Kayıt
18 Ağustos 2007
Mesajlar
4.875
Beğeniler
0
Razer Piranha


Kulaklık-Mikrofon setleri online oyun oynayan birçok oyuncunun hayatında yerini almış durumda. Tek kişilik oyunlarla uğraşanlar için gereksiz görünseler de, online oyunlarda bu setler sayesinde oyun içerisinde konuşarak koordinasyon sağlanıyor ve çok daha başarılı oyunlar çıkarılabiliyor. Bizler de online oyun oynayan kişiler kategorisine girdiğimiz için mutlaka bir set elimizin altında bulunuyor. Oyuncular için özel donanım üreten firmalar da elbette pazarı boş bırakmayıp bize çeşit çeşit ürünler sunuyorlar. Razer Piranha'da bu alanda iyi bir ürün.

Ürün çok şık bir kutu içinde geliyor. Siyah mat kutunun üzerinde parlak bir şekilde ürünün kendi resmi yer alıyor. Kutunun yanında teknik özellikleri ve firmanın kurucusu Razerguy isimli arkadaştan mesaj yer alıyor, mesajda ürün ile ilgili küçük bir tanıtımın yanında “For Gamers By Gamers” sloganı da yer alıyor.


Kulaklığın kutusu ve kutu içinden çıkan çekmecedeki durumu

Kutuyu açtığımızda kadifemsi bir kısımda yer alan ürün ile karşılaşıyoruz. Kutu içerisinden ürün sertifikası da birlikte çıkıyor. Kutu içerisinde ürünün bulunduğu yuvayı içeren parça çok özenli hazırlanmış, kontrol kısmı ve bağlantılar ayrı ayrı yuvalara kablolar görünmeyecek şekilde yerleştirilmiş. Bu görüntü bile bu ürünün ne kadar özenle hazırlandığını belli ediyor. Tek sorun, kulaklığı yerinden çıkartıp da kullanıma hazır hale getirmenin bir kaç dakika sürmesi. Razer, kabloyu gizlemek için kabloyu kutu içinde üç dört yuvadan geçirmiş ve ürünü çıkartabilmek için kabloyu tüm bu deliklerden teker teker dolaştırmanız gerek. Kulaklığın kablosunun ne derece uzun olduğunu da dikkate alırsanız, bunun hayli uğraş gerektirdiğini söyleyebiliriz.

Kulaklığı yerinden çıkartmayıp elimize aldığımızda, oldukça güzel tasarlanmış ve lüks bir ürünle karşı karşıya olduğumuzu anlıyoruz. Siyah renkte üretilmiş olan kulaklıkta, kulağımıza temas eden kısımlar bir çok kulaklıkta olduğu gibi plastik değil, kadife benzeri bir kumaşla kaplı. Bu sayede uzun süre rahatsızlık vermeden kullanılabiliyor ve terleme sorunu büyük ölçüde azalıyor. Bu kısımların dışında kulaklığın üst kısmında başımıza temas eden kısımda da kadife kaplı büyük bir yastık bulunmakta, böylece başımıza temas eden yerlerin uzun süre sonunda rahatsız olması önlenilmiş. Kulaklığın yüksekliği hemen hemen tüm setlerde olduğu gibi ayarlanabiliyor. Kulaklara temas eden parçaların da oynar yapıda olmaları sayesinde, fiziksel olarak farklı her oyuncuya kulaklığın uyması garanti edilmekte.


Kulağa temas eden yumuşacık bölüm ve ince yapılı mikrofon

Kulaklığın bir yanına monte edilmiş olan mikrofon, kullanım durumunda öne çekilerek ağız hizasına getiriliyor, kullanmıyorsanız yukarı kaldırılarak varlığını unutabiliyorsunuz. Mikrofonun ince ve hafif yapısı özellikle güzel olmuş, kullanım sırasında kulaklığa ağırlık bindirmiyor.

Biraz teknik özelliklere girersek, kulaklıkların frekans aralığı 18 Hz - 22 KHz olarak verilmiş, empedans değeriyse 32 Ohm. Mikrofonun frekans aralığıysa 80 Hz - 15 KHz arası olarak belirtilmiş ve empedans değeri 2 kOhm. Razer, kulaklığa can veren ses sürücüleri konusunda başka bir detay belirtmeye gerek duymamış.

Gelelim kulaklığın en çok ilgimizi çeken detaylarından olan kablosuna. Öncelikle, kablonun kullanıcı tarafında karmaşa yaratmaması için tek bir taraftan bağlantı yapılması sağlanmış. Büyük bölümü özel kumaş kaplı olarak gelen kablonun toplam uzunluğu 3 metre, yani fazlasıyla uzun. Kulaklıktan, kablo üzerindeki kontrol kısmına kadar olan uzunluk 70 cm kadar, daha sonraysa 2 metreden fazla kablo bulunuyor. Bu hem harika bir şey, hem de bir sorun. Eğer bilgisayardan ya da oyun konsolundan uzakta oturarak oynuyorsanız, 3 metrelik kablo uzunluğu çok işinize yarayacak ve arkanıza yaslanıp istediğiniz gibi oynamanızı sağlayacaktır. Öte yandan, eğer direkt olarak bilgisayar başında oturuyorsanız 3 metrelik kablo ne yazık ki fazlasıyla uzun gelecek ve ayağınıza dolanacak.


USB fişini takmak zorunda değilsiniz, ama takmazsanız kontrol birimi karanlık kalıyor

Razer Piranha kulaklık-mikrofon seti, bilgisayara en klasik şekilde bağlanıyor, yani bağlantı için bildiğimiz kulaklık çıkışı ve mikrofon girişi kullanılmakta. Ürün, piyasada görülen 5.1 kanal özellikli kulaklıklardan değil, dolayısıyla çalışabilmesi için sadece stereo kulaklık çıkışı yetiyor, böylece masaüstü olduğu kadar dizüstü bilgisayarlara da kolayca takılıyor. Fotoğraflarda gördüğünüz USB bağlantısının işleviyse farklı. USB fişi, bilgisayarla herhangi bir veri iletişimi işlevi yürütmüyor, tek yaptığı USB bağlantısından 5 Volt gerilim sağlayarak kulaklığın ve kontrol aracının üzerindeki mavi ışıklandırmayı sağlamak. Eğer bu ışıklara gerek duymuyorsanız, USB fişini takmasanız da olur.

Sözü geçmişken, kontrol kısmından da söz edelim. Kulaklık kısmından ayrı olan kontrol kısmının bir tarafında mikrofonu komple kapatabileceğimiz bir anahtar ve diğer tarafında kulaklık sesini ayarlayabileceğimiz bir düğme bulunuyor. Bazen mikrofon kısmını kullanmayıp sadece kulaklık olarak kullanmak istediğimizde buradan mikrofonu kapatabiliyoruz. Yani işlev olarak gayet basit bir kontrol aracı söz konusu.

İzlenimler ve Yorumlar


Razer Piranha çevresel ses efektlerini desteklemiyor ya da herhangi bir sanallaştırma teknolojisi içermiyor. Ürün, aslında en yalın haliyle bir kulaklık-mikrofon seti. Dolayısıyla kullanımı için özel bir ayar yapmak, sürücü yüklemek vs. hiç bir şey gerekmiyor. Sadece, en basit bir kulaklığı taktığınız gibi Piranha'nın fişini bilgisayarınıza takıyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. Dilerseniz aynı kulaklığı MP3 çalar gibi cihazlarla da kullanabilirsiniz.

Elbette ki bir ürünün ses kalitesini değerlendirmek oldukça kişisel bir değerlendirme. Biz, ürünü denediğimiz oyunlarda tatmin edici soruç aldık, ayrıca müzik dinlerken ve film izlerken de ses kalitesi beklendiği üzere, ortanın üzerindeydi. Bas seslerde çok özel bir yön farketmedik, zaten üründe basları arttırıcı bir özellik yok, ama yine de ortalamada ses kalitesi iyi. Farkettiğimiz güzel bir detay, kulaklığın dışarıdan gelen sesleri kesmek konusundaki başarısı oldu. Kulaklıkta aktif bir gürültü önleme devresi ya da özelliği yok, ama kullanılan yumuşak kaplama beklenenden iyi iş yapıp, çevreden gelen sesleri oldukça azaltıyor.


Kontrol bölümü ve kulaklıklar, mavi LED'lerle aydınlanıyor

Genel olarak ele alırsak, Razer Piranha son derece özenle hazırlanmış bir ürün olduğunu bize kutusunu gördüğümüz andan itibaren hissettiriyor ve bu harika kutunun içinden kesinlikle harika bir kulaklık-mikrofon seti çıkıyor. Kablosundan kullanılan plastiğe, size verdiği sizden aldığı ses kalitesi de kesinlikle sizi hayal kırıklığına uğratmıyor. Sırf müzik dinleyeceğiniz bir kulaklık olarak bile kullanılabilecek kalitede bir ses çıkışı sağlıyor. Razer Piranha kesinlikle “Bugün al, üç ay sonra bozulsun, at gitsin” gibi bir kategoriye sokulacak bir ürün değil. Çok büyük işkencelere maruz kalmadıkça, kablosuna dikkat etmeyip çekiştirip koparmadıkça uzun süre problemsiz kullanılabilecek bir ürün. Her ne kadar ürünün asıl amacı online oyuncuların kullanım olsa da, eğer diliyorsanız Skype gibi VoIP uygulamalarında da ürünü hiç bir sorun olmadan kullanabilirsiniz.

Gelelim ürünle ilgili gördüğümüz iki soruna... Bunlardan birincisi, ürünün bizce çok yüksek olan fiyatı. Razer'in belirlediği 79$ fiyat, hiç bir elektronik özellik içermeyen, en basit haliyle bir kulaklık-mikrofon seti için yüksek bir fiyat etiketi. Kabul, ürün çok kaliteli, kablosu, dokusu vs. hepsi kalitesini hissettiriyor. Elbette ki bu ürünü, 5$ etiketle satılan mikrofon-kulaklık setleriyle karşılaştırmak doğru değil. Ama öte yandan, 79$'a oldukça iyi kulaklıklar satıldığı düşünülürse, bizce fiyat yüksek kalıyor.
 
Yukarı Alt