Kayıt
3 Mart 2009
Mesajlar
1.992
Beğeniler
1
Şehir
İzmit/Merkez
Öncelikle herkese selam başlıktan da belli olduğu gibi size bilgisayar mühendisliği hakkında genel bir kaç şey sormak istiyorum...Öncelikle bu mesleğin geleceği var mıdır yani iyi bir üni. den mezun oldum iyi bir iş imkanım olur mu ? Yine iyi bir üni. den mezun oldum yapabileceğim işler nelerdir ? Ve Bilgisayar Mühendisliğiyle ilgili genel bir tanım istiyorum ... Üni. de bu bölümü okuyan arkadaşlar , bu bölümden mezun olmuş arkadaşlar beni bilgilendirirse çok memnun olurum...

p.s. Konunun yeri burasımıdır bilmiyorum fakat bana uygun gibi geldi ^^ :lol:

p.s. Merak edenlere L3 sınıfı öğrencisiyim ... :P
 
Kayıt
19 Ekim 2009
Mesajlar
10.451
Beğeniler
97
Takımı
Galatasaray
milli güvenlik dersinde hava üssünden gelen bir hoca ''bilgisayar mühendisliği ve öğretmenliği Türkiye'de bitmiş durumda yapacaksanız yurt dışında yapın bu işi '' diyerek tüm sınıfın hevesini kırdı.birkaç istatistikte verdi ama ne kadar doğrudur bilemeyeceğim.
 
Kayıt
3 Mart 2009
Mesajlar
1.992
Beğeniler
1
Şehir
İzmit/Merkez
Nina Ricci demiş ki:
milli güvenlik dersinde hava üssünden gelen bir hoca ''bilgisayar mühendisliği ve öğretmenliği Türkiye'de bitmiş durumda yapacaksanız yurt dışında yapın bu işi '' diyerek tüm sınıfın hevesini kırdı.birkaç istatistikte verdi ama ne kadar doğrudur bilemeyeceğim.
Çok duyuyorum bu sözleri fakat bunların tersinide duyuyorum anlamadım gitti nasıl bir iştir bu.. :coffee: :cry:
 
Kayıt
6 Şubat 2007
Mesajlar
335.490
Beğeniler
1.636
Şehir
Taksim/IST.
Server
Flora
Takımı
Galatasaray
BM güzeldir candır okumak istiyorsanız okuyun kendinizi 1-2 sertifika ile payelerseniz tadınızdan yenmezsiniz kuzum :muck:

Ps : CISCO - MCSE
 
Kayıt
22 Temmuz 2008
Mesajlar
5.320
Beğeniler
0
Şehir
İzmir
Bende lise3 öğrencisiyim. Hocaya bizde benzer bir soru sorduk. O da tabii mühendis olmak iyi güzelde bu devirde gerçekten iyi bir üni. den olmadıktan sonra hiç bir anlamı yok demişti. Düşününce gerçektende öyle. Karar senin tabii. :beer:
 
Kayıt
25 Mayıs 2007
Mesajlar
6.931
Beğeniler
0
Şehir
UnderGround
Her meleslekten para kazanılır tek sorun hakkı ile ve hilesiz o mesleği yapmaktır. Bm benim idolum olan meslekti ama olmadı tek yapman gereken öğrencilik hayatın boyunca en popiler 1 yazılım dili ve bir adetde web tasarım dili öğrenmen.
 
Kayıt
3 Mart 2009
Mesajlar
1.992
Beğeniler
1
Şehir
İzmit/Merkez
Quattro demiş ki:
Her meleslekten para kazanılır tek sorun hakkı ile ve hilesiz o mesleği yapmaktır. Bm benim idolum olan meslekti ama olmadı tek yapman gereken öğrencilik hayatın boyunca en popiler 1 yazılım dili ve bir adetde web tasarım dili öğrenmen.
Sanırım Üniversete öğrenciliği hayatım boyuncadan bahsediyorsun ?
 
Kayıt
21 Ağustos 2007
Mesajlar
1.394
Beğeniler
0
Şehir
Defolu caddelerde dolaşıyorum azizim
bilgisayar mühendisliği türkiyede ihtiyacı doyurmuş durumda. Yani yüksek maaşlı bir iş bekleme okan beyin dediği gibi sertifikaların olmadığı sürece. Ama yurt dışına gidersen iş imkanın olabilir çünkü yapılan araştırmalar sonucu avrupa ülkelerinde sanat spor ve felsefe alanıyla ilgilenen öğrenciler çoğunlukta yani mühendislik açığı var orada, yabancı dilli ya da hazırlık olan bi üniversite tercihin olmalı. Devlet üniversiteler boğaziçi odtü hariç ki onlar için ilk 1000e falan girmen gerekicek heralde, eğitimini aktif olarak yurt dışındaki ülkelerle ortak gerçekleştiren bir yer seçmelisin. Özel üniversitelerin çoğu bu şekilde yararlanıyor tabi maddiyat meselesi ya da burs kazanma meselesidir. Ama adına aldanmamanı öneririm, kendini bi dükkan başında pc toplarken ya da net cafe işletirken bulabilirsin çünkü maalesef halkımızın bu meslekten anladığı bu. Bir firmada iş bulamazsan yapacağın iş budur
 

Avasin

 
Kayıt
12 Ocak 2009
Mesajlar
6.431
Beğeniler
5
Şehir
Santa Clara/Küba
Bilgisayar Mühendislerinin Maaşı Ne kadardır?

Özellikle yeni iş hayatına atılan genç bilgisayar mühendislerinden çokça email geliyor. Kaç para almalıyız, piyasanın ortalaması nedir diye soruyorlar.

Öncelikle söylemeliyim ki öğrenciliğiniz sırasında çalışan yeni mezunlar genelde bu sorunun cevabını bilirler. Bu yüzden öğrenci olan bilgisayar mühendisi adayları ücret konusunu düşünmeden işa arayışına girmelidirler. Yani sadece yol parası ve yemek parasına işe girmeye çalışın. Böylece işe girdiğiniz yerdeki kişilerle arkadaş olduğunuzda ücretlerin neler oldugunu yavaş yavaş öğrenirsiniz. Öğrenciyken çalışmanın birçok avantajından sadece birisidir bu söylediğim. Hatta yemek ve yol parasına iş bulamıyorsanız tamamen ücretsiz iş bulmaya çalışın. Ama çok dikkatli olun yani ücretsiz çalışıyorsunuz diye işe savsaklamayın. Ücretsiz çalışsanız bile normal çalışan bir bilgisayar mühendisinden daha çok çalışmaya gayret edin. İş yerinden son çıkan siz olun. Cumartesileri full gün işe gitmeye çalışın. Pazar günleri de evinizde yada okul yurdunda bilgisayar çalışın. Ayrıca işyerlerinde başka bilgisayar mühendisleri varsa onlarla kaynaşın çok şey öğrenirsiniz. Ayrıca Bilgisayar piyasası çok küçük olduğundan bugun yanında staj yaptığınız birisiyle yarın başka bir işte beraber çalışabilirsiniz. Ayrıca ilerde profesyonel hayatta 20 yıl yüksek maaş almak için öğrenciyken 2 yıl ücretsiz çalışmak hiç de mantıksız değildir. Bu arada iyi bir cv hazırmaya gayret edin.

Herneyse geleleim asıl meselemize. Konumuzu iki aşamalı düşünelim.

1. Yeni Mezun Bilgisayar Mühendisi Kaç para istemelidir?
2. Tecrübeli bilgisayar mühendisi kaç para istemelidir?

Yeni Mezun Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Yeni mezun bilgisayar mühendisi hiçbirşey bilmese bile minimum 1000$ maaş almalıdır. Ancak bu ücreti artırmak sizin elinizdedir. Eğer iyi derecede java yada oracle biliyorsanız bu maaşı minimum 1400$ istemelisiniz. Eğer bu rakamların altında ücret isterseniz sizi kesinlikle işe almazlar. Yani düşük fiyat istemek işi garanti yapmaz tersine işi kaybbetmenize yol açar. Ancak çok fazla da istemeyin. Yeni mezunsanız ne kadar iyi olursanız olun kesinlikle max 2000$ isteyin. işe girin 1-2 yıl çaqlışın sonra istediğiniz rakamı isteyin. Eğer C# bilen bilgisayar mühendisi iseniz 1250$ başlangıç maaşı isteyebilirsiniz. Delphi ile çalışacaksanız da 1250 dolar isteyebilirsiniz. asp.net ile çalışıyorsanız 1200 dolardan yukarıya doğru yeteneklerinize göre ücret talep edin.

Eğer embedded işlerle uğraşacak yeni bir bilgisayar mühendisliği mezunu iseniz 1300 dolar isteyin. Özellikle C++ ile program yazacaksanız 1500 dolar minumum ucret isteyebilirsiniz.

Eğer network-sistem yönetimi gibi bir işe başvuran bir bilgisayar mühendisi iseniz 1000$ isteyin. daha fazla istemeyin. Network-Sistem yönetimi konusunda çok eleman var ve maaşlar bu alanda biraz düşük. işi garantilemek istiyorsanız 1000$ teklif edin. Ancak yazılım yapabilen bir sistem yöneticisi olacaksanız 1500$ isteyebilirsiniz. Yani Software+SistemYönetimi minimum 1500 dolar eder. 2500 dolarak kadar isteyebilirsiniz.

Aynı şekilde hem database yönetiminden anlıyorsanız hem yazılım yapıyorsanız min. isteyeceğiniz para artar. Normalde yeni mezunlara database adminliği zor yaptırırlar ancak eğer böyle bir sorumluluğun altına giriyorsanız ve ayrıca program yazacaksanız bunun bir bedeli var. Minimum 1750$ 'dır bu bedel.

Yeni mezunsanız bu söylediklerime göre kendiniz ve kariyer hedefleriniz doğrultusunda ücret sitemeyi unutmayın. Yani hangi bilgisayar mühendisliğini bitirseniz bitirirn 1000$'dan aşağıda çalışmayın.



Tecrübeli Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Tecrübeli bilgisayar mühendilerinin maaşları çalıştığı alanlara ve yıl sayısına göre çok büyük farklılık göstermektedir.

Oracle 'da 3 yıllık database adminliği tecrübeniz varsa minimum 3000$ alabilirsiniz.. Önemli olan database adminliği konudundaki tecrübenizdir. Eğer 5 yıllık bir oracle tecrübeniz varsa 4500$ rahatlıkla alabilirsiniz. Bu tecrübe olarak söylediğim şeyler gerçekten de oracle ile ugraştığınız yılları ifade etmektedir. yani 10 yıl önce mezun olduysanız 10 yıllık oracle tecrübesinden bahsetmek yanlış olur. Gercekten de oracle db admin tecrübe yılı önemlidir. Ayrıca Oracle konusundaki tecrübeniz demek sadece bakım yapmak yedek almak upgrade etmek demek degildir. Zaten bu yüzden türkiyede Oracle konusundaki uzman sayısı bir hayli azdır ve onlar da iyi paralar kazanmaktadırlar..

Java konusunda 3 yıllık bir tecrübeye sahipseniz 2500$ alabilirsiniz. 3 yıllık java tecrübesi içerisinde yaptığınız çalışan projeler çok önemlidir. Eğer 5 yıllık bir java tecrübesine sahipseniz 3500 dolar rahatlıkla alabilirsiniz. Hatta yaptığız projeler güzelse, çatır çutur kod yazabiliyorsanız bir sonraki işinize geçerken 4500$ isteyebilirsiniz.

Asp.net, C Sharp, VB, Delphi, Power Builder konusunda 3 yıllık tecrübeniz varsa 2000 dolar kesinlikle alıyor olmanız gerekir. 5 yıllık bir tecrübeye sahipseniz en az 3000 dolar civarında paralar alabilirsiniz.

Network - Sistem mühendisliği yapanlar genelde iş tecrübeleri fazla bile olsa 2600 dolar maaşı geçemezler. Bu tip bilgisayar mühendislerine tavsiyem bir an önce müdür, direktör yardımcısı vs. olmaya çalışsınlar.

Şunu da belirtmeliyim ki söyledğim rakamlar genelde meseleğinde aktif alışan kişiler içindir. Yani müdür olduysanız kod yazmıyorsanız yada admin görevi yapmıyorsanız yukarıdaki fiyatlar geçersiz olru. Müdür, direktör vs. olduğunuzda başka kriterler devreye girecektir. Çalıştığınız firmanın büyüklüğüne göre Direktör olduğunuzda aylık 20.000$ maaş bile alabilirsiniz. Ayrıca 10 yıllık tecrübelere sahipseniz genellikle şirketler size çok yüksek maaşlar yerine hisse yada kar payı önermeye başlayacaklardır. Yada siz kendi işinizi kurmayı düşünmeye başlayacaksınız.

Ayrıca tecrübeli mühendislerin maaşlarını etkileyen şeylerden en önemsi birkaç alanda iyi olmaktan geçiyor. Yani sadece oracle uzmanı olunca iyi para kazanabilirsiniz. ancak hem java hem oracle manage edebilriseniz kazanacağınız paralar yükselecektir. Aynı şekilde hem database admin konusunda çok iyi hem network hem güvenlik hem de yazılım konusunda çok iyi olursanız (!) en iyi parayı siz alabilirsiniz. ama tümünde çok iyi olan kimseyi görmedim şimdilik. genelde gördüklerim 2 alanda çok iyi oluyorlar...

Son söz olarak belirmeliyim ki Türkiye yazılım konusunda sanıldığının çok ilerinde. Çok iyi bilgisayar mühendislerine sahibiz. Bilgisayar mühendislerinin en büyük sorunları rehavet ve motivasyon.

Genelde iyi paralar kazanmaya başlayan bilgisayar mühendisleri rutin bir hayata giriyorlar ve kendislerini geliştirmeyi bırakıyorlar. akşam 6 olunca işten çıkıp evlerine gidiyorlar ve bilgisayar oyunlarına çok takılıyorlar. Bilgisayar mühendisinin çalışma özgürlüğü mutlaka olmalı. Gözü saatte olmamalı. Ancak işe de her gün saat 11'de gelmemeli. Bir oto kontrol olmalı. Ayrıca bir işe giren kişi dışarıda neler oluyor, diğer bilgisayar mühendisleri neler biliyor, neler yapıyor pek takip edemiyor. Ayrıca şirkette herkes bowling, gokart, vs.. aktiviteler yapınca süper kalitede bilgisayar mühendsilerimiz de kendilerini bu tür gezme tozmaya çok kaptırıyorlar. Motivasyonları düşüyor ve üretkenlik yerlerde geziyor. Motivasyonu düşüren etkenlerden en önemlisi de bilgisayar mühendislerinin başındaki müdürlerdir. Genellikle yazılımdan anlamayan kişiler iyi bilgisayar mühendislerinin motivasyonunu düşürüyorlar ve verimli çalışmamamları için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. İyi bir müdür iyi bir bilgisayar mühendisinin verimini 5 katına çıkarabilir.

En iyi bilgisayar mühendisliği bölümüne sahip üniversiteler

1. İstanbul Teknik Üniversitesi
2. Yıldız Teknik Üniversitesi
3. İstanbul Üniversitesi
4. Marmara Üniversitesi
5. Ege Üniversitesi
6. Boğaziçi Üniversitesi
7. Bilkent Üniversitesi
8. Galatasaray Üniversitesi
9. Hacettepe Üniversitesi
10. Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Bilgisayar Mühendisi Ne İş yapar? Program Nedir?

Bilgisayar mühendisleri genel olarak bilgisayar programı yazarlar. Yani oynadığınız oyunları, Word'ü Excel'i Windows'u ya da bir muhasebe programını da bu şekilde yazıyoruz... Yazarlar diyorum çünkü program yazmak, yazı yazmak şeklindedir.

Önce şu soruyu cevaplıyalım: Program Nedir? Bilgisayar Programı Nasıl Yazılır?

Program ise bilgisayardaki kullandığınız herşeye denir. Yani bir oyun bir programdır, soliter (fal) bir programdır, excel bir programdır. Windows bile bir programdır. internet explorer da bir programdır. Web siteleri de programdır.

Program yazmada genelde ingilizce terimlerden oluşan bir dil kullanılır. Programalamada genelde şöyle şeyler yazılır: Eğer programı kullanan buraya tıklarsa ekranı kırmızı yap, ya da buraya tıklarsa printer'a dökümanı gönder diye ingilizce yazarız. Yani bilgisayar programları denilen şey tamemen düz yazıdan oluşuyor. Hemen hemen tüm programlar da teorik olarak notepad ile yazılabilir. Nasıl ingilizce fransızca gibi dünyada 100'lerce dil varsa bilgisayarda da buna benzer şekilde yüzlerce dil vardır. Kimi çok popülerdir kimisini ise 3-5 kişi bilir. Bilgisayar dillerine örnek vermem gerekirse bir kaç tanesini sayayım belki bazılarını duymuşsunuzdur:: Java, Delphi, asp.net, vb.et, c#, Visual Basic....

Zaten bilgisayar mühendislerinin aldığı paraları etkileyen en önemli kriterlerden biri de bildiği bilgisayar dillerinin sayısı ve bu dillerdeki tecübesidir.

Yani Photoshop'u da bilgisayar mühendisleri yapar, web sitelerinin çoğunu da onlar yapar. Teknolojinin olduğu heryerde Bilgisayar Mühendisleri vardır. Bilgisayar mühendislerinin yaptığı işleri diğer mühendisler de yapmaya çalışırlar... bazen becerir ve çoğunlukla da becermezler... Bu açıdan öğrenciler arasında tabu olan ve bilmeyen kişilerce uydurulan "Bilgisayar Mühendisi olamaya gerek yok kendimi yetiştirsem yeterlidir" lafı tamamen yalandır, uydurmadır. Bilgisayar Mühendisi olan kişi öncelikle kendine saygı duymaya başlar, hiçbirzaman ama demez. yani iyi bir yazılımcı olaiblirsinzi ama bilgisayar mühendisi değilseniz sürekli ama ben bilgisayar mühendisi değilim demek zorunda kalırsınız. Bu ezikliği ömür boyu yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden baştan bilgisayar mühendisi olmak en iyisidir. Bu yüzden lise'deyken deli gibi çalışıp öss'de yüksek puanlar almaya çalışın.

Bu arada yeri gelmişken belirteyim, eğer kötü bir okulda okuyup da moraliniz bozulmasın, kendinizi geliştirip yine iyi paralar kazanabilirsiniz. Ancak her zaman iyi bir okulu bitirmek hem kendi iç dünyanız hem aileniz hem ilerde çoluk çocuğunuz için iyi bir hava olacaktır. En azından havalanmasanız bile sizi bir yerde ezmek isteyen olursa ezilmeyeceğinizi söylemeliyim.

Bir de kötü bir okulda okuyorum diye kendinizi ezik hissederseniz başkaları da sizi ezik olarak görecektir. Orada burada, internet sayfalarında okulunuzu kötülerseniz aslında kendinizi kötülemiş olursunuz. Boğaziçi bilgisayar mühendisliğinde okuyanlar bile okullarından memnun değiller hocalarının yetersizliklerinden müzdaripler, ama siz hiç web sitelerinde kendi okullarını kötülediklerini gördünüz mü? Hayır göremezsizsiniz. Niye kötülesinler ki kendi okullarını, sadece kendi aralarında konuşurken kötülerler o kadar... Yani kendi ayağınıza kurşun sıkmayın bitirdiğiniz okulları kötülemeyin. Bitirdiğiniz okullara sahip çıkıp. Okulunuzun daha iyi yerlere gelmesi için çabalamanız daha doğrudur.

Neyse dönelim konumuza. Bilgisayar mühendislerinin çoğu program yazsalar da bazıları bu işi beceremezler. Beceremeyenler farklı alanlara kayarlar... Mesela üniversitede kalıp okulda hoca olmaya çalışırlar... Mesela başka alanlarda çalışmaya başlarlar : Satış temsilcisi, Pazarlama, Kalite Sistemleri gibi bölümlerde çalışabilirler. Bu işleri de bilgisayar mühendisleri gayet iyi becerirler.... Zaten hem bilgisayar bilip hem satışcı olursanız bu sizin için bir avantajdır. Ayrıca yazılım yapmayanlar yada yapmak istemeyenler analist yada proje lideri, proje yöneticisi gibi şeyler de olabilirler. Bu tür adamlar, yazılım yapcak kişilere şu programı yaz, bunu öyle yapma bunu böyle yap derler. Çoğu kere müşteri ile yazılımcı arasında mesaj taşırlar. Mesela müşteri program yavaş çalışıyor diye Proje Yöneticisi'ne telefon eder. Proje Yöneticisi de yazılımcının masasına gider. Yazılımcı arkadaş müşteri aradı program yavaş çalışıyormuş. hızlandırabilir misin der... yazılımcı da 3 gün içinde bitiriri hızlandırıım der. (hızlandırmaktan kasıt, programın bazı yerlerini yeniden yazmakdır.) Daha sonra proje yöneticisi müşteriyi arayıp tamam abi 5 gün sonra hazır der. Ama bu tür proje yöneticisi de olmaz zordur, hem bilgisayar mühendisinin kahrını, nazlanmalarını çekecek hem de müşteriyi hoşnut tutmak zorundadır. Ayrıca isterler sözleşme dışında isteklerse bunlar için yeni para istemek de çoğunlukla yöneticinin işidir.

Yukarıda belirttim, Bilgisayar Mühendisleri nazlıdırlar, iş yaptırmak hem kolay hem zordurdur. Bir bilgisayar mühendisine gönülsüz iş yaptırıyosanız hiç yaptırmayın daha iyidir. Mutlaka yazılımcıların gönüllü program yazmalarını teşvik etmek çok öenmlidir. bu yüzden Bilgisayar mühendislerinin psikolojilerini bozmamak gerekir. iyi bir motivasyona sahip bir yazılımcı her işi en kısa sürede bitirmeye çalışır... Yazılımcıların motivasyonalrını bozan şeyleri kaldırmak sirket yöneticilerine ait. motivasyon bozucu şeyler çok çeşitli olabilir: mesai saatlerinin hiç esnek olmaması ya da çok esnek olması, çay kahve kola, yemek, parasal sorunlar, müdürün/yöneticinin anlayışsız olması, yapılan işlerin rutine binmesi, işe uygun kişilerin işe alınmaması, işe giren ve işten ayrılanların çok olması, gürültülü çalışma ortamı, bağırış çağırış olması (sadece bilgisayarcılar bağırabilir :-) )

Bilgisayar mühendisleri yazılım ve meslek dışı işler haricinde en çok Network uzmanu olurlar. Network uzmanı dmek bir firmadaki tüm bilgisayarlardan sorumlusun demek. yani bir bilgisayar internete bağlanmıyorsa bu adama gideriz. kablo gerekiyorsa bu adama gideriz. şirkete yeni giren birine email adresi açılacaksa bu adama başvururuz. Network kolay bir iş olduğu için bu işi daha çok meslek dışından gelen kişiler yaparlar... Bu iş biraz hemşireliğe benzer. genelde iyi bir bilgisayar mühendisi network'ten anlar ama network'çü olmaz. doktorluk varken hemşire niye olmak istesinler ki....

Bilgisar mühendisleri web sitesi de yapabilirler. Ama bu işi de pek tercih etmezler bu iş de biraz hemşirelik işi gibidir. Yapan yapar ama bilgisayar mühendisleri genelde daha zor işlere yönlenirler, yani hemşilerin yapamayacağı beyin amaliyatlarını yapmak isterler ve bunun karşılında da yüksek paralar almak isterler. Yani web sitesi yapabilmek için Bilgisayar mühendisliği okumaya gerek yok. hatta okumaya gerek yok lise mezunları bile web sitesi yapabilirler. yakında ilkokullarda web tasarım dersleri açarlarsa şaşırmayın....


Bilgisayar Mühendisliği için Okul Önemli midir?

Hem evet hem hayır. Eğer iş bulacaksanız önemli değil. yani bilgisayar mühendisi olup kendinizi geliştirdiyseniz heryerde iş bulabilirsiniz. Ama İTÜ'yü bitirin ama kendinizi geliştrimezseniz iş bulamazsınız. İş bulma açısından okulun önemi şimdilik sektörümüzde yok. ama ilerde ne olur bilemem. Bu yüzden her zaman en iyi lise ve üniversiteleri bitirmekte yarar var....

Bazen işverenler devlet okullarını yada burslu (özel üniversiteleri) tercih ederler, Niye ? Bu konuda http://www.bilgisayarmuhendisleri.com 'da bulunan diğer yazılara da bakın. çünkü devlet okullarında okuyanların daha çalışkan olduklarını bilirler. öss'ye çalışmamış birisi, üniversitede çalışmamış birisi, iş yerinde de çalışmayacaktır diye düşünür. Bu çoğu kez doğrudur. Devlet üniversitelerindeki öğrenciler çoğu aynı düzeydediler ve yoğun rekabet yaşanır bu yüzden okuldan mezun olana kadar kendilerini geliştirmek için çabalayıp dururlar... yani çok çalışırlar... bu çalışkanlık genelde iş hayatında da devam eder. Çoğu paralı okuyan öğrenci genelde kendi kendine öğrenim sorunu yaşarlar ve illa bir kurs, bir hoca, bir öğreten olsun diye nafile bir bekleyiş içindedirler... Ancak iyi devlet üniversitelerindekiler şikayet de etseler kendilerini mutlaka geliştirirler... Yani Yıldız üniversitesine hiç hoca da koymasanız ogrenciler mezun olurken mutlaka belirli bir seviyede olacaklardır... Çünkü kendikendine öğrenmeyi bilmek çok önemlidir. Kaliteli bir öğrenci üniversitedeyken kursa para vermeden kendiniş geliştirebilir. Aynen lisedeyken çalışkan olanların dersaneye ihtiyaç duymamasına benzer... Yeri gelmişken berliteyim sertifika veren kursalara para kaptırmayın. inanılmaz yüksek meblağlar ödeniyor... bunun yerine parttime çalışmayı ve staj'ları iyi değerlendirmeyi deneyin. Boşu boşuna paranızı kaptırmayın. Bir bilgisayar mühendisinin sertifikaya ihtiyacı yoktur. Bilgisayar mühendisi değilseniz kendinizi ispatlamak için sertifika kursuna gidersiniz. yoksa iş hayatında bunun çok değeri yoktur. zaten iş ilanlarında sertifika arıyorsa o iş size göre değildir demektir.

Bir de şunu belirteyim iş dünyasının kalbi istanbul'dur. Muhtemelen nereden mezun olursanız olun %90 isrtanbulda çalışacaksınız. Bu yüz istanbuldaki üniversiteleri tercih edin. Öğrenciyken staj ve parttime çalışma olanakları en yüksek istanbul'dadır. Ayrıca mezun olduktan sonra da iş imkanlarının en yüksek olduğu şehir de istanbul'dur... Eğer öğrenciyken istanbula alışırsanız tüm dünya'da iş bulabilecek durumda olacaksınız. yani kesinlikle istanbulda okuyun...

Üniversitenin İngilizce Olması Önemli Mi?

Üniversitenin ingilizce eğitim vermesinin önemi yoktur, ancak ingilizce hazırlık almak ve ingilizceyi bilmek çok önemlidir. İngilizce bilmeden iyi bir bilgisayar mühendisi olmak zordur. Zira bilgisayar ile ilgili hemen herşey ingilizcedir. Ayrıca ingilizceniz varsa dünyanın heryerinde çalışabilirsiniz. Bilgisayar mühendisliğinin en güzel taraflarından biri de budur...

Üniversiteye gelmeden önce Lise'de Bilgisayar bilmek önemli mi?

Hiçbir önemi yoktur. Çok şey bildiğinizi sanıyor olabilirsiniz. ama muhtemelen bildiklerinizin hiç bir önemi yoktur. Zaten üniversitede bilgisayar dersleri alana kadar belki teknolojiler değişmiş, yeni bilgisayar dilleri çıkmış olabilir. Bu yüzden lisede boşu boşuna bilgisayar uzmanı olmak için çabalamayın, enerjinizi ÖSS'de yüksek puan almak için harcasanız daha iyi olacaktır.

Bayan / Erkek ?

Cinsiyet bazı işlerleri için öenmli olmaktadır. Yani bazı işyerlerinde gece gündüz projeler olur ve genelde bayanlar akşamları çalışmak istemezler. aynı şekilde bayanlar şehir dışına pek gitmek istemezler. Bu yüzden bazı işyerleri bayan almak istemez. Ancak çoğu iş yeri bayanları daha öncelikli işe almaktadır. genelde bayanlar daha düzenli tertipli çalıştıklarından tercih edilirler. Bir de bilg. sektöründe erkeklerin sayısı çok olduğu için ayrıca bayanların askerlik sorunu olmadığı için de özellikle tercih edilmektedirler...

Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliğinin Durumu? Bilg. Mühendisliğinin bugünü ve geleceği

Gelecekte bilgisayar mühendisliğinin durumu ne olacak diye.

Öncelikle şunu belirteyim, Türkiye okumuş kişiler bakımından çok şanslı. Üniversite okuyanların çok büyük bir kısmı çok akıllı zeki kişilerden oluşuyor. Üniversite okuyanların bu durumu belki OSS'nin yarıştıran rekabet ettiren yapısından kaynaklanıyor olabilir. Ne kadar OSS 'den herkes şikayet etse de OSS'nin bu rekabetçi yapısı ülkemize çok iyi yetişmiş gençlerin ortaya çıkmasını sağlıyor, ayrıca parasız okuma imkanı da sunuyor insanlara. Bu rekabetçi yapımızdan dolayı mezunların büyük bir kısmı mı iş dünyasında Avrupa'lı yada Amerikalı mezunlara göre daha avantajlı durumda. Çok çalışmaya alışkınız ve stress altında müthiş işler çıkarabiliyoruz. Bu söylediklerim sadece Bilgisayar Mühendisleri için değil diğer dallar için de geçerli.

Gelelim Türk Bilgisayar Mühendislerinin durumuna. Türkiye yazılım konusunda gerçekten de çok ileri durumda. Türk Bilgisayar mühendisleri daha çok yazılım ağırlıklı çalışıyorlar. Türk Bilgisayar mühendisleri bir sıralama yapılacak olursa avrupa içinde 2. sırada diyebiliriz. ilk beş sıralaması yapacak olursak sıralam şu şekilde oluşur.

1. Almanya
2. Türkiye
3. Rusya
4. Polonya
5. Ingiltere

Şaşırdınız mı? Şaşırmayın, gerçekten de iyiyiz. Eğer şaşırdıysanız daha da şaırtan birşey söyliyeyim: Türkiye bu sıralamayı önümüzdeki yıllarda değiştirebilir ve Almanya'nın üzerine çıkabilir. Daha da şaşırtan birşey söyliyeyim türkiye yazılım konusunda sanıldığı gibi hindistan'ın gerisinde değil. Hindistanda bir milyar insan var bir kaç kişinin iyi çıkması normal. Sanıldığı gibi hintliler yazılımda çok iyi değiller. Daha çok ucuz işgücü olarak sekreterlik yani Telefon bakıcılığı yapıyorlar. Bu konunun da tabiki yazılımla ilgisi yok. HP'nin teknik desteğini telefonla versen ne olur vermesen ne olur. Bazı ülkeler yazılım konusunda daha başarılılar. Japonlar her nekadar teknolojide ileri de olsalar kafaları yazılıma pek basmıyor. tabiki içlerinde çok iyileri de var ancak genele bakıyorum burada.

Ancak Türklerin en büyük problemleri diğer sektörlerde olduğu gibi markalaşamamak. Türk mühendislerin çalıştığı firmalar belirli bir eşik değerine ulaşıyorlar ama o noktayı bir türlü aşmak istemiyorlar. Ayrıca Türk yazılımcılarda uyduruk shareware/freeware program yazmada bir isteksizlik var. Ayrıca her geçen gün artsa da gönüllülük üzerine çalışan organizasyonlarda da görev alma konusunda isteksiz davranıyorlar. Belki bunun sebebi belki ingilizcelerine güvenmeme belki bilgilerine güvenmeme olarak görülebilir. Ancak bunun en büyük sebebi Bilgisayar Mühendislerimizin özellikle de kurumsal firmalarda çalışanlarda görülen motivasyon eksikliği ve rahatlığa alışmaları. İşyerinde gerekli olan şeyler dışında yeni şeylere uzak durmaları işin başlangıcı oluyor. Haftasonu gezip tozmak dururken niye bu tür şeylerle uğraşsınlar değil mi !!!!

Halbuki yazılımcıların belirli saatlerini, mevcut çalıştıkları işler dışındaki konulara ayırmaları gerekir. ister hobi deyin ister başka bir ad koyun bu şekilde çalışmayan bilg. mühendisi kendini köreltmektedir. Kurumsal firmada rahatım yerinde, sessiz sakin oturayım diyenler ilk ekonomik kirizde, kapının önüne konunca sudan çıkmış balığa dönecekler.

Bunun böyle olmasında firmalarda çalışan yöneticilerin de büyük payları var. arada sırada iş dışında farklı bir konuda bir araştırma yapan birisi boş işlerle çalışıyor gözüyle bakılıyor. Bu yüzden 2 işi bir kişi yapabilecekken hemen yeni bir eleman alıyorlar. Yeni bir konu olduğunda elemanı hemen eğitime gönderiyorlar.

Ancak her nekadar bu kadar karamsar konuşşsam da bir çok bilg. mühendisi internette marka olmuş durumdalar. birçok kişi internet sayesinde sektördekiler tarafından tanınmaktadırlar.

Bu şekidle tanınmanın en büyük avantajlarından biri de yeni iş tekliflerinin gelmesi. yani yaptığınız işler aslında boşa gitmiyor bir şekilde bir gün size geri dönüyor.


türkiye'deki bilg. mühendislerinin başarıların sırları neler.... bir çok etken olabilir bunları sıralamak gerekirse:

1. Çok çalışkanlar.
2. Okullarda verilen ödevler çok zor oluyor.
3. Kendi kendine öğrenme kapasitesi var.
4. Müthiş bir rekabet var.
5. teknoloji sürekli yenileniyor. yeni mezunlar bilerek çıkıyor.
6. bir de bizim gibi yol gösterim babında gönüllü sitelerin sayısı artıyor.

Geçekten de çok çalışıyoruz. Geceleri projeri bitirmek için deli gündüz çalışıyoruz. Derslerimiz çok ağır ilkokuldan beri çok çalışmaya alışkınız. Üniversitede verilen ödevler öğretilenlerden farklı. Okuldaki hocalar yetersiz. Bu da bizi daha çok çalışmaya ve kendi kendimize öğrenmeye itiyor.

Mevcut durumda en popüler meslek Bilgisayar Mühendisliği. Muhtemelen sizi tanıyan akrabalarınızınn ve komşularınzın tek tanıdığı bilgisayar mühendisi sizsiniz. Anneniz muhtemelen siz farketmeseniz de cocuğum bilgisayar mühendisi oldu/olacak diye komşularla konuşurken gururlu bir şekilde konuşuyordur. Kritik bir konumda bulunan bilgisayar mühendisleri bir firmanın en değerli elemanıdır. Bunu ancak işe girdiğinizde kritik bir görev aldığınızda anlarsınız. Bir şirketin CEO'su değişse yada pazarlama müdürü değisse bile şirket umursamaz bunu. Ama kritik bir noktadaki bilg. mühendisinin işten çıkmasına bile müsade edilmez. gerekirse bir müdür kovulur ama bilg. mühendisi yerini korur. (ama siz siz olun bunu test etmeyin, kritik değilseniz anında atılırsınız :-) )

Bu arada kötü bir üniversitede okuyorum diye dert etmeyin. Üniversite bir araçtır bunu unutmayın. Amacınız hayatta iyi şeyler yapmak bunu yaparken de iyi para kazanmak olmalı. Üniversitede okurken deli gibi kendiniz geliştirmeye çalışın. Üniveristeyi bir kere okuyacaksınız unutmayın. TV seyredeceğinize bir proje yapın. Belli mi olur belki tutar deli gibi para kazananırsınız. Tum gun Hurriyet milliyet sitelerinde haber okuyacağınıza teknolojik siteleri takip edin. inanın kaybınız olmaz.

Gelecekte türkiyede ve dünyada bilg. mühendisliğine olan ilgi gittikçe artacak. Kendini geliştirmiş bilgisayar mühendisleri daha çok paralar kazanacak. Türk bilg. mühendislerinin değeri daha da artacak ve daha çok bilinir olacaklar.

unutmayın işini iyi yapanlar her zaman el üstünde tutulurlar. işini iyi yapan bilgisayar mühendisleri daha da üstte tutulurlar. bu yüzden işinizi iyi yapın. iyi yapmakla da yetinmeyin daha iyi nasıl yaparız diye çabalayın.

Bunlar Yetmez ise Buraya tıkla bütün makaleler var burada

Alıntıdır..
 
Kayıt
3 Mart 2009
Mesajlar
1.992
Beğeniler
1
Şehir
İzmit/Merkez
Avasin demiş ki:
Bilgisayar Mühendislerinin Maaşı Ne kadardır?

Özellikle yeni iş hayatına atılan genç bilgisayar mühendislerinden çokça email geliyor. Kaç para almalıyız, piyasanın ortalaması nedir diye soruyorlar.

Öncelikle söylemeliyim ki öğrenciliğiniz sırasında çalışan yeni mezunlar genelde bu sorunun cevabını bilirler. Bu yüzden öğrenci olan bilgisayar mühendisi adayları ücret konusunu düşünmeden işa arayışına girmelidirler. Yani sadece yol parası ve yemek parasına işe girmeye çalışın. Böylece işe girdiğiniz yerdeki kişilerle arkadaş olduğunuzda ücretlerin neler oldugunu yavaş yavaş öğrenirsiniz. Öğrenciyken çalışmanın birçok avantajından sadece birisidir bu söylediğim. Hatta yemek ve yol parasına iş bulamıyorsanız tamamen ücretsiz iş bulmaya çalışın. Ama çok dikkatli olun yani ücretsiz çalışıyorsunuz diye işe savsaklamayın. Ücretsiz çalışsanız bile normal çalışan bir bilgisayar mühendisinden daha çok çalışmaya gayret edin. İş yerinden son çıkan siz olun. Cumartesileri full gün işe gitmeye çalışın. Pazar günleri de evinizde yada okul yurdunda bilgisayar çalışın. Ayrıca işyerlerinde başka bilgisayar mühendisleri varsa onlarla kaynaşın çok şey öğrenirsiniz. Ayrıca Bilgisayar piyasası çok küçük olduğundan bugun yanında staj yaptığınız birisiyle yarın başka bir işte beraber çalışabilirsiniz. Ayrıca ilerde profesyonel hayatta 20 yıl yüksek maaş almak için öğrenciyken 2 yıl ücretsiz çalışmak hiç de mantıksız değildir. Bu arada iyi bir cv hazırmaya gayret edin.

Herneyse geleleim asıl meselemize. Konumuzu iki aşamalı düşünelim.

1. Yeni Mezun Bilgisayar Mühendisi Kaç para istemelidir?
2. Tecrübeli bilgisayar mühendisi kaç para istemelidir?

Yeni Mezun Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Yeni mezun bilgisayar mühendisi hiçbirşey bilmese bile minimum 1000$ maaş almalıdır. Ancak bu ücreti artırmak sizin elinizdedir. Eğer iyi derecede java yada oracle biliyorsanız bu maaşı minimum 1400$ istemelisiniz. Eğer bu rakamların altında ücret isterseniz sizi kesinlikle işe almazlar. Yani düşük fiyat istemek işi garanti yapmaz tersine işi kaybbetmenize yol açar. Ancak çok fazla da istemeyin. Yeni mezunsanız ne kadar iyi olursanız olun kesinlikle max 2000$ isteyin. işe girin 1-2 yıl çaqlışın sonra istediğiniz rakamı isteyin. Eğer C# bilen bilgisayar mühendisi iseniz 1250$ başlangıç maaşı isteyebilirsiniz. Delphi ile çalışacaksanız da 1250 dolar isteyebilirsiniz. asp.net ile çalışıyorsanız 1200 dolardan yukarıya doğru yeteneklerinize göre ücret talep edin.

Eğer embedded işlerle uğraşacak yeni bir bilgisayar mühendisliği mezunu iseniz 1300 dolar isteyin. Özellikle C++ ile program yazacaksanız 1500 dolar minumum ucret isteyebilirsiniz.

Eğer network-sistem yönetimi gibi bir işe başvuran bir bilgisayar mühendisi iseniz 1000$ isteyin. daha fazla istemeyin. Network-Sistem yönetimi konusunda çok eleman var ve maaşlar bu alanda biraz düşük. işi garantilemek istiyorsanız 1000$ teklif edin. Ancak yazılım yapabilen bir sistem yöneticisi olacaksanız 1500$ isteyebilirsiniz. Yani Software+SistemYönetimi minimum 1500 dolar eder. 2500 dolarak kadar isteyebilirsiniz.

Aynı şekilde hem database yönetiminden anlıyorsanız hem yazılım yapıyorsanız min. isteyeceğiniz para artar. Normalde yeni mezunlara database adminliği zor yaptırırlar ancak eğer böyle bir sorumluluğun altına giriyorsanız ve ayrıca program yazacaksanız bunun bir bedeli var. Minimum 1750$ 'dır bu bedel.

Yeni mezunsanız bu söylediklerime göre kendiniz ve kariyer hedefleriniz doğrultusunda ücret sitemeyi unutmayın. Yani hangi bilgisayar mühendisliğini bitirseniz bitirirn 1000$'dan aşağıda çalışmayın.



Tecrübeli Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Tecrübeli bilgisayar mühendilerinin maaşları çalıştığı alanlara ve yıl sayısına göre çok büyük farklılık göstermektedir.

Oracle 'da 3 yıllık database adminliği tecrübeniz varsa minimum 3000$ alabilirsiniz.. Önemli olan database adminliği konudundaki tecrübenizdir. Eğer 5 yıllık bir oracle tecrübeniz varsa 4500$ rahatlıkla alabilirsiniz. Bu tecrübe olarak söylediğim şeyler gerçekten de oracle ile ugraştığınız yılları ifade etmektedir. yani 10 yıl önce mezun olduysanız 10 yıllık oracle tecrübesinden bahsetmek yanlış olur. Gercekten de oracle db admin tecrübe yılı önemlidir. Ayrıca Oracle konusundaki tecrübeniz demek sadece bakım yapmak yedek almak upgrade etmek demek degildir. Zaten bu yüzden türkiyede Oracle konusundaki uzman sayısı bir hayli azdır ve onlar da iyi paralar kazanmaktadırlar..

Java konusunda 3 yıllık bir tecrübeye sahipseniz 2500$ alabilirsiniz. 3 yıllık java tecrübesi içerisinde yaptığınız çalışan projeler çok önemlidir. Eğer 5 yıllık bir java tecrübesine sahipseniz 3500 dolar rahatlıkla alabilirsiniz. Hatta yaptığız projeler güzelse, çatır çutur kod yazabiliyorsanız bir sonraki işinize geçerken 4500$ isteyebilirsiniz.

Asp.net, C Sharp, VB, Delphi, Power Builder konusunda 3 yıllık tecrübeniz varsa 2000 dolar kesinlikle alıyor olmanız gerekir. 5 yıllık bir tecrübeye sahipseniz en az 3000 dolar civarında paralar alabilirsiniz.

Network - Sistem mühendisliği yapanlar genelde iş tecrübeleri fazla bile olsa 2600 dolar maaşı geçemezler. Bu tip bilgisayar mühendislerine tavsiyem bir an önce müdür, direktör yardımcısı vs. olmaya çalışsınlar.

Şunu da belirtmeliyim ki söyledğim rakamlar genelde meseleğinde aktif alışan kişiler içindir. Yani müdür olduysanız kod yazmıyorsanız yada admin görevi yapmıyorsanız yukarıdaki fiyatlar geçersiz olru. Müdür, direktör vs. olduğunuzda başka kriterler devreye girecektir. Çalıştığınız firmanın büyüklüğüne göre Direktör olduğunuzda aylık 20.000$ maaş bile alabilirsiniz. Ayrıca 10 yıllık tecrübelere sahipseniz genellikle şirketler size çok yüksek maaşlar yerine hisse yada kar payı önermeye başlayacaklardır. Yada siz kendi işinizi kurmayı düşünmeye başlayacaksınız.

Ayrıca tecrübeli mühendislerin maaşlarını etkileyen şeylerden en önemsi birkaç alanda iyi olmaktan geçiyor. Yani sadece oracle uzmanı olunca iyi para kazanabilirsiniz. ancak hem java hem oracle manage edebilriseniz kazanacağınız paralar yükselecektir. Aynı şekilde hem database admin konusunda çok iyi hem network hem güvenlik hem de yazılım konusunda çok iyi olursanız (!) en iyi parayı siz alabilirsiniz. ama tümünde çok iyi olan kimseyi görmedim şimdilik. genelde gördüklerim 2 alanda çok iyi oluyorlar...

Son söz olarak belirmeliyim ki Türkiye yazılım konusunda sanıldığının çok ilerinde. Çok iyi bilgisayar mühendislerine sahibiz. Bilgisayar mühendislerinin en büyük sorunları rehavet ve motivasyon.

Genelde iyi paralar kazanmaya başlayan bilgisayar mühendisleri rutin bir hayata giriyorlar ve kendislerini geliştirmeyi bırakıyorlar. akşam 6 olunca işten çıkıp evlerine gidiyorlar ve bilgisayar oyunlarına çok takılıyorlar. Bilgisayar mühendisinin çalışma özgürlüğü mutlaka olmalı. Gözü saatte olmamalı. Ancak işe de her gün saat 11'de gelmemeli. Bir oto kontrol olmalı. Ayrıca bir işe giren kişi dışarıda neler oluyor, diğer bilgisayar mühendisleri neler biliyor, neler yapıyor pek takip edemiyor. Ayrıca şirkette herkes bowling, gokart, vs.. aktiviteler yapınca süper kalitede bilgisayar mühendsilerimiz de kendilerini bu tür gezme tozmaya çok kaptırıyorlar. Motivasyonları düşüyor ve üretkenlik yerlerde geziyor. Motivasyonu düşüren etkenlerden en önemlisi de bilgisayar mühendislerinin başındaki müdürlerdir. Genellikle yazılımdan anlamayan kişiler iyi bilgisayar mühendislerinin motivasyonunu düşürüyorlar ve verimli çalışmamamları için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. İyi bir müdür iyi bir bilgisayar mühendisinin verimini 5 katına çıkarabilir.

En iyi bilgisayar mühendisliği bölümüne sahip üniversiteler

1. İstanbul Teknik Üniversitesi
2. Yıldız Teknik Üniversitesi
3. İstanbul Üniversitesi
4. Marmara Üniversitesi
5. Ege Üniversitesi
6. Boğaziçi Üniversitesi
7. Bilkent Üniversitesi
8. Galatasaray Üniversitesi
9. Hacettepe Üniversitesi
10. Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Bilgisayar Mühendisi Ne İş yapar? Program Nedir?

Bilgisayar mühendisleri genel olarak bilgisayar programı yazarlar. Yani oynadığınız oyunları, Word'ü Excel'i Windows'u ya da bir muhasebe programını da bu şekilde yazıyoruz... Yazarlar diyorum çünkü program yazmak, yazı yazmak şeklindedir.

Önce şu soruyu cevaplıyalım: Program Nedir? Bilgisayar Programı Nasıl Yazılır?

Program ise bilgisayardaki kullandığınız herşeye denir. Yani bir oyun bir programdır, soliter (fal) bir programdır, excel bir programdır. Windows bile bir programdır. internet explorer da bir programdır. Web siteleri de programdır.

Program yazmada genelde ingilizce terimlerden oluşan bir dil kullanılır. Programalamada genelde şöyle şeyler yazılır: Eğer programı kullanan buraya tıklarsa ekranı kırmızı yap, ya da buraya tıklarsa printer'a dökümanı gönder diye ingilizce yazarız. Yani bilgisayar programları denilen şey tamemen düz yazıdan oluşuyor. Hemen hemen tüm programlar da teorik olarak notepad ile yazılabilir. Nasıl ingilizce fransızca gibi dünyada 100'lerce dil varsa bilgisayarda da buna benzer şekilde yüzlerce dil vardır. Kimi çok popülerdir kimisini ise 3-5 kişi bilir. Bilgisayar dillerine örnek vermem gerekirse bir kaç tanesini sayayım belki bazılarını duymuşsunuzdur:: Java, Delphi, asp.net, vb.et, c#, Visual Basic....

Zaten bilgisayar mühendislerinin aldığı paraları etkileyen en önemli kriterlerden biri de bildiği bilgisayar dillerinin sayısı ve bu dillerdeki tecübesidir.

Yani Photoshop'u da bilgisayar mühendisleri yapar, web sitelerinin çoğunu da onlar yapar. Teknolojinin olduğu heryerde Bilgisayar Mühendisleri vardır. Bilgisayar mühendislerinin yaptığı işleri diğer mühendisler de yapmaya çalışırlar... bazen becerir ve çoğunlukla da becermezler... Bu açıdan öğrenciler arasında tabu olan ve bilmeyen kişilerce uydurulan "Bilgisayar Mühendisi olamaya gerek yok kendimi yetiştirsem yeterlidir" lafı tamamen yalandır, uydurmadır. Bilgisayar Mühendisi olan kişi öncelikle kendine saygı duymaya başlar, hiçbirzaman ama demez. yani iyi bir yazılımcı olaiblirsinzi ama bilgisayar mühendisi değilseniz sürekli ama ben bilgisayar mühendisi değilim demek zorunda kalırsınız. Bu ezikliği ömür boyu yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden baştan bilgisayar mühendisi olmak en iyisidir. Bu yüzden lise'deyken deli gibi çalışıp öss'de yüksek puanlar almaya çalışın.

Bu arada yeri gelmişken belirteyim, eğer kötü bir okulda okuyup da moraliniz bozulmasın, kendinizi geliştirip yine iyi paralar kazanabilirsiniz. Ancak her zaman iyi bir okulu bitirmek hem kendi iç dünyanız hem aileniz hem ilerde çoluk çocuğunuz için iyi bir hava olacaktır. En azından havalanmasanız bile sizi bir yerde ezmek isteyen olursa ezilmeyeceğinizi söylemeliyim.

Bir de kötü bir okulda okuyorum diye kendinizi ezik hissederseniz başkaları da sizi ezik olarak görecektir. Orada burada, internet sayfalarında okulunuzu kötülerseniz aslında kendinizi kötülemiş olursunuz. Boğaziçi bilgisayar mühendisliğinde okuyanlar bile okullarından memnun değiller hocalarının yetersizliklerinden müzdaripler, ama siz hiç web sitelerinde kendi okullarını kötülediklerini gördünüz mü? Hayır göremezsizsiniz. Niye kötülesinler ki kendi okullarını, sadece kendi aralarında konuşurken kötülerler o kadar... Yani kendi ayağınıza kurşun sıkmayın bitirdiğiniz okulları kötülemeyin. Bitirdiğiniz okullara sahip çıkıp. Okulunuzun daha iyi yerlere gelmesi için çabalamanız daha doğrudur.

Neyse dönelim konumuza. Bilgisayar mühendislerinin çoğu program yazsalar da bazıları bu işi beceremezler. Beceremeyenler farklı alanlara kayarlar... Mesela üniversitede kalıp okulda hoca olmaya çalışırlar... Mesela başka alanlarda çalışmaya başlarlar : Satış temsilcisi, Pazarlama, Kalite Sistemleri gibi bölümlerde çalışabilirler. Bu işleri de bilgisayar mühendisleri gayet iyi becerirler.... Zaten hem bilgisayar bilip hem satışcı olursanız bu sizin için bir avantajdır. Ayrıca yazılım yapmayanlar yada yapmak istemeyenler analist yada proje lideri, proje yöneticisi gibi şeyler de olabilirler. Bu tür adamlar, yazılım yapcak kişilere şu programı yaz, bunu öyle yapma bunu böyle yap derler. Çoğu kere müşteri ile yazılımcı arasında mesaj taşırlar. Mesela müşteri program yavaş çalışıyor diye Proje Yöneticisi'ne telefon eder. Proje Yöneticisi de yazılımcının masasına gider. Yazılımcı arkadaş müşteri aradı program yavaş çalışıyormuş. hızlandırabilir misin der... yazılımcı da 3 gün içinde bitiriri hızlandırıım der. (hızlandırmaktan kasıt, programın bazı yerlerini yeniden yazmakdır.) Daha sonra proje yöneticisi müşteriyi arayıp tamam abi 5 gün sonra hazır der. Ama bu tür proje yöneticisi de olmaz zordur, hem bilgisayar mühendisinin kahrını, nazlanmalarını çekecek hem de müşteriyi hoşnut tutmak zorundadır. Ayrıca isterler sözleşme dışında isteklerse bunlar için yeni para istemek de çoğunlukla yöneticinin işidir.

Yukarıda belirttim, Bilgisayar Mühendisleri nazlıdırlar, iş yaptırmak hem kolay hem zordurdur. Bir bilgisayar mühendisine gönülsüz iş yaptırıyosanız hiç yaptırmayın daha iyidir. Mutlaka yazılımcıların gönüllü program yazmalarını teşvik etmek çok öenmlidir. bu yüzden Bilgisayar mühendislerinin psikolojilerini bozmamak gerekir. iyi bir motivasyona sahip bir yazılımcı her işi en kısa sürede bitirmeye çalışır... Yazılımcıların motivasyonalrını bozan şeyleri kaldırmak sirket yöneticilerine ait. motivasyon bozucu şeyler çok çeşitli olabilir: mesai saatlerinin hiç esnek olmaması ya da çok esnek olması, çay kahve kola, yemek, parasal sorunlar, müdürün/yöneticinin anlayışsız olması, yapılan işlerin rutine binmesi, işe uygun kişilerin işe alınmaması, işe giren ve işten ayrılanların çok olması, gürültülü çalışma ortamı, bağırış çağırış olması (sadece bilgisayarcılar bağırabilir :-) )

Bilgisayar mühendisleri yazılım ve meslek dışı işler haricinde en çok Network uzmanu olurlar. Network uzmanı dmek bir firmadaki tüm bilgisayarlardan sorumlusun demek. yani bir bilgisayar internete bağlanmıyorsa bu adama gideriz. kablo gerekiyorsa bu adama gideriz. şirkete yeni giren birine email adresi açılacaksa bu adama başvururuz. Network kolay bir iş olduğu için bu işi daha çok meslek dışından gelen kişiler yaparlar... Bu iş biraz hemşireliğe benzer. genelde iyi bir bilgisayar mühendisi network'ten anlar ama network'çü olmaz. doktorluk varken hemşire niye olmak istesinler ki....

Bilgisar mühendisleri web sitesi de yapabilirler. Ama bu işi de pek tercih etmezler bu iş de biraz hemşirelik işi gibidir. Yapan yapar ama bilgisayar mühendisleri genelde daha zor işlere yönlenirler, yani hemşilerin yapamayacağı beyin amaliyatlarını yapmak isterler ve bunun karşılında da yüksek paralar almak isterler. Yani web sitesi yapabilmek için Bilgisayar mühendisliği okumaya gerek yok. hatta okumaya gerek yok lise mezunları bile web sitesi yapabilirler. yakında ilkokullarda web tasarım dersleri açarlarsa şaşırmayın....


Bilgisayar Mühendisliği için Okul Önemli midir?

Hem evet hem hayır. Eğer iş bulacaksanız önemli değil. yani bilgisayar mühendisi olup kendinizi geliştirdiyseniz heryerde iş bulabilirsiniz. Ama İTÜ'yü bitirin ama kendinizi geliştrimezseniz iş bulamazsınız. İş bulma açısından okulun önemi şimdilik sektörümüzde yok. ama ilerde ne olur bilemem. Bu yüzden her zaman en iyi lise ve üniversiteleri bitirmekte yarar var....

Bazen işverenler devlet okullarını yada burslu (özel üniversiteleri) tercih ederler, Niye ? Bu konuda http://www.bilgisayarmuhendisleri.com 'da bulunan diğer yazılara da bakın. çünkü devlet okullarında okuyanların daha çalışkan olduklarını bilirler. öss'ye çalışmamış birisi, üniversitede çalışmamış birisi, iş yerinde de çalışmayacaktır diye düşünür. Bu çoğu kez doğrudur. Devlet üniversitelerindeki öğrenciler çoğu aynı düzeydediler ve yoğun rekabet yaşanır bu yüzden okuldan mezun olana kadar kendilerini geliştirmek için çabalayıp dururlar... yani çok çalışırlar... bu çalışkanlık genelde iş hayatında da devam eder. Çoğu paralı okuyan öğrenci genelde kendi kendine öğrenim sorunu yaşarlar ve illa bir kurs, bir hoca, bir öğreten olsun diye nafile bir bekleyiş içindedirler... Ancak iyi devlet üniversitelerindekiler şikayet de etseler kendilerini mutlaka geliştirirler... Yani Yıldız üniversitesine hiç hoca da koymasanız ogrenciler mezun olurken mutlaka belirli bir seviyede olacaklardır... Çünkü kendikendine öğrenmeyi bilmek çok önemlidir. Kaliteli bir öğrenci üniversitedeyken kursa para vermeden kendiniş geliştirebilir. Aynen lisedeyken çalışkan olanların dersaneye ihtiyaç duymamasına benzer... Yeri gelmişken berliteyim sertifika veren kursalara para kaptırmayın. inanılmaz yüksek meblağlar ödeniyor... bunun yerine parttime çalışmayı ve staj'ları iyi değerlendirmeyi deneyin. Boşu boşuna paranızı kaptırmayın. Bir bilgisayar mühendisinin sertifikaya ihtiyacı yoktur. Bilgisayar mühendisi değilseniz kendinizi ispatlamak için sertifika kursuna gidersiniz. yoksa iş hayatında bunun çok değeri yoktur. zaten iş ilanlarında sertifika arıyorsa o iş size göre değildir demektir.

Bir de şunu belirteyim iş dünyasının kalbi istanbul'dur. Muhtemelen nereden mezun olursanız olun %90 isrtanbulda çalışacaksınız. Bu yüz istanbuldaki üniversiteleri tercih edin. Öğrenciyken staj ve parttime çalışma olanakları en yüksek istanbul'dadır. Ayrıca mezun olduktan sonra da iş imkanlarının en yüksek olduğu şehir de istanbul'dur... Eğer öğrenciyken istanbula alışırsanız tüm dünya'da iş bulabilecek durumda olacaksınız. yani kesinlikle istanbulda okuyun...

Üniversitenin İngilizce Olması Önemli Mi?

Üniversitenin ingilizce eğitim vermesinin önemi yoktur, ancak ingilizce hazırlık almak ve ingilizceyi bilmek çok önemlidir. İngilizce bilmeden iyi bir bilgisayar mühendisi olmak zordur. Zira bilgisayar ile ilgili hemen herşey ingilizcedir. Ayrıca ingilizceniz varsa dünyanın heryerinde çalışabilirsiniz. Bilgisayar mühendisliğinin en güzel taraflarından biri de budur...

Üniversiteye gelmeden önce Lise'de Bilgisayar bilmek önemli mi?

Hiçbir önemi yoktur. Çok şey bildiğinizi sanıyor olabilirsiniz. ama muhtemelen bildiklerinizin hiç bir önemi yoktur. Zaten üniversitede bilgisayar dersleri alana kadar belki teknolojiler değişmiş, yeni bilgisayar dilleri çıkmış olabilir. Bu yüzden lisede boşu boşuna bilgisayar uzmanı olmak için çabalamayın, enerjinizi ÖSS'de yüksek puan almak için harcasanız daha iyi olacaktır.

Bayan / Erkek ?

Cinsiyet bazı işlerleri için öenmli olmaktadır. Yani bazı işyerlerinde gece gündüz projeler olur ve genelde bayanlar akşamları çalışmak istemezler. aynı şekilde bayanlar şehir dışına pek gitmek istemezler. Bu yüzden bazı işyerleri bayan almak istemez. Ancak çoğu iş yeri bayanları daha öncelikli işe almaktadır. genelde bayanlar daha düzenli tertipli çalıştıklarından tercih edilirler. Bir de bilg. sektöründe erkeklerin sayısı çok olduğu için ayrıca bayanların askerlik sorunu olmadığı için de özellikle tercih edilmektedirler...

Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliğinin Durumu? Bilg. Mühendisliğinin bugünü ve geleceği

Gelecekte bilgisayar mühendisliğinin durumu ne olacak diye.

Öncelikle şunu belirteyim, Türkiye okumuş kişiler bakımından çok şanslı. Üniversite okuyanların çok büyük bir kısmı çok akıllı zeki kişilerden oluşuyor. Üniversite okuyanların bu durumu belki OSS'nin yarıştıran rekabet ettiren yapısından kaynaklanıyor olabilir. Ne kadar OSS 'den herkes şikayet etse de OSS'nin bu rekabetçi yapısı ülkemize çok iyi yetişmiş gençlerin ortaya çıkmasını sağlıyor, ayrıca parasız okuma imkanı da sunuyor insanlara. Bu rekabetçi yapımızdan dolayı mezunların büyük bir kısmı mı iş dünyasında Avrupa'lı yada Amerikalı mezunlara göre daha avantajlı durumda. Çok çalışmaya alışkınız ve stress altında müthiş işler çıkarabiliyoruz. Bu söylediklerim sadece Bilgisayar Mühendisleri için değil diğer dallar için de geçerli.

Gelelim Türk Bilgisayar Mühendislerinin durumuna. Türkiye yazılım konusunda gerçekten de çok ileri durumda. Türk Bilgisayar mühendisleri daha çok yazılım ağırlıklı çalışıyorlar. Türk Bilgisayar mühendisleri bir sıralama yapılacak olursa avrupa içinde 2. sırada diyebiliriz. ilk beş sıralaması yapacak olursak sıralam şu şekilde oluşur.

1. Almanya
2. Türkiye
3. Rusya
4. Polonya
5. Ingiltere

Şaşırdınız mı? Şaşırmayın, gerçekten de iyiyiz. Eğer şaşırdıysanız daha da şaırtan birşey söyliyeyim: Türkiye bu sıralamayı önümüzdeki yıllarda değiştirebilir ve Almanya'nın üzerine çıkabilir. Daha da şaşırtan birşey söyliyeyim türkiye yazılım konusunda sanıldığı gibi hindistan'ın gerisinde değil. Hindistanda bir milyar insan var bir kaç kişinin iyi çıkması normal. Sanıldığı gibi hintliler yazılımda çok iyi değiller. Daha çok ucuz işgücü olarak sekreterlik yani Telefon bakıcılığı yapıyorlar. Bu konunun da tabiki yazılımla ilgisi yok. HP'nin teknik desteğini telefonla versen ne olur vermesen ne olur. Bazı ülkeler yazılım konusunda daha başarılılar. Japonlar her nekadar teknolojide ileri de olsalar kafaları yazılıma pek basmıyor. tabiki içlerinde çok iyileri de var ancak genele bakıyorum burada.

Ancak Türklerin en büyük problemleri diğer sektörlerde olduğu gibi markalaşamamak. Türk mühendislerin çalıştığı firmalar belirli bir eşik değerine ulaşıyorlar ama o noktayı bir türlü aşmak istemiyorlar. Ayrıca Türk yazılımcılarda uyduruk shareware/freeware program yazmada bir isteksizlik var. Ayrıca her geçen gün artsa da gönüllülük üzerine çalışan organizasyonlarda da görev alma konusunda isteksiz davranıyorlar. Belki bunun sebebi belki ingilizcelerine güvenmeme belki bilgilerine güvenmeme olarak görülebilir. Ancak bunun en büyük sebebi Bilgisayar Mühendislerimizin özellikle de kurumsal firmalarda çalışanlarda görülen motivasyon eksikliği ve rahatlığa alışmaları. İşyerinde gerekli olan şeyler dışında yeni şeylere uzak durmaları işin başlangıcı oluyor. Haftasonu gezip tozmak dururken niye bu tür şeylerle uğraşsınlar değil mi !!!!

Halbuki yazılımcıların belirli saatlerini, mevcut çalıştıkları işler dışındaki konulara ayırmaları gerekir. ister hobi deyin ister başka bir ad koyun bu şekilde çalışmayan bilg. mühendisi kendini köreltmektedir. Kurumsal firmada rahatım yerinde, sessiz sakin oturayım diyenler ilk ekonomik kirizde, kapının önüne konunca sudan çıkmış balığa dönecekler.

Bunun böyle olmasında firmalarda çalışan yöneticilerin de büyük payları var. arada sırada iş dışında farklı bir konuda bir araştırma yapan birisi boş işlerle çalışıyor gözüyle bakılıyor. Bu yüzden 2 işi bir kişi yapabilecekken hemen yeni bir eleman alıyorlar. Yeni bir konu olduğunda elemanı hemen eğitime gönderiyorlar.

Ancak her nekadar bu kadar karamsar konuşşsam da bir çok bilg. mühendisi internette marka olmuş durumdalar. birçok kişi internet sayesinde sektördekiler tarafından tanınmaktadırlar.

Bu şekidle tanınmanın en büyük avantajlarından biri de yeni iş tekliflerinin gelmesi. yani yaptığınız işler aslında boşa gitmiyor bir şekilde bir gün size geri dönüyor.


türkiye'deki bilg. mühendislerinin başarıların sırları neler.... bir çok etken olabilir bunları sıralamak gerekirse:

1. Çok çalışkanlar.
2. Okullarda verilen ödevler çok zor oluyor.
3. Kendi kendine öğrenme kapasitesi var.
4. Müthiş bir rekabet var.
5. teknoloji sürekli yenileniyor. yeni mezunlar bilerek çıkıyor.
6. bir de bizim gibi yol gösterim babında gönüllü sitelerin sayısı artıyor.

Geçekten de çok çalışıyoruz. Geceleri projeri bitirmek için deli gündüz çalışıyoruz. Derslerimiz çok ağır ilkokuldan beri çok çalışmaya alışkınız. Üniversitede verilen ödevler öğretilenlerden farklı. Okuldaki hocalar yetersiz. Bu da bizi daha çok çalışmaya ve kendi kendimize öğrenmeye itiyor.

Mevcut durumda en popüler meslek Bilgisayar Mühendisliği. Muhtemelen sizi tanıyan akrabalarınızınn ve komşularınzın tek tanıdığı bilgisayar mühendisi sizsiniz. Anneniz muhtemelen siz farketmeseniz de cocuğum bilgisayar mühendisi oldu/olacak diye komşularla konuşurken gururlu bir şekilde konuşuyordur. Kritik bir konumda bulunan bilgisayar mühendisleri bir firmanın en değerli elemanıdır. Bunu ancak işe girdiğinizde kritik bir görev aldığınızda anlarsınız. Bir şirketin CEO'su değişse yada pazarlama müdürü değisse bile şirket umursamaz bunu. Ama kritik bir noktadaki bilg. mühendisinin işten çıkmasına bile müsade edilmez. gerekirse bir müdür kovulur ama bilg. mühendisi yerini korur. (ama siz siz olun bunu test etmeyin, kritik değilseniz anında atılırsınız :-) )

Bu arada kötü bir üniversitede okuyorum diye dert etmeyin. Üniversite bir araçtır bunu unutmayın. Amacınız hayatta iyi şeyler yapmak bunu yaparken de iyi para kazanmak olmalı. Üniversitede okurken deli gibi kendiniz geliştirmeye çalışın. Üniveristeyi bir kere okuyacaksınız unutmayın. TV seyredeceğinize bir proje yapın. Belli mi olur belki tutar deli gibi para kazananırsınız. Tum gun Hurriyet milliyet sitelerinde haber okuyacağınıza teknolojik siteleri takip edin. inanın kaybınız olmaz.

Gelecekte türkiyede ve dünyada bilg. mühendisliğine olan ilgi gittikçe artacak. Kendini geliştirmiş bilgisayar mühendisleri daha çok paralar kazanacak. Türk bilg. mühendislerinin değeri daha da artacak ve daha çok bilinir olacaklar.

unutmayın işini iyi yapanlar her zaman el üstünde tutulurlar. işini iyi yapan bilgisayar mühendisleri daha da üstte tutulurlar. bu yüzden işinizi iyi yapın. iyi yapmakla da yetinmeyin daha iyi nasıl yaparız diye çabalayın.

Bunlar Yetmez ise Buraya tıkla bütün makaleler var burada

Alıntıdır..
Harika bir yazı olmuş bunu paylaştığın için teşekkürler burda yazıla maaş miktarları gerçekten iyi ki ben inanıyorum kendi adıma geceli gündüzlü hedefim için çalışırım özellikle bilgisayar üzerinde...

Fakat bu yazıyı okuduktan sonra bunuların tersini söyleyenlerin neye dayanarak söylediğini merak ediyorum bu mesleği yapıpta kötüleyen var mı acaba?
 
Kayıt
3 Mart 2009
Mesajlar
1.992
Beğeniler
1
Şehir
İzmit/Merkez
Nina Ricci demiş ki:
milli güvenlik dersinde hava üssünden gelen bir hoca ''bilgisayar mühendisliği ve öğretmenliği Türkiye'de bitmiş durumda yapacaksanız yurt dışında yapın bu işi '' diyerek tüm sınıfın hevesini kırdı.birkaç istatistikte verdi ama ne kadar doğrudur bilemeyeceğim.
Hangi lisede okuyosun hacım bütün sınıf C.E mi istiyor :P
 
Kayıt
25 Mayıs 2007
Mesajlar
6.931
Beğeniler
0
Şehir
UnderGround
Schweppes demiş ki:
Quattro demiş ki:
Her meleslekten para kazanılır tek sorun hakkı ile ve hilesiz o mesleği yapmaktır. Bm benim idolum olan meslekti ama olmadı tek yapman gereken öğrencilik hayatın boyunca en popiler 1 yazılım dili ve bir adetde web tasarım dili öğrenmen.
Sanırım Üniversete öğrenciliği hayatım boyuncadan bahsediyorsun ?
:nod:
 
Kayıt
1 Haziran 2010
Mesajlar
297
Beğeniler
0
Şehir
'u Önemli olan dostluktur denilen yerde...
Ben de okuduğum üni gereği biraz ilgiliyim mesleklerle sana şunu söyleyeyim bu diyeceğim neredeyse tüm meslekler içinde gecerlidir
Büyük şirketlerde güzel yerlere gelmek için :
1-Öğrenim hayatın boyunca en az iki lisan öğrenmelisiniz 1-İngilizce 2-Herhangi biri ama çok konuşulanlardan olsun (Çok zor değil normal zekaya sahip bir insan bile 1 lisanı bir yılda mukkemmel seviyeye çıkartır)
2-Mesleğinde seni öne çıkaracak şey kaliteli bir ünide okumak ve durumunuz varsa erasmus veya 2 yıl yüksek lisans yapmak yurt dışında (Çok büyük bir artıdır bunlar )
3-Mesleğinizde en uzman olmak için her türlü bilginin eğitimini almak (sizde programlama dilleri vsvs girer)
4-Prezentabl olmak :P
Bu şartları yerine getirirsen Bilgisayar mühendisine ihtiyacı olmayan bir kurum bile ek kontejyan açıp seni alır ^_- Önemli olan kendinizi geliştirmek
 
Kayıt
24 Ocak 2009
Mesajlar
3.288
Beğeniler
20
Şehir
Boston/Massachusetts
Benimde ortaokuldan beri hedefim pc muhendisligidir. İnsallah olabiliriz. Bilirsiniz sevdigin mesleği yaparken mutlo olduğunuz kadar başka meslekte mutlu olamazsınız.. =)
 
Yukarı Alt