Kayıt
23 Şubat 2010
Mesajlar
1.685
Beğeniler
0
Şehir
İstanbul-Beylikdüzü
Beşiktaş Yönetimi, Fenerbahçe maçının iptal edilmesine ve hükmen galibiyet almaları yönünde Federasyona itirazda bulundu.

DENİZLİ: BENİM OYUNCUM PENALTI ÇUKURU KAZMAZ

Beşiktaş Kulübü, Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan Türkcell Süper Lig maçında kural hataları yapıldığını savunarak, müsabakanın iptali ve Beşiktaş'ın hükmen galip ilan edilmesi talebiyle Futbol Federasyonu'na başvurdu.

Kulübün Hukuk Departmanı, Fenerbahçe-Beşiktaş müsabakası ile ilgili olarak Beşiktaş Kulübü'nün itiraz ve taleplerine ilişkin başvuru dilekçesini Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu ve Merkez Hakem Komitesi'ne gönderdi.

İŞTE BEŞİKTAŞ'IN BAŞVURU DİLEKÇESİ:

18.04.2010 günü Fenerbahçe ile Beşiktaş AŞ arasında oynanan 2009-2010 futbol sezonu Türkcell Süper Lig müsabakasında yapılan kural hataları nedeniyle itirazlarımızın sunulması ve müsabakanın iptaline, Fenerbahçe'nin hükmen mağlubiyetine, Beşiktaş AŞ'nin hükmen galip ilan edilmesine karar verilmesi talebimizin sunulmasıdır.

Aşağıda açıklanan nedenlerle, 18.04.2010 günü oynanan, Fenerbahçe X Beşiktaş AŞ 2009-2010 futbol sezonu Türkcell Süper Lig müsabakasında yapılan kural hataları nedeniyle, anılan müsabakanın iptaline, Fenerbahçe'nin hükmen mağlubiyetine, Beşiktaş AŞ'nin hükmen galip ilan edilmesine karar verilmesi gerekir. Şöyle ki; Müsabakanın 64. dakikasında meydana gelen penaltıda, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nda yazılı hususlara aykırı davranılmış ve kural hatası yapılmıştır.

Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın 14. maddesinde penaltı vuruşu sırasındaki ihlaller ve cezalar açıkça belirlenmiş olup, buna göre penaltı atılan takımın kalecisinin takım arkadaşı oyun kurallarını ihlal ederse ve top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır hükmünü getirmektedir.

Anılan oyunda takımımız lehine verilen penaltının atışından evvel rakip takım Fenerbahçe oyuncusu Bilica, müsabakanın orta, yan ve dördüncü hakeminin varlığına, müsabaka gözlemcisinin/gözlemcilerinin müsabakayı izlemesine ve müsabakanın başından sonuna kadar naklen yayın yapılıyor olmasına aldırmaksızın, müsabakanın sonucunu etkileyecek şekilde centilmenliğe ve sportmenlik ruhuna aykırı olarak, sağlıklı şekilde penaltı vuruşunun yapılamaması için penaltı noktasını tasarlayarak, bilerek ve isteyerek bozmuş, penaltı noktasındaki saha çimlerini ayağıyla kaldırmış, penaltı noktasını kazarak, çukurlaştırmış, penaltı noktasına dikilecek topun penaltı noktasında zeminin yüzeyinde durmasını engellemiş, bu durum oyuncularımız tarafından müsabakanın orta hakemine ısrarla bildirilmiş, topun Bilica'nın açtığı çukurda kaldığı, nizami, düzgün ve sağlıklı bir vuruşun yapılamayacağı açıklanmış ve bu duruma itiraz edilmiş olmasına rağmen, müsabakanın orta hakemi penaltı noktasını (kendi görev tanımında olmamasına rağmen) iptidai bir şekilde ayağıyla, Bilica tarafından parçalanmış çimleri ve toprakları oyulmuş zemine ittirmeye çalışarak düzeltmeye çalışmış, top penaltı noktasına konulduğunda nizami bir atışın yapılmasını engelleyecek tarzda çukurda kalmış olmasına rağmen atışın yapılmasında ısrar etmiştir. Tüm bu hususlar, müsabakanın skorunu ve sonucunu, hukuka ve spor ahlakına aykırı şekilde etkilemeye yönelik, centilmenlik dışı hareketlerdir. Gerek Uluslararası Futbol Oyun Kuralları gerekse TFF Futbol Müsabaka Talimatı hükümleri, bu türdeki müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik hukuka, spor ahlakına, centilmenliğe aykırı hareketleri korumaz. Rakip takım oyuncusu Bilica, TFF'nin müsabakalar için çıkardığı düzenleme hükümlerini müsabaka sonucunu etki edecek şekilde ihlal etmiştir. TFF Futbol Müsabaka Talimatı'nın 22 ve 24 üncü maddelerinde bu tür hareketlerin sonuçlarını hükme bağlamıştır. Bu maddeler uyarınca Fenerbahçe takımının hükmen yenik sayılmasına karar verilmesi gerekir.

Karşılaşmada Bilica'nın kötüniyetli şekilde penaltı noktasını kazması, takım arkadaşı Volkan'a avantaj sağladığı gibi, atışı kullanan oyuncumuzun aradan geçen zamanda oyundan soğumasına, centilmenlik dışı hareketler nedeniyle konsantrasyonunun bozulmasına ve dikkatinin dağılmasına neden olmuş, topun çukur haline getirilmiş olan penaltı noktasına konması nedeniyle sağlıklı vuruş yapma imkanı kalmamış, böylece müsabakanın sonucu etkilemiştir.

Bilica'nın bu hareketi penaltı vuruşunun tekrarlanmasını gerektirecek şekilde Futbol Oyun Kurallarının 14. maddesinin ihlali olduğu gibi, penaltı vuruşunun tekrarı gerekir. Hakemin penaltı atışını tekrar ettirmemesi, kural ihlali olarak dahi değerlendirilebilir. Ayrıca, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları'nın 1 inci maddesinde yazılı olan oyun alanında kaleye 11 metre uzaklıkta olması gereken penaltı noktasını ortadan kaldırmıştır. Penaltı noktasını işaretleyen çizgileri yok etmiş, bu suretle uluslararası futbol oyun kurallarının 1 inci maddesini, müsabaka devam ederken tasarlayarak ihlal etmiştir.

Uluslarası Futbol Oyun Kurallarının 1 nci maddesi oyun alanının işaretlenmesini tarif etmekte olup, Oyun alanın kesik, kırık çizgiler veya yarıklar ile işaretlenmesine izin verilmez. Eğer bir oyuncu ayağıyla oyun alanına izin verilmeyen işaretler yaparsa, sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verilecektir. Eğer hakem, bunun maç sırasında yapıldığını fark ederse, top oyun dışı olduğu zaman kusurlu oyuncuya sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar vermelidir. Oyun alanı sadece Kural 1'de belirtilen çizgilerle işaretlenecektir denilmektedir.

Müsabakada meydana gelen penaltı pozisyonu için oyuncu Bilica'ya ihtar veren hakem, Bilica'nın oyun alanını kazmasına herhangi bir ihtar vermeyerek, oyun kurallarının 1 inci maddesini ihlal etmiştir.

Nitekim; penaltı atışı sırasında rakip takım kalecisi Volkan, penaltı vuruşunda topun kendi ekseni etrafından dönmeden önce hareket etmiş olup, Uluslararası Futbol Oyun Kurallarının 14. maddesinde bu hususun kural ihlali olduğu, bu tarz bir atışta topun gol çizgisini geçmesi halinde gol verileceği, topun gol çizgisini geçmemesi halinde hakem tarafından atışın tekrarlatılması gerektiğini, hakemin taktir hakkı olmaksızın kurala bağlamıştır. Oysa, Fenerbahçe kalecisi Volkan, penaltı atışını yapan oyuncumuz Bobo'nun topa vurmasından evvel bariz şekilde ileri-yana doğru hareket ederek, pozisyonunu değiştirmiş olup, bu kuralı ihlal etmiş olup, bu nedenle müsabaka hakeminin atışı tekrarlatması gerekirken oyunun devamına karar vermesi de kural ihlali olarak dahi değerlendirilebilir.

Uluslararası Futbol Oyun Kurallarının 5 inci maddesi hakemi tarif etmekte olup, yardımcı hakemin Penaltı Vuruşu sırasında kale çizgisi ve ceza alanının kesiştiği noktada yer alması gerektiğini, eğer kalecinin topa vurulmadan önce bariz şekilde ileri doğru hareket ederse ve gol olmazsa, yardımcı hakemin bayrağını kaldırması gerektiğini, hakeme taktir hakkı tanımaksızın düzenlemiştir. Oysa, yukarıda da açıklandığı üzere, penaltı atışı sırasında kaleci Volkan bariz şekilde öne doğru çıkmış olup, söz konusu penaltı atışının tekrarlatılmaması; kural ihlali, hakemin açık hatasıdır.

Müsabaka hakemi, taktir yetkisinde olmayan hususlardaki futbol oyun kurallarının tümünü ihlal etmiştir.

Müsabaka hakemi, müsabaka kart takip formunu müsabakanın bitiminden itibaren teamülen en geç 15 dakika içinde Kulüp yetkililerine teslim etmesi gerekmektedir. Oysa, anılan müsabakanın bitiminden 40 dakika geçmiş olmasına rağmen, hakem anılan formu takım yetkilerine teslim etmemiş, anılan form Kulüp yetkilimizin aşırı ısrarlarından sonra alınabilmiştir. Bu nedenledir ki, Hakemin MHK yetkilileri ve gözlemci ile birlikte kart gösterim kodlarını birlikte hazırladıkları hususunda en ufak bir şüphemiz bulunmamaktadır. Bu uygulamada Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına aykırıdır.

Uluslararası Futbol Oyun Kurallarının 5 inci maddesinde; hakem oyunculara ve/veya takım yetkililerine ve maç öncesinde, maç sırasında ve maç sonrasında meydana gelen olaylara karşın alınan disiplin tedbirleri hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlara verir denilmektedir.

Öte yandan, müsabaka hakeminin isminin ortaya atılmasından itibaren tarafımızdan yapılan itirazlar yetkili kurullar tarafından dikkate alınmamış, ancak müsabakada ortaya çıkan durumlar, müsabaka hakeminin kural ihlalleri ve gereksiz gösterdiği kartlar, hakemin müsabakaya atanması ve hakemlerin bu maçın altında kalması itirazlarımızın haklılığını ortaya koymuştur. Nitekim, MHK Başkanı tarafından müsabaka öncesi yapılan hakemlerin mentör tarafından izlendiği şeklindeki açıklama dahi, hakemlerin müsabakadaki var olan gerginliği ve müsabaka önüne çıkma çabasını tetiklemiştir.

Kaldı ki, müsabakanın yardımcı hakemi Serkan Gencerler'in görsel basında çok açık ve daha önce görülmemiş bir şekilde müsabakanın hakemini yönlendirdiği, açık bir şekilde şov yaptığı ve hakemin de bu yönlendirme ile etki altında kalarak tüm kamuoyu tarafından kabul edildiği üzere, müsabakanın altında ezildiği tartışmasız bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Öte yandan müsabaka hakemi, bariz gol şansı olan oyuncumuza (ki penaltı pozisyonunda kendisine şiddetli faul yapılan oyuncumuzla kale arasında -topla kale arasında- 5 metreden daha az bir mesafe olduğu gibi, oyuncumuzla kale arasında -top dışında- rakip takımdan kaleci dışında hiçbir oyuncu bulunmamaktadır) yapılan şiddetli faulü sadece uyarı ile cezalandırmış olması da Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına aykırıdır.

Nitekim Uluslararası Futbol Oyun Kuralları; 12 inci maddesinde Bir golü veya bariz bir gol şansını engellemekten dolayı bir oyuncuyu oyundan ihraç etmek için karar verirken; hakemler aşağıdaki durumları göz önüne almalıdırlar.

mynet
 
Yukarı Alt