Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


İnternet ulusallaşıyor...

İnternet alan isimleriyle ilgili son gelişmeler, bakın nelere yol açacak. İşte internetin geleceği.

Sizlere daha önce duyurduğumuz gibi:İnternete Türkçe karakterler geliyor! Bununla birlikte, internet alan adlarında ulusal dillerin kullanılmasının önü açıldıktan sonra yapılan spekülasyonun sonu gelmiyor.

Yeni internet alan adlarının interneti nasıl etkileyeceği ve değiştireceği tartışılıyor. Daha önce yaptığımız haberde belirttiğimiz üzere internet Latin alfabesinin tekelinden çıkıyor. Kiril alfabesi ve Arap alfabesi gibi çok farklı karakterlere sahip alan adları alınması mümkün oluyor.

Bu imkanın beraberinde getirdiği endişe, sitelerin yerel diller için tasarlanması ve internetin yerel erişime açık, küçük bölgelere bölünmesi. Bu yüzden bilgiye küresel erişimde güçlük çıkması. Gerçekten de bir kullanıcının yabancı alfabede bir alan adı yazması için çok basit ama pratik sorunlar mevcut. En basiti klavyeler, hangi tuşun hangisine denk geldiğini kestirmek.

Rusça, Çince, Arapça ve dahası...

Büyük olasılıkla farklı alfabelere ferilen bu izinden sonra birileri, mesela Google, bu alan adlarını tekrar Latin alfabesine çevirecek bir hizmet sunacaktır. Zaten Google farklı alfabelerde arama yapma özelliği kazandı. Elbette ICANN'in alan adlarıyla ilgili kararını, Google'ın bu arama desteğinin oturmasından sonra alması da ilginç bir tesadüf.

Bu değişiklik internet tarihindeki en büyük teknik değişimlerden birisi. Oldukça da zor ve büyük bir girişim ancak alınan önlemler oldukça kapsamlı görünüyor. Rusça, Çince, Arapça ve diğer ASCII dışında kalan diller, kendi alan adlarını görüntüleyebilecek. İnternetin 40. yaşında gelen bu değişim dünya üzerinde internet erişiminin bölünmesine değil, daha da yaygınlaşmasına yardımcı olacak.

Yerel küçük işletmelerin ve yazılım firmalarının, çeşitli girişimlerin bu değişimden büyük fayda sağlaması bekleniyor. Online ticarette, yerel hizmet sunan ve uluslar arası .com soyadı alınmış alan adlarını satın alamayan girişimciler, yerli isimlerle alan adı alarak atılım yapabilecek. 1.6 milyar internet kullanıcının yarısından fazlası Latince karakter kullanmıyor. Elbette bunda Rus ve Çin internet kullanıcılarının artan sayısı büyük rol oynuyor.

Sistemin önemli noktalarından birisi kullanılan dillerin bir ülkenin resmi dili olmasını, hukuki statüsü olması ve idari olarak kullanılması gerekiyor.
 
Yukarı Alt