TurKKillS

Buralıyım
Kayıt
14 Mart 2007
Mesajlar
4.641
Beğeniler
19
Şehir
geriden...
Takımı
Galatasaray
Arjantin'de sözde soykırımla ilgili Türkiye'ye ağır darbe indiren bir karar alındı.



Sözde "Soykırım Anma Günü” olarak kabul edilen 24 Nisan tarihinin yaklaşırken, Arjantin Türkiye'ye ağır darbe indiren bir yargı kararı aldı. Diğer ülkelerden farklı olarak Arjantin'de alınan yargı kararı gereğince, ilk kez Türkiye'nin "insanlığa karşı suç işleyen bir ülke" olduğuna hükmedildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın dün, ABD Başkanı Barack Obama’dan geleneksel başkanlık açıklamasında bu yıl “soykırım” sözcüğünü kullanmasını şahsen istediğini açıklamasının ardından, bugün de Arjantin mahkemesinin 1915 olaylarına ilişkin tarihi bir karar verdiği bildirildi.

Arjantin'in hassas davaları üstüne almasıyla ünlü yargıcı Norberto Oyarbide'nin açıkladığı mahkeme kararında, "Türk devleti 1915-1923 yılları arasında vatandaşı bir buçuk milyon Ermeni'yi sistemli bir şekilde yok ederek soykırım suçu işledi" ifadeleri yer alıyor.

Ermeni asıllı Arjantin vatandaşı Gregorio Hayrabediyan'ın 2000 yılında yargıya başvurarak 1. Dünya Savaşı sırasında Sivas ve Harput'ta yaşayan aile fertlerinin akıbetlerinin Türkiye'ye sorulması isteğiyle başlayan 11 yıllık yargı sürecinin sonunda dünya tarihinde ilk kez sözde ermeni soykırımı sorumlularına "evrensel yargı yetkisi" de tanındı. Mahkeme sonrası açıklama yapan Hayrabediyan'ın avukatı, kararın, Şili diktatörü Augusto Pinochet hakkında İspanyol yargıç Baltazar Garzon'un verdiği "insanlığa karşı işlenen suçların evrensel yargılanması" hükmüne dayandırıldığını söyledi.

Mahkeme kararı Türkiye aleyhine herhangi bir cezai müeyyideyi beraberinde getirmiyor ancak Ermeni örgütlerinin uluslararası forumlarda ve mahkemelerde Arjantin mahkemesinin verdiği bu yargı hükmünü delil olarak kullanabilmesinin önünü açıyor. Arjantin'de alınan kararın en önemli yanı ise daha öncekilerde Ermeni iddialarının tanınması söz konusuyken, bu kez ilk defa Türkiye hakkında bir yargıya varılmış olması.

Evrensel yargı yetkisi, "belli bir ülkede işlenmiş olmasına karşın aslında bütün insanlığa karşı işlenmiş sayılan suçların cezasız kalmasını önlemek için, bütün ulusal mahkemelerin yetkisinde bulunan suçların faillerinin, suçun yerine, fail ya da mağdurun vatandaşlığına bakılmaksızın yargılanabilir olması" anlamına geliyor. Yani fiil ile ilgili devlet arasında herhangi bir bağlantı noktası olmasa bile yargı yetkisinin varolması durumudur.
 
Kayıt
9 Haziran 2008
Mesajlar
1.772
Beğeniler
0
Şehir
En son bıraktığın yerde...
Amerika,Fransa,İspanya,Portekiz,İngiltere bu ülkelerin yaptıklarını neden kimse gündeme getirmiyor? bu ülkeler çok mu iyilik yapmışlar? tarihleri boyunca katliam soykırım sömürgecilik.
Arjantin de ülkemi karalama kampanyasına katıldı demek.Lanet olsun hepsine.
 
Kayıt
26 Ekim 2007
Mesajlar
4.493
Beğeniler
10
Şehir
Depresif CollaTeraL
Dulce Amor demiş ki:
Amerika,Fransa,İspanya,Portekiz,İngiltere bu ülkelerin yaptıklarını neden kimse gündeme getirmiyor? bu ülkeler çok mu iyilik yapmışlar? tarihleri boyunca katliam soykırım sömürgecilik.
Arjantin de ülkemi karalama kampanyasına katıldı demek.Lanet olsun hepsine.
Asalak geçinenlerden bunlar hacım.Çok fazla konuşmamak lazım bu konular da...
 
Yukarı Alt