Kayıt
31 Temmuz 2007
Mesajlar
10.997
Beğeniler
0
Şehir
The Legend Has Retired!
81)TMP uzantılı dosyaları NOTEPAD de açacak hale getirdim. Ancak problem yaşıyorum. Tekrar nasıl eski haline getiririm?

İlişkilendirdiğiniz dosyaların programla olan ilişkisini kesmek için herhangi bir klasör penceresi açın. VIEW (GÖRÜNÜM) menüsünden FOLDER OPTIONS (KLASÖR SEÇENEKLERİ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE TYPES (DOSYA TÜRLERİ) bölümüne gelin. Buradaki listede aşağı doğru kayın ve TMP FILE seçeneğini bulun. Seçili duruma getirin. REMOVE (KALDIR) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan uyarı diyalog kutusunda YES (EVET) düğmesine basın. Artık dosya ilişkisi kalmayacaktır.

82)FATAL EXCEPTION 0D HATASI NE OLA Kİ?

Bazı durumlarda, Windows 98 ile çalışırken disket kopyalamaya çalışırken ekranda şakkadanak "Fatal Exception 0D has occurred at <address> in VxD V86MMGR (01)" hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu arada, Bilgisayarınızın özellikler penceresinde baktığınızda da disket sürücülerinizin "MS-DOS uyumluluk modunu" kullandığını görebilirsiniz.
Bu hata genelde bilgisayarınızdaki HSFLOP.PDR dosyası kayıpsa veya hasar görmüşse çıkabilir (netekim bende çıkıyordu, bu püf noktasını uyguladım düzeldi). Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. MY COMPUTER simgesine çift tıklayın, ekrana gelecek olan klasör penceresinde C: sabit diskine çift tıklayın.
2. Klasör penceresi açılınca klavyeden <F3> tuşuna basın. Burada aranan dosya kısmına HSFLOP.PDR yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Eğer HSFLOP.PDR dosyası bulunursa, sağ fare düğmesi ile üzerine tıklayın, RENAME (YENİDEN ADLANDIR) komutunu çalıştırın. Dosyanın adını HSFLOP.XXX olacak şekilde değiştirin.
4. Arama penceresini kapatın. Windows 98 CD-ROM'unuzu CD-ROM sürücünüze takın.
5. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS * SYSTEM INFORMATION komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan sistem bilgi penceresinin içerisinde TOOLS menüsünden SYSTEM FILE CHECKER komutunu çalıştırın.
6. Bu komut, bozuk sistem dosyalarının orijinallerini Windows CD-ROM'larından geri kurtarmak için kullanılır. Diyalog kutusu içerisinde EXTRACT bölümündeki metin kutusuna HSFLOP.PDR yazın. START düğmesine basın.
7. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve Windows 98 CD-ROM'unuzu taktığınız sürücüyü bulun.
8. Hemen altındaki bölüme (yani dosyanın açılacağı klasör isminin yazılacağı bölüme) C:\windows\system\iosubsys klasör ismini girin.
9. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. START düğmesine basın. Windows bozuk dosyanın orijinalini Windows 98 CD-ROM'undan alacak ve gerekli yere kopyalayacaktır.
10. işlem bittiğinde Windows'u kapatıp açın, probleminiz büyük ihtimalle halledilecektir.

83)Her açılışta mutlaka SCANDISK yapıyor. Format atsam sorun gidecek gibi ama sabit diskimde bir sürü belge var. Bunlara ve Windows'a zarar vermeden bu SCANDISK olayını nasıl kaldırırım? Kendim çözüm olarak eski Windows'u silmeden yeni bir Windows yükledim. Şu an bilgisayarımda iki Windows yüklü ve hangisiyle açarsam açayım SCANDISK her açılışta başlıyor ayrıca birinde nükseden bir sorun varsa diğerinde de nüksediyor. Bu durumda her iki Windows'u da silip yeni bir windows yüklemeli miyim yoksa tek yol format atmak mı?

Yok, Windows'ları silmenize gerek yok. Önce START menüsünden PROGRAMS * MS-DOS PROMPT komutunu çalıştırın. DOS penceresi ekrana gelince C:\ klasörüne geçin ve burada
EDIT MSDOS.SYS
Komutunu çalıştırın. Ekranda EDIT programının içerisinde MSDOS.SYS dosyasının açıldığını göreceksiniz. Burada [OPTIONS] bölümüne örnek resimde de görüldüğü gibi
AUTOSCAN=0
Satırını ekleyin. Dosyayı kaydedin, EDIT programını ve DOS penceresini kapatın. Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda tekrar SCANDISK yapmayacaktır.

84)Elimde bir sürü dosyanın bulunduğu bir klasör var ve bu klasörün içeriğini arkadaşıma ***ürmek istiyorum. Internet erişimi olmadığı için disketle ***ürmek istiyorum ancak bu klasör bir diskete sığmıyor doğal olarak. Bir arkadaşıma sorduğumda "birden fazla diskete sıkıştır" dedi ve Winzip programını kullanmamı önerdi. Bu program nasıl kullanılır, disketlere sıkıştırmak ne demektir?


Winzip bir dosya sıkıştırma programıdır ve çok yer kaplayan dosyaları tek bir dosya arşivi içerisinde sıkıştırmak için kullanılır. Zaten en son sürümünü bizim dergi ile birlikte verdiğimiz PC Magazine Offline CD-ROM'larının "shareware klasikleri" bölümünde bulabilirsiniz. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra temiz, formatlı disketleri bir kenara koyun ve disket sürücüye bir disket takın. Daha sonra sıkıştırmak istediğiniz klasörün simgesini görüntüleyin ve üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek olan menüden ADD TO ZIP komutunu çalıştırın. Bu komutu çalıştırdığınızda ekrana WINZIP uygulamasının dosya sıkıştırma diyalog kutusu gelecek. Bu diyalog kutusu içerisinde en üstteki ADD TO ARCHIVE metin kutusuna A:YEDEK yazın ve :ENTER tuşuna basın. Kısa bir süre sonra dosyalar diskete sıkıştırılmaya başlayacaktır. Birinci disket dolunca WINZIP uygulaması ekranda yeni bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket sürücüye ikinci disketi yerleştirmenizi isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, üzerine 1 yazın ve ikinci disketi takın. Ekrandaki diyalog kutusunun OK düğmesine basın. İşlem ikinci disketten devam edecektir. Bütün dosyalar bitene kadar bu işlemi arka arkaya tekrarlayın.
İşlem bittiğinde o büyük klasörünüz disketlere dağıtılmış olacak. Disketleri arkadaşınızın bilgisayarına ***ürün. Arkadaşınızın bilgisayarında da WINZIP uygulaması kurulu olmalı, eğer değilse o bilgisayara da bu uygulamayı kurun. Daha sonra disket arşivinin son disketini sürücüye takın ve içeriğini görüntüleyin. Klasör penceresinin içerisinde bir tek ZIP soyadlı dosya görülecektir. Bu dosyayı sağ fare düğmesi ile sürükleyin ve masaüstünde boş bir yere bırakın. Fare düğmesinden elinizi çektiğinizde ekranda bir menü açılacak, buradan EXTRACT TO {dosya ismi}... komutunu çalıştırın.
WINZIP uygulaması ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket setinin birinci disketini takmanızı isteyecektir. Sonuncu disketi sürücüden çıkartın ve birinci disketi takın. Diyalog kutusunun OK düğmesine basın. Dosyaları arşivden bir bir çıkartılacak ve masaüstünde dosya ismi ile oluşturulacak olan bir klasörün içerisine açılmaya başlayacaktır. Birinci disketin işi bitince WINZIP uygulaması yine ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve sizden ikinci disketi sürücüye takmanızı isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, ikinci disketi takın ve ekrandaki diyalog kutusu içerisinde OK düğmesine basın. Bu işlemi sonuncu diskete kadar devam ettirin. İşlemler bittiğinde bilgisayarınızdan sıkıştırıp almış olduğunuz klasörün tam bir kopyası arkadaşınızın bilgisayarının masaüstünde oluşturulacak, siz de amacınıza ulaşmış olacaksınız.

85)İMDAT WINDOWS 2000 ÇALIŞMIYOR!

Bir sabah kalktığınızda (aynen benim gibi) bilgisayarınızın boot etmediğini görüp Windows 2000 kurduğunuza lanet ediyor olabilirsiniz. Ekranda NTLDR IS MISSING PRESS CTRL+ALT+DEL gibi hain bir mesajla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yabancı haber gruplarında Windows 2000 ve Windows 98'i dual-boot kuranlarda bu tür problemlerle karşılaşmış olan bir sürü Windows 2000 kullanıcısı var.
Neyse ki hemen panik yapmaya gerek yok. Bu tür bir problem yaşayan kimselerin adım adım takip etmeleri gerek yol aşağıda:
1. Önce bilgisayar BIOS'tan CD-ROM'dan boot edecek şekilde ayarlanır.
2. Windows 2000 CD-ROM'u CD-ROM sürücüye takılır ve bilgisayar açılır.
3. Bilgisayarın CD-ROM'dan boot etmesi sağlanır, ekranda Windows 2000 kurulum programı görülür.
4. R tuşuna basarak REPAIR (tamir etme) seçeneği seçilir.
5. Bundan sonraki adımda C tuşuna basılır ve DOS ekranına benzer bir siyah-beyaz ekranla karşı karşıya kalınır.
6. Şimdi C: sürücüsünün root klasörüne geçilir. Buraya Windows 2000 CD-ROM'undaki I386 klasörünün içerisinde yer alan NTLDR ve NTDETECT.COM dosyaları kopyalanır. Örneğin eğer CD-ROM sürücü harfi E ise, bu durumda komut satırında sırayla
Copy E:\I386\NTLDR ve Copy E:\I386\NTDETECT.COM yazılır, dosyalar bir güzel kopyalanır.
7. EXIT yazılıp ENTER tuşuna basılır, bilgisayar kapanıp açılır, Windows 2000 CD-ROM'u sürücüden çıkartılır.
Şimdi açılışta BOOT.INI dosyasının eksik olduğunu söyleyen bir hata mesajıyla karşılaşacaksınız ancak panik yapmayın, Windows 2000 kuzu kuzu açılacaktır. Elbette Windows 98 de kullanmak istediğiniz için bu kaybolan BOOT.INI dosyasını tekrar yaratmak gereklidir. Bunun için C: sürücüsünün root klasöründe BOOT.INI adında bir metin dosyası oluşturmanız ve içine aşağıdaki satırları girmeniz gerekiyor.
[Boot Loader]
timeout=5
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microso ft Windows 2000 Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows 98"
Bundan sonra, dosyayı kaydedin ve bilgisayarı baştan başlatın. Her şey eski mutlu huzurlu haline geri dönecektir.

86)Benim ağ kaynaklarını paylaşmak konusunda bir problemim var. İki bilgisayardan oluşan bir ev içi ağa sahibim. 1. makinede Window 2000 Professional sürümü kurulu. Diğer makinede ise Windows 98 SE ile çalışılıyor.


Ben Windows 2000 kurulu makinede bulunan bir yazıcıya veya klasöre Windows 98 SE kullanan makineden ulaşmak istiyorum. Ancak bunu bir türlü başaramadım.
Windows 2000, eski Windows'lardaki gibi serbest ağ kaynağı paylaşımına sıcak bakmıyor. Bu problemi çözmek için ilk önce Windows 2000 kurulu olan bilgisayarda yeni bir kullanıcı tanımlamalısınız. Bu işlemi ADMINISTRATIVE TOOLS bölümünden yapabilirsiniz. Yeni kullanıcıyı tanımladıktan sonra bu klasör ve yazıcıların paylaşma ayarlarına girin ve bu kullanıcılara bu kaynaklara erişim hakkı verin. Yani kaynaklara erişim hakkı olan kullanıcılar listesine bu yeni tanımladığınız kullanıcıları ekleyin.
Daha sonra Windows 98 SE kurulu olan makineyi kapatın. Açılırken sorulan ağ kullanıcı ismi olarak Windows 2000'de ayarlamış olduğunuz kullanıcı adını girin. Eğer Windows 2000'de bu kullanıcı için şifre belirlemişseniz bu şifreyi de girin, eğer şifre yoksa boş bırakıp ENTER tuşuna basın. Artık ağ komşularını kullanarak Windows 98 SE yüklü bilgisayardan Windows 2000 yüklü bilgisayarın paylaştığı kaynaklara erişebileceksiniz.

87)WINDOWS KAPANAMIYORSA

Eğer Windows 98 kullanıyorsanız ve BAŞLAT menüsünden BİLGİSAYARI KAPAT * OTURUMU KAPAT komutunu çalıştırıp bilgisayarınızı kapatmak istediğinizde bilgisayarınız RESTART ediliyorsa aşağıdaki püf noktasının işinize yarayabileceğini düşünüyorum.
Başlat menüsünden ÇALIŞTIR' a girip REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. Ekrana REGISTRY editörü gelecektir. Burada Superonline taraftaki ağaç yapısından
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l
klasörünü açın. Shutdown klasörünün üzerine tıklayın ve sağ taraftaki FastReboot dizesinin değerini ''0'' yapın ve kayıt düzenleyicisini kapatın. Bilgisayarı kapatıp açın. Probleminiz büyük ihtimalle çözülecektir, benimkisi çözüldü.

88)MP3 TAG'LERİ

Winamp kullanıcıları bilirler,Winamp ilk kurulduğunda PLAYLIST listesinde artistin ve şarkını adını görüntüler. Eğer bunların yerinde albüm adı, MP3'ün bulunduğu klasör gibi şeylerin de görüntülenmesini istiyorsanız önce Winamp uygulamasını açın.
CTRL+P tuşlarına basın. Ekrana gelen diyalog kutusunda, yan taraftaki Input'a tıklayarak Input bölümüne geçin. Nullsoft MPEG audio decoder plugin üzerine çift tıklayın.Ekrana gelen diyalog kutusunun alt kısmında ID3 v1 title formatting bölümünü göreceksiniz.Burada ki sayılara bakıp, % değerinden sonra o sayıyı yazın. Pencereleri kapatın.Bir şarkıyı çalmaya başladığınızda istediğiniz bilgiler görüntülenecektir. Sayı değerlerini ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz.
%1 Artist
%2 Şarkı Adı
%3 Albüm Adı
%4 Yıl
%5 Şarkının Kaynağı
%6 Şarkının Türü(pop,rock v.b.)
%7 Şarkı Dosyasının Adı
%8 Şarkı Dosyasının Bulunduğu Klasör
%9 Şarkı Dosyasının Uzantısı

89)Geçenlerde bilgisayara bir program yükledim, ah yüklemez olaydım. Programı beğenmedim, sildim ancak program arkasında izler bıraktı. Artık JPEG ve BMP türü dosyalarım klasör içerisinde abuk subuk simgelerle görüntüleniyor. Bu simgeleri değiştirmenin, eli yüzü düzgün hale getirmenin bir yolu yordamı varsa bana anlatabilir misiniz?
Bir dosya türünü simgeleyen simgeleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Herhangi bir klasör penceresi açın. GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ (FOLDER OPTIONS) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOSYA TÜRLERİ (FILE TYPES) bölümüne gelin. Buradaki listede dosyanızın türünü bulun. Örneğin JPEG dosyalarının simgelerini değiştirmek için bu listede "JPEG GÖRÜNTÜSÜ" seçeneğini arayacaksınız. Bulduktan sonra üzerine tıklayın ve seçili duruma getirin. DÜZENLE (EDIT) düğmesine basın.
Şimdi açılacak olan diyalog kutusu içerisinde SİMGE DEĞİŞTİR (CHANGE ICON) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisindeki simgelerden birini seçebilir veya GÖZAT düğmesine basarak diğer simge dosyaları içerisinde bir yolculuğa

90)DOS ORTAMINDA F KLAVYE TANITMAK

Merhaba, DOS ortamında klavyemi F olarak nasıl tanıtacağımı bildirirseniz sevinirim. Şimdiden yapacağınız yardımlar için teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Yapacağınız şey basit. Windows 98'i çalıştırın. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir. Bu ekranda AUTOEXEC.BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin. Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:
keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.
sys /id:440
Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz. Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın. Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz.

91)ARAÇ ÇUBUĞUNDA ADINIZI GÖRÜNTÜLEMEK

Eğer Windows 98 kullanıyor ve ekranın altındaki BAŞLAT menü çubuğunda örnek resimde de görüldüğü gibi adınızı ve soyadınızı görüntülemek, dolayısı ile de bilgisayarınızın gerçek sahibinin kim olduğunu üzerine basa basa göstermek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
1. Bilgisayarım simgesine çift tıklayın. Buradan C: sabit diskinin üzerine çift tıklayın ve C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Internet Explorer dizinini açın.
2. Bu dizinin içerisinde Quick Launch adında bir dizin göreceksiniz, bu dizinin adını kendi adınızla değiştirin.
3. Klasörü kapatın.
4. Araç çubuğunda küçük simgelerin olduğu bölüme gelin, burada boş bir alana (noş alan elde etmek içni bu bölümü biraz genişletmeniz gerekebilir) fare imlecini getirin ve sağ fare düğmesine basın.
5. Açılacak olan menüden BAŞLIĞI GÖSTER komutunu çalıştırın.
Artık araç çubuğunda BAŞLAT düğmesinin yanında adınızın görüntülenmekte olduğuna şahit olacaksınız.

91)MİKSER AYARLARINA HIZLI ULAŞIM

ipucu şöyle; Bilgisayarımıza ses kaydederken kaydı hangi aygıttan (line in, mikrofon, CD player, vs vs) yapacağımızı seçmemiz gerekiyor. Bu aygıtların bulunduğu pencereye ulaşmak içinse bir çok pencerelerden geçmemiz gerekir. Ben de artık bunu her seferinde yapmaktan bıktığım için bir kısa yolu olmalı diye düşündüm.
Olayı şöyle çözüyoruz. Masa üstünde boş bir yere sağ tuşla tıklıyoruz. Yeni bir kısayol yaratıyoruz. "Komut satırı" yazısının altındaki pencereye şunu yazıyoruz:
c:\windows\sndvol32.exe /r
İleri tuşuna basıyoruz. Kısayolumuza bir ad veriyoruz ve tamam. Artık kısayolumuzun üstüne tıkladığımızda kayıt aygıtları penceresi karşımızda

92)Windows 98 Türkçe kullanıyorum. BAŞLAT MENÜSÜNE ÖZEL EKLEMELER başlıklı yazınızda uzun zamandır aradığım bilgiyi buldum, ancak benim en çok istediğim EKLENECEK ÖĞE: bilgisayarım veya sabit diskim. Sabit disklerime BAŞLAT düğmesinden ulaşabilmek için yazılacak kod nedir?

Benzer bir uygulama Bilgisayarım için yok, ancak BAŞLAT menüsünden sabit disklerinize ayrı ayrı kısayollar atayabilirsiniz. BAŞLAT menüsünün üzerine gelin ve sağ fare düğmesine basın. Açılacak olan menüden OPEN komutunu çalıştırın. BŞALAT menüsünün içeriği klasör görünümünde açılacaktır. Şimdi FILE menüsünden NEW * SHORTCUT yazın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda COMMAND LINE bölümüne C: yazıp ENTER tuşuna basın. Kısayola bir isim istendiğinde "DISK C" gibi bir şeyler yazın. ENTER tuşuna basın. Artık BAŞLAT menüsünü açtığınızda "DISK C" gibi bir kısayol göreceksiniz. Çalıştırıp diskin içeriğine ulaşabilirsiniz. Aynı yöntemi D: ve diğer sürücüler için de uygulayabilirsiniz

93)WINDOWS KAPANMAZSA
Windows'un düzgün kapanmaması, başlı başına bir derttir. Bu sorunun birçok nedeni olabilir. Microsoft Web sitesinde Windows'un kapanmama nedenleri üzerinden hazırlanmış bir cevap anahtarı bulabilirsiniz. Çabucak düzeltebileceğiniz bir yöntem söyleyemiyoruz çünkü nedenler çok çeşitli olabilir.
İşe isterseniz kapatma işleminden başlayalım. Windows ilk önce kullanılmakta olan uygulamaları kapatır. Her bir program kapatılmayı kabul etmelidir. Bazen bozuk çalışmakta olan bir program kapatma işlemini durdurabilir. Bu durumda, Windows genellikle İşlem Tamamlanamıyor mesajı verir ve Bekle (Wait) ya da Görevi sonlandır (End Task) seçeneklerini sunar.
Eğer Windows kapanma ekranına kadar ulaşırsa, bu durum tüm uygulamaların kapatıldığı anlamına gelir. Windows'un bir sonraki adımı tüm sürücüleri kapatmaktır. Donanım sürücüleri (donanımı kontrol eden yazılımlar) kendi kapatma işlemlerini gerçekleştirirken belki bir hataya sebep olabilirler. Ya da bir anti-virüs programı son kontrollerini yaparken takılıp kalmış olabilir.
Hatta kapanma ekranı için geçerli bozuk bir grafik dosyası bile (bilgisayarınızı kapatabilirsiniz diye bas bas bağıran ekran) kapanma işlemini durdurabilir.
DENEYEBİLECEKLERİNİZ:
Ekran kapanmayı beklerken Enter tuşuna basarak onu uyarmak.
Windows 98'deki Hızlı Kapanma işlevini iptal etmek. Bunun için Başlat'a (Start) tıklayın, Programlara (Programs) girin, Donatılar (Accessories) ve sırasıyla Sistem Bilgisi'ne (System Information) ulaşın. Araçlar (Tools) menüsünde Sistem Yapılandırma'yı (System Configuration Utility) seçin. Genel (General) sekmesinde İleri Düzey'e (Advanced) tıklayın. Hızlı Kapanmayı İptal Et'i (Disable Fast Shutdown) seçin ve iki kez OK'e (ya da Tamam'a) tıklayın. Bilgisayarınızı tekrar başlatın.
Windows 98'deki kapatma iletişim kutusu görüntüdeyken Shift tuşunu basılı tutun ve OK'e tıklayın.
Kapanma işlemi sırasındaki sesi (eğer ses dosyası bozuksa) değiştirin ya da çıkartın. Denetim Masası'ndaki (Control Panel) Sesler (Sounds) ikonunu iki kez tıklayarak ses dosyalarını değiştirin ya da çıkartın.

94)DİSKET PROBLEMLERİ

Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler yaşıyorsanız, Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.
Aşağıdaki adımları takip edin:
1. Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada FILE SYSTEM düğmesine basın.
Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin. Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin. Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.

95)Geçende makineme format attım. Sonra Windows 98'i yüklerken bana ismim, kuruluş gibi şeyleri sordu. Orada ismim yerine yazdığım yeri kullanıyor bilgisayarım fakat şu an onu değiştirmek istiyorum.


Bunu değiştirmek için illa makinemi formatlamam mı gerek?
Yok canım, format atmaya gerek yok. Minik bir REGISTRY ayarı ile bu işlemi yapabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip edin:
1. Önce BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. REGISTRY editörü uygulaması ekrana gelecek.
4. Sol taraftaki ağaç yapısını kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion anahtarına gelin.
5. Sağ taraftaki listede REGISTERED OWNER bölümünü kullanarak kullanıcı adını, REGİSTERED ORGANİZATİON bölümünü kullanarak da firma adını değiştirebilirsiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
Eğer makinenin ağ adını değiştirmek istiyorsanız, bu durumda da aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.
1. Masaüstündeki AĞ KOMŞULARI simgesinin üzerine gidin ve sağ fare düğmesine basın.
2. Açılacak olan menüden ÖZELLİKLER komutunu çalıştırın.
3. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun TANIM (IDENTIFICATION) bölümüne gelin.
4. Buradaki metin kutularını kullanarak bilgisayarı adını ve çalışma grubunu değiştirebilirsiniz.
5. TAMAM düğmesine basın ve bilgisayarınızı kapatıp açın. Artık bilgisayarınızın ağ adı da değiştirilmiştir. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

96)Masaüstündeki ikonların altında bulunan ve onları tanımlayan yazıların arka planını kaldırabilir miyim? Değiştirmek istemiyorum tamamen kaldırmak istiyorum, çünkü doğa resimlerim çeşitli tonlarda olduğu için tutmuyor mesela BİLGİSAYARIM yazısının arkasındaki windows standardı yeşil rengi arka planla aynı yapmak istemiyorum, tamamen kaldırmak istiyorum. REGISTRY'den mi yapılır?

Bunu yapan ufacıcık bir progr****** var. Adı da TRANSPARENT42. Programın bütün görevi tam da sizin istediğiniz gibi simgelerin arka planını kaldırmak. Ancak her Windows açıldığında başlatılması gerekiyor. Bunun için programı bilgisayarınıza çektikten sonra BAŞLAT menüsünün BAŞLANGIÇTA klasörüne bu programı çalıştıracak bir kısayol eklemelisiniz.
Program ile ilgili ayrıntılı bilgiyi programı yazan kişinin http://www.bit-net.com/~jadamg/transparent/ adresindeki Web sayfasında bulabilirsiniz.

97)Windows sürekli olarak sistem kaydında hata buluyor. Ve bunu her açılışta yapıyor. REGISTRY ayarlarıyla oynadım fakat sorun düzelmedi. Sistemim, Celeron333, 64 MB RAM, S3 4MB ekran, LX board, 56k Rockwell. Windows 98 Türkçe kullanıyorum.
Donatılar Sistem Araçları bölümünden Sistem Bilgisini çalıştırın. Araçlar menüsünden Registry'nin hatalarını kontrol eden sistem kaydı kontrol programını (Registry Checker) çalıştırın. Bu program, sistem kaydını hatalara karşı kontrol eder ve hata bulursa önceki yedeklerden düzeltir. Ama önceki yedekler de bozuksa pek bir işe yaramaz. Bu durumda Windows'u baştan yüklemeniz gerekebilir.


98)Hangisi daha avantajlı? Bilgisayarı açık bırakmak mı, yoksa kullanmadığınız sürece kapalı tutmak mı? Bilgisayarı kullanırken kapatıp açmak mı daha iyi yoksa bilgisayar devamlı açık mı kalmalı?


Bu soru her zaman tartışmalara yol açmıştır. Birçok kullanıcı, bilgisayarın sık sık açılıp kapanması yüzünden devamlı bir elektrik şokuna maruz kaldığını ve bunun da bilgisayarın ömrünü kısalttığını söylüyor. İşin doğrusu, normal bir kullanımda, bilgisayarlar sizin onları kullanmak istediğiniz süreden çok daha fazla süre çalışmaya dayanabilir. Asıl sorun biriken enerji kaybıdır.
İlginç bir istatistik veri: EPA bulgularına göre Amerika'da ticarette kullanılan veya harcanan elektriğin yüzde beşini devamlı açık kalan bilgisayarlar tüketiyor. Modern bilgisayarlar, kullanılmadıklarında, otomatik olarak kendilerini kapatarak daha düşük bir enerji seviyesine inebiliyor. Böyleyken bile bilgisayarlarınızı gece kapatmak ya da uzun süreli kullanım dışı kalacak bilgisayarı kapalı tutmak harcadığınız elektrikten tasarruf sağlayacaktır. Yalnızca elektrik faturanız düşmekle kalmayacak, Windows da düzenli olarak tekrar açılıp kapandığından daha iyi çalışacaktır.
Ayrıca, satın alırken Energy Star sembolü bulunan ürünleri tercih etmelisiniz. Energy Star ABD Enerji Bakanlığı, ABD Çevre Koruma Denetleme Kurumu, üretici firmalar, yerel şirketler ve bayiler arasında yapılmış bir gönüllü işbirliği programı sembolüdür. Bu sembolü taşıyan ürünler daha az elektrik kullanıp daha az para harcatır ve çevreyi korumada yardımcı olur. Bu ürünlerin maliyeti daha yüksek değildir ve tüm büyük firmalar tarafından üretilmektedirler. Daha fazla bilgi ve bu tür ürünlerin nerelerde satıldığını öğrenmek için http://www. epa.gov/energystar adresine bir göz atabilirsiniz


99)WINDOWS VE STANDBY SORUNU

size STANDBY sorununu kendi bilgisayarımda nasıl hallettiğimi anlatacağım. Belki ilgilenirsiniz... Öncelikle çıkan soruya HAYIR derseniz sorunla karşılaşılmıyor; fakat kazayla YES derseniz o zaman onu kontrol eden profili DİSABLE edip yeniden ENABLE edersek sihirli bir şeyler oluyor ve saniyeler içinde STANDBY geri geliyor...
Yani My Computer'e sağ tıklıyoruz. PROPERTİES + DEVİCE MANAGER + SYSTEM DEVİCES + ADVANCED POWER MANAGEMENT SUPPORT + PROPERTİES + DİSABLE İN THİS HARDWARE PROFİLE diyoruz ve OK diyoruz. RESTART NOW'a aldırmıyoruz. Sonra tekrar aynı şeyleri uygulayıp bu sefer ENABLE ediyoruz sonra yine RESTART etmiyoruz. Bir de bakmışız STANDBY orada

100)BAŞLAT MENÜSÜNDE BİR KARIŞIKLIK VAR

Sanırım TWEAKUI kullanıyorsunuz ve birileri TWEAKUI ayarlarınızı karıştırmış. Bu komutları tekrar aktif hale getirmek için aşağıdaki adımları takip edin:
1. BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Denetim Masası uygulamasında TWEAKUI simgesinin üzerine çift tıklayın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun MY COMPUTER bölümüne gelin.
3. Bu bölümde bütün sürücü seçeneklerinin aktif halde olduğunu kontrol edin. Sanırım bir veya birkaçının işareti silinmiş.
4. OK düğmesine basın ve TWEAKUI uygulamasını kapatın.
5. Bilgisayarı kapatıp açın.
Artık BAŞLAT menüsünde hasret kalmış olduğunuz komutlara tekrar kavuşmuş olmalısınız.
SİSTEM SAATİNİN
GÖRÜNTÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMEK
Sistem saatim saati 23:32 gibi gösteriyor, yani 24 sat formatını kullanıyor. Oysa ben kol saatimdeki gibi 11:32 PM gibisinden bir sistem saati görüntüsü elde etmek istiyorum. Bu ayarı Windows'un neresinden yapacağım?
Denetim masasından yapacaksınız. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde CONTROL yazıp ENTER tuşuna basın. REGIONAL SETTINGS simgesinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun TIME bölümüne gelin. Burada TIME STYLE ayarını H:mm:ss tt şeklinde değiştirin. APPLY düğmesine basın. Artık saat sizin de istemiş olduğunuz gibi AM ve Pm ile gösterilecektir.
 
Yukarı Alt