Kayıt
19 Nisan 2010
Mesajlar
2.887
Beğeniler
1
Şehir
Kocaeli
Gün ışığına çıkarılan mezarlarda 1600 yıllık kuru fasulye bulundu.

Muğla’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gümüşlük Beldesi'nde devam eden Antik Myndos Kenti kazıları çerçevesinde, Tavşan Adası’nda gün ışığına çıkarılan mezarlarda 1600 yıllık kuru fasulye bulundu.

Kazı çalışmaları sırasında İ.Ö 4'üncü yüzyıla ait tapınak temelleri bulunduğu kesinleşti. Bulunan eserler arasında Roma İmparatoru Agustus'un, o dönem bölgede yaşanan büyük depreme yardımını anlatan taş yazıt, hamam, ayazma, tapınak, su kanalları, pişmiş topraktan yapılmış kap kacaklar, sikkeler, cam eşya parçaları ve iskeletler bulunuyor.


1600 YILLIK KURU FASULYE

Prof.Dr. Şahin, Tavşan Adası’nda devam eden kazı çalışmaları sırasında, bugüne kadar Anadolu’ya 250 yıl önce geldiği kabul edilmesine rağmen 1600 yıllık olduğu tespit edilen kuru fasulyelerin de mezarlarda bulunduğunu belirtti. Prof.Dr. Şahin, “Bir mezarda özellikle fasulye tohumları ortaya çıkardık. Başlangıçta pek ilginç gelmedi, normalde Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Ancak daha sonra kökenini okuduğumda dikkatimi çekti. Fasulyenin Orta Amerika kökenli bir sebze olduğu ve Amerika’nın keşfinden sonra Avrupa’ya ve Anadolu’ya yayıldığı düşünülüyordu.

Patateste olduğu gibi fasulyenin de Amerika’dan geldiği bilinmekteydi. Ancak bizim bulduğumuz fasulyeler bir mezarın içerisinde ortaya çıkartıldı ve sözünü ettiğim mezar İ.S. 4. yüzyıla ait. Bunun da anlamı şu, Anadolu’ya fasulyenin gelişi 17'nci yüzyıl olarak gösteriliyor, tahmin edilenden 12 yüzyıl daha önce Anadolu’da yaşayan insanların fasulyeyi bildiklerini ve Anadolu mutfağına fasulyenin yer aldığını gösteriyor. Dolayısıyla fasulyenin kökeni olarak artık Güney Amerika ya da Orta Amerika yerine Anadolu’yu da göz önünde bulundurmak, diğer bir ifadeyle fasulyenin Atlantik ötesinden dünyaya yayılan bir bitki olmadığını söylemek mümkün. Burada yaptığımız keşiflerden bunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.
 
Yukarı Alt