Kayıt
13 Ağustos 2007
Mesajlar
3.022
Beğeniler
0
Şehir
ora bura şura bide ora
1. Yediği besinlerin bir kısmını hücre dışında, bir kısmını da hücre içinde sindiren hayvan grubu aşağıdakilerden hangisidir?
A)Salyangoz B)Eklembacaklı C)Toprak Solucanı
D)Hidra E)Tenya

2. Omurgalı hayvanlarda aşağıdaki besinlerden hangisinin kana geçmesi için sindirilmesi zorunludur?
A)Yağ Asidi B)Aminoasit C)Nişasta
D)Madensel Tuzlar E)Vitaminler

3. İnsanın sindirim sistemi ile ilgili,
I.İnce bağırsak hem kimyasal sindirim hem de emilimin yapıldığı organdır.
II.Sindirim artıklarının atıldığı açıklık ile boşaltım artıklarının atıldığı açıklık aynıdır.
III.Sindirim kanalında bulunan besinler peristaltik hareketlerle ilerler.
IV.Mide tek bölümden oluşmuştur.
İfadelerinden hangileri doğrudur?
A)II ve III B)III ve IV C)I,III ve IV
D)II,III ve IV E)I,II,III ve IV

4. Memeli hayvanların sindirim sistemlerine ait aşağıdaki özelliklerden hangisi bütün memelilerde ortak değildir?
A)Sindirim sisteminin son açıklığı boşaltım ve üreme sisteminden ayrı olarak dışarıya açılır.
B)Kompleks moleküllerden faydalanmayı sağlayan hücre dışı sindirim görülür.
C)Pankreas ve karaciğer, salgılarıyla ince bağırsaktaki sindirime yardımcı olur.
D)Tek bölümden oluşan mide, salgı yapabilen bez yapıdadır.
E)Ağızdaki mekanik sindirim, kimyasal sindirimin etkinliği hızlandırır.

5. I.Protein – Pepton
II.Nişasta – Dekstrin
III.Tripsinojen – Tripsin
IV.Yağ – Gliserin + Yağ Asidi
Yukarıdaki dönüşüm olaylarından hangilerinin gerçekleşmesini sağlayan enzimler yalnız ince bağırsakta görev alır?
A)I ve II B)II ve III C)III ve IV
D)I ve IV E)II ve IV

6. I.Karbonhidratlar
II.Yağlar
III.Proteinler
Yukarıdaki organik bileşiklerin monomer haline gelmesinden sonra, hangilerinin %80 den çoğu ince bağırsaktan emilerek kana veya lenfe geçer?
A)Yalnız I B)Yalnız II C)I ve III
D)I ve II E)I,II ve III

7. İnsanda yağların dindirilmesinde görevli olan 3 organ hangi seçenekte verilmiştir?
A)Pankreas – Karaciğer – İnce Bağırsak
B)Ağız – Mide – İnce Bağırsak
C)Mide – Karaciğer – İnce Bağırsak
D)Karaciğer – Dalak – İnce Bağırsak
E)Mide – İnce Bağırsak – Kalın Bağırsak

8. Normal beslenen sağlıklı bir insanda hangi damarda glikoz ve aminoasit konsantrasyonu en fazla, gliserin ve yağ asidi konsantrasyonu en azdır?
A)Alt ana toplardamar
B)Böbrek toplardamarı
C)Kapı toplardamarı
D)Ana atardamar(aort)
E)Akciğer toplardamarı
9. İnsanda midenin enzim salgılaması sinirsel ve hormonal kontrol ile olur.
Bu kontrollerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Vagus siniri mide salgısını arttırır.
B)Gastrin hormonu HCl salgısını uyarır.
C)Besinler mideye geçtikten sonra gastrin salgısı artar.
D)Kimus mideyi terk ettikten sonra, enterogastrin hormonun etkisiyle mide salgısı azalır.
E)Kolesistokinin mide salgısını azaltır.

10. Tükrük bezi ve pankreasın ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A)Salgılarını duodenuma akıtmak
B)Kanalsız bezler olmaları
C)Karbonhidratları sindirici enzim salgılamak
D)Salgılarından hormon bulundurmak
E)Protein sindirici enzim salgılamak

11. Karaciğerden salgılanan safranın ince bağırsağa ulaşmasına kadar,
I.Koledok kanalı
II.Water kabarcığı
III.Safra kanalı
IV.Kapı toplardamarı
Yapılarından hangilerinin rolü yoktur?
A)Yalnız II B)Yalnız IV C)I ve II
D)III ve IV E)I,II ve IV

12. Salgılanan gastrin(I), sekretin(II) ve kolesistokinin(III) sırasıyla hangi organları uyararak sindiriminin düzenli yürümesini sağlar?
I II III
A) Mide Pankreas Karaciğer
B) Mide Karaciğer Karaciğer
C) Karaciğer Pankreas Mide
D) Karaciğer Mide Pankreas
E) Pankreas Pankreas Karaciğer

13. Karaciğer lopçuğuna
I.Kapı toplardamarı
II.Karaciğer atardamarı
III.Alt ana toplardamarı
Yapılarından hangileri kan getirir?
A)Yalnız I B)Yalnız II C)Yalnız III
D)I ve II E)I,II ve III

14. Aşağıdakilerden hangisi proteinlerin hidrolizi sonucu oluşan ürünlerin özelliği değildir?
A)İnce bağırsaktan kana geçebilme
B)Enzimlerin yapısına katılabilme
C)Organik yapıda olma
D)Yapıcı ve onarıcı olma
E)Sadece enerji kaynağı olarak kullanılma

15. Safra ile ilgili olarak, aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Yağda eriyen vitaminlerin emilmesini kolaylaştırır.
B)Bağırsaklar için dezenfektan bir maddedir.
C)Yağları emülsiyon haline getirip temas yüzeyini arttırır.
D)Bağırsak bakterileri ile birlikte

16. Aşağıdakilerden hangisi bir sindirim (hidroliz) olayıdır?

A) Glikozun yıkılması ile CO2 ve H2O oluşması
B) Amino asitlerden protein elde edilmesi
C) Şekerin ağızda erimesi
D) Nişastanın glikoz moleküllerine dönüşmesi
E) Karaciğerde depolanan glikozun kana geçmesi
(1982 - ÖSS)

17. Aşağıdakilerden hangisi, bir insanın sağlıklı yaşaması için alınması gereken temel besin maddelerinin en çoğunu kapsar?

A) Tavuk, yumurtalı ıspanak, portakal, su
B) Köfte, yeşil salata, kadayıf, su
C) Etli kuru fasulye, pilav, baklava, su
D) Zeytinyağlı biber dolması, makarna, elma, su
E) Etli patates, peynirli börek, sütlaç, su
(1983 - ÖSS)


18. İnsanın ince bağırsağında çok sayıda bulunan tümürlerin organizmaya sağladığı fayda aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bağırsağın hareketini sağlamak
B) Emilme yüzeyini artırmak
C) Bağırsak epitelini korumak
D) Enzim salgılamak
E) Sindirimi hızlandırmak
(1983 - ÖSS)
19. Bir günlük beslenmesi;
Sabah : İki bardak şekerli çay, üç dilim ekmek, reçel.
Öğle : Kuru fasulye, pilav, turşu, kadayıf.
Akşam : Peynirli börek, kıymalı patates, revani
şeklinde olan kimsenin kanına hangi moleküllerin en fazla geçmesi beklenir?

A) Glikoz
B) Mineral tuzları
C) Gliserol
D) Yağ asitleri
E) Amino asitler
(1985 - ÖSS)


20)

I. Vücutta depo edilir.

II. En küçük yapı taşı aminoasittir. III. Vücudun ısı yalıtımını sağlar. IV. Temel enerji verici besindir.

Yağlarla ilgill verilenlerden hangıleri yanlış-!ır?

A) l - II B) II - IV C) l - II - IV D) l - II - III - IV

21. Hücrede hayatsal olaylar için kullanılacak enerji öncelikle aşağıdaki besinlerden hangi-sinden sağlanır?

A) Vitamin B) Yağ C) Glikoz D) Aminoasit

3. İnsan vücudunda yaralanan kısımlann onarıl-masında hangi besin maddesi en fazla etkill-dir?

A) Protein B) Su C) Vitamin D) Yağ

22. Aşağıdakilerden hangisi karbonhidrat deail-dlr?

A) Glikoz B) Glikojen C) Selüloz D) Gliserol

23. Glikoz ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) Fotosentez ile oluşur.

B) En fazla enerji veren besindir.

C) Karbon, hidrojen ve oksijenden oluşur.

D) Karbonhidratların en küçük yapı taşıdır.


24. Aşağıdakilerden hangisi proteinlerin özellik-lerinden değildir?

A) Yapılarında azot vardır.

B) Yapıcı-onarıcı ve düzenleyicidir.

C) Hücre zannın yapısına katılır.

D) Hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklıdır.

25 Aşağıdakilerden hangisi protein, yağ ve kar-bonhidratların ortak özelliğidir?

A) Düzenleyici olma

B) Vücutta depo edilebilme

C) Enerji verici olma

D) Kolay sindirilme

26. I. Organik besindir. II. Sindirime uğramaz. III. Düzenleyici ve enerji vericidir.

Yukarıdakilerden hangileri vitaminlerin özel-liklerindendir?

A) l - II B) II - III C)l-lll D)l-ll-lll

27. I. Sindirilmeden kana kanşır. II. Canlı yapısına katılır. III. Düzenleyici rolü vardır.

Özellikleri verilen besin maddesi aşağıdaki-lerden hangisidir?

A) Vitamin B) Glikoz C) Protein D) Madensel tuz

28.B vitamini eksikliğmde aşağıdaki hastalıklar-dan hangisi oluşur?

A) Beriberi B) Skorpit C) Raşitizm D) Kısırlık


Bulabildiklerim bu kadar kendı sorubankalarımdanda bakıyorum.. Hee bide Hepsi Öss de çıkmamış galiba değişik yerlerden topladım extraokk Confused
 
Yukarı Alt