Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Eksal Kargı, tıp dünyasında 'altın buluş' olarak bilinen felce bağlı göz kapağının kapanmaması sorununa tedavi olmak için İstanbul'dan bile hastaların Zonguldak'a geldiğini ifade etti.

Tıp, gözkapağı kapanmaması sorununu 'altın'la çözdü. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Eksal Kargı, gözü kapatan sinirin felcine bağlı olarak üst kapağın tam kapanmamasının gözde kurumaya yol açtığını anlattı.

Kuruma sonucu gözün en önündeki şeffaf tabakada yaralar açıldığını belirten Kargı, gözde delinme ve görme kaybı bile izlenebileceğini söyledi. Yüz felcinin de yüz sinirinin hasarı sonucunda veya başka
nedenlere bağlı olarak gelişebileceğini ifade eden Doç. Dr. Eksal Kargı, "Yüz siniri yüz kaslarını elektrik akımı gibi uyarır. Bu sinir ile gülme, ağlama gibi yüz ifadelerini yaparız. Yüz siniri sadece yüz kaslarını değil gözyaşı bezi, tükürük bezi ve ortakulak kaslarını da uyarır. Aynı zamanda dilimizin ön kısımdan aldığımız tad duyusunu da beyne ulaştırır" dedi.

GÖZ KAPAĞINA 24 AYAR ALTIN

Yüz felcinde gözü korumaya yönelik yapılan işlemler arasında üst göz kapağına altın ağırlık uygulamasının hem fonksiyonel hem de estetik açıdan başarılı sonuçlar verdiğini anlatan Kargı, "Yüz felci sonrasında göz kapağı düzeltilmesinde ideal sonuç için uygulanacak yöntem, tüm bu tabloyu düzeltmeli, estetik olarak kabul edilebilir bir sonuç vermeli ve diğer göz kapağı ile simetriyi sağlamalıdır. Yine bu amaçla uygulanan en popüler tedavi metotlarından biri de implant uygulamalarıdır. Göz kapağı ağırlığı olarak değişik maddeler denenmişse de uygun rengi, yoğunluğu ve en az reaksiyon oluşturması nedeniyle altın tercih edilmektedir. Hastalarda 24 ayar 0,8-1,5 gram ağırlığında eliptik, göz kapağı kurvaturuna uygun şekilde açılandırılarak hazırlatılmış altın implantlar kullanılır. İmplantların kalınlığı 1 milimetre, boyutları 5-8 milimetre x 10-15 milimetre arasında idi" diye konuştu. Geri dönüşümlü işlem olması açısından geçici yüz felçlerinde bile altın implant uygulanabileceğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Kargı, şöyle devam etti:

"Göz kapağına altın implant uygulamaları 30 yılı aşkın süredir uygulanmakta ve geliştirilmektedir. Ayrıca bu uygulama göz kapağı fonksiyonlarını fizyolojisine yakın hale getirmesi, kolay uygulanabilmesi ve geri dönüşümlü bir yöntem olması yönleriyle de tercih sebeplerindendir. Altın implant yerleştirilmesiyle birlikte geri dönen göz kapağı fonksiyonları sayesinde gözün şeffaf tabakasında koruma sağlanmaktadır. Bu yöntem basit ve etkili bir yöntemdir. Geri dönüşümlü bir işlem olması açısından geçici yüz felçlerinde bile altın implant uygulanabilir. Üst göz kapağına implant yerleştirilmesi işlemi lokal anestezi altında 10-20 dakikada yapılabilir, sebebi ortadan kalkarsa implant lokal anestezi altında kolayca çıkartılabilir."

İLERİ YAŞ UYGULAMALARI

İleri yaştaki hastalar için çok oturumlu ameliyatlar yerine basit bir girişimle olumlu sonuçlar alındığını dile getiren Doç. Dr. Eksal Kargı, altın ağırlık ile onarımın uygun bir seçenek olarak görüldüğünü söyledi.

Altın uygulamasının klasik yöntemlere göre daha başarılı bir sonuç verdiğini belirten Kargı, "Özellikle ileri yaştaki hastalar için komplike ve birden fazla oturumlu ameliyatlar yerine basit bir girişimle kabul edilebilir sonuçlar alındığından altın ağırlık ile onarım uygun bir seçenek gibi görünmektedir. Fasial paralizili hastalarda üst göz kapağına altın ağırlık uygulanmasının, başarılı kozmetik ve fonksiyonel sonuçlar vermesi, düşük komplikasyon oranı ve uygulama kolaylığı nedeniyle iyi bir tedavi seçeneği olduğunu düşündürmektedir. Üst göz kapağına altın ağırlık uygulaması, klasik yöntemlere göre daha başarılı kozmetik ve fonksiyonel sonuçlar vermesi, düşük komplikasyon oranı ve uygulama kolaylığı nedeniyle yararlı bir tekniktir" dedi.

Hastaların tedavi için İstanbul, Ankara gibi illerden Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne geldiğini söyleyen Kargı, uygulamanın klasik yöntemlere göre rağbet gördüğünü sözlerine ekledi.
 
Yukarı Alt