Kayıt
6 Temmuz 2007
Mesajlar
727
Beğeniler
0
Şehir
....
Dijital fotoğraf makinenizle çekim yaparken karşılaşabileceğiniz bazı yaygın sorunlar ve çözümleri...


Kırmızı göze engel olmak:


Sorun: Dijital fotoğraf makinem ile flaş açıkken portre çektiğimde özellikle geceleri kırmızı göz sorunu yaşıyorum!

Çözüm: Kırmızı göz, dijital fotoğraf makinelerinde çok sık karşılaşılan bir sorundur ve gözlerimizdeki retinadan yansıyan ışıklardan kaynaklanır. Buna engel olmak için iki seçeneğiniz var. Birincisi, varsa makinenin kendi kırmızı göz azaltma özelliğini kullanmaktır. Çoğu dijital fotoğraf makinesinde özel bir kırmızı göz azaltma modu bulunur. Bunu kullanmayı öğrenmek için kullanım kılavuzunu okuyun.

İkinci seçenek ise işi yazılım ile halletmektir. Örneğin dijital resim düzenleme ve yönetim yazılımları kırmızı göz etkisini ortadan kaldırabilir. Bu uygulamalar tek bir tıklama ile kırmızı göz sorununu kaldıran araçlar içerir ve bu araçların kullanımı kolay olduğu gibi genellikle de çok etkilidir.



Görüntü alırken dijital zum iyi midir?


Sorun: Dijital zum kullanmaktan kaçınmam söylendi. Eğer durum böyleyse neden üretirken bunu makineye ekliyorlar?

Çözüm: Evet, dijital zum kullanmaktan kaçınmanız önerilebilir. Merceğin gerçek hareketini kullanan optik zumdan farklı olarak dijital zumda, yalnızca fotoğraf değiştirilerek daha büyük gösterilmektedir. Merceğin topladığı bilgi (veri) miktarı aynı olduğu için piksellerin büyütülmesi fotoğraf kalitesinde büyük düşüşe neden olabilir. Sonuçlar genellikle kabul edilemeyecek kadar kötüdür.

Bazı dijital fotoğraf makinelerinde akıllı/ geliştirilmiş dijital zum olduğu söylenir ancak bu da fotoğrafın biraz daha iyi şekilde değiştirilmesinden başka bir şey değildir. Bu tür fotoğrafları optik zum ile çekilenler ile karşılaştırmak mümkün değildir. Dijital zum kullanmak yerine yazılım kullanarak fotoğrafı büyütürseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.


Tüm yakın çekimlerim bulanık çıkıyor:


Sorun: Fotoğraf makinem nesneleri yakından çekerken odaklanmıyor. Yakın çekim yapmak için özel bir ayar mı var?

Çözüm: Çok yakın çekimlere genellikle 'makro' çekim adı verilir. Neredeyse tüm dijital fotoğraf makinelerinde makro modu bulunur. Makro çekim yaparken makinenin odak menzilini merceğe yakın nesnelere uygun olacak şekilde değiştirmesi gerekir. Bu nedenle yakındaki bir nesneyi çekiyorsanız makro moduna geçin. Ayrıca makro modu ile flaş kullanmaktan çekinin çünkü fazla aydınlatma olduğu zaman fotoğraflarınız yıpranmış görünür.


Makinemin pilleri çok çabuk tükeniyor:


Sorun: Dijital fotoğraf makinem AA tip pil kullanıyor ve piller ancak 40 fotoğraf çekecek kadar dayanıyor. Pil ömrünü uzatmanın bir yolu yok mu?

Çözüm: Dijital fotoğraf makineleri genellikle film kullanan makinelere göre çok daha fazla güç harcar. Gücün büyük kısmını her makinenin tümleşik bir parçası olan renkli LCD ekran tüketir. Eski modellerdeki 1.5 inç standart LCD boyutu artık 1.8 inç ve 2.0 inç olduğu için etkin bir güç yönetimi ihtiyacı olduğu ortadadır.

Makineniz AA pil kullanıyorsa şarj edilebilir yüksek kapasiteli NiMH piller kullanın. Bu piller sıradan alkalin pillere göre çok daha uzun ömürlüdür. Yüksek kapasiteli piller ve bir şarj cihazı satın almak her zaman iyi bir yatırımdır. Ayrıca LCD ekran kullanımını azaltabilirsiniz ve mümkün olduğunca optik vizörü kullanabilirsiniz. Çoğumuz çekim dışında bile LCD vizörün açık olduğunu unutuyor veya görmezden geliyoruz.


Hareketli nesneler bulanık çıkıyor!

Sorun: Dijital fotoğraf makinem harika sonuçlar veriyor, ancak hareketli nesneleri çekemiyor.

Çözüm: Hareketli nesneleri çekmek durağan fotoğrafçılık kadar kolay değildir; hareketli nesneleri çekmek için kameranın deklanşör hızı uygun şekilde ayarlanmalıdır. Çoğu makinede bu tür hızlı hareketlerin olduğu fotoğraflar için hazır 'Sport' (Spor) modu vardır. Çözüm olarak bu modun önerilip önerilmediğini öğrenmek için kullanım kılavuzunu okuyun. Eğer önerilmiyorsa fotoğrafın hızlı çekilebilmesini sağlamak için deklanşör hızını arttırabilirsiniz. Deneme yanılma ile uygun bir deklanşör hızı elde edebilirsiniz.



Windows XP, makinemi algılayamıyor:

Sorun: Windows XP dijital fotoğraf makinemi algılayamıyor ve dosyaları bilgisayara aktaramıyorum!

Çözüm: Windows XP, resimleri fotoğraf makinenizden bilgisayarın sabit diskine aktarmak ve resimleri algılamak için Windows PTP (Resim Aktarım Protokolü) adlı bir özellik kullanır. Makineniz Windows PTP'yi desteklemediği zaman bu sorun ortaya çıkar. Böyle bir durumda sihirbaz dijital fotoğraf makinenizi tanımayacaktır ve resimleri manuel olarak aktarmaktan başka çareniz kalmayacaktır.

Ayrıca Windows XP sihirbazına destek ekleme olasılığı olan en güncel sürücüleri yüklemeyi de deneyebilirsiniz. Fotoğraf makinelerinin resim aktarmak için kendi özel programları vardır. İmalatçının ana sayfasında bu tür durumlar ve çözümleri ile ilgili tüm ayrıntılar bulunur. Ayrıca resimleri aktarmak için bir ortam kartı okuyucusu kullanmanız önerilir. Bu şekilde makineniz daha az zorlanacaktır ve resim aktarım işlemi kolaylaşacaktır.


Karanlık fotoğrafları nasıl önleyebilirim?

Sorun: Düşük aydınlatılmış ortamda fotoğraf çekmek istiyorum ancak flaş kullanmak istemiyorum. Fotoğrafların çok karanlık çıkmamaları için ne yapabilirim?

Çözüm: Bu sorun çoğu dijital fotoğraf makinesi kullanıcısının sık karşılaştığı bir durumdur. Flaş kullanıldığında resim gereğinden fazla pozlanır (parlaklaşır).Yetersiz aydınlatma altında düzgün fotoğraflar çekebilmek için 'Poz' (Exposure) ayarını arttırmanız gereklidir. Bu ayar, sensörün ortamın aydınlık koşullarına karşı gösterdiği hassasiyeti belirler.

Poz ayarı, varsayılan ışıklandırma yerine geçerek fotoğrafı aydınlatmak veya karartmak için kullanılır. Görüntü sensörüne gelen ışık miktarını ayarlamak için çoğu fotoğraf makinesinde "EV Compensation" (Poz Telafisi) özelliği bulunur. Bu özellik, mercek açıklığı ve deklanşör hızını birlikte kullanarak kontrol edilir. Poz ayarı ile oynayarak yetersiz aydınlatılmış koşullarda şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar alabilirsiniz.


Fotoğraf makinemin merceği kirli!

Sorun: Dijital fotoğraf makinemi kamp yaparken yanıma aldım ve mercek kirlenmiş görünüyor. Nasıl temizleyebilirim?

Çözüm: Dijital sensör ve resim işleme çipi dışında dijital fotoğraf makinesindeki optik mekanizmaların tamamı geleneksel film kullanan kameralara çok benzer. Bu nedenle çoğu kılavuz bilgi ve önlem her ikisi için de aynıdır.

Mercek her zaman temiz tutulmalıdır ve tozlanmasına engel olunmalıdır. Çoğu dijital fotoğraf makinesinde toz ve fiziksel hasara karşı deklanşör ve kapaklar bulunur. Mercek hala kirleniyorsa en kısa sürede temizlenmelidir. Herhangi bir nedenden dolayı mercek üzerinde toz birikirse nem ve toz bir arada mercek yüzeyine zarar verebilir.

Mercek temizliği yumuşak bir bezle dikkatlice yapılmalıdır. Yüzeyi çizmemek için sert veya kalın malzemelerden kaçının. En iyi yöntem hava tabancası ile yüzeydeki tozu nazik bir şekilde süpürmektir. Yerel satıcınız bu işlemi sizin için yapabilir...
 
Yukarı Alt