Kayıt
14 Ocak 2008
Mesajlar
954
Beğeniler
0
İsviçre'deki CERN'de yürütülen bilimsel araştırmaların benzerlerinin yapılacağı bir merkez kurulacak.

- Resim Silinmiş.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteğiyle kurulacak ''Türk Hızlandırıcı Merkezi''nin enstitü ve laboratuvarlarının yapımı için ay sonunda ihaleye çıkılacak.

Merkez faaliyete başladığında, yüksek enerjili elektron ve proton hızlandırıcıları bulunacak ve parçacık fiziği ve nükleer fizik başta olmak üzere pek çok alanda ileri teknoloji araştırmaları yürütülecek. Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Yavaş, fizibilite ve altyapı çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan ''Türk Hızlandırıcı Merkezi'' projesinin hayata geçme aşamasında olduğunu bildirdi.

4 HIZLANDIRICI TESİSİ

Türkiye'de bazı medikal uygulamalarda kullanılan lineer hızlandırıcılar dışında, Ar-Ge, endüstriyel ve teknolojik uygulamalarda kullanılan parçacık hızlandırıcılarının bulunmadığına işaret eden Yavaş, Türkiye'nin DPT'nin öngörüsü ve desteği ile 1997'de ''Parçacık Hızlandırıcıları: Türkiye'de Neler Yapılmalı?'' başlıklı projeyle ''hızlandırıcı merkezi kurma serüvenine'' başladığını kaydetti. Kurulum çalışmalarına 2006'da başlanan merkezde, her biri Türkiye için ilk olacak 4 büyük hızlandırıcı tesisinin planlandığını belirten Yavaş, bunları parçacık fabrikası (parçacık çarpıştırıcısı), sinkrotron ışınımı tesisi, serbest elektron lazeri tesisi, proton sinkrotronu olarak sıraladı.

''Boyutları açısından Türkiye'nin yer aldığı coğrafyada bir ilk olacak merkez için çalıştıklarını'' vurgulayan Yavaş, ''merkezin her açıdan Türkiye'nin CERN'ü anlamına geldiğini'' söyledi. Yavaş, böylesine büyük bir hedef için kurulum aşamasında TAEK ve TÜBİTAK gibi kuruluşların desteğinin yanı sıra başta CERN olmak üzere Berlin ve Dresden ile bu amaçla imzalanmış işbirliği anlaşmalarının büyük önem taşıdığını bildirdi. (Bugün)
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kayıt
17 Eylül 2007
Mesajlar
2.534
Beğeniler
0
Şehir
Hamburg
Ben krşıyım arkadaşım,buna ayıracağın ödenek nerden geliyor.Bunun cevabını verin bi sonra iç borç dış borç diyorlar.Deneyin sonu ne olacak ki yine "Bizim için bir deneyim di" demek için bu kadar uğraşa gerek yok önce iç ve dış borçlar ödensin.
 
Kayıt
12 Ekim 2007
Mesajlar
2.508
Beğeniler
0
Bana ve vatandaşlarıma dokunmayan yılan 1000 yaşasın hesabı :P KURAMAZSINIZ.. ^^
 
Yukarı Alt