Kayıt
10 Mayıs 2007
Mesajlar
1.218
Beğeniler
0
Şehir
WoW
Başka bir kaynak :lolmuch:

2 ağustosta ay–uranüs birarada
7’sinde ay–mars birarada
12–13’ünde şiddetli göktaşı yağmuru
13’ünde güneş–yeniay–merkür–satürn yakın dizilişte
15’inde merkür–güneş aynı anda en yüksekte
22’sinde satürn–güneş aynı anda en yüksekte
24’ünde mars–aldebaran birarada
28’inde tam ay tutulması
30–31’inde venüs hilali teleskopun ucunda


Hasan H. Esenoğlu(*)

Ağustos ayında gök olayları günlüğü
gün saat
2 05 Uranüs Ay’ın 2 derece güneyinde
4 03 Ay Yer’e en yakın (368890 km)
5 24 SON DÖRDÜN
7 05 Mars Ay’ın 6 derece güneyinde
13 02 YENİ AY
19 06 Ay Yer’e en uzak (404575 km)
21 03 İLK DÖRDÜN
24 01 Mars Aldebaran’ın 5 derece kuzeyinde
28 14 DOLUNAY ve Tam Ay Tutulması
31 03 Ay Yer’e en yakın (364170 km)

Gezegenlerin ilginç görünümleri
Ay–Uranüs birarada
2’sinde sabah saat 05’de şişkinay, 2 derece güneyindeki Uranüs ile birarada olacak. İki gökcismi güney tarafta ufuktan 41 derece yüksekte Kova (Aquarius) takım yıldızında yer alacak. İkilinin birlikteliği sabah Güneş doğuncaya kadar kısa süreliğine izlenebilecek. +5.8 kadir sönük gezegen ancak teleskop ile görülebilir. Bir görünümleri bu sayfada resimde verildi.
Ay–Mars birarada
7’sinde sabah 05’de kalın hilal, 6 derece kuzeyindeki Mars ile kısa süreliğine birarada olacak. İkili doğu tarafta ufuktan 47 derece yüksekte Boğa (Taurus) takım yıldızında yer alacak. Kırmızı renkli Mars’ın parlaklığı da +0.5 kadir. Mars–Ay doğrultusu bize doğruca kutup yıldızına yani kuzeye götürür. Bir görünümleri de yine bu sayfada resimde verildi.
Güneş–Yeniay–Merkür–Satürn yakın dizilişte
13’ünde öğle saat 13:20’de Yeniay, Merkür ve Satürn Güneş doğrultusunda yakın görünümde dizilecekler. Dört cismin yakın dizilişi ancak atmosfer dışından uydu teleskoplarıyla görülebilecek.
Mars–Aldebaran birarada
24’ünde gece yarısı saat 01 civarında Mars, Boğa burcunun en parlak yıldızı Aldebaran (+1.1 kadir)’ın 5 derece kuzeyinde yer alacak. İkili doğu tarafta ufuktan 8 derece yüksekte görülecek. İkiliden parlak olanı Mars.

Tam Ay Tutulması
28 Ağustos Salı gecesi meydana gelecek tam Ay tutulmasının saatleri aşağıda:
Tutulma zamanları (saat:dakika):
Ay’ın yarı gölge (penumbra) konisine girişi (P1) = 10:52.2
Ay’ın gölge (umbra) konisine girişi (U1) = 11:50.9
Tam tutulmanın başlangıcı (U2) = 12:52.0
Tutulma ortası = 13:37.3
Tam tutulmanın bitişi (U3) = 14:22.7
Ay’ın gölge konisinden çıkışı (U4) = 15:23.8
Ay’ın yarı gölge konisinden çıkışı (P4) = 16:22.5
Görüleceği yerler ise: Güney Amarika’nın doğusu ve Kuzey Amerika’nın kuzey doğu bölgeleri hariç tüm Amerika, Pasifik Okyanusu, Asya’nın doğu bölgeleri, Avustralya ve Antartika. Tutulmanın saatlerinden görüleceği gibi, gece olan yerlerden tutulma gözlemlenecek, gündüz saatlerine rast gelen Türkiye’den ise görülemeyecek. Meraklı okuyucular tutulma olayını uluslararası medyadan ve internetten izleyebilirler. Tutulmanın şekilsel anlatımına da şu adresten ulaşılabilir:
http://www.eclipse.org.uk/eclipse/1312007/.

Aylık gökbilim takvimi
Ağustos ayı boyunca Ay’ın evreleri resimde verildi. Yeniay–ilk ve son dördün–dolunay evrelere ulaşma saatleri de belirtildi. Gece gökyüzü parlaklığı bu evrelerden kestirilebilir ve uygun gözlem geceleri seçilebilir… Resimdeki ikili gökcisim fotoğrafları çeşitli gökbilim sitelerinden alıntıdır. İlkdördün ve sondördün evrelerine tam ulaşma anı fotoğrafları ile mozaik bir dolunayın oluşturulması gökyüzü fotoğrafçılığı meraklılarının ilgisini çekecektir de...

Ağustos ayında gezegenler
Merkür, sadece Güneş doğmadan önce doğuda veya Güneş battıktan sonra batıda (yaklaşık alacakaranlığın başında veya bitiminde) ufka yakın görülebilir. Gezegen Ağustos ayı boyunca Güneş’e yakın olacağından görülmesi zor olacak. Sadece ayın ilk günlerinde sabah Güneş doğmadan hemen önce saat 5:45 civarında sırasıyla İkizler (Gemini) ve Yengeç (Cancer) takım yıldızlarında çok kısa süreliğine görülecek. Merkür ufuktan en fazla 10 derece yüksekte ve doğu tarafta –1.1’den –0.5 kadire kadar sönükleşerek görülebilecek. Ayrıca gezegenin şişkinay evresi de teleskop ile izlenebilir. Merkür ve Güneş en yükseğe 15 Ağustos’ta öğle saat 13:09’da aynı anda ve yakın konumda olarak ulaşacaklar. İki cismin en yüksek noktadan geçişleri ancak atmosfer dışından uydu teleskoplarıyla görülebilecek.
Venüs, ay boyunca Güneş’e yakın olacağından görünümü az sayıda ve kısa olacak. Gezegen ayın sadece son günlerinde sabahları Güneş doğmadan hemen önce saat 06 civarında Yengeç takım yıldızında kısa süreliğine görülecek. Venüs ufuktan en fazla 9 derece yüksekte ve doğuda –4.3 kadir parlaklığında gökyüzünde adeta ışıldayacak. Belki bu yüzden bu parlak gezegene akşamın bir habercisi olarak “sabah yıldızı” denilmiş... Venüs teleskopla bakıldığında ince hilal evrede görülecek. Venüs hilali gökyüzü fotoğrafçıların ilgisini çekecektirde...
Mars, 1 Ocak–24 Aralık tarihleri arasında sabahları görülecek; Mars’ı bu yüzden sabah cismi olarak anımsayabiliriz. Gezegen ay boyunca Güneş’ten uzaklaşacağından görülme süresi artacak şekilde gece yarısından sonra sabah Güneş doğuncaya kadar 3 saat süreliğine görülebilecek. Gezegen +0.3’den –4.3 kadire parlayacak ve doğu–güneydoğu tarafta ufuktan en fazla 59 derece gibi oldukça yüksekte (saat 05:30 civarında) Boğa takım yıldızında yer alacak. Kızıl gezegen ayrıca şişkinay evre görünümünde olacak ki teleskoplu okuyuculara ilginç gelebilir. Mars 7 Ağustos’ta saat yaklaşık sabah 06’da sondördüne yakın evredeki ayın 6 derece güneyinde ve 24’ünde saat gece 03’de de Boğa burcunun en parlak yıldız Aldebaran’ın da 5 derece kuzeyinde bulunacak. Anlamı, sırasıyla Mars–Ay ve Aldebaran–Mars uzanımları bizi doğruca kutup yıldızına ulaştırır.
Jüpiter, ay boyunca Güneş’e yakınlaşacak. Gezegen akşamları Güneş battıktan hemen sonra 3 saat süreliğine gece yarısına kadar görülebilecek. –2.1 kadir parlaklıklı gezegen, güneyde ve ufuktan en fazla 27 derece yüksekte Yılancı (Ophiuchus) takım yıldızında yer alacak. Jüpiter ve bulunduğu burç gök atlasında belirtildi.
Satürn, ay boyunca Güneş’e yakın konumda olacağından sadece ilk gün Güneş battıktan hemen sonra saat 20:30 civarında çok kısa süreliğine batıda Aslan (Leo) takım yıldızında (yıl boyunca da aynı burçta kalarak) görülecek. Gezegen ufuktan en fazla 7 derece yüksekte yer alacak. Gezegenin parlaklığı da +0.6 kadir. Satürn ve Güneş en yükseğe 22 Ağustos’ta öğle saat 13:07’de aynı anda yakın konumda olarak ulaşacaklar. İki cismin en yüksek noktadan geçişleri ancak atmosfer dışından uydu teleskoplarıyla görülebilecek.
Uranüs, ay boyunca Güneş’e yakınlaşacak. Gezegen akşam geç saatlerden itibaren tüm gece ve sabah Güneş doğuncaya kadar 7 saat süreliğine teleskop eşliğinde görülebilir. +5.7 kadir parlaklıklı sönük gezegen ufuktan en fazla 27 derece yüksekte doğudan güneye doğru 115 derece kadar geniş bir aralıkta Kova takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.
Neptün, Uranüs’e benzer şekilde ay boyunca Güneş’e yakınlaşacağından görülme süresi azalacak şekilde akşam saatlerinden itibaren tüm gece ve sabah Güneş doğuncaya kadar 8 saat süreliğine teleskop eşliğinde izlenebilir. +7.8 kadir parlaklıklı oldukça sönük gezegen ufuktan en fazla 27 derece yüksekte güneydoğudan güneybatıya 115 derece kadar geniş bir aralıkta Oğlak (Capricornus) takım yıldızında (yıl sonuna kadar da aynı burçta) yer alacak.

Gezegenlerin görüleceği zamanlar bu sayfada çizelgede verildi. Ağustos ayında gökyüzü tüm gece gezegen zengini görünüyor...



Akşam
Jüpiter

Satürn (1–2)

Neptün

Gece
Mars

Jüpiter

Uranüs

Neptün


Sabah

Merkür (1–4)

Venüs (30–31)

Mars

Uranüs

Neptün



Göktaşı yağmuru, Perse (Perseus) takım yıldızı civarından yağan Perseidler isimli göktaşı yağmuru 17 Eylül–24 Ağustos tarihleri arasında görülebilir. En yüksek sayıya ise 13 Ağustos’ta ulaşır: saatte yaklaşık 110 kadar göktaşı görülebilir. Bilindiği gibi, yağmurlar dışında gece boyunca ancak 6-7 kadar göktaşı görülebilmekte. Perseidlerin hızları saniyede 59 kilometreye kadar ulaşır. Bu göktaşı yağmurunu izlemek isteyen okuyucular, özellikle 12 Ağustos gece yarısından itibaren sabah saatlerine kadar kuzeydoğu yönünde ve ufuktan 20 derece yüksekteki Perse takım yıldızı bölgesine bakabilirler. Perseidler ve diğer göktaşı yağmurları ve gözlemleri hakkında ayrıntılı bilgi Uluslararası Göktaşı Kuruluşu’nun http://www.imo.net adresinden öğrenilebilir. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kalanları göktaşı yağmuru olarak izlemek heyecan verici olmalı...

Gök atlası, 15 Ağustos gece saat 22:00 için verildi. Ay boyunca gök cisimlerin konumlarını bulabilirsiniz. Bu sanal gök atlasını yukarıdaki tarih ve saatte gerçeği ile karşılaştırmak uzayı kavramada yararlı olur. Bu iş için gök atlasına gökyüzüne bakar şekilde doğru yönlerde yukarıya kaldırarak eşleştirmek yeterli… Hareketli cisimlerin (yapay uydular dahil ki görülmeleri alışmışlığın dışında heyecan verici öyle ki flash benzeri görünümlü Güneş panelli İridium uyduları baş döndürücü güzellikte...) gecelik yolları üzerindeki sabit duran parlak yıldızların/takım yıldızların arasından ilerleyişleri gün ve gün işaretlenmeleri ile bu cisimlerin yol izleri de belirlenebilir ve gelecek gecelerde nerede olacağı kestirilebilirde… Gök atlasında ayrıca Büyük Ayı (Ursa Major), Küçük Ayı (Ursa Minor), Kutup yıldızı (Polaris) ve bu ay görülebilecek burçlar da verildi. Gök atlasında yer alan ve hep gökyüzünde kalan Büyük Ayı takım yıldızını gece uzun süre ile yer değiştirdiğini ara ara izlemek aslında Yer’in döndüğü bilgisini gözlemleyerek/deneyleyerek öğrenmede öncelenebilir... Büyük Ayı takım yıldızı Kutup yıldızını gösteriyor olması yardımıyla yön bulma bilgisi de kullanılabilir...

Güncel
1– Renk ayırımı ile gece kolay görüşü, fosforlu özellikleri, parmak izi bırakmayacak kalitede çift taraflı kaplı iyi teknolojik özellikli gök atlası Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimcileri Bölümünce yeniden üretildi. Yıpranmadan uzun yıllar kullanılabilecek bu gök atlası [email protected] adresinden istenebilir.
2– Her yıl yapılageldiği gibi bu yılda 7–13 Ağustos tarihleri arasında 10. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Bursa’daki Uludağ’da Tübitak Bilim ve Teknik Dergisince gerçekleştirilecek. Ayrıntılı bilgi için adresler: [email protected], http://www.biltek.tubita.gov.tr/etkinlikler/gozlem.
3– Güneş Sistemi CD’si Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi Temmuz sayısında dergi ile birlikte verildi... İsteme adresi: [email protected].

Günün astronomi resmi http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ adresinden günlük olarak izlenebilir ki güne günaydın demenin en güzel adresi... Güncel gökbilim gelişmeleri de http://www.tug.tubitak.gov.tr/ adresinde yer verilmekte.

Bu yazıda kaynakça olarak kısmen “The Astronomical Almanac 2007”den yararlanıldı. Eldeki arazi dürbünleri bile bizleri heyecanlandırırken onların büyükleri durumundaki teleskoplar herhalde büyük mutluluklar saçmalı!... Büyük teleskopların ucundaki canlı gezegen görüntüleri uzaya asılı doğal tablolar!... çok az kişi büyük teleskoplarla gezegenlere bakmış olmalı, tersi olsa idi bina çatılarındaki yığın anten görünümleri yanında teleskop manzaraları da olmalıydı!... Teleskop başında parlak Ay yüzeyinde kraterler arasında saatlerce gezinti yapmanın sevinci de çok büyük!... hele teleskopla derin uzaydaki gezintiler “gezen mi çok bilir okuyan mı?” sözünü şimdi uzayla genişletmenin de bir yolu!... Teleskoplanmanın zamanı artık: yüzünü/ilgisini/yatırımını/teleskopunu gökyüzüne çeviren “ilkler” bugün öndeler!... erken yola çıkan yol alıyor... teleskoplu gözlemler dileğiyle...

* Astronom Dr., İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
([email protected])
 

StarkDrache

Bilgiliyim
Kayıt
13 Mayıs 2007
Mesajlar
2.956
Beğeniler
0
Şehir
Kuzey Yarım Küre
nuk3r_tr demiş ki:
dünya ile mars arasında, yörüngelerden dolayı aşağı yukarı her iki yılda bir gerçekleşen yaklaşmalardan 2005 yılında olanıdır. normaldir. 15 ve 17 yılda bir bu iki gezegen birbirine normalde olduğundan daha çok yaklaşıyor. tabi bazı istisna durumlar da var. 2003, 2287 ve 2761 yıllarındaki gibi. (bkz: #3264997)

ancak internette forward edilen maillere baktığımızda bu yakınlaşmanın ne kadar abartıldığını hayretler içerisinde izlemekten başka yapacak bir şey kalmıyor. buyrun bunlardan biri:

"mars gezegeni ağustostan itibaren geceleri gökyüzünün en parlak cismi olacak. mars çıplak gözle dolunay kadar büyük görünecek*. 27 ağustos'ta mars dünyaya 34,65 milyon mil yaklaştığında en büyük göründüğü gün olacak. 27 ağustos 2005 gecesi 00:30'da gökyüzünü izleyin. dünyanın iki ay'ı varmış gibi görünecek. mars'ın dünyaya bu kadar yakın geçeceği bir sonraki tarih 2287 yılı. bunu dostlarınızla paylaşın." doğru birkaç rakam ve tarihin arasına sıkıştırılmış sansasyon amaçlı cümleler.. boyalı basında yer alan bir haberden alıntı gibi duruyor. hani arka sayfada çıplak manken resminden kalan yere sıkıştırılan sallama haberlerden biri sanki..

bu konu ile ilgili bilim ve teknik dergisinin gökyüzü sayfasnda ise şu satırlar yer alıyor:
"mars, ay sonunda 22:30'da doğmuş oluyor. gezegen venüs ve jüpiter'in yanında çok sönük kalsa da, mars doğduğunda bu iki gezegen ve -1.5 kadir değeriyle gökyüzünün en parlak yıldızı sirius gökyüzünde olmadığı için, ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak gökcismi oluyor." fark edildiği üzere, bültende yakınlaşma ve rakamsal konularla ilgili bir noktaya hiç değinilmemiş..
(bormaz, 22.08.2005 16:39)#8060324 !?

izleyecek olanlara kolaylık olması için:

gözlem saat 23'ten itibaren yapılmaya başlanabilir ve sabaha kadar sürebilir.. hesaplarla yada üçüncü kişilerin desteğine gerek duymak istemeyen astronomiden zerre anlamayanlar * için diyebilirim ki gökyüzünde ay'ı izleyin.. mars bütün gece boyunca ayın önünde seyahat edecek. bir nevi ay mars'ı kovalayacak, ayın koşuyoluna bakmanız yeter yani.

bir bakışta ayın hangi yönde ilerleyeceğini bilmediği için ilerleme yönünü bilmeyen (varsa böyle birileri tabi) tam o anda mars'ı bulmak isterse de ayın karanlık olan tarafının ilerleme istikameti olduğunu söyleyeyim.

bu kadar ayrıntıya girerek anlatıyorum zira mars o gün maillerde okunduğu üzere kabak gibi görünmeyecek, kendinizi kandırmayın.. gözlem yapılacaksa eğer, biryerlerden öncesinde dürbün bulunması da farz ki keyfi çıksın, marsın yuvarlak hatlarının keyfine varın. ayrıca yuvarlak dediysek öyle tosun gibi değil.. yıldız irisi diyelim. ayrıca dürbün dediysek sağlam bir dürbündür kastım.

önemli edit: önemli bir gözlem şeysi değildir, bu entrydeki bilgi farkedileceği üzere mars'ı rahat tespit edebilmek için. yoksa sırf gözlemse maksat, misal bu değil de 28 ağustos 2005 dünya mars yakınlaşmasını buna yeğ tutarım. marsın ay önünde depar atması ise 3-4 gün kadar sürecek eylül ayına kadar buradaki metod kullanılabilir.
(dashing, 23.08.2005 17:27 ~ 25.08.2005 00:09)#8066709 !?

babasina guvenenler icin: http://science.nasa.gov/...s/y2005/07jul_marshoax.htm
(katlamboz, 23.08.2005 17:35)#8066763 !?

kimse gonderdigi iletinin dogrulugunu arastirma geregi duymadigi icin genis kitlelere yayilabilmis, sacma sapan, yalan yanlis bir olay.

milletin birbirine gonderip durdugu ileti, 2003 yilindan kalmadir, yani o yakinlasma 27 agustos 2003'te olmustur. (bkz: 27 agustos 2003 dunya mars yakinlasmasi)

agustos 2005'te en parlak gezegen venus, ikinci parlak ise jupiter'dir. mars ucuncu parlak gezegendir.
kaynak: http://www.skymaps.com/articles/n0508.html

ekleme: her ne kadar ikinci bir dolunay gibi "fantastik"bir hadise olmayacaksa da eger illa bu aralar gezegen gozlemlemek isteniyorsa lutfen (bkz: 1 eylul 2005 venus jupiter yakinlasmasi)
(vasishta, 23.08.2005 17:40 ~ 26.08.2005 13:07)#8066802 !?

(bkz: bir elektriklenme olacak artık)
(kurukafa, 23.08.2005 17:42)#8066812 !?

nasa'nın posta öbeklerinde dolaşan ve insanların birbirine komik bir heyecanla ilettiği ( dolunay görünümde mars ) e-postalara nefis bir ayar vermesine önayak olan hadise, şöyle ki babalar buyurmuş:
'disappointed? don't be. if mars did come close enough to rival the moon, its gravity would alter earth's orbit and raise terrible tides.'
newton'un bir evrensel çekim kanunu vardı, ne oldu ona?
(h2o, 23.08.2005 17:43)#8066816 !?

(bkz: #8065097)

extra bilgi: 23:20 de mars dogu ufkundan dogacak. sehirlerde yasayanlarin bunu gormesi mumkun degil. ay da yaklasik 1:10 civarlarinda kuzeydogu ufku uzerinden dogacak. mars bu sirada sehirlerde yasayanlarin binalar arasinda gorebilecegi yukseklige ulasmis olacak. tam dogu ufku uzerinde, ulker takimyildizi'nin hemen sag ust kosesinde yer alacak.

bu sirada mars ile ay arasindaki mesafe biraz fazlaca. ay sol alt, mars sag ust kosede bulunacak. ve gece boyunca bu mesafeyi koruyarak birlikte yukselecekler.

lakin belirtmek istedigim bir durum var: mars bugun -0.8 kadir parlaklikta. 27 agustos gecesi -0.9 kadir parlaklikta olacak. yani gozun farkedebilecegi bir parlaklik artisi yok. ayrica bir durbun kullanarak mars'in yuvarlagini gormeniz mumkun degil. bu ancak kucuk bir teleskop veya astronomi'de kullanilan ve yere sabitlenen buyuk durbunlerle farkedilebilecek birsey.

o yuzden derim ki; eger vaktiniz varsa bugun, yarin veya 27 agustos'tan sonraki bir ay boyunca mars'i izleyin. bir fark goremeyeceksiniz.
(antalyaforever, 23.08.2005 17:46 ~ 17:53)#8066845 !?

(bkz: 27 agustos 2003 dunya mars yakinlasmasi)
(terra, 23.08.2005 17:49)#8066869 !?

ayrıca haberi veren mailde mars dünyadan gözükecek bu tarihi anı kaçırmayın diye yazılıyor sürekli fakat şöyle birşey de var: venüs, mars, jüpiter, satürn ve hatta jüpiterin 4 uydusu, merkür ve uranüs bile çıplak gözle belirli periyodlarla arz-ı endam eder o gece nereye bakması gerektiğini bilenlere.
(dashing, 23.08.2005 17:49)#8066871 !?

tamamen ay ile dünya yakinliğinin bir getirisidir;

(bkz: kardeş de sizinle oynasin)
(alwayssleepy, 23.08.2005 17:51)#8066887 !?

kimin gönderdiği belli olmayan asılsız bir mailın baş kahramınıdır. durumla ilgili tübitak ulusal gözlemevi'nin açıklaması şu şekildedir.

"mars gezegeni agustos'tan itibaren gökyüzünün en parlak cismi olmayacaktır. venüs ve jüpiter daha parlak görünecektir. 27 agustos gecesi mars -1 kadir parlaklıkta olacak, ancak jüpiter-1.7 kadir, ve venüs -3.8 kadir yani daha parlak görüneceklerdir. çıplak gözle dolunay kadar büyük görünmesi olanaksızdır. bir gökcisminin çapi degismiyorsa, daha büyük görünmesi için yer'e daha yakın olmasi gerekir. mars'ın yer'e uzaklıgı 27 agustosta 103 milyon km ve görünür çapı 14 yay saniyesi kadar olacaktır. halbuki, yer'e en yakin konumuna 30 ekim 2005 günü gelecektir. bu tarihte parlaklıgı -2.3 kadire kadar artacak, uzaklıgı 69 milyon km ve görünür çapı da en büyük göründügü bu günde ancak 20.2 yay saniyesi olacaktır. bu görünür çapı ile ay'ın görünür çapının 0.01 den daha küçük görünecektir. dünya'nın iki ay'ı varmis gibi görünmesi ise tamamen hayaldir. 30 ekim deki yer-mars uzakligina 2018 den önce gelemeyecektir. bu baglamda 2287 yılı da anlamsız bir tarihtir.

siz yine de 27 agustos gecesi gökyüzünü inceleyin ve mars, ay ve ülker kümesinin komsu oluslarını izleyin. umarız gazeteler bu kandırmaca e-postayı haber yapmaz. konunun dogrulugunu önce tug'a soran gazetecilere de tesekkür ederiz.

tug (tübitak ulusal gözlemevi)"
(2tam1bolu2, 24.08.2005 13:52 ~ 13:55)#8071767 !?

hafta sonuna denk getirmeleri iyi olmuş tabi..
(minchika, 24.08.2005 22:18)#8074451 !?

seviyeli bir yakinlasma olmasini, bir sonraki asamaya gelinip bir birlesme ile sonuclanmamasini istedigimiz yakinlasma
(evde bakla yiyen kek, 24.08.2005 22:32)#8074510 !?

http://science.nasa.gov/...s/y2005/07jul_marshoax.htm

bir kısmını da çevireyim elim değmişken,

there's a rumor about mars going around the internet. here are some snippets from a widely-circulated email message:
- mars hakkında internette dolaşan bir söylenti var. oldukça geniş kitlelere ulaşan bu mail'den bazı satırbaşları.."

"the red planet is about to be spectacular."
- kırmızı gezegen olağandışı/görülmeye değer olacak

"earth is catching up with mars [for] the closest approach between the two planets in recorded history."
- dünya kaydedilmiş tarihte mars ile en yakın konuma gelecek

"on august 27th … mars will look as large as the full moon."
- 27 ağustosta mars dolunay kadar büyük gözükecek"

and finally, "no one alive today will ever see this again."
- ve son olarak, "yaşayan kimse bu olayı bir daha göremeyecek"

only the first sentence is true. the red planet is about to be spectacular. the rest is a hoax
- sadece ilk cümle doğru. kırmızı gezegen olağandışı olacak. gerisi sıkış..
(rattlecage, 26.08.2005 10:36)#8083520 !?

http://www.tug.tubitak.gov.tr/haber/mars.jpg
(urubitinga, 26.08.2005 10:43)#8083564 !?

biraz hafıza ve fizik bilgisi sahibi olanlarımız her ne kadar olayın ayırdındaysa da, bu olay akşama güzel bir sazan avı yaratacaktır. nükleer aileleri aval aval gökyüzüne bakarken görmek isteyenler; gözünüz balkonlarda olsun. bar kapılarında sendeleyerek ikinci bir ay gördüğünü sananları izlemek isteyenler; gözleriniz sakarya'da veya lokal bar sokağınızda olsun (nasıl oluyosa artık). bu gece yeryüzünde iki misli keriz olacak, 60 bin yıl boyunca bir daha hiç birşey böyle dank etmeyecek.

(bkz: essek sipalari sizi)
(frank n furter, 27.08.2005 09:58)#8090453 !?

tübitak'ın internette dolaşan "o gün mars dolunay kadar görülecek" iddiasını "e insaf artık" şeklinde cevaplamasına sebep olmuş yakınlaşma.
(hassan, 27.08.2005 10:07 ~ 10:10)#8090468 !?

(bkz: nasil patladi ama inananlara)
(marius, 27.08.2005 10:26)#8090508 !?

bircok insanin dun gece topluigne ba$i buyuklugunde gordukleri mars'in bir gun icerisinde nasil olup ta ay buyuklugunde gorunecegini sorgulamasini saglami$ efsanedir. ayrica bu olayi hangi astromonlar soylemi$ o da ayri bir merak konusu olu$turmu$tur. mars ay'dan bayagi buyuktur ve ay boyutunda gorunebilecegi kadar dunyamiza yakla$irsa gokyuzunde mars'i izlemekten daha buyuk dertlerimiz olur. kisacasi gavurun hoax dedigi olaylardan birisidir.
(def, 27.08.2005 10:31 ~ 11:25)#8090516 !?

(bkz: havada bulut sen bu işi unut)
(kennyd, 27.08.2005 10:37 ~ 10:37)#8090526 !?

23 agustos 2005 bulent ersoy- deniz baykal yakinlasmasi kadar ilgi cekici olmayan doga olayı.
(euthanasia, 27.08.2005 11:22 ~ 11:23)#8090629 !?

(bkz: nerde lan dunya allahsizlar)
(bkz: nerde lan mars allahsizlar)
(coffeenicotine, 27.08.2005 12:43)#8090901 !?

olay 30 ekim'de gerceklesecektir. aradaki mesafe 69 milyon km olacak ve venüs,ay,güneş'ten sonra mars gökyüzündeki en parlak cisim olacak.
(tuonela, 27.08.2005 12:53)#8090947 !?

- sevgiliiim, biliyo musun mars dünyanın yakınından geçecekmiş bugün, ay kadar büyük hatta daha büyük görünecekmiş, hatta elini uzatsan dokunabilcekmişsin... valla bak... filaş tivide söyledi, haber türk de altyazı geçti, hatta bi mail aldım orda da yazıyodu, ama buraya tıklayın denilen yere tıklayınca bilgisayara bişiler oldu, noldu anlayamadım... nooldu niye susuyosun hayatım??
-- ... ee şey, tatilimizi marsta geçirelim mi diye düşünüyodum şekerim, bi merdiven dayarız çıkarız, nolcak.
- ehi ehi ehi, mars uzayda ama hayatım nefes alamayız ki...
-- biz nerdeyiz bitanem?
- dünyada.
-- dünya nerde?
- bi kaplumbağanın üzerinde duruyo sanırım.
-- kaplumbağa neyin üstünde duruyor aşkım?
- aa ama hayatım, gerisi hep kaplumbağa.
(not: son dört replik, "zamanın kısa tarihi (stephen hawking)" isimli kitabın ilk paragrafından alıntı yapılarak konuya uyarlanmıştır)
(enfazla40karakter, 27.08.2005 12:59)

hea Shocked
 
Kayıt
24 Mayıs 2007
Mesajlar
3.806
Beğeniler
55
Şehir
İzmir, Bornova
böğğ seni yılın arastırmacı VIP i seciyorum Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

bu ne yawww
:lolmuch:
kısaca

hurafe demen yeterliydi :mrgreen: :lolmuch:
 
Kayıt
24 Mayıs 2007
Mesajlar
3.806
Beğeniler
55
Şehir
İzmir, Bornova
nuk3r_tr demiş ki:
ihihihi onu demem için benim onları okumam lazım dimi :mrgreen:
ben cok hızlı okurum bu konuda eğiitmliyim hepsini okudumm

arkadaslar kısaca Hurafe dah doğrusu aşırı abartı :mrgreen:
 
Yukarı Alt