Kayıt
17 Kasım 2016
Mesajlar
3.165
Beğeniler
466
BAKANLIĞIN BÜYÜK AZİMİ İLE 2018 yılında 1923 işçi hayatını kaybetmiŞti;
Sanayileşmeye bağlı olarak çalışanların maruz kaldıkları iş kazası ve meslek hastalıklarında artışlar olmaktadır. Sanayileşme ve yeni üretim yöntemleri beraberinde bazı tehlikeleri de getirmiştir. Yoğun makineleşme ve karmaşık üretim sürecinin neden olduğu iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ölümler ve uzuv kayıpları artmıştır. İş kazaları, işçilerin eğitimsiz olması ve dikkatli çalışmaması ile işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almamasından kaynaklanmaktadır. Ülkemiz, iş kazaları istatistiklerinde Avrupa'da ilk sırayı, dünyada ise 3. sırayı almaktadır.

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak toplumu bilinçlendirmek amacıyla her yıl İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl, 23. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası 4-10 Mayıs 2009 tarihleri arasında kutlanıyor. Bu hafta yapılan etkinliklerle işçi ve işverenlerin "İş Sağlığı ve Güvenliği"nin iş yaşantısındaki önemini kavramaları amaçlanmaktadır.

İş güvenliğinin amacı;

a) İşçilerin bedensel ve ruhsal sağlığını korumak,

b) İşletmenin güvenliğini sağlamak,,,

c) Üretimin güvenliğini sağlamak,

olarak sayılabilecektir.

İş sağlığı ve güvenliği dünyada en önemli konular arasında yer almakta, kayıp kontrol analizleri yapılmaktadır. Bu analizler sonucunda elde edilen bilgiler ışığında oluşan kayıpları azaltma yolunda büyük adımlar da atmaktadırlar. Bu ülkelerde iş güvenliği mühendisliği kavramı çok seneler önce başlamış ve bunun sayesinde çok önemli olumlu sonuçlar alınmıştır.

İşletmelerde meydana gelen iş kazaları ile ilgili olarak yapılan incelemelerde kazaların yüzde 50 oranında kişisel kusurlardan kaynaklanan tehlikeli hareketlerden ve yüzde 48 oranında da işletmelerdeki güvensiz çalışma koşullarından kaynaklandığı saptanmıştı
 
Son düzenleme:

Doma$no

 
Kayıt
15 Temmuz 2008
Mesajlar
3.775
Beğeniler
197
Şehir
lethe
Karl Marx, Gazete Yazılarında anlatıyor.1856’ının Büyük Britanya’sı..fabrikalarda o dönemde kullanılan çark ve makineler mercek altında..bir yandan iş kazaları ve işçi ölümleriyle ilgili tartışmalar sürüyor.. bir gece yarısı parlamentodan gizlice geçirilen “Fabrika Yasası” bunun kanıtı..
Yasanın içinde,işçi lehine maddeler de var,patronu koruyan da.
ayrıca,patron ile işçi arasındaki tartışmalar için,arayı bulacak bir hakemden de bahsediliyor.
Uzun lafın kısası, fabrikaların durumunu gözler önüne seren, patron- işçi arasındaki ilişkiyi düzenleyen, “işçiyi “ tartışan, ilklerin yaşandığı bir yıl 1856... İşte böyle bir yılın 6 aylık döneminde, yayınlanan sanayi bültenine , iş kazası ve işçi ölümlerinin kaydı geçmiş .rakamlar şöyle, 1856 yılının ilk yarısında, 1919 işçi, iş kazası geçirmiş,20 işçi de hayatını kaybetmiş.Marx rakamları verirken, şöyle bir kıyas da yapmış.
“İngiliz donanmasının,şanlı Kanton Katliamı sırasında verdiği kaybın yaklaşık on katı..” (((Şunu belirtmek de yarar var, o dönemde de resmî rakamlar,gerçeği yansıtmıyor, Marx da bunun altını çizmiş)))) Gelelim Türkiye’ye..
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği meclisi 2018 yılı raporunu açıkladı, geçtiğimiz yıl 1923 işçi iş cinayetine kurban gitti.
Aradan 162 yıl geçmiş..neredeyse 2 asır, ülkemizdeki rakam korkunç değil mi ?

PS: Tamda bunu okumuştum sabah.
 
Yukarı Alt