TurKKillS

Buralıyım
Kayıt
14 Mart 2007
Mesajlar
4.641
Beğeniler
19
Şehir
geriden...
Takımı
Galatasaray
YSK Doğu ve Güneydoğu’da 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan protestolara neden olan kararını değiştirdi.



Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dünkü toplantısında BDP’nin desteklediği isimlerden Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Salih Yıldız’ın milletvekili adaylıklarını, aldıkları memnu hakların iadesi kararı üzerine onayladı. İsa Gürbüz’ün adaylığı ise kabul edilmedi.

TOPLANTI 8 SAAT SÜRDÜ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dün 8 saat süren toplantının ardından Doğu ve Güneydoğu’da 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan protestolara neden olan kararını, 3 gün süren ve sonuçta gereksiz yere yaratıldığı ortaya çıkan gerginliğin ardından değiştirdi. YSK, Türkiye’yi yangın yerine çeviren, eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetini reddetmesine neden olan kararını, başvurular üzerine yeniden gözden geçirdi ve BDP’nin desteklediği 7 adaydan 6’sının milletvekili adaylığının iptali kararını kaldırdı.

İPTAL DE VİZE DE OYBİRLİĞİ İLE

YSK, BDP’nin desteklediği isimlerden Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Salih Yıldız’ın milletvekili adayı olmalarına engel durumları bulunmadığına karar verdi. Bu 6 aday 3 gün önce geçici listeye konulmamış ve YSK’nin 17 Nisan tarihli kararında “Anayasa’nın 76’ncı maddesine göre milletvekili seçilmeye engel mahkumiyetleri bulunduğu ve başvuru tarihi itibarıyla memnu hakların iadesine ilişkin bir karar ibraz etmedikleri” tespiti oybirliği ile yapılmıştı.

YSK dün bu 6 adaya oybirliği ile vize verdi ve aday olmalarında engel olmadığını bildirdi. 6 aday, 29 Nisan’da ilan edilecek kesin aday listesinde yeralacak ve 12 Haziran seçimine girecek.


3 BAĞIMSIZA RET

BDP’nin desteklediği yedinci aday İsa Gürbüz’ün adaylığı ise mahkemeden memnu haklarının iadesi kararı alamadığı için kabul edilmedi. Gürbüz’ün yanısıra Çiçek Otlu ve adaylık için gerekli parayı yatırmayan Şerafettin Efe’nin itirazları reddedildi ve adaylıklarına vize verilmedi. Buna karşılık YSK, Harun Özcan’ın Çanakkale bağımsız adaylığını da onayladı. Böylece, YSK 12 iptal kararından 7’sini kaldırdı. Abdullah Kızılay ve Nezir Sincar’ın, şikayetlerine ilişkin karar ise bugün verilecek.

YSK dün sabah 10.00’da çok geniş güvenlik önlemleri altında kritik toplantısına başladı. YSK önce bağımsız adayların şikayet yoluyla adaylıklarının iptaline itirazda bulunup bulunmayacaklarını ve memnu hakların iadesi kararlarını süresi içinde ibraz etmiş sayılıp sayılamayacaklarını tartıştı. YSK, Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre siyasi partilerin adaylara ilişkin saptanan eksiklikleri iki günlük sürede tamamlama imkanları bulunduğuna dikkat çekti.

Yasada boşluğu bağımsızlarla, siyasi parti adayları arasındaki “fırsat eşitliğini” kaldırır nitelikte bulan YSK paralellik kurdu. Bağımsızların da siyasi parti adayları gibi Milletvekili Seçimi Kanunu’nda öngörülen tebliğ tarihinden itibaren iki günlük sürede belge ibraz edebileceklerine karar verildi. YSK, aynı süre içinde bağımsızların da şikayet yoluna Kurul nezdinde başvurabileceklerini kabul etti. YSK, eski kararlarından döndü oybirliği ile bağımsızlar yönünden iki yeni içtihat kararı verdi.


HAKLARIN GERİ VERİLMESİ

YSK, Anayasa’nın 76/2 maddesinde belirtilen yüzkızartıcı suçlar, terör suçu gibi suçlardan mahkum oldukları için milletvekili seçilme hakkını yitirmiş kişilerin ancak ve sadece Adli Sicil Kanunu’nun 13/a maddesi çerçevesinde mahkemeden “yasaklanmış hakların geri verilmesi” kararı alarak milletvekili adayı olabileceğine dikkat çekti. Yeni TCK’nin 53’üncü maddesine göre infazla hak yoksunluğunun ortadan kalkmasına rağmen, Anayasa 76/2’de sayılan milletvekilliğine engel suçların adli sicil arşivinden silinemediği ve bu nedenle de Adli Sicil Kanunu’nun 13/a maddesindeki bu düzenlemenin yapıldığı kaydedildi.

KEŞKE İNSANLAR ÖLMEDEN BU KARAR ÇIKSAYDI

Hasip Kaplan: YSK çok ciddi bir hukuk ve siyasi yanlıştan döndü. Bu yanlış halkın meşru direnişi sonucu alınmıştır.

Altan Tan: Türkiye kazandı. Barışa kardeşliğe atılmış önemli bir adımdır.

Ertuğrul Kürkçü: Bence aslında bundan bir hafta önce olması gereken şey bir hafta sonra oldu. Keşke vakitlice ve doğru bir karar verilebilseydi. Bu süre içerisinde insanlar hayatlarını kaybetmeselerdi, en çok bunun için canımız yanıyor.

Bengi Yıldız: Keşke bir hafta bu önce bu sonuçlar ortaya çıkmasaydı. Bu kararın Türkiye demokrasisine katkı sunmasını diliyoruz.

Aysel Tuğluk: Son derece sevindirici ve olumlu. Yanlıştan, hukuksuzluktan dönüldü. Türkiye’nin yararına oldu. Türkiye demokrasi, hakların kardeşliği ve barışı açısından bir kazanım olmuştur.

Galip Ensarioğlu: Bugün bu yanlıştan dönülmesi çok doğru ve sevindirici bir karar. Ortamı rahatlatmıştır. Seçimin özgür bir ortamda geçmesine katkı sunmuştur.

Faruk Çelik: Yaşanan karmaşanın sona ermesi açısından olumlu bir tablo. Hayırlı olmasını diliyorum.

Bekir Bozdağ: Bu karar, YSK’nin ne kadar özensiz ve dikkatsiz davrandığının, ihmalli ve yanlış davranış içinde olduğunun itirafıdır. YSK yanlışını düzeltmiştir.

Sezgin Tanrıkulu: Olması gereken bir karardı. YSK, yerel mahkemelerin kararının beklemeden de, bir yargı organı olarak, veto kararına başvurmadan varabilirdi. Geçen 3 günlük süre Türkiye için kayıp olmuştur.

BBP Mustafa Destici: YSK hukuki olarak verdiği haklı karardan dönerek, bölücülerin, iktidar partisinin, ana muhalefet partisinin ve onların kamuoyundaki temsilcilerinin baskısıyla asıl şimdi bir siyasi karar vermiştir. Böyle bir karar verilecekse, bir hafta boyunca Türkiye’nin bu kadar huzursuz edilip bölücülerin meydanlara inmesine ve buradan güç kazanıp oy devşirmelerine neden müsaade edilmiştir.
 
Yukarı Alt