Wax Whine

.NET
Kayıt
9 Eylül 2007
Mesajlar
17.595
Beğeniler
30
Şehir
Bağdat Caddesi / İST.
Server
Aspendos
Takımı
Besiktas
Birleşmiş Milletler tarafından 2009 yılı Uluslararası Gökbilim Yılı ilan edildi!
_http://www.istanbul.edu.tr/fen/astronomy/_ demiş ki:
2009, Dünya Astronomi Yılı Olacak
UGY

Birleşmiş Milletler, 2009’un Dünya Astronomi Yılı olacağını duyurdu. Bu yılın amacı ise, özellikle gençlerin gökbilimine ve temel bilimlere olan ilgisini artırmak olarak açıklandı.

2009 yılı aynı zamanda Galileo Galilei’nin, teleskobunu gökyüzüne ilk defa çevirmesinin 400. yıldönümü. Bilindiği üzere Galileo teleskobuyla Ay’daki dağları ve kraterleri ve Jüpiter’in dört uydusunu keşfetmişti.

Dünya Astronomi Yılı’nda çok sayıda etkinlik düzenlenmesi de planlanıyor. 140’ın üzerinde ülkenin 2009’daki bu etkinliklerde yer alması bekleniyor. Bu etkinliklerin, insanların evrendeki yerlerini yeniden keşfetmeleri ve böylece merak ve keşfetme hissini yaşamaları için itici güç olacağı düşünülmektedir.

Ülkemizde ise, bu etkinlikleri BM adına Türk Astronomi Derneği düzenleyecek.Kurumun internet sitesinde Dünya Astronomi Yılı ile ilgili şu açıklamalara yer verildi:

"DAY 2009 aktiviteleri hem küresel hem de bölgesel olarak gerçekleşecek. Her ülkede belirlenen ulusal odak noktaları, DAY 2009 aktivitelerini oluşturuyor ve yürütüyor. Bu noktalar, profesyonel ve amatör astronomlar, bilim merkezleri ve eğitimciler arasında işbirlikleri oluşturup, 2009 için hazırlanıyor. Türkiye'de bu işlevi Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) üyesi olan Türk Astronomi Derneği üstleniyor."

Türkiye'de Dünya Astronomi Yılı aktivitelerini koordine edecek olan Türk Astronomi Derneği Başkanı ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi M. Ali Alpar: "Sene boyunca, eğitime yönelik aktivitelere ağırlık vererek toplumu gökyüzüyle buluşturup, kaynaştırmayı istiyoruz. Bilimin, modern toplumun gereklerinin başında geldiği gerçeğinin farkında olarak, Türkiye'nin DAY 2009'un bir parçası olmasından gurur duyuyoruz." dedi.

Ayrıca, BM’nin böyle bir karar almasında şu temel düşüncenin etkisi olduğu vurgulanmıştır:Tüm insanlar, gökbilimin ve temel bilimlerin günlük hayattaki etkisini fark etmeli ve bilimsel bilginin daha dengeli ve huzurlu bir yaşam için ne kadar katkı yapabileceğini kavramalıdır.

Dünya Astronomi Yılı'nın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
 
Yukarı Alt