Kayıt
11 Kasım 2007
Mesajlar
7.839
Beğeniler
0
Her gün takip ettiğimiz onlarca belki de yüzlerce site var. Bunların büyük bir kısmı yeni içerik girilerek sürekli güncellenen siteler oluyor. Özellikle haber sitelerinde ve bloglarda sıkça rastladığımız Rss tekniği ile takip ettiğimiz birçok siteye bir kaynaktan ulaşmamız mümkün ve bu siteler güncellendikleri zaman anında haberimiz oluyor. Özel bir Xml dosya şekli olarak tanımlayabileceğimiz Rss, ilk olarak Netscape tarafından geliştirilmiş ve şu an için yaygın olarak kullanılıyor.


Rss ile siteleri takip edebilmemiz için sitelerin Rss adreslerini bilmemiz gerekiyor. Bu adresler sitelerde bazen görsel olarak turuncu renkli bir simge/logoyla bazen de Rss, Yazılar için Rss, Rss feed (Rss beslemesi), Rss ile site içeriğine abone olun! gibi ifadelerle metin olarak karşımıza çıkar. Takip ettiğimiz sitenin Rss adresini kopyalayarak rss okuyucumuza aktarabiliriz, böylece siteye yeni bir içerik girildiğinde Rss okuyucumuz bunu algılayabilir. Devamlı takip ettiğimiz bir siteyi bu şekilde güncellendiği zaman ziyaret etmiş oluruz, bu da bizim için bir zaman kazancıdır aynı zamanda.



Bazı sitelerde gördüğümüz bu tip düğmeler ise siteyi direk olarak rss okuyucusuna aktarmamızı sağlar; siteye abone olmak için hangi rss okuyucusunu kullanıyorsak onun düğmesine tıklamamız yeterlidir.

Rss ile takip için birçok Rss okuyucusu (Aggregator) alternatifi var. Bir kısmı için bilgisayarımıza ek yazılım yüklememiz gerekirken bir kısmı tamamen internet üzerinden çalışır. İnternet üzerinden çalışanlara her yerden erişim imkanımız olması tercih sebebi benim için.

Bilgisayarımıza kurulabilen Rss Okuyucu Yazılımları

Siteleri Rss ile takip etmeye karar verdiysek bilgisayarımıza kurabileceğimiz Rss okuyucusu yazılımlara göz atabiliriz. RSSOwl, RssReader, FeedReader bu alandaki en iyi ücretsiz yazılımlardan birkaçı. Benim tercihim RSSOwl, çünkü sade ve kullanışlı arayüze sahip, çoklu platform desteği ile Windows, Linux, MacOs, Solaris gibi işletim sistemlerinde çalışabiliyor ve Türkçe desteği var. Kurulum yapmak için sistemimizde Java kurulu olması gerekiyor. Sekmeli tarama, her site için farklı güncelleme zamanları ayarlama gibi özellikleri var ve yüklenince otomatik olarak örnek siteler de ekleniyor listemize.

Web Tarayıcımızdan Takip




Ek bir rss yazılımı yüklemeden web tarayımız üzerinden de istediğimiz siteleri takip etmek mümkün. Opera‘da Rss desteği var, Türkçe’ye Bildirimler şeklinde çevrilmiş ve menü halinde takip ettiğimiz sitelere ulaşabiliyoruz. Mozilla Firefox için birçok rss okuyucu eklentisi var. Bunların içinde en çok dikkat çekeni Sage. Ayrıca Mozilla Firefox ve Internet Explorer desteği olan Pluck eklentisi var, oldukça başarılı. Fakat Pluck ile karakter kodlaması Utf-8 dışında olan siteleri takip ederken Türkçe karakter sorunu oluyor.

Web tabanlı Rss Okuyucular

Rss adreslerini izlemeye alacağımız sitelere nerede olursak olalım, bir internet bağlantısı ve bir web tarayıcı ile kolayca ulaşmak istiyorsak, en iyi çözüm web tabanlı olan Rss okuyucular. Başlangıç sayfaları dediğimiz uygulamaların Rss desteği oluyor, ve sitelerin rss adreslerini içerik şeklinde başlangıç sayfamıza ekleyebiliriz. Start.com, Live.com, Netvibes, Google ig, Eskobo bu tür sitelere örnek olarak verilebilir.

Sadece takip ettiğimiz sitelerin rss adreslerinin liste halinde görünmesini istiyorsak, bu konuda bence en iyi Bloglines. Bloglines’ın tasarımı çok iyi olmasa da hızlı ve kullanışlı. Üye olduktan sonra “My feeds” bölümüne gelip “Add” diyerek yeni adresler ekleyebiliyoruz. Kategorilere ayırma, paylaşma ve diğer rss okuyucularda olduğu gibi içe aktarma (export) gibi özellikleri var.

Google Reader, Rojo, NewsGator Online, Kinja gibi birçok alternatif var web tabanlı rss okuyu olarak; farklı kategorilerdeki Rss okuyucuların bir listesi için buraya bakabiliriz. Ayrıca kendi sunucumuz varsa, sunucuya kurulabilen Gregarius, Feed on Feeds gibi bir Rss okuyucusu sistemi sunucumuza kurabiliriz.

Paylaşım ve içe/dışa aktarma

Rss okuyucular hafızalarındaki site rss adreslerini opml dosya tipinde liste şeklinde kaydedebilirler. Bu şekilde rss listemizi bir arkadaşımızla paylaşabilir, rss okuyucumuzu değiştireceğimiz zaman listemizi dışa aktarıp (export), yeni rss okuyucusuna aktarabiliriz. (import). Gaxxi geliştiricileri Umut ve Şafak Akyol; takip ettikleri sitelerin rss adreslerini opml dosyası şeklinde paylaşmışlardı, ve ek olarak Wikipedia, Ekşi Sözlük ve Sesli Sözlük gibi sitelere Rss önerilerini anlattıkları yazılarını da tavsiye ederim. Opml dosyalarının paylaşıldığı, en çok abone olunan 100 site listesinin bulunduğu bir site de var.

Site yöneticilerine tavsiye

WordPress, Blogger, Gaxxi, Joomla gibi bir sistemle sitemizi hazırladıysak, sitemizin Rss desteği var demektir. Site yöneticisi olarak Rss adresimizi FeedBurner sitesine yönlendirebiliriz, rss feed adresimiz şeklinde olur. FeedBurner’ın servislerine, kaç kişinin sitemizi takip ettiği gibi verilere ulaşabiliriz. Ve ziyaretçilerimiz bu Rss adresimizi tarayıcılarına girdiklerinde son yazılan yazıları görürler, bu sayfadaki rss okuyucusu düğmelerinden birini kullanarak sitemize abone olabilirler. Feedburner’ın bir forumu da var.

Ek olarak, Rss okuyucuları gerekli ayarlamaları yapmadıysak sitemizdeki içeriğin tamamını gösterebilirler. Bu uzunca ve bol grafikli yazıların da tamamının okuyucuya yüklenmesi demek olduğundan ziyaretçimiz için zaman ve internet veri akışı kaybı demektir. Ve ziyaretçimiz yazının hepsini rss okuyucu üzerinden okuyabileceği için sitemizi ziyaret etmesine de gerek kalmaz. Bu yüzden gerekli ayarları yaparak içeriğin bir kısmının Rss okuyucu üzerinde görüntülenmesini sağlamalıyız. WordPress’te bu işlem yönetim panelinde Tercihler -> Okuma -> Her yazı için göster kısmının Özet olarak
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt