Kayıt
23 Ekim 2015
Mesajlar
36
Beğeniler
1
Türkiye’de 5 taşıyıcı birleştirme teknolojisini ilk defa Turkcell test etti

Turkcell 4.5G’de 1200 Mbps hıza ulaştı, 5G’nin kapısını araladı

1 Nisan 2016 itibariyle Turkcell’lilere 375 Mbps’e varan hızlarda 4.5G hizmetini sunmaya hazırlanan Turkcell, sonrası için de hazırlıklarına durmaksızın devam ediyor. Türkiye’de ilk defa 4.5G’de 5 taşıyıcıyı birleştiren Turkcell, 1200 Mbps hıza ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Standartlara uyumlu ticari şebeke ürünleri kullanılarak yapılan bu test sonucunda ulaşılan hızı Turkcell’liler 2017 yılında kullanmaya başlayabilecek.

Turkcell’in Küçükyalı’daki merkezinde düzenlediği basın toplantısında kırılan hız rekoru sırasında 4.5G ihalesinde alınan 79.8 MHz frekans kullanıldı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “4.5G ihalesinde doğru strateji ile aldığımız frekansların önemi burada ortaya çıkıyor” dedi.

4.5G İhalesi’nde (IMT-A Uluslararası Mobil Telekomünikasyon Yetkilendirmesi İhalesi) en fazla frekansı alan Turkcell, Türkiye’de 5 taşıyıcı birleştirilerek gerçekleştirdiği ilk 4.5G testinde 1200 Mbps hıza ulaşarak rekor kırdı. Turkcell’in sahip olduğu frekansların kullanıldığı testte, Huawei’nin geliştirdiği yeni teknoloji, Türkiye’de ilk defa başarılı bir şekilde test edildi. Turkcell’in Küçükyalı’daki merkezinde yapılan test sırasında ulaşılan 4.5G hızının piyasadaki en güncel akıllı telefonların desteklediği maksimum hızın 4 katından daha yüksek olması dikkat çekti.

Kuruöz: “Turkcell en hızlı olmaya devam edecek”

4.5G’de Türkiye’de ilk defa 5 taşıyıcı birleştirme teknolojisi ile 1000 Mbps hızların aşıldığı testin ardından konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “4.5G ihalesinin ardından, aldığımız frekanslar ile önümüzdeki yıllarda cep telefonunda 1000 Mbps’in üzeri hızlara sunmaya başlayacağımızı söylemiştik. Bugün burada bunun Türkiye’deki ilk, dünyadaki ise ilk testlerinden birisini başarı ile gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Ulaştığımız rekor hız sadece 4.5G’nin en hızlısı değil, 5G’nin öncüsü olduğumuzu göstermesi açısından da oldukça önemli. 4.5G’de en fazla frekansı almış olmamız hem önümüzdeki dönemde bize çok esnek bir oyun alanı sunacak hem de rakiplerimize göre hep daha yüksek mobil internet hızlarını sunabilmemizi sağlayacak önemli bir araç olacak.” dedi.



“375 Mbps ile başlayacağız, 1000 Mbps üzeri hızlarla devam edeceğiz”

Gelecekte çoklu taşıyıcı birleştirme teknolojisinin frekansların etkin kullanımında çok önemli bir özellik olduğunu sözlerine ekleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kuruöz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kullanılacak frekans miktarı ne kadar fazla olursa sunalacak hız da o kadar yüksek olacak. 1 Nisan’da 4.5G’yi 3 taşıyıcıyı birleştirerek 375 Mbps’lere varan hızlarda sunabilen tek oyuncu olacağız. Sonrasında 5 taşıyıcı ile 1000 Mbps üzeri hızları sunabilen yine ilk oyuncu Turkcell olacak. Bugün buradaki testte kullandığımız spektrum genişliği rakiplerimizin elinde yok. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çok da uzak olmayan bir gelecekte ise çok daha fazla sayıda frekansı, çok daha gelişmiş teknolojiler ile birleştirerek daha efektif kullanmaya başlayacağız. Bu yolculuğun sonu 5G’ye çıkacak.”

Turkcell 1000 Mbps üzeri hızlara nasıl ulaştı?

Türkiye’nin Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi (Carrier Aggregation) kullanılarak 5 taşıyıcılı internet teknolojisi ile yapılan ilk test kapsamında, Turkcell 4.5G ihalesinde aldığı yeni frekanlarla beraber 1800 MHz bandından 29.8 MHz (20 MHz + 9.8 MHz), 2100 MHz bandından 30 MHz (20 MHz + 10 MHz) ve 2600 MHz bandından 20 MHz olmak üzere toplamda 79.8 MHz frekans kullanıldı. 4.5G’de yüksek hız ve kapasite sunmak için en fazla tercih edilecek olan bantların kullanıldığı test sonucunda elde edilen 1000 Mbps üzeri hızların 2016 yılı sonu itibariyle Turkcell şebekesinde desteklenmeye başlanacağı açıklanırken, bu teknolojiyi destekleyen ilk akıllı cihazların ise 2017 yılı ortasına doğru satışa sunulacağını tahmin ediliyor. Böylece Turkcell’liler bugün 63.3 Mbps’ye varan 3G hızına göre yakın gelecekte 19 kata kadar daha hızlı mobil interneti kullanmaya başlayacaklar.

Akıllı cihazların 4.5G’yi desteklemesi gerekiyor

Kullanıcılar 4.5G’de, kullandıkları akıllı cihazların desteklediği maksimum hız limiti kadar yüksek hızları görebilecekler. Bu durumun altını çizen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “Biz de terminal tarafında desteklenen en yüksek hızları altyapı tarafında da destekleyeceğiz ve terminal tarafındaki gelişmelere paralel olarak 4.5G altyapımızı da sürekli geliştireceğiz. Amacımız sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güçlü 4.5G altyapılarından birisini Türkiye’de hayata geçirmek” dedi.

KUTU-1**

Turkcell’in 1200 Mbps hıza ulaştığı test Turkcell’liler için ne ifade ediyor?

· Bugünün mobil internet hızı: Günümüzde kullandığımız mobil iletişim altyapısında ülkemizde ulaşılabilen en yüksek 3G mobil internet hızı olan 63 Mbps hıza Turkcell T50 ile ulaşılabiliyor. Diğer popüler akıllı telefonların 3G’de ulaşabildiği en yüksek hız ise 43.2 Mbps’ye kadar çıkabiliyor.

· 1 Nisan 2015’te 6 kat daha hızlı: 1 Nisan 2016 itibariyle 4.5G altyapısı devreye girecek ve ilk etapta Turkcell’liler mobilden 375 Mbps’ye varan hızlara ulaşabilecek. Bugünün teknolojisiyle kıyaslandığında bu 6 kat daha hızlı mobil internet demek.

· 2017 ve sonrasında 19 kat daha hızlı: Turkcell’in 4.5G altyapısına yapacağı yatırımlarla kısa zaman içerisinde hedefi, Turkcell’lilere mobilden 1000 Mbps ve üzeri hızları sunmak olacak. Yapılan teste erişilen 1200 Mbps hızı destekleyen akıllı cihazlar 2017 yılında kullanılmaya başlanacak ve Turkcell’lilerin mobil internet deneyimi bugüne kıyasla yaklaşık 19 kat daha hızlanmış olacak.

KUTU-2**

4.5 G ile hayatımız değişecek


o Her Yer Ofis Şirketler ve çalışanlar, işlerini her yerde ve kesintisiz yürütebilecek, ihtiyacı olan bilgilere ve dosyalara anında ulaşabilecek.

o Nesnelerin İnterneti (Makinelerarası İletişim) ve Bulut Bilişim, gerçek potansiyelini mobil ultra genişbant sayesinde gösterecek. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuzca çalışabilecek, hayatımızın her alanında yüksek verimlilik ve büyük kolaylık sağlayacak. Dosyaları indirmek yerine anında çevrimiçi ulaşabileceğiz.

o Gündelik hayatta da bir çok işimizi ve etkinliğimizi mobilden daha fazla yapmaya başlayacağız, bu da kullanım alışkanlıklarımızı ve tüm sektörleri dönüştürmeye devam edecek (televizyonculuktan reklama, videodan eğitime her alanda.)
 
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesajlar
3.852
Beğeniler
33
Şehir
Antalya
İyiki Turkcelliyim telefonumda 1200mbps hızı görücem kıskansın diğer operatörler
 
Kayıt
24 Mayıs 2007
Mesajlar
3.806
Beğeniler
55
Şehir
İzmir, Bornova
kimse kusura bakmasın ama Kota olduktan sonra bu hızların bir anlamı yok. 15GB kotalı bir alet 1200mbps hız yapsa, teorik olarak 100sn de tüketebiliriz kotasını... (15GB diyorum çünkü Turkcell'in şuan en büyük VINN paketi bu)... Ben kotalı bir aletten tutupta müzik, film vs indiremedikten sonra hiçbir anlamı yok 1200Mbps hıza çıkılmasının... Her şeyden önce güzelce kotalarınızı yukarı çekmelisiniz. Önemli olan hiçbir zaman hız olmadı, 43,5 mbps de yetiyor...
 
Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesajlar
9.024
Beğeniler
254
Takımı
Galatasaray
kimse kusura bakmasın ama Kota olduktan sonra bu hızların bir anlamı yok. 15GB kotalı bir alet 1200mbps hız yapsa, teorik olarak 100sn de tüketebiliriz kotasını... (15GB diyorum çünkü Turkcell'in şuan en büyük VINN paketi bu)... Ben kotalı bir aletten tutupta müzik, film vs indiremedikten sonra hiçbir anlamı yok 1200Mbps hıza çıkılmasının... Her şeyden önce güzelce kotalarınızı yukarı çekmelisiniz. Önemli olan hiçbir zaman hız olmadı, 43,5 mbps de yetiyor...
Telefondan zaten yaptığımız ne ki, 1mbps bile yetiyor...
 
Kayıt
24 Mayıs 2007
Mesajlar
3.806
Beğeniler
55
Şehir
İzmir, Bornova
@sarkolata kesinlikle haklısın, telefon içina aşırı hızlı bir internete ihtiyaç yok, ben evde tt altyapısı olmadığı için mecburen vınn kullanıyorum (burada diğerleri çekmiyor) ve Edge hızıyla bağlandığım halde kota yetmiyor :) 1200mbps ile bağlansam neler olur bilemiyorum...
 
Kayıt
22 Aralık 2010
Mesajlar
7.631
Beğeniler
343
Kota hesabı yapmanız çok saçma. Neden kota var hiç düşündünüz mü? Herkes muslukları sonuna kadar açarsa herkesin suyu sadece damlar. 1gbps hıza ulaşmaları boruları genişlettikleri anlamına geliyor yani kotalarda artacaktır.
 
Kayıt
15 Temmuz 2009
Mesajlar
9.024
Beğeniler
254
Takımı
Galatasaray
Aga çok güzel edebiyat yapmışsın da, zaten 35mbps hıza 1gb kota çok azdı. Şimdi 1gbps hıza çıktıklarında kota 1gb değil de 5 olsun, ne farkeder? Yine az. Hep az tuttular sorun burda.

@Tweety Nasıl bir yerde yaşıyorsun abi sen, hayat senin için çok zor olmalı :D
 
Kayıt
20 Ocak 2009
Mesajlar
25
Beğeniler
1
3g de diğer akıllı telefonlarla 43.2 mbps nerede görülmüş çok merak ediyorum. onca zaman kullandım halen kullanıyorum en yüksek görebildiğim 24-25 mbps. oda sürekli değil bant yoğunluğuna göre değişiyor. kaldı ki şu andaki sorun hız değil kotaların düşüklüğü ve fiyatların fahişliği. özgürce kullanamadıktan sonra 10gbps hız sağlasan ne yazar. bir de bu maksimum hız değerleri büyük şehirlerde ve merkezi yerlerden alınan sonuçlar. ülkede hiç bir operatörün g kapsama alanına bile girmeyen yerler var kablolu alt yapıyla bile 8mbps göremeyen yerler var. hıza odaklanacaklarına mevcut teknolojinin kapsama alanını genişletsinler önce. sivasın ücra bir köyündeki vatandaşla izmirdeki bir vatandaş aynı parayı ödüyorsa aynı hizmeti almayada hakkı var. tamam belki maliyet açısından 10000 abonenin bulunduğu yere yapılan yatırım 10 abonenin bulunduğu yere yapılmaz ama bir yerdeki adam 25mbps kullanıyorsa diğeride hiç olmaz 1-2mbps görsün be kardeşim internete girebilsin en azından. bir avrupa ülkesinde olsak bu alt yapılarla 3g ihalesini bile yapmazlardı. ama burası türkiye devletede para lazım. seneyede 5g ihalesini yaparız bu hızla.
 
Kayıt
22 Aralık 2010
Mesajlar
7.631
Beğeniler
343
Kotasız mobil internet birçok açıdan mümkün değil. En azından şuanki teknoloji ile. Mobile kota koyuyorlar çünkü normal internete yönelmenizi sağlıyorlar. Sınırsız mobil internet kullanımı olsa baz istasyonları artmak zorunda ayrıca linkler tam güç çalışmak zorunda. Rf sektörindeyim her yerde yüzlerce baz istasyonu görüyorum havadaki rf kirliliğini bi görseniz nasıl kanser olmadığımıza şaşırırsınız.
 
Kayıt
20 Ocak 2009
Mesajlar
25
Beğeniler
1
Kotasız mobil internet birçok açıdan mümkün değil. En azından şuanki teknoloji ile. Mobile kota koyuyorlar çünkü normal internete yönelmenizi sağlıyorlar. Sınırsız mobil internet kullanımı olsa baz istasyonları artmak zorunda ayrıca linkler tam güç çalışmak zorunda. Rf sektörindeyim her yerde yüzlerce baz istasyonu görüyorum havadaki rf kirliliğini bi görseniz nasıl kanser olmadığımıza şaşırırsınız.
kısmen haklısın. kota konulmasının sebebinin kablolu internete yönlendirmek olduğunu da sanmıyorum çünkü kablolu internetlerdede adil kullanım kotası diye birşey var. kablolu internette bile kota varken mobilde sınırsız istemek biraz mantıksız olur zaten. en azından fiyatları daha uygun kotaları daha yüksek olması gerek. ben sektörün içinde değilim ama sektöre yabancı da değilim. kablosuz alt yapı maliyet açısından kabloludan daha ucuzdur ve daha kullanışlıdır. ayrıca baz istasyonlarının sağlığa olumsuz etkilerinin olduğu aşikardır ama kanser yaptığına dair kesin bir bilgi yoktur.
 
Yukarı Alt