Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Bakan Yıldırım: Bilgi iletişim sektörü krize rağmen büyüdü.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2009 yılı itibariyle bir çok sektörde küçülme yaşanırken, küresel krize rağmen bilgi iletişim sektörünün büyümeye devam ettiğini belirterek, ''Sektörün cirosu 31 milyar doları aştı. Bunun güzel tarafı da 8 milyar doların bilişim kısmına ait olmasıdır, toplam ciro içindeki bilişim payı giderek artıyor.'' dedi.

Türkiye Bilişim Derneğince Rixos Ankara Otel'de düzenlenen ''Bilişim '09 Kurultayı''nın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Organizasyonun ana sponsoru Turkcell'in Genel Müdürü Süreyya Ciliv, konuşmasını yapmak üzere anons edilince, TBMM'de gerçekleştirilecek bütçe görüşmelerine katılacağı için önce Bakan Yıldırım'ın konuşacağını söyledi. Bunun üzerine kürsüye çıkan Yıldırım, ''Süreyya Bey bu kıyağını unutmam'' diye espri yaparak konuşmasına başladı.

Gelecek yıl ''Genişbant Telsiz Erişim Sanal İşletme Yetkilendirilmesi''nin yapılacağını bildiren Yıldırım, sektörün gelişimi için yasal düzenlemelerle, bu alanda ARGE çalışması yapan bilişim şirketlerinin ve bireysel araştırmacıların desteklenmesinin sağlandığını, ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun bütçesinin yüzde 20'sinin Arge'ye ayrılması esası getirildiğini anlattı.

Yıldırım, ''Hedefimiz, 2013 yılına kadar bilişime ayrılan arge payını Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 2 mertebesine çıkarmaktır. Bugün payının yüzde 30-32'si özel sektörce kullanılan bu fonun en az yüzde 70'inin özel sektör, yüzde 30'unun da kamu tarafından kullanımının sağlanması görüşünü benimsedik.'' diye konuştu.

Uygulamanın yürürlüğe girdiği altı ayda mobil geniş bant abone sayısının yarım milyona ulaştığını kaydeden Bakan Yıldırım, geçen yıl sektöre yönelik vergi indiriminin bu rakamın oluşmasında etkili olduğunu söyledi. Türkiye'nin internet alt yapısı bakımından dünyada 14, Avrupa'da ise 7. sırada olduğunu bildiren Yıldırım, bir yandan internet kullanımını artırırken, bir yandan da internet güvenliğini sağladıklarını söyledi.

Bilişim sektöründeki büyümenin sürdüğünü hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2009 yılı itibariyle bir çok sektörde duraklama, küçülme yaşanırken küresel krize rağmen bilgi iletişim sektörü büyümeye devam etmiştir. Bu iyi bir haberdir. Böylece sektörün cirosu 31 milyar doları aştı. Bunun güzel tarafı da 8 milyar doların bilişim kısmına ait olmasıdır. Toplam ciro içindeki bilişim payı giderek artıyor.''

-''KAMUDAN BUNLARI BEKLEMEYİN, YAVAŞ HAREKET EDER''-

Bakan Yıldırım, numara taşıma uygulamasının yürürlüğe girdiği günden bu yana 8,5 milyon abonenin GSM numarasını taşıdığını belirterek, ''Toplam arama trafiği yüzde 16 artışla 125 milyar dakikaya ulaştı. Toplam mesaj sayısı 115 milyarı aştı, bu da yüzde 50 artışı ifade ediyor. Vatandaş konuşmaya devam ediyor. Vatandaş konuşuyor, sektör büyüyor. Bundan da herkes payını alıyor. 2008'de 4 milyar TL'nin üzerinde yatırım yapıldı. Bunun üçte ikisi mobil alanda yapıldı. Gelecek mobil hizmetlere kayıyor'' diye konuştu.

Yıldırım, bilişim sektörünün Türkiye'yi 2023'e ve çağdaş uygarlık düzeyine taşıyacağını vurgulayarak, dünyada 4 milyar insanın mobilize olduğunu, bunun da küresel barışa, demokratikleşmeye ve iletişime büyük katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş'in kurultay açılış konuşmasında iletişim politikalarına yönelik eleştirilerini de cevaplandıran Yıldırım, şunları kaydetti:

''Biz sektörün politikasını 2023'te koyduk. Sektör Araştırmaları Raporu, Başkan ne bekliyorsun? Yapalım. Para ise para, destekse destek... Bunların hepsini vermeye hazırız.

Kamudan bunları beklemeyin, kamu yavaş hareket eder. Kamu hareketleri ve planlaması ile bu işleri yapmanın zamanı geçti. Hele hele bilişimde bunu kamudan beklemeyeceksiniz. Siz kamuyu zorlayacaksınız. Kamu da kendini bu gelişmelere uydurmak zorunda kalacak. Bu sektörün özelliği budur. Şartlar bizi yeni düzenlemelere ve tedbirler almaya zorluyor. İdare olarak sektöre ayak uydurmaya gayret ediyoruz.''

Konuşmasının ardından ''Yaşam Boyu Hizmet Ödülü''ne layık görülen Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı'na ödülünü sunan Yıldırım, bütçe görüşmelerine katılmak üzere törenden ayrıldı.

-''TEKNOLOJİ POLİTİKALARININ ADINI KOYMAK LAZIM''-

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Menteş ise Türkiye'nin 20-30 yıl sonraki teknoloji politikalarının ''adını'' koymak gerektiğini, çünkü böyle bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Menteş, geniş bant internet abone sayının 2013'te 12 milyona, 2023'te de 30 milyon aboneye ulaşması ve Bilişim Vadisinin Organize Sanayi bölgesinde oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Turkcell Genel Müdürü Ciliv de Türkiye'nin önünde büyük imkanlar bulunduğunu belirterek, İrlanda'nın gelişmesini örnek olarak gösterdi. Amerika'da çok sayıda İrlanda kökenli vatandaş bulunduğunu belirten Ciliv, 80'li yılların başında orada eğitim görürken ''İrlanda'daki kardeşlerimiz aç, yardım edin'' şeklinde kampanyalar yapıldığını ve bir Avrupalı ülkenin aç olmasına şaşırdığını ifade etti.

Ciliv, ''İrlanda Cumhuriyet Ordusu'' IRA'nın o dönümde büyük terörist eylemler yaptığını, ülkenin kuzeyli ve güneyli diye ikiye bölündüğünü ve o zaman İrlanda'da kişi başı gelirin 2600 dolar civarında olduğunu anlatarak, 2008'de bu rakamın 44 bin dolara ulaştığını, bunun da bilişim teknolojileri sayesinde olduğunu dile getirdi.

Son yıllardaki gelişmeleri umut verici bulduğunu ve Türkiye'nin çok zengin bir insan kaynağına sahip olduğunu anlatan Ciliv, bundan yararlanılabileceğini söyledi.

''Türkiye'nin geleceği için umut doluyum'' diye konuşan Ciliv, ''Ulaşılamayan bir bölgeye ve o bölgenin insanına ulaşamazsanız orası gelişemez.'' dedi. Ciliv, bilişim teknolojilerinin de buna imkan tanıdığını belirtti. Ciliv, Türkiye'nin bazı iş konularında dünya lideri olduğunu vurgulayarak, bu yıl sonu itibariyle de Turkcell olarak uluslararası alanda büyümeye odaklanmaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.
 
Yukarı Alt