Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Sonunda, World Wide Web (www), tıpkı adıyla ifade edildiği gibi, dünya alfabesindeki diğer harfleri de kapsayacak ve amacına hizmet etmiş olacak. Bu kararı alan Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), web sitelerinin Rusça, Çince, Arapça ve diğer ASCII karakterlerinin dışındaki harlerden oluşmasını sağlayacak.

Geçtiğimiz hafta 40 ıncı yaşını kutlayan internet, bu 40 yıl boyunca, sadece İngiliz dilinde yazılan alan adlarını desteklemişti. İngilizce konuşulmayan ülkelerde ise, bu durum, İngilizce dilinin kullanım zorunluluğunu getirmişti.

Bundan böyle, dünyadaki diğer ülkelerin, web adreslerinde Latin karakter kullanımı zorunluluğu bulunmayacak, e-posta adresleri ise telefonlar gibi tanımlanabilir olacak. Bu değişiklik, ICANN tarafından, internet tarihinin en büyük değişimi olarak gösteriliyor.

Bu değişikliğin zorlukları veya risklerinden bahsedecek olursak, yeni alan isimleri, yeni güvenlik endişelerini de beraberinde getirecek. Ayrıca, genel kullanıcı için kafa karışıklığı oluşturacak. Diğer bir endişe ise, web’in sadece yerel dilde hitab ettiği alanın genişlemesi.

Mevcut durumda Google, Korece ve Arapça harfleri desteklemeye başladı. Peki, klavyeler henüz tüm dil seçeneklerini desteklemeden ya da bu harfleri üzerlerinde bulundurmadan, farklı dillerdeki web adreslerini nasıl yazacaksınız? İşte bu da soru işaretlerinden birisi.

Lojistik olarak, bilgisayar üreticileri için, Batı “ABC” alfabesini ve Arapça, Yunanca, Japonca gibi diğer dillerdeki farklı harfleri birarada aynı klavye üzerinde üretmek pek de mümkün değil. Tabiki farklı dillerde olan sanal klavyeyi internetten indirmeniz mümkündür. Ancak, burada da bir sorun karşımıza çıkabilir. Mesela, Rus klavyesi, Windows ve Mac PC’lerden biraz farklılık gösterir ve sanal klavyeyi kullanabilmek için, klavye tuşları üzerine farklı karakterleri yapıştırmanız gerekmektedir.

Yani sonuç olarak, her ne kadar farklı alfabelerde yazılan web adresleri internet hayatına girmiş olsa da, birçok kişi için, bu adreslere erişim, o kadar da kolay olmayacaktır.
 
Yukarı Alt