Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Yeni araştırmanın bulgularına göre; kahve kronik hepatit C’li insanlarda gelişen karaciğer hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatıyor.
Çalışmaya hepatit C virüsü (HCV) ile enfekte 766 hasta katıldı. Hastalardan aldıkları kahve, yeşil çay ve siyah çay miktarlarını bildirmeleri istendi. Yaklaşık 4 yıl devam eden çalışma sürecinde hastalar her üç ayda bir görüldü. Karaciğer hastalığının seyrini saptamak amacıyla çalışmanın 18’inci ayında ve 3,5’inci yılında karaciğer biyopsileri alındı.



Günde üç veya daha fazla fincan kahve tüketen hastalardaki karaciğer hastalığının ilerlemesinde kahve içmeyenlere göre %53 oranında bir azalmanın olduğu tespit edildi. Yeşil ve siyah çayın bu yönde herhangi bir etkisi olmadığı görüldü. Fakat katılımcılar arasında çay tüketiminin düşük olduğu da dikkate alındı.



Çalışmanın başındaki isim olan Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Prof. Dr. Neal Freedman, “Bu çalışma hepatit C ile ilişkili karaciğer hastalıklarının seyri ile kahve tüketimi arasındaki ilişkiyi göstermesi açısından bir ilktir” dedi ve şöyle devam etti:

“Hepatit c virüsünün (HCV) etkilediği çok sayıda insan mevcut. Önemli olan karaciğer hastalığının ilerlemesi ile ilişkili değiştirilebilir risk faktörlerini belirlemek. Gerçi biz kahve içmekle aynı yönde etki edebilecek olası faktörleri göz ardı edemeyiz. Yalnız bizim çalışmamızın sonuçları, yüksek miktarda kahve içmenin hastalığın ilerlemesinde düşük risk oluşturduğunu desteklemektedir.”

Ayrıca araştırmacılar kahvenin yararları hakkındaki bulguların sağlıklı kişilere genellenmemesi gerektiğini belirttiler.

Çalışma Hepatoloji Dergisi’nin 2009 Kasım sayısında yayımlanacak.

HCV dünya genelinde insanların %2,2’sini enfekte etmiş durumda. Hepatit C virüsü ABD’de karaciğer naklinin önde gelen nedeni ve CDC’nin verilerine göre; ülkede her yıl gerçekleşen 8 bin ila 10 bin ölümden sorumlu.
 
Yukarı Alt