Kayıt
27 Eylül 2008
Mesajlar
5.579
Beğeniler
1
Şehir
Londra
Modern futbol kurallarının temelinin 19.yüzyılın ortalarında İngiltere’de atılmış olması İngiltere’yi “futbolun beşiği” tanımlamasının merkezine oturttu.

Tarih, 1848’de Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen “Cambridge Kuralları”nın oluşumuna, Trinity Koleji, Harrow, Rugby, Winchester ve Sherwsbury gibi okulların ortaklık ettiğini yazar. Bundan sonraki dönemde futbol tüm Britanya’da gerek yerel, gerekse akademik organizasyonlarda, belirgin kurallar çerçevesinde oynanan keyifli bir oyun halini aldı. Futbolun tüm dünyaya ilan edilmesi 1886’da IFAB(International Football Association Board)’ın kurulmasıyla başladı.

Britanya futbolu yüz yılı aşkın mazisi içerisinde pek çok yapı taşı barındırır. İşte İngiltere ve dünya futboluna damgasını vuran üç efsanenin tarihlerinden ilginç satır araları..



Arsenal: Bildiğiniz Tophane..


1886’da Dial Square’da, Woolwich’te görev yapan ve Britanya ordusuna bağlı zırhlı kuvvetler bünyesinde araştırma-geliştirme çalışmaları üstlenen Royal Arsenal çalışanlarınca aynı adla kuruldu İngiliz kulübü. Logolarındaki top figürü ve “The Gunners” lakabı aslında geldikleri yeri fazlasıyla açıklıyor. Kısa bir süre sonra Woolwich Arsenal adını aldılar ve İngiltere Futbol Ligi’ne bu isimle katıldılar(1893).



İkinci ligde başladılar profesyonel futbol maceralarına ve 1904’te şampiyon olarak birinci lige çıkmaya hak kazandılar. Bundan sonraki dönemde işler Arsenal için pekte iyi gitmedi. Bölgesel izolasyon sonucu oluşan mali sıkıntılar kulübü 1913 yılında tekrar ikinci lige itti. Kuzey Londra ekibinin Highbury stadına taşınmasıysa aynı yıla denk gelir. Altı sene kadar inişli çıkışlı grafiklerle mücadele verdiler ikinci ligde. 1919 yılı onların tekrar birinci lige dönüşüne tanık oldu. 1925 yılı Arsenal için efsanenin başlangıcı niteliği taşır. Ünlü taktisyen Harbert Chapman’ın göreve getirilmesiyle inanılmaz bir çıkış yakalayan Londra ekibi, dünya futbolunun önünde saygıyla eğileceği başarılara imza atacaktı.




Manchester United: Her şey sevimli bir St. Bernard için..


Lancanshire ve Yorkshire demiryolu çalışanlarınca Newton Heath L&YR FC ismiyle ve yeşil-sarı renkleriyle 1878’de kuruldu Manchester kulübü. Maçlarını on beş yıl boyunca şehir merkezindeki bir demiryolu istasyonunda yaptılar ve 1893’te Clayton’a taşındılar. Kısa bir süre sonra isimlerindeki L&YR kısaltmasını çıkartarak Newton Heat F.C. adını aldılar. Kulüp tarihine damgasını vuran ilginç detaylarsa bundan sonra başlar. Zengin bir işadamı olan ve Manchester Brewiers’in direktörlüğünü sürdüren John Henry Davies, dönemin takım kaptanı Harry Stafford’un St. Bernard köpeğini çok beğenir ve satın almak ister. Stafford, “kulübe yardım ederseniz size hediye edebilirim” teklifini Davies’e iletmesinin ardından zengin iş adamı 1902 yılında kulübü satın alır. Bu gelişmelerin sonrasında sıra kulübün adının değiştirilmesine gelmiştir. Toplantılarda “Manchester Central” ve “Manchester Celtic” isimleri üzerinde tartışılır ve sonuçta her iki grubu birleştiren “Manchester United” isminde hemfikir olunur. Kulübün renkleriyse kırmızı-beyaz olarak değiştirilir.



Kırmızı Şeytanlar’ın hikâyesiyse 1960’ta başlar. İngiliz, Salford Rugby Kulübü, Fransa turnesindeki başarılı oyunlarının ardından Fransız basınınca “şeytanlar gibi oynadılar” sözleriyle onura edilirler. Kulüp, formalarının kırmızı oluşundan dolayı “Kırmızı Şeytanlar” yakıştırmasını alır. Manchester United’ın o dönemdeki yöneticilerinden Matt Busby bu lakabı kurnazca bulur ve rakiplerine gözdağı vermek amacıyla kulübe uyarlar. Taraftarlara satılmak amacıyla tasarlanan ürünlerde kırmızı şeytan logosu görülmeye başlanır. 1970 yılındaysa “Kırmızı Şeytan” figürü, logoya dâhil edilir ve efsaneleşir. Logonun üst kısmında yer alan “Kalyon” figürü ise, Manchester şehrinin deniz ticaretindeki önemini sembolize eder.




Liverpool: Asla yalnız yürümüyorlar..


Anfield’ın o dönemki sahibi John Houlding, stadın kirasını arttırmaya karar verdikten sonra, sahayı kullanmakta olan Everton kulübü bu duruma sıcak bakmaz ve Goodison Park’a gitmeye karar verir. Bunun üzerine Holuding 1892 Martında Everton Athletic adıyla yeni bir futbol kulübü kurar. İngiliz Futbol Federasyon’unun aynı isimle iki ayrı takımın olamayacağını açıklamasının ardından kulübün adı Liverpool FC olarak değiştirilir. Liverpool takımı 1893-94 sezonunu sonunda Lancanshire Ligini şampiyon olarak sonlandırır ve ikinci lige çıkar. Hızı kesilmeyen ekip, ikinci ligdeki ilk sezonlarını da şampiyonlukla tamamlayarak İngiltere Birinci Ligine çıkmayı başarır. Liverpool kulübü 1900-1901 sezonu sonunda şampiyonluğuna ulaşır ve efsaneleşecek bir öykünün önsözü tamamlanmış olur.



Liverpool’u diğer tüm büyük takımlardan farklı kılansa kendisini asla yalnız bırakmayan taraftarı... Ve tabi onların dilinde efsaneleşmiş şarkıları… Orijinali, 1945’te sahnelenen Rodgers and Hammerstein müzikalinin bir bestesi olan “You’ll Never Walk Alone”, 1963 yılında Garry and Peacemakers isimli rock grubunca seslendirildi ve en başarılı performans olarak kayıtlara geçti. Şarkının sözleri, 1985’te 56 futbolseverin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Valley Parade yangını ve 1989’da 96 Liverpool taraftarının ölümüne sebebiyet veren Hillsborough felaketinin ardından yapılan anma törenlerinde statları dolduran taraftarların ağzında büyüyerek günümüze kadar geldi ve Liverpool taraftarıyla özdeşleşti.
 
Yukarı Alt