1. Reklam


    1. joysro
      ledas
      jungler
      keasro
      zeus
      karantina

DoĞal Sayilar Ve Tam Sayilarla İlgİlİ ÇÖzÜmlÜ Sorular


  1. Wrestler

    Wrestler Old School olduser rank8

    Kayıt:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    986
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ÇÖZÜMLÜ SORULAR
    1. abcd dört basamaklı bir dogal sayıdır. a
    sayısı 4 artırılır, c sayısı 2 azaltılır, b ve d
    sayıları ise 3 azaltılırsa abcd sayısı nasıl
    degisir?
    A) 4333 artar B) 3677 artar
    C) 4333 azalır D) 3677 artar
    ÇÖZÜM 1:
    a 4 artırıldıgında sayı 4000 artar.
    c 2 azaltıldıgında sayı 20 azalır.
    b 3 azaltıldıgında sayı 300 azalır.
    d 3 azaltıldıgında sayı 3 azalır.
    4000 – 300 – 20 – 3 = 3677
    abcd sayısı 3677 artar. Cevap B sıkkıdır.
    2. Rakamları farklı üç basamaklı en küçük tam
    sayı ile rakamları farklı iki basamaklı en büyük
    dogal sayının toplamı kaçtır?
    A) 789 B) 10
    C) -120 D) -899
    ÇÖZÜM 2:
    Rakamları farklı üç basamaklı en küçük tam sayı -987
    rakamları farklı iki basamaklı en büyük dogal sayı 98 dir.
    -987 + 98 = -899 olur. Cevap D sıkkıdır.
    3. Rakamlarının toplamı 7 olan üç basamaklı
    dogal sayıların toplamı kaçtır?
    A) 226 B) 267
    C) 301 D) 347
    ÇÖZÜM 3:
    Rakamlarının toplamı 7 olan dogal sayılar ve toplamları,
    70 + 61 + 52 + 43 + 34 + 25 + 16 = 301 dir.
    Cevap C sıkkıdır.
    4. abc üç basamaklı dogal sayısının birler ve
    yüzler basamaklarındaki sayılar yer degistirdiginde
    olusan üç basamaklı sayı ilk sayıdan
    495 azdır. Bu sartı saglayan kaç farklı abc
    dogal sayısı yazılabilir?
    A) 4 B) 10 C) 36 D) 40
    ÇÖZÜM 4:
    100a + 10b + c = 100c + 10b + a + 495
    99a – 99c = 495
    a – c = 5
    6b1 7b2 8b3 9b4
    Burada b 10 farklı deger alabilir.
    4.10 = 40
    Bu sartı saglayan 40 farklı abc dogal sayısı yazılabilir.
    Cevap D sıkkıdır.
    5. a = -3 ise -(a2) – |-a| + |a+4|
    ifadesinin degeri kaçtır?
    A) 5 B) 7 C) 9 D) 11
    ÇÖZÜM 5:
    -(-32) – |-3| + |-3+4| =
    -(-9) – (3) + 1 = 9 – 3 + 1 = 7
    Cevap B sıkkıdır.

    6. 123 sayfalık bir kitabı numaralandırmak
    için kaç rakam kullanılır?
    A) 258 B) 261 C) 264 D) 267
    ÇÖZÜM 6:
    1 den 9 a kadar 1 rakam,
    10 dan 99 a kadar 2 rakam,
    100 den 123 e kadar 3 rakam kullanılmıstır.
    9.1 + 90.2 + 24.3 = 261
    Cevap B sıkkıdır.
    7. a<0 olmak üzere,
    |a| - |-3a| + |2a - 2| isleminin sonucu kaçtır?
    A) 2 B) –a C) a – 2 D) 2a + 2
    ÇÖZÜM 7:
    a<0 oldugundan,
    (-a) - (-3a) + (-2a + 2) = -a + 3a -2a + 2 = 2
    Cevap B sıkkıdır.
    8. x ve y dogal sayılar olmak üzere,
    x.y = 36 ise x + y toplamının en büyük degeri
    ile en küçük degerinin farkı kaçtır?
    A) 21 B) 24 C) 25 D) 31
    ÇÖZÜM 8:
    x,y = 36
    1.36 = 36 (en büyük deger)  1 + 36 = 37
    6.6 = 36 (en küçük deger)  6 + 6 = 12
    37 – 12 = 25
    Görüldügü gibi çarpımlarda aradaki fark aldıkça
    toplamları da azalır, fark arttıkça toplamları da artar.
    Cevap C sıkkıdır.
    9. a<b<0<c ise asagıdakilerden hangisi negatiftir?
    A)
    a b
    b c


    B)
    c
    a b

    +
    C)
    c b
    a

    D)
    b a
    c

    ÇÖZÜM 9:
    a b
    (pozitif )
    b c
    − −
    = = +
    − −
    c
    (pozitif )
    a b
    − −
    = = +
    + −
    c b
    (negatif )
    a
    − +
    = = −

    b a
    (pozitif )
    c
    − +
    = = +
    +
    Cevap C sıkkıdır.
    10. (xy3) üç basamaklı dogal sayısı (xy) iki
    basamaklı dogal sayısından 831 fazla ise
    x + y kaçtır?
    A) 11 B) 12 C) 13 D) 14
    ÇÖZÜM 10:
    Verilenleri isleme dökersek,
    (xy3) = (xy) + 831
    100x + 10y + 3 = 10x + y + 831
    90x + 9y = 828
    Esitligin her iki tarafı 9’a bölünürse
    10x + y = 92
    O halde;
    x = 9 , y = 2 ve
    x + y = 9 + 2 = 11’dir.
    Cevap A sıkkıdır.

    11. XYZ üç basamaklı sayısı YZ iki basamaklı
    sayısının 3 katından 8 fazladır.
    X + Y + Z toplamının en küçük degeri
    kaçtır?
    A) 5 B) 8 C) 10 D) 11
    ÇÖZÜM 11:
    Verilenleri isleme dönüstürürsek;
    (XYZ) = 3(YZ) + 8
    100X + 10Y + Z = 3 (10Y + Z) + 8
    100 X – 20Y – 2Z = 8 elde ederiz.
    Esitlikten X = 1 için Y = 4, Z = 6 ve
    X = 2 için Y = 9 , Z = 6 de¤erleri bulunur.
    X + Y + Z nin en küçük degeri
    6 + 4 + 1 = 11‘dir.
    Cevap D sıkkıdır.
    12. a, b, c, d birbirinden farklı çift rakamlar olmak
    üzere;
    a + b = c + d kosulunu saglayan en büyük
    ve en küçük (abcd) sayılarının farkı kaçtır?
    A) 2418 B) 4618 C) 5418 D) 5858
    ÇÖZÜM 12:
    0, 2, 4, 6, 8 çift rakamlarını kullanarak
    a + b = c + d seklinde yazılabilecek esitlikler,
    0 + 8 = 6 + 2
    6 + 0 = 4 + 2
    6 + 4 = 8 + 2’dir.
    Bu esitlikleri kullanarak yazabilecegimiz en büyük
    abcd sayısı 8264, en küçük abcd sayısı da 2406
    olacaktır.
    Buradan da, 8264 – 2406 = 5858
    Cevap D sıkkıdır.
    13. a ve b birer tam sayı olmak üzere;
    3 < a < 9 ve –4 D b D 5 olduguna göre
    a – b ‘nin alabilecegi en büyük tamsayı
    degeri kaçtır?
    A) 4 B) 7 C) 8 D) 12
    ÇÖZÜM 13:
    a – b nin en büyük olabilmesi için a’in en büyük
    b’nin en küçük olması gerekir. 3 < a < 9 aralıgında
    a’nın en büyük degeri a = 8 , –4 D b < 5 aralıgında
    b’nin en küçük degeri b = –4 tür.
    a – b = 8 – (–4) = 8 + 4 = 12 bulunur.
    Cevap D sıkkıdır.
    14. XYZ, YYX ve ZZY üç basamaklı dogal sayılardır,
    Yukarıdaki toplama islemine göre Y – X
    farkı kaçtır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
    ÇÖZÜM 14:
    X , Y ve Z yüzler basamagında yer aldıklarından
    “0” degeri alamazlar.
    X + Y + Z = 11 olur.
    O zaman 2Y + Z = 12 olmalıdır.
    (2Y + Z) – (X + Y +Z) = Y – X = 1 olur.
    Cevap A sıkkıdır.
    X Y Z
    Y Y Z
    Z Z Y
    1 2 3 1
    +
     
  2. CreaTioN

    CreaTioN Tanınıyorum rank8

    Kayıt:
    16 Ekim 2007
    Mesajlar:
    334
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Fazla Merak İyi Deil...
    saol kardeş emeğe saygı :)) extraokk extrabeer extrabeer