Kayıt
27 Nisan 2008
Mesajlar
2.366
Beğeniler
0
Şehir
Off Topic


32 Bit - 64 Bit nedir? Farkları nelerdir? ..

Birçok arkadaşımız 64 bit ve 32 bit yazılım arasındaki farkı sormakta ve merak etmektedir.

Sizin için derlediğim bu bilgiler 64 ve 32 bit arasındaki farkı anlamanızda şüphesiz çok yardımcı olacaktır..

32 bit ile 64 bit işlemci arasındaki fark öncelikle ram desteği ile kendini gösterir.32 bitlik bir işletim sisteminde işlem başına tahsis edilmiş en fazla 2 GB’lık bir bellek alanına sahip en çok 4 gigabaytlık (GB) sistem belleğini desteklerken 64 bitlik bir işletim sisteminde (eğer anakartınızda takabilecek port bulabiliseniz ) 16 Tb ye kadar sanal belleği destekleme potansiyeline sahip olabilirsiniz..


64-bit bilgi işlem, performansı bir üst düzeye çıkarmaktadır. Windows XP Professional ve Windows Server 2003’ün 32 bit sürümleri çoğu kullanıcının işletim sistemi gereksinimlerini karşılamaya devam edecektir. Ancak çok miktarda veri ile çalışan kullanıcılar veya büyük oranda bilgiyi kısa sürede işlemesi gereken kuruluşlar için 64 bit, performans ve verimlilik açısından kayda değer bir sıçrama tahtası anlamına gelmektedir.


Özel ve teknik uygulamalar için performans kazançları


64-bit bilgiişlem performansının sunduğu daha büyük ve daha karmaşık modeller oluşturabilme avantajından yararlanan mühendisler otomobil ve uçak tasarımı gibi alanlarda önemli kazançlar elde edecek. Mühendisler bu sistemlerden yararlanarak simülasyon yazılımları kullanabilecek, hava akımı, basınç ve ısı gibi etmenlerin otomobil veya uçak malzemesi üzerindeki etkilerini inceleyebilecek ve ürün tasarımını geliştirmek için bu sonuçlar üzerinde çalışabilecek.

64-bit bilgi işlem kullanımı 3D animatörler, dijital sanatçılar ve oyun geliştiricileri gibi dijital içerik oluşturucuları için de önemli kazançlar sunmaktadır; bu kişiler 64-bit özelliği sayesinde üç boyutlu modeller sunmak için gereken süreyi önemli ölçüde kısaltabilecek. Bunun yanı sıra, 64-bit bilgiişlem kullanımı mali uygulamalarda da büyük veri kümelerinin hızlı bir şekilde hesaplanabilmesini ve böylelikle pazar eğilimlerinin incelenebilmesini, fiyat belirlenebilmesini ve gerçek zamanlı olarak ticaret yapılmasını sağlamakta


• Video, animasyon veya 3D modellerle çalışan dijital içerik yaratıcıları.

• CAD, CAM veya CAE’den faydalanan mekanik tasarımcıları ve mimarlar.

• Karmaşık simulatörlerden faydalanan mühendisler ve bilim adamları.

• Büyük miktarda veriyi kısa sürede işlemden geçirmesi gereken finans analizcileri.

Windows Server 2003 x64 Sürümü, bellek ağırlıklı veya büyük ölçekli veritabanlarına veya uygulamalara sahip kuruluşlar için idealdir.

Örneğin:

• Hızlı veritabanı işlemlerine bel bağlamış firmalar.

• Global firmalar, devlet ve eğitim enstitüleri.

• Karmaşık modellere ihtiyaç duyan teknik ve finansal sektörler.

• Daha fazla kullanıcıya hizmet verme ihtiyacı duyan e-ticaret siteleri.

• Uygun maliyetli bir yükseltme gerçekleştirmek isteyen, mevcut bilgi işlem sistemleri miadını doldurmuş firmalar.

Şu anda birçoğumuz işlemcilerimizin 64 bit olmasına rağmen 32 bitlik işletim sistemi kullanıyoruz.

Çünki kullandığımız programların birçoğu 64 bitlik yazılım değil.Bu nedenle stabil çalışma elde edilemiyor.Ama pek yakında 64 bit lik işletim sistemleri kullanmamız kaçınılmaz olacaktır..

İşletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit lik olduğunu öğrenmenin birçok yolu vardır.Bunlar için çeşitli programlar ve alternatifler vardır.Ancak ben az bilinen birşeyi söylemek istiyorum..

Başlat-çalıştır bölümüne "winmsd.exe" yazın.Gelen ekranda sağ tarafta sistem türünü bulun eğer karşısındaki değer x86 ile başlıyorsa 32 bitlik bir işletim sistemi farklı bir değer yazıyorsa 64bitlik bir işletim sistemi kullanıyorsunuz demektir..


Alıntı.
 
Yukarı Alt