Tequilla

Bilgiliyim
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesajlar
1.788
Beğeniler
0
Şehir
un Ne Oldugu Beni İlgilendirmez.-.-`
Beklenen gün geldi çattı. Microsoft’un aylar öncesinden tartışılmaya başlanan ve daha piyasaya çıkmadan popüler olan yeni işletim sistemi Windows 7 bugün tüm dünyada piyasaya çıktı.
Selefi Vista’nın yerden yere vurulan eksikliklerinin giderildiği ve üstüne pek çok yeni kullanıcı dostu işlevin eklendiği duyurulan Windows 7’nin ekonomik durgunluğa karşın yüksek talep görmesi bekleniyor.
Satış performansını bir yıl sonra tartışmak üzere bir kenara bırakıp, sistemdeki yenilikleri ve özellikleri değerlendirmeye başlayalım.

İlk söz olarak, önceki Vista’nın pek çok kişiyi bezdiren hantallığının Windows 7’de önemli ölçüde giderildiğini söylenebiliriz. Sistem kaynaklarını daha verimli kullanan, az yer kaplayan ve daha az enerji harcayan bir sistem bu. Home Edition için 1 GHz ve üstü hızda işlemci, 1 GB ve üstü RAM (32-bit) ve asgari 16Gb sabit disk alanına sahip olanlar Windows 7’yi rahatlıkla kurup çalıştırabiliyor.

İşlem hızındaki belirgin artışı, sistemin açılış ve kapanış süresinde bizzar gördük. Daha önce XP Professional yüklü olan test bilgisayarımızda 1 dakika 46 saniye süren tam açılma süresi, aynı bilgisayara yüklediğimiz Windows 7 Ultimate Release Candidate Build 3100 sürümüyle 58 saniyeye düştü. Aynı anda pek çok programı da aynı şekilde, gayet hızlı çalıştırabiliyor. Elbette verdiğimiz rakamlar gösterge olup, kullanılan bilgisayar konfigürasyonu ve donanımına göre değişiklik gösterecektir.

VİSTA'DAN TAŞINMAK ÇOK KOLAY
Zamanında XP’den Vista’ya geçen veya geçmeyi planlayanların karşılaştığı uyumluluk sorunları Vista’dan 7’ye geçişte bizi fazla yorrmayacak. Zira Vista altyapısı üzerinde geliştirilen Windows 7’de selefinin açıkları bu anlamda kapatılmış.
Ancak hala XP’de duran ev ve iş kullanıcılarının ise 7’ye yükseltme yapması daha zor. Bu kullanıcılara Microsoft’un önerisi, ‘temiz’ yükleme, yani gerekli dosyaları yedekleyip 7’yi sıfırdan kurmak.
Bu iş biraz masraflı ve zaman alıcı olabilir. Ancak iyi haber şu ki, Windows 7’nin yeniliklerinden olan ‘Sanal XP modu’ çalıştırıldığında XP’de daha iyi çalıştığını düşündüğünüiz donanım sürücülerini Windows 7 de işletebiliyor. Yalnız XP Modu için bilgisayarınızın asgari 2GB RAM’e ve 32GB disk alanına sahip olması gerekiyor.

Bu arada Windows 7’nin Vista’ya kıyasla çok daha geniş cihaz sürücü desteğiyle geldiğini belirtelim. Yani “cihaz tanınamadı” uyarısını daha az alacağız (Y.N.:biz hiç alamadık ama ihtiyatlı olmakta fayda var).
XP ve Vista’dan Internet Explorer gibi bazı programların kaldırılamıyor oluşunu sürekli tepki toplamıştır. Microsoft Windows 7’de bu soruna da el atmış ve kullanıcıya istediği programı kaldırma serbestisi tanımış. Biz yine de bilhassa pek kullanışlı ve şık Media Player’ı kaldırmamanızı tavsiye ediyoruz.

KURULUM SONRASI
Windows 7’yi kurup çalıştırdıktan sonra karşılaştığınız masaüstü ilk bakışta Vista’dan pek farklı görünmüyor. Biraz kurcalamaya başlayınca yenilikleri tespit edebiliyoruz. Örneğin Vista’da yeri değiştirilemeyen masaüstü gereçleri (widgets) 7’de istenen yere taşınabiliyor.
Ancak ekranda en çok beğendiğimiz ve sürekli başvurduğumuz yenilik, görev çubuğunda açık olarak görülen program ikonlarının pencereleri ‘thumbnail’ olarak göstermesi. Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere, örneğin o sırada minimize edilmiş tarayıcı pencerelerini tümden görmek istediğinizde, IE ikonunun üzerine geliyorsunuz ve o sırada çalışır durumda olan IE pencerelerini ‘gerçek’ olarak size gösteriyor. Pencerede video bile çalışıyor olsa pencerecikte onu görebiliyorsunuz.

Yine görev çubuğundaki her hangi bir ikona sağ tıkladığınızda (bkz. aşağıdaki resim), o programla en çok kullandığınız dosyalar veya en sık ziyaret ettiğiniz web sitelerinin listesini size gösteriyor. Bu arada ikonların boyutlarını değiştirmek, elbette ki, mümkün.
Pencere konumlamasına ilişkin bir başka yeni ve hoş işlev, masaüstündek açık durumda olan çok sayıdaki pencereden çabucak kurtulabiliyor olmanız. Kullandığınız pencerenin üst şeridinden imleçle tutup hafifçe titreştirdiğinizde, masasütünde kalabalık yaratan diğer tüm pencereler minimize oluyor. Aynı işlemi tekrar ettiğinizde kaybolan pencereler geri geliyor.
Yine üst şeritten tuttuğunuz pencereyi imleç ekranın üst sınırına değecek şekilde (bkz. aşağıdaki resim) yukarı taşıdığınızda pencereniz tüm ekranı kaplıyor, yani ‘maximize’ oluyor. Aynı yerden tutup hafif üst sınırdan uzaklaştırırsanız eski boyutuna geri geliyor.
Üçüncü ve son olarak, yan yana iki pencere kullanmanız gerekiyorsa, her bir pencereyi tek tek tepesinden tutup sağ ve sol ekran sınırına getiriyorsunuz ve tuttuğunuz pencere götürdüğünüz duvara dayalı olarak ekranın tam yarısını dolduruveriyor.
Yine masaüstünüzde açık durumda çok sayıda pencere var ve siz ana masaüstündeki bir dosyayı görüp açmak istiyorsunuz. Bunun için Başlat mönüsünde uzun uzun dosya aramak zorunda değilsiniz. İmlecinizi görev çubuğunun en sağ ucundaki minik gri dikdörtgenin (bkz. aşağıdaki resim) üstüne getirdiğinize ekrandaki tüm penceler, sadece dış çizgileri kalacak şekilde, saydamlaşıyor ve siz masaüstünü görüyorsunuz. Dikdörtgene tıklarsanız ana masaüstünde kalır, tıklamadan geri çekilirseniz silikleşen pencerelerinize geri kavuşursunuz.



Windows 7’de takdire şayan yeniliklerinden bir başkası, ev veya iş ağında paylaşıma açacağınız dosya türlerini de seçebiliyor olmak. Bunları tür bazında olduğu gibi tek tek de ‘özel’ veya ‘genel’ olarak sınıflayabilirsiniz.
Windows 7’nin mult-touch dokunmatik ekran desteğiyle geldiğini söyleyelim. Yani monitörünüz dokunmatikse ekstra bir yazılım yüklemenize gerek kalmıyor. Sistem kaynaklarını çok daha verimli kullanabilen Windows 7’nin netbook’lar için “light’ versiyonu da mevcut.
Multimedya dosyalarını başka bir cihazda oynatmanıza veya göstermenize imkan veren ‘Play To’ komutu ve aratacağınız sözcüğün harflerini girdikçe çalışmaya başlayan ve sonuçları kategoriler halinde gösteren arama motoru da gayet kullanışlı görünüyor.
Windows 7, piyasaya çıkmadan, yani deneme sürümleriyle, büyük bir pazar payı elde etmişti (tüm işletim sistemi pazarının yüzde 1.9’u). Bu Windows 7’nin gelecekteki başarısına işaret edebilir. Ancak özellikle XP’de kalan milyonlarca ev ve işyeri kullanıcısını cezbetmek için hem yükseltme hem de sıfır yükleme versiyonlarında ciddi fiyat avantajları sağlanması gerekiyor kanımızca.

 
Kayıt
15 Nisan 2007
Mesajlar
329
Beğeniler
0
en güzel özelliği sanal xp ama her sistemde çalışmıyor işlemcinin "sanallaştırma" - virtualization - teknolojisini desteklemesi gerekiyor.
 
Yukarı Alt