Kayıt
17 Kasım 2016
Mesajlar
3.165
Beğeniler
466
Hareketi tek bir cisim üzerinden hesaplayamayız. Hatta evrende tek bir cisim olsaydı, onun hareket edip etmediğini bile söyleyemezdik çünkü hareket ve hız başka bir referans objesine gerek duyar. Yani bir objenin, diğer bir objeye göre ne hızla hareket ettiğinden bahsedebiliriz. Güneşin etrafında dönen dünyanın hızı gibi.

Bu kısım önemli, çünkü aslında Einstein'ın görelilik kuramı da bu durumun bir uzantısı. Görelilikten kasıt da, bu durum zaten. Neye göre, kime göre, hangi referans noktasına göre...

Biz, hayatını, hızı değişmeyen bir dünya üzerinde geçirdiğimiz için, bazı şeylerin sabit durmasına alışığız. Bir bardak çay, masanın üzerinde sabit durur ve bu bize normal gelir. Ama aslında dünyadaki herşey, dünya ile birlikte saatte yüzbinlerce kilometre hızla hareket ediyor. Bunu aynı bir araba içinde gitmeye benzetebiliriz. Arabanın hızında ve yönünde bir değişiklik olmadığı sürece, siz, arabanın içinde sabitsinizdir. Hızlanma, yavaşlama ve yön değişiminde hareketi hissedersiniz ama sabit bir hıza geçtiğinizde, araba içinde bir bardak çayı konsola koyarsanız, aynı evinizdeki bir masa üzerinde durduğu gibi sabit durduğunu görürsünüz. İşte bu yüzden, dünyamız, hızı ve yönü değişmeyen bir arabaya benzediği için, biz aslında ne kadar hızlı hareket ettiğimizi anlamıyoruz.

Hızınız referans noktasına göre değişir
 
Son düzenleme:
Kayıt
17 Kasım 2016
Mesajlar
3.165
Beğeniler
466
Değişik bir konuya değinelim;
Diyelim ki: Bir yolcu uçağı sabit bir hızla (yani hızını kesmeden veya azaltmadan) saatte 1000km hızla gidiyor. Ama yolcular 1000km hızı göremeyecekler. Yalnızca 1 saatte 1000km gidecekler. Böylece 1 dakikada yaklaşık 16700 metre yol alacaklar. Ama yolcular 16.7km hızıda hiç göremeyecek.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta "yolcular" kelimesinden sonra saat veya dakika kelimesi yazılmadığı. Çünkü görebildiğimiz, algılayabildiğimiz sınırlı bir zaman var; saniyeler. Çoğumuz bundan az daha kısa sürede yaşananları görebilmek, anlayabilmek vede hissedilmek konusunda yetersiz kalırız.
Böylelikle saatte 1000km hızla giden bir uçak 1 saat sonra 1000km daha ileride olacak iken yolcular gözleriyle sabit olarak 1 saniyede 278 metrelik mesafe görecekler.
 
Son düzenleme:
Yukarı Alt