol açar ve disk alanı kaybı dolayısıyla diski yorar ve extra performans kaybına yol açar.
b. Birçok virüs buradaki dosyalar içerisinde rahatlıkla barınabilir ve özellikle de virüs bulaşmış bilgisayarlarda virüslerin temizlenmesi işlemini zorlaştırır. (Birçok virüs temizleme aracı ve yönergeleri, temizleme işlemine başlamadan önce "Geri Yükleme Özelliğinin" kapatılmasını istemektedir.

Eğer bu özelliği kapatma niyetindeyseniz şu adımları izleyebilirsiniz. (İşleme başlamadan önce C: sürücünüzün boş alan miktarını bir yere not edin, işlem sonunda tekrar bakarak ne kadar yer kazandığınızı görebilirsiniz)

Bilgisayarım (My Computer)> Sağ Tık, Özellikler (Properties) > Geri Yükleme (System Restore) sekmesine geç.



Burada "Bütün Sürücüler için Sistem Geri Yüklemeyi Kapat (Turn of System Restore for all drives)" seçeneğinin başındaki onay kutusunun işaretini koyarak onayla.

Bu adımları tamamladığınız takdirde artık "Sistem Geri Yükleme Noktası" kalmadığı için "Sistem Geri Yükleme" özelliğini kullanamayacağınızı hatırlatırım.



3. Görsel Öğeleri Kapatarak İşlemci Gücü Kazanın...

Windows içerisinde normalde çoğu kimsenin direk olarak farkı farkedemeyeceği şekilde birçok görsel efekt kullanılmadır. Bu efektlerin kapalı veya açık olması arasındaki fark direk olarak farkedilmez. Sadece kapalı olması durumunda kişilere daha az işlemci gücü harcayan bir arabirim sağlamış oluruz.

Bu işlemi yapmak için,

Bilgisayarım (My Computer) > Sağ Tık, Özellikler (Properties) > Advanced (Gelişmiş) > Performans (Performance) bloğundaki "Ayarlar (Settings)" butonuna bas ve ilk gelen "Görsel Efektler (Visual Effects)" sekmesinde dur.



Bu pencerede gerekli gereksiz birçok görsel ayar seçeneği bulunmaktadır ve normal şartlarda ortalama bir bilgisayarda aşağı yukarı bütün seçenekler varsayılan olarak işaretlidir.

Bu ayarların hepsinin işaretli olması durumu ile işaretlerin kalkması durumundaki hız farkını çok iyi bir sistemde direk olarak anlayamasak bile ortalama bir pc veya bir süre kullanılmış ve hantallaşmış bir pc de dikkat edersek anlayabiliriz.

Dolayısıyla, benim bilgisayarım hızlı, benim yapmama gerek yok gibi yaklaşımlar "Toplam Yük" denilen birçok önemsiz görünen yükün birleşerek bilgisayarı yorması mantığına aykırı gelmektedir. Yani bilgisayarınızın o anda hızlı olması, ileride zorlu uygulamalarda çalışırken de hızlı olacağı manasına gelmez. Zorlu uygulamalarda bilgisayarınızda ne kadar az işlemci ve ram harcayan uygulama çalışıyorsa o kadar rahat edersiniz.

Şimdi kısa bir açıklamadan sonra nelerin işaretli nelerin işaretsiz olması gerektiği durumuna gelelim

Normal şartlarda bütün işaretleri kaldırmanız en iyi sonucu verir, lakin burada bulunan 3 seçeneğin kaldırılması PC yi kullananın görsel olarak fark algılamasını sağlar ve bunlar da çoğu kişi tarafından kabul edilemez olarak algılanır ve o 3 seçeneğin hangisi olduğu bilinmediği için tüm seçenekler tekrar işaretlenir. Şimdi o 3 seçeneği hemen ayıklıyoruz ve onlar haricindekileri kaldırıyoruz. (Yukarıdaki resimde o 3 seçenek işaretli olarak duruyor, yalnız kesinlikle ezbere Türkçe sistemlerde de en alttaki 3 tanesidir diye onları bırakıp diğerlerini kaldırmayın Seçeneklerin yeri aynı değil. )

a. Use Common Tasks in folders (Klasörlerde sık kullanılan görevleri göster veya kullan) : Sürücülerinizde dolaşırken sol taraftaki bilgi bölümünün açık kalmasını sağlar. Eğer o bölümü istemiyorsanız bu seçeneği de kaldırabilirsiniz.

b. Use drop shadow for icon labels on desktop (Masa üstü simgeleri için bırakma gölgesi kullan) : Normal şartlarda sadece masaüstü simgelerinizin yazılarının altında gölgelendirme yaptığını gösteren seçenektir. Şimdi aman gölge olsa ne olur gölge olmasa ne olur diyebilirsiniz fakat DiKKaT!

Bu seçeneği, benim gibi masa üstü deseni kullanmayan bir tipseniz rahatlıkla kaldırabilirsiniz fakat masaüstü deseni kullanıyorsanız ve bu seçenek işaretli değilse şöyle bir olay gelişir.

Masaüstü simgelerinizin altındaki metin bölgelerinin rengi masa üstü deseni gibi görünmez, arkaplan rengi görünür. Yani, diyelim masaüstü deseninizin altında aslında Mor bir renk var, işte bu seçeneği kaldırırsanız simgelerin altındaki yazıların zemini Mor görünür ve bu hiç hoş bir görüntü oluşturmaz.

c. Use Visual Styles on Windows and Buttons (Pencere ve butonlarda görsel skili kullan) : Bu seçenek en can alıcı seçenektir. Bu seçeneğin işareti kaldırıldığı anda görsel XP görünümünüz bir Windows 2000 görüntüsüne dönüşecektir. Bu nedenle eğer XP görüntüsünü kaybetmek istemiyorsanız bu seçeneği kaldırmayın.

Yukarıda bahsedilen 3 seçenek haricinde hiçbir seçenek normal bir kullanıcı tarafından kolaylıkla algılanmaz. Yani konfor olarak kullanıcıya birşey kaybettirmez. Aksine görsel olarak çok önemli bir "+" sağlamadığı halde ekran kartı + işlemci yükü olarak önemli külfetler getirirler. Bu nedenle yukarıdaki 3 seçenek haricindeki seçeneklerin hepsini kaldırmanızı tavsiye ederim.



4. Ücretsiz bir Yardımcı Yazılım ile Performansınızı Yükseltin...

PC'de bazı işlemler manuel olarak yapılamayacak kadar zor ve karmaşıktır. Bu tür işlemler için Windows'un bize sağladığı araç gereçler de çoğu durumda yetersiz gelmektedir. Bu nedenle 3 ncü parti yazılımlara başvurmamız gerekebilir.

Yakın zamanda keşfettiğim ve Ücretsiz olması, Ultra Süper Mega kolay kullanım , İşlem sonucunda yüksek performans getirisi gibi nedenlerle 10 üzerinden 11 not verdiğim bir programı tanıtmaya karar verdim.

Normal şartlarda bu programın yaptığı işlerin aynısını ve daha fazlasını yapan birçok program mevcuttur. Fakat birçoğu ücretli, kullanımı karışık yazılımlardan oluşmaktadır ve sadece orta düzey üzeri kullanıcılara hitap ederler. (Örneğin: System Mechanic) Bu program yerine System Mechanic kullanımını anlatmaya kalksam saatlerimi harcamam gerekir ve de bunun sonucunda birçok kişi programın yarısını bile anlayamamış olur diye tahmin ediyorum.

Bu nedenle size Advanced WindowsCare V2 Personal programının kullanımını anlatacağım. (Not: Normalde anlatılamaya ihtiyaç duyulabilecek bir bölüm içermemekte. Kur ve kullan türü bir program. Fakat neler yaptığını açıklamak adına bazı şeyler söyleyeceğim)

a. http://www.download.com/Advanced-Win...html?tag=lst-1 linkinden programı indiriyoruz.

b. İndirdiğimiz yerden kurulumu çalıştırarak kurulum işlemine başlıyor ve bitiriyoruz. Dil seçimi haricinde herhangi bir kurulum ayarı değiştirmenize gerek yok. Kurulum seçeneklerinden isteğe bağlı olarak "TÜRKÇE" seçimini yaparak ilerliyoruz.

c. Kurulum bitince programı çalıştırıyoruz. İlk çalıştırmada karşınıza "Bu programı ilk defa çalıştırıyorsunuz, bir sistem yedeği oluşturmanızı şiddetle öneririz" cinsinden bir uyarı geliyor. Eğer işlemden tırsıyorsanız pencereyi "Evet" seçeneği ile sonlandırıp PC durumumunuza göre yönergeleri izlersiniz. (daha önce "Sistem Geri Yükleme" özelliğini önerdiğim gibi kapattıysanız burada size açmanız lazım der )

Yok, ben korkmam öyle şeylerden diyorsanız, direk olarak olarak yedek almak istemediğinizle ilgili seçeneği seçerek ilerleyebilirsiniz.

Önemli Not: Bu tür bilgisayar bakım programlarının aşağı yukarı hepsi birşeyler yapmadan önce yedek almanızı önerirler. Nedeni ise sistemin çeşitli ayarlarına müdehale ettiklerinden dolayı bir sistem çökmesi veya sistemin kararsız hareket etmesine neden olabilmeleri gibi sorunlardır.

Bu tür programlarının hiç birinin %100 sorun çıkartmayacağının garantisi yoktur ve gerçekten iş yaptığını söyleyen ve %100 sorun çıkarmama garantisi veren bir program görürseniz emin olun yalan söylüyorlardır

Lakin, bu yukarıda yazdıklarım gözünüzü korkutmasın, genel olarak bu tür sorunlarla karşılaşılması probleminin oranı çok azdır ve genellikle de çıkan sorunlar çok ufak tefek sorunlardan oluşur. (Genellikle Registry temizlemeleri sırasında oluşan problemler)

Sonuç olarak Programın sisteminizi iyileştirmek için çeşitli değişiklikler yapacağını ve bu değişikliklerin yan etkisi olmayacağının garantisi olmadığını her zaman hatırlamanızda fayda vardır.

d. Ben, yedek alma seçeneğini kaale almadığınızı varsayarak (ben almıyorum) devam ediyorum. Program açıldığında karşınıza aşağıdaki gibi bir görüntü gelecektir.



e. Program açılır açılmaz ilk yapmanız gereken hareket, ekranın sağ üst köşesinde bulunan "Seçenekler (Settings)" yazısına tıklamak ve açılan menüden "Güncelle (Update)" seçeneğini seçmek ve bir güncelleme olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır. Lakin, program sık sık güncellenmektedir ve bu nedenle de her çalıştırdığınızda bir kere kontrol edip öyle devam etmeniz yararlı olacaktır.

f. Güncelleme kontrolü sonrasında direk olarak yapmanız gereken hareket aşağıda bulunan "Tara (Scan)" seçeneğini kullanarak hata taramasına başlamak olacaktır. İşlem bittiğinde ise "Onar (Repair)" seçeneğini tıklarak bulunan hataların düzeltilmesini sağlayabilirsiniz.

Normal şartlarda "f" adımını tamamlamış olmanız yeterlidir. Fakat program neler yapıyor diye kısaca özetlemeye çalışırsak. (Tarama sonrasında bütün seçeneklerin yanında ayrıntılar butonu aktif olur)

Spyware Kaldırması : Bilgisayarınızda Spy (Casus) taraması yapar. Eğer bulunduysa ayrıntılardan inceleyebilirsiniz.
Güvenlik Savunması : Casus yazılımların bilgisayarınıza kurulmasını önlemek için bazı tedbirler alır. Bu tedbirler genel olarak dosyalara bağışıklık kazandırma, bazı bilinen zararlı sitelere karşı bağışıklık kazandırma ve çerez korumalarıdır.
Kayıt Düzeltmesi : Bilgisayarınızın "Kayıt Defteri (Registry)" içerisinde tarama yaparak hatalı bulunan kayıtları onarır. Genellikle registry'nin temizlenmesi ve onarılması periyodik olarak yapılması gereken işlemler arasındadır. Hatalı girdi sayısı arttıkça bilgisayarın performansı düşer ve çeşitli hatalar karşımıza çıkabilir.
Sistemi En Uygun Hale Getirme : Bilgisayarınız varsayılan ayarlarla hayata başlar, yalnız bu ayarlar her zaman en performanslı ayarlar olarak gelmez, stabil ayarlar olarak karşımıza gelir. Bu bölümde çeşitli performans öğelerinin değerlerinde değişiklik yapılarak PC nin daha performanslı çalışması sağlanır. Örneğin, ağ ayarlarında oynamalar yapılarak ağ performansı arttırılmaya çalışılır.

Başlangıç Yönetimi : Normal tarama ve düzeltme işlemi sırasında otomatik olarak düzeltilmeyen tek seçenektir. Burada bilgisayar başlarken otomatik çalıştırılacak programların listesini görebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızın daha hızlı açılması ve çalışması esnasında daha az ram yemesini istiyorsanız buradaki listeye göz gezdirip başlangıçta çalışması gerekli olmayan programların işaretlerini manuel olarak kaldırmanız gerekmektedir.
Gizliliğin Süpürülmesi : Tarayıcı belleğinde bulunan Cookie temizliği yapar.
Süprüntü Dosya Temizliği: İlk adımlardaki gibi gereksiz dosya taraması yapar. Yalnız bu ilk adımdakini yapmanız gerekmediği manasına gelmez.

g. Bu adımda temizleme işlemi bittiği için bilgisayarımızı "Yeniden Başlatmamız (Restart)" uygun olabilir. Bu işlem, yapılan değişikliklerin sisteme tam olarak uygulanması açısından uygun olacaktır. Açılış esnasındaki hız farkını takip edebilirseniz bura kadar yapılan işlemlerin ne kadar fark yarattığını izleyebilirsiniz.



5. Diskinizi birleştirin ve hızınız artsın...

Disk Birleştirme (Defrag) Nedir ?

Bu işlem, çoğu kişi tarafından ihmal edilen fakat aslında performans açısından oldukça önemli bir işlemdir. Biz bilgisayarı kullandıkça bilgisayarımız sabit diskine durmadan yeni veriler yazar ve gerekli olmayan verileri de siler. Yalnız bu yazma ve silme işlemleri esnasında veriler arasında boşluklar ve parçalanmalar oluşur.

Basit olarak parçalanma işlemini açıklamaya çalışırsak şu şekilde canlandırabiliriz.

Bir dosyayı (Diskte 4 birim yer kaplayan bir dosya olduğunu hayal edin), diske yazdırdığımız zaman bilgisayar bu dosyayının bütün parçalarını arka arka sıralayamayabilir. Disk dosya yazma işlemi esnasında en hızlı hareketi yapabilmek adına yazma kafasının o anda erişebildiği boş en yakın alanı seçer ve o alana yazmaya başlar, dosya yazılırken dosyanın parçalarının yazıldığı alan üzerinde başka dosya parçaları varsa doğal olarak yazım işlemine o alanlar atlanarak devam edilir.

Dolayısıyla 4 parçalık bir dosya diskte değişik alanlara dağılarak yazılmış olabilir.

Bunun bilginin erişilebilirliği açısından bir - yönü yoktur, fakat bilgiye erişirken harcanılan zaman açısından çeşitli "-" yönleri vardır.

Şimdi şöyle düşünün, 4 harfli bir kelimeyi bir kağıtta yanyana yazılmışsa mı daha hızlı toplar ve okursunuz yoksa harfler sayfanın çeşitli noktalarına dağıtılmışsa mı daha hızlı okursunuz ?

Diskte de benzer bir mantık vardır, arka arkaya derlenmiş bilgi öbekleri okuma kafası tarafından seri olarak okunabilirken, dağılmış bilgi öbeklerini okumak için okuma kafası durmadan lokasyon değiştirmek ve extra zaman kaybetmek zorunda kalmaktadır.

Tabi bu olaylar çok hızlı geliştiği için biz normal şartlarda bu hız farkını anlayamayız, fakat ilerleyen zamanlarda diskteki veri miktarları arttıkça, disk kafalarının da okuma ve yazma işlemleri için harcayacağı vakit artmaya başlayacaktır.

Burada disk performansını optimize etmek için dosyaları birleştirerek okuma performansını arttırmayı sağlayabiliriz.

a. Bilgisayarım (My Computer)> C: sürücüsü (Başka bir sürücüyü birleştirecekseniz onu seçin) > Sağ tık, Özellikler (Properties) > Araçlar (Tools) > Disk Birleştirme (Defragmentation) > Şimdi Birleştir (Defragment Now) butonuna basıyoruz.



Not: Defrag işlemi öncesinde diskinizde sorun olduğunu düşünüyorsanız "Diski Kontrol Et" seçeneği ile diskinizi kontrol ettirmeniz önerilir. Eğer Windows kurulu sürücüde "Check Disk" seçeneğini kullanırsanız bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra başlangıçta devreye girecektir.

b. Karşımıza aşağıdaki pencere benzeri bir pencere gelecektir.


Burada birleştirmek istediğimiz sürücüyü (Window kurulu olan sürücü öncelikli olmalıdır) seçerek "Analiz et (Analyze)" seçeneğini tıklıyoruz. Kısa bir analiz sonrasında karşımıza birleştirme gerekip gerekmeyeceğine dair bir bilgilendirme penceresi gelecektir. Burada ister birleştir diyebiliriz istersek de vazgeçip sadece rapora bakabiliriz.

Analiz işleminden sonra Grafik göstergede 4 renk üzerinden disk durumu gösterilecektir.

Kırmızı : Parçalanmış dosya bloklarını gösterir. Ne kadar azsa o kadar iyi.
Mavi : Birleşik durumdaki dosya bloklarını gösterir. Kırmızı oranına göre ne kadar çoksa o kadar iyi
Yeşil : Taşınamaz sistem dosyalarını gösterir. Bu dosyaların durumu defrag işlemiyle değiştirilemez. Genellikle oldukça fazla alan kaplıyor görünmesine karşılık bu alanı kaplayan dosya sayısı en az 1 genelde de 2 dosyadan ibarettir Birinci dosya pagefile.sys dosyasıdır, 2 nci dosya ise eğer Hibernate (Hazırda Beklet) özelliği açıksa hiberfil.sys dosyasıdır. Bu dosyalar bazen yerlerinden oynamadıklarından dolayı defrag işleminin sonucunun çok iyi olmasını engellerler. Bu dosyaları ortadan kaldırarak defrag işlemini yapmanın yolu vardır fakat uğraşmaya değmez Çok merak eden olursa bilahare söyleyebilirim
Beyaz : Diskimizdeki boş alanları ifade eder.

Grafiksel duruma göre de birleştirme işlemine devam edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Bazı püf noktalar ise şöyledir.

a. Diskinizdeki boş alan miktarı %20 nin altındaysa defrag işlemi esnasında alan azlığı uyarısı alabilirsiniz. Devam etme seçeneğiniz olacaktır fakat tek defragda tam sonuç alma oranınız azalacaktır.

b. İlk birleştirmeniz sonrasında istediğiniz sonucu alamadıysanız 1-2 kere daha defrag yapabilirsiniz. Yine istediğiniz sonucu alamadıysanız sisteminizi yeniden başlatıp başka uygulamaları çalıştırmadan defrag işlemini yapmayı denemelisiniz. Unutmayın ki çalışmakta olan dosyaların birçoğunun yerini windows değiştirmekte zorlanır. Ne kadar az çalışan şey varsa o kadar sonuç iyi olacaktır.

c. Defrag işlemini bilgisayarınıza uygulayacağınız bütün bakım işlemlerinin en sonuna bırakın, öncelikle gereksiz dosya ve program temizleme işlemlerine yoğunlaşın ki defrag işleminin taşıması ve düzenlemesi gereken dosya miktarı azalsın.



5. Sürücülerinizi doğru ve eksiksiz kurun...

Bir bilgisayar performansına etki en önemli unsurlardan birisi de kullanılan aygıt sürücüleridir. Eğer sürücülerinizi eksik kurarsanız özellikle ekran performansınızda önemli kayıplar oluşabilir.

Kısacası bilgisayarınıza format attığınız zaman, ses kartı ve ekran kartı sürücülerini kurmakla işiniz bitmiyor.

Eğer Anakartınız (MainBoard) da sürücü kurulması gereken bir anakart ise en iyi performans için anakart sürücülerini de kurmanız gerekmektedir.

Via Anakartlar için genellikle Via 4 in 1 veya Via Hyperion sürücüleri gibi isimlerle anakart sürücüleri isimlendirilir. Eğer anakart CD nizde bu tür sürücülerden bahsediliyorsa bu sürücülerinde güncel olanlarını internet sitelerinden temin ederek kurmalısınız.

Intel chipsetli kartlarda ise Intel .INF update adı altında anakart sürücüleri isimlendirilir ve güncel sürücüleri anakart yapımcı sitesinden temin etmelisiniz.

Dikkat!!!: En iyi performans için anakart sürücülerinin diğer bütün sürücülerden önce kurulması şiddetle tavsiye edilir.

Anakart sürücülerinin haricinde, ekran kartı öncelikli bir olaydır, özellikle bir oyunseverseniz Windows orjinal sürücüleri sizi tatmin etmeyecektir. İnternet sitelerinden güncel versiyon sürücüleri indirerek kurabilirsiniz. Fakat öncelikli olarak anakart sürücülerinin kurulu olduğundan emin olunuz. Lakin AGP sürücüleri kurulu olmadığı zamanlarda tahmin edemeyeceğiniz kadar performans ve kalite kayıpları yaşayabilirsiniz.

Günümüzde çeşitli donanımlar olduğu için hepsini tek tek anlatmak ve sürücü sitelerini vermek anlamsız, sadece sürücülerin önemini kavrayıp en azından onları güncel tutmaya çalışmanız ve anakart sürücüsünün çok önemli bir unsur olduğunu kavramanız önemlidir.



Genel olarak yukarıda sayılan şeyler basit ve orta düzey bütün bilgisayar kullanıcılarının rahatlıkla yapabileceği az riskli, yapılışı kolay bilgisayar performans ayarlarını içermektedir. Orta düzey ve üzeri için duruma göre değişiklik gösterebilecek başka ayarlarda bulunmaktadır. Bunları şimdilik sadece maddeler halinde yazıyorum, gelebilecek talepler doğrultusunda yapılışlarını da açıklayabilirim.

1. 2 Fiziksel disk olması durumunda PageFile (Sanal Bellek) dosyasının yer değişimiyle performans arttırılması.
2. Sanal Bellek ayarlarının değiştirilmesi.
3. Sanal Bellek ve Hazırda beklet sistem dosyalarının disk birleştirmeye etkisinin engellenmesi.
4. Sistem Servislerinden gereksizlerin devre dışı bırakılarak performans kazanılması.



Alıntıdır.
 
Yukarı Alt