Kayıt
10 Nisan 2007
Mesajlar
7.172
Beğeniler
0
Şehir
Paralel evren


Antalya'da, asıl işi reklamcılık olan kişi, üç tekerlekli bisikleti güneş enerjisiyle çalışır hale getirdi.

Reklamcı Abdullah Kıldan, asıl işinin reklamcılık olduğunu, kentteki tüm ilan panolarının Büyükşehir Belediyesince ihaleyle bir şirkete verilmesinin ardından yeni reklam alanı arayışına girdiğini söyledi.

Üç tekerlekli bisikletin arkasına kabin koyup bu kabinin arka ve yan yüzeylerine reklam alabileceğini düşündüğünü, ardından bisikletin güneş enerjisiyle çalışıp çalışmayacağını araştırdığını ifade eden Kıldan, şöyle konuştu:

''Güneş enerjisi paneli konusunda uzman, Gazipaşa'da yaşayan İrfan Polat adlı ustaya bisikletin üzerine güneş paneli yerleştirip yerleştiremeyeceğini sordum. Olumlu yanıt alınca üç tekerlekli bisiklete Antalya Sanayi Çarşısı'nda Şeyba adlı şirkete fiberglastan kabin yaptırdım. Mekanik aksamını da Antalya'da uzun yıllardır bisikletçilik yapan İdris Bozer düzenledi. Gazipaşa'daki usta da kabinin üzerine güneş enerjisi panelleri koydu ve elektrik aksamını yaptı. Bisiklete ayrıca 100'er amperlik 2 akü monte ettik. Aküler 220 voltluk elektrikle şarj edilebildiği gibi, güneş enerjisini de paneller aracılığıyla elde edilen elektrik enerjisini de depoluyor. Tamamen şarj olan akülerle bisiklet günde 65 kilometre yol yapabiliyor. Akü, gün içinde de güneşten şarj olmaya devam ediyor. 18 vitesli bisiklet saatte azami 15 kilometre hız yapabiliyor. Bisiklet kullanıcısı, elektrikle çalışan bisiklete pedal çevirerek takviye yapabiliyor.''

Abdullah Kıldan, bisikletin ağırlığının 135 kilogram olduğunu, 3 yetişkin insanı rahatlıkla taşıyabildiğini ifade etti.

Kıldan, elektrik enerjisiyle yokuşu da çıkabilen bisikletin tarihi Kaleiçi sokaklarında yaz sıcağında turist taşımada da kullanılabileceğine dikkati çekti.

Bisikletin kabinine aküden enerji alan mini buzdolabı koymayı planladığını belirten Kıldan, buzdolabında turistlere ikram edilmek üzere soğuk içecek bulundurulacağını söyledi.

Bisiklete müzik seti de yerleştirilebileceğini ifade eden Kıldan, bisikletin kabininin arka ve yan yüzeylerine reklam almayı amaçladığını bildirdi.

Güneş enerjisiyle çalışan bisikletin ''icat'' olmadığını, bu konuda benzer denemelerin çeşitli ülkelerde yapıldığını duyduğunu ifade eden Kıldan, bir süre daha geliştirmeyi planladığı bisikleti için ''faydalı model'' (Türkiye'de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınması) başvurusunda bulunmak istediğini sözlerine ekledi.
 
Yukarı Alt