Kayıt
15 Nisan 2012
Mesajlar
2.927
Beğeniler
20
Şehir
nowhere
Takımı
Seçiniz...
Herkese merhabalar, şimdi öncelikle bazı bilgileri vereyim.
Boy: 1.70
Kilo: 62
Yağ oranım: 10.9

Spora basladım fitnesa 2. ayın 2. haftasındayım(bu hafta hasta olduğum için gitmedim), ben spora başladığımdan beri yediklerime çok fazla dikkat etmeye başladım sağlıklı beslenmeye çalışıyorum yani neler yapıyorsun derseniz; şekeri sıfıra indirdim(tabi arada enerji için bitter çikolata falan yediğim oluyor), sonra beyazları tamamen bıraktım diyebilirim makarnanın ve pirincin kepeklisini falan tüketmeye başladım, öğrenci olduğum için kırmızı et falan yemiyorum ama göğüs etine ve light ton balığına abanıyorum ve tabi ki yumurta(bu aralar yumurtadan tiksinmeye başladım), sigara içmiyorum ve eskiden 2-3 ayda bir alkol alırdım ortama uymak için şimdi onlarla da ilişkimi kestim, kola ve gazlı içeceklerden zaten yazın başından beri uzağım(gazlı olarak bir tek maden suyu). Şimdi soruma geleyim ben ilk başladığımda 63,5 kiloydum ve yediklerimden kıstım açıkçası kilo vermek için ve biraz işe yaradı, şimdi size sorum ben kilo mu vereyim, kilo mu alayım yoksa kilomu korumalı mıyım?(1 yıldır yapan bir arkadaşım bana kilo almam gerektiğini sölüyor.) Ama benim karın bölgem yağlı ve rahatsız oluyorum, burada bu işi uzun süredir yapan abilerim, arkadaşlarım var biliyorum üşenmeyip cevaplayanlara çok teşekkür ederim. :)
 
Kayıt
22 Aralık 2010
Mesajlar
7.631
Beğeniler
343
Vücut kitle endeksin 21. 20den aşağısı zayıf, 25ten yukarısı kilolu. Sen seç zayıfa yakın mı kalacaksın, kiloluya yakın mı? 70 kiloya çıkarsan 24 oluyor. Tabi yağlanarak değil kaslanarak çıkıp üçgen gözükeceğini varsayıyoruz.
 
Kayıt
15 Nisan 2012
Mesajlar
2.927
Beğeniler
20
Şehir
nowhere
Takımı
Seçiniz...
Yağ yakıp kas yaparak 65 kilo falan olsam nasıl olur? Boyum kısa olduğu için üçgen peynir gibi dolaşmakta istemiyorum. :D
 
Kayıt
22 Aralık 2010
Mesajlar
7.631
Beğeniler
343
5 kilo kasla fiziğin o kadar değişmez.

 
Son düzenleme:
Kayıt
24 Mayıs 2007
Mesajlar
3.806
Beğeniler
55
Şehir
İzmir, Bornova
@Slim Shady

Tam da bu konuyu çalışıyordum :)

BKİ = Ağırlık / Boy^2

BKİ = 21,45

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ne göre 18,5 - 24,99 arası Normal kilolu kabul ediliyor. Yani 21,45 ideal bir rakam senin için tam ortadasın. Kilo almana veya vermene gerek yok ama istersen yağ kütleni kas kütlesine çevirebilirsin. Bunun için ise 3 temel basamak var:

1) Beslenme

Besleyici ve Sağlıklı Bir Diyet Nedir?


Sağlıklı bir diyetin 5 özelliği vardır:

  • Yeterli: her besin öğesi, ideal ağırlığa uygun ve sağlığını koruyacak yeterlilikle sağlanmalıdır.
  • Dengeli: her grup gıdadan belirli porsiyonlarda tüketilmelidir.
  • Enerjisi Kontrollü: sağladığı enerji, vücudun gereksinim duyduğu enerjiden fazla olmamalıdır.
  • Kararında Alım: diyette kısıtlanması önerilen kolestrol, şeker, tuz gibi bileşenlerden tamamen kaçınmamalı, kararında tüketilmelidir.
  • Çeşitlilik: çok besleyici olsa bile hep aynı gıdalar tüketilmemelidir, diyette her gıda grubundan farklı gıdalara yer verilmelidir.

Nasıl beslenmeliyiz?

Besleyici bir diyetin tüm özeliklerini sağlamak, her gıdada hangi besin öğesinin ne miktarda bulunduğunu bilmek her zaman kolay ve pratik değildir.

Sağlıklı bir beslenme için:
  1. Farklı gıda gruplarından çeşitli gıdaları tüketin.

    Gıdalar 5 farklı grupta toplanmaktadır.
    1. Grup: Ekmek, tahıllar, pirinç ve makarna
    2. Grup: Sebzeler
    3. Grup: Meyveler
    4. Grup: Et, tavuk, handi, balık, kurubaklagiller, yumurta ve çerez
    5. Grup: Süt, yoğurt ve peynir
  2. İdeal ağırlığını koruyun, fiziksel aktivitenizi karşılayacak kadar enerji alın.
  3. Tahıllı gıdaları, meyve ve sebze tüketimini arttırın.
  4. Yağ, doymuş yağ, kolesterol içeriği yüksek gıdaları az tüketin.
  5. Şeker, tuz, alkol, kafein tüketimini azaltın.
Tabiki beslenmeyi Enerji ihtiyacımıza göre sağlamamız gerekiyor. Enerji ihtiyacımız bizim 2.başlığımız olacak fakat 2.başlığa geçmeden önce beslenme olayını kısaca özetleyeyim. Yukardaki gibi gıdaları 5 gruba ayırıyoruz. Her grup gıdadan aşağıdaki tabloya göre tüketmeye çalışıyoruz, tabi tablonun 2000 kalori için düzenlendiğini öncelikle belirtiyorum.



Gelelim enerji ihtiyacımıza:

2) Enerji

Vucüdümüzün bir günde ihtiyaç duyduğu enerji olarak çevirebiliriz.


Günlük Enerji Gereksinimi = Bazal Metabolik Enerji + Fiziksel Aktivite İçin Gereken Enerji

Öncelikle Gerekli Bazal Enerjiyi hesaplayalım:

Kilomuz * Kalori Katsayısı * 24 (Bir gün için)
Kalori Katsayısı Erkekler için 1, Kadınlar için 0,9 dur.

Sana uygun olarak hesaplarsak:
Bazal olarak gerekli enerji: 62 Kilo * 1 * 24 = 1488 Kalori/Gün

Şimdi de Fiziksel Akiviten için gerekli enerjiyi hesaplayalım:

Burada 5 farklı aktivitesel enerji grubu var:
1) Sedental Yaşam
Günün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsanız, gidilmesi gereken pek çok yere arabayla gidiyorsanız:
Erkekler için %25-40
Kadınlar için %25-35

2) Hafif Aktiviteli Yaşam
Günün büyük bir kısmını bir öğretmenin sınıfta dolaşması/ders anlatması gibi ayakta geçiriyorsanız:
Erkekler için %50-70
Kadınlar için %40-60

3) Orta Aktiviteli Yaşam
Haftada 4-5 kez hafif düzende yürüyüş veya koşma gibi spor yapıyorsanız veya işiniz bu şekilde aktiviteleri içeriyorsa:
Erkekler için %65-80
Kadınlar için %50-70

4) Ağır Aktiviteli Yaşam
Bir marangoz gibi bütün gün bedenen çalışmanız gerekiyorsa:
Erkekler için %90-120
Kadınlar için %80-100

5) Çok Ağır Aktiviteli Yaşam
Bu seviye istisnai durumlarda tanımlanır ve hesaplanır. Gerçekten profesyonel olarak antreman yapan sporcuların (günde 3-4 antreman yapan) günlük enerji gereksinimi için kullanılır.
Erkekler için: %130-140
Kadınlar için: %110-130

Şimdi katsayılarımızı da bulduğumuza göre Fiziksel aktivite için ne kadar enerji gereksinimin var onu bulalım. (Seni Orta Aktiviteli yaşam grubunda varsaydım) (Öğrenciler için genelde Hafif Aktiviteli Yaşam grubu baz alınır, ama spor da yaptığını varsaydım)


1488 Kalori/Gün * 0,65 = 967,2 Kalori/gün
1488 Kalori/Gün * 0,80 = 1190,4 Kalori/Gün

Şimdi de genel toplama bakıyoruz. Senin günlük olarak ihtiyaç duyduğun enerji miktarı:

1488 + 967,2 = 2455,2 Kalori/Gün
1488 + 1190,4 = 2678,4 Kalori/Gün

Yani günlük 2450 ila 2680 Kalori arasında Enerji alman gerekiyor.

Eğer bu enerjiyi yukardaki tabloya göre alırsan ve birazdan anlatacağım 3.maddedeki gibi bir spor çalışması yaparsan yağ kütleni yavaş yavaş kas kütlesine çevirirsin. Ama su içmeyi ve kilonu düzenli kontrol etmeyi unutma, haftada 100gram civarı kilo kaybın olabilir lakin daha fazla kilo kaybın olursa az bir miktar kaloriyi arttır çünkü kilo kaybetmeni istemiyoruz.

Kilo vermek isteyen arkadaşlar:
Arzu ettiğiniz ideal Beden kitle indeksini baz alıp, olmanız gereken kiloyu bulun.
Olmanız gereken kiloya göre yukarda anlattığım şekilde yaşam tarzınıza göre Günlük almanız gereken enerji miktarını bulun.
(Eğer şimdiki kilonuz ve olmak istediğiniz kilo arasında uçurum varsa basamaklandırarak yukarda anlattığım şekilde günlük enerji gereksiminizi hesaplayın.)

Kendi mevcut kilonuzdan bir kaç kilo aşağısı, bir kaç kilo aşağısı diye diye basamaklar yaparsanız (kalori hesabınızda), haftalık 200-300 gram kilo kaybedersiniz (Ekstra spor yapmadan) Ama yaşam tarzınıza göre gerekli enerjiyi iyi hesaplamanız lazım. 300gramdan fazla haftalık kilo kaybı sakıncalı olabiliyor, eğer böyle bir duruda kalırsanız bir miktar gerekli kaloriyi arttırın. İdeali 200gram/hafta civarı.

Dönelim konumuza

3) Spor

Fitnesta zaten hocaların vucüt yapına göre gerekli bir düzenleme yapmışlardır. Ama ben yinede okuyan arkadaşlar için genel kuralları yazmak istiyorum. (Eski bir milli voleybolcu olduğumu da belirtiyorum)

Yağ yakmak istiyorsan nabzını hafif kardiyo ritminde tutarken spor yapacaksın.

Minimum nabız = (220 – yaşınız) x %60
Maksimum
nabız = (220 – yaşınız) x %80

20 Yaşındasın diyelim: 120 - 160 Aralığı kardiyo aralığın oluyor. Bu aralığı 3 eşit parçaya bölüyorsun.

Hafif Kardiyo: 120-133 nabız arası, (Harcanan kalorinin %60 i yağdan gider)
Orta Kardiyo: 133-146 nabız arası, (Harcanan kalorinin %50 si yağdan gider)
Ağır Kardiyo: 146-160 nabız arası, (Harcanan kalorinin %40 ı yağdan gider)

güzelce ısındıktan sonra hafif/orta kardiyo temposuyla istediğini yapabilirsin(ister yürü ister bisiklet bin), önemli olan kendi yaşına göre hafif/orta kardiyo nabzına ulaşman. Hedeflediğin aralıkta nabzını sabitliyor ve sporunu yapıyorsun. (Maks 60dk, ideal olarak kesintisiz 20-30dk kardiyo ritminde kalmanı öneririm). Yukarda anlattığım beslenme modeliyle de haftada 100 gram kadar yağını yakıyorsun. E yeterli kaloriyi aldığın ve ideal kilonda olduğun için de yavaş yavaş kas kütlesi yapıyorsun (Fitness yaptığın için daha hızlı olacaktır, tabi olarak adonislerin vs zart diye şişmez).


Olayın özü bu arkadaşlar. İster kilo vermek isteyin ister almak isteyin, ister yağ yakıp kas yapmak istiyorum diyin yukarda herşeyi yazdım sizler için.

Değerli Okuyucu! Sizden ricam yukardakileri tavsiye olarak algılamanız ve kendi sağlık durumunuza göre davranmanız! Kalbinizde sorun varsa kardiyo ölümcül olabilir. Sindirim sorununun şekeriniz vs vs gibi hastalıklarınız varsa yukardaki beslenme programı ve kalori hesapları size uymayabilir. Eğer bu işi kendi vücudunuza uygun bir şekilde yapmak istiyorsanız. Bir diyetisyene görünmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca: Yukarıda yazdıklarımı şahsımdan izin almadan başka bir yerde yayınlamayın! Tamamıyla el emeği ve şahsi bilgilerimin harmanıdır. Emeğe saygı duyun.
 
Kayıt
15 Mart 2013
Mesajlar
1.390
Beğeniler
149
Öncelikle şunu söyleyeyim. Bmi hikayesi kesinlikle saçma bir şey. Sen 1,70 boyla sağlam bir kas inşası yapıp 75 kiloya %10-15 arası yağ oranına ulaştıgında seni kilolu olarak gösteriyor. BB ile uğraşan definasyonunu bitirmemiş hiç kimse sağlıklı olamaz o zaman ? (Define olupta bu boy kilo ortalamasında tanıdıgım çok sağlam kişilerde var)
Söyleyen kişilerin dedikleri doğru olduğunu düşünüyorum. Kilo alman gerekecek ama alacağın kilonun yağ olacağı anlamına gelmiyor.

Basit şekerler (aburcubur , ekmek , un vsvs) kesinlikle vücudun ihtiyacı olmayan şeyler buna katılıyorum. Fakat sen makarna, pirinç, yulaf gibi karbonhidratları tüketmelisin ki glikojen depon dolsun ve güzel bir antreman çıkar. Unutma ki vücudun büyümesi karbonhidratla oluyor.

Fakat bbye başlayıp 63,5 dan 62 ye düşmen hoş olmamış. Tabi bunu ölçmek gerekir; o 1,5 kiloda kas kaybı var mı, yağ yakımı ne kadar yoksa su mu atmışsın vsvs.

O kiloda göbeğin olması ilginç gerçekten. Bunun sebebi vücudundaki kas oranının düşük olmasıdır heralde.
Veya daha önceden 15-20 civarında kilo falan verdin mi sarkma olabilir mi ?
 
Kayıt
15 Nisan 2012
Mesajlar
2.927
Beğeniler
20
Şehir
nowhere
Takımı
Seçiniz...
@Tweety
Abi gerçekten bi baş yapıt çıkarmışsın teşekkür ederim, spor gerçekten benim hayatımda önemli bi yer tutmaya başladı, okulum 4 gün ve en uzun dersim 5 saat falan ve neredeyse haftanın her günü yarım gün boşum, bütün gün lol,cs,gta oynayan bi insandan spora başlayınca oyunlara bakmayan bi insana dönüştüm ve bence güzel bir şey(evde yatıp g-t büyütmekten iyi olduğunu düşünüyorum). Ek olarak üni de ki en yakın arkadaşım çok sportif bi vücuda sahip ve onunla beraber gidiyoruz ve gerçekten bana ilham kaynağı oluyor.(eşcinsel değilim :D ) Ha birde ev arkadaşım asosyal biraz tüm gün oyun oynuyor yani eski halim gibi diyebilirim ama yalvardım sende gel diye gelmedi :D üstüne bana biraz köstek oluyor :D bana başlamadan önce "kanka gitme bak gelip geçiyo heves bu ben kaç kere para verdim 3-4 gün gittim bıraktım seninde öle olacak gör gibisinden". Tabi böle olunca benim hevesim arttı sözü doğru çıkmasın diye :D

Memleketteyim hastayım can sıkıntısından bol bol yazıyorum kusuruma bakmayın :D

@K0mpedan

Usta sende yetkili bir abisin anladığım kadarı ile ya ben göbek var derken enişte göbeği var demedim hani ben ilk başladığımda cahil olduğum için kilo verip direk karın kaslarımı gösteririm sanıyordum ondan hep kıstım yemeğimi, şunu da söyleyeyim protein alımımı kısmadan arttırmaya çalıştım ama dediğim gibi yinede kıstım yediğimi. :D Hani göbeğim var derken karın kaslarımı belli etmeyecek kadar var onu demek istedim, dediğiniz gibi sarkmada yok şuana kadar en fazla 64 kiloyu gördüm, sarkma çatlama yok karnımda. Yukarıda az çok yediklerimi de yazdım zaten. :)
 
Kayıt
15 Nisan 2012
Mesajlar
2.927
Beğeniler
20
Şehir
nowhere
Takımı
Seçiniz...
Abiler çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için şuan memleketteyim annem hasta olduğum için ne var ne yok kaktırıyor ağzımdan ama pazartesiye kadar iyileşip öğrenci evine dönünce bi resim atarım size ilgilendiğiniz için tekrar teşekkürler.

Bu arada 1 ayı doldurdum, sporu 3 günden 4 güne çıkarma kararı aldık geçen hafta arkadaşım ile. Daha iyi olur diye düşündük ama fikriniz önemli artık benim için. :D
 
Kayıt
15 Mart 2013
Mesajlar
1.390
Beğeniler
149
Sabah kahvaltısı yulaf ezmesi-süt / 4 yumurta . Ara öğünlerde acıktıgında yoğurt . Antreman öncesi (en az 1,5saat) öğünde güzel bir pilav/makarna- tavuk(yağsız göğüs) -salata . Antreman öncesi bir adet yeşil elma , Antreman sonrasıda güzel bir protein kaynaklı yemek (akşam karboyu kesmeni öneririm) . Ve güzel bir çalışma programıyla olacak bir vücut. Göbek möbek yok sende kardeş :D
Tabi supplement kullanacaksan bu program degişir.
 
Kayıt
5 Ocak 2008
Mesajlar
6.566
Beğeniler
21
Şehir
Ankara


Bilenler bilir. Ameliyattan sonra çok kilo vermiştim, 3 ayda toparladığım fizik. Olmaz diye bir şey yok.
 
Yukarı Alt