Kayıt
10 Mayıs 2007
Mesajlar
2.170
Beğeniler
0
Şehir
->Düşüncelerimin İçinde Boğuldum<-

Mitolojide Medusa, yılandan saçları ve bakışlarıyla insanları taşa çeviren bir tanrı... Kibyra’da bulunan Medusa başı da hem büyüklüğü hem de renkli mermerlerden çizilmiş olması bakımından görenleri büyülüyor

Antik dönemdeki koruyucu kimliğiyle daha çok mezar yapılarında betimlenen Medusa başı, Kibyra antik kentinde orkestra salonunun zeminini kaplıyor. Kibyra’nın Medusa resmiyle simgeleşmesi bekleniyor...

Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Kibyra antik kentindeki orkestra salonunun döşemesinde, mitolojide insanları taş yaptığına inanılan tanrı Medusa’nın başının renkli mermerlerden çizilmiş bir ‘resmi’ bulundu.
“Anadolu arkeoloji tarihinde bir ilk” olma özelliğine sahip mermer döşeme (Opus sectile) Medusa başı, M.S. 2. yüzyıla tarihlendirildi. Medusa başının, Zeugma’nın Çingene kızı ile Ayasofya’nın meleği kadar önemli olduğuna dikkat çeken Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, “Orkestra salonlarında mermer döşeme vardı. Ancak ilk defa resim olarak mermer döşemeye burada rastlanıldı. Kibyra, Medusa resmiyle simgeleşecek” dedi.
İri gözleri, kalın dudakları arasından görülen dişleri, dışarı sarkmış dili, kanatlı başlığı ve dalgalı saçları arasına, boynuna dolanmış yılanlarla betimlenen Medusa başı, çevresini saran kırmızı beyaz renkte mermerlerden yapılmış yaprak benzeri ışın sıralarıyla görenleri büyülüyor.

Tamamıyla sağlam
Kibyra Kazı Başkanı Özüdoğru, Medusa başıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Ebatları yanında, orkestranın tam merkezinde kırmızı, beyaz ve yeşil mermerden yapılmış Medusa başı, tamamıyla sağlam olarak ortaya çıkarıldı. Yılanlardan oluşan saçlarıyla ve bakışlarıyla insanları taşa çevirdiğine inanılan, antik dönemdeki koruyucu kimliğiyle özellikle mezar yapılarında betimlenen Medusa başını görenler mitolojideki gibi taş kesiliyor! Bir orkestra salonunun zemin döşemesinde böylesine bir Medusa resmi, Anadolu arkeolojisi için tekil örnek. Bu sebeple, Kültür Bakanlığı’ndan uzman restoratörler, renkli mermer döşemenin ve Medusa resminin korunması ve restorasyonu için bir ön çalışma yapmaya başladı. Şayet gerekli ödenek sağlanabilirse önümüzdeki yıllarda bu eşsiz arkeolojik buluntunun yerinde sergilenmesi mümkün olacak.”

Renkli mermer taşından ilk örnek
Anadolu’da birçok antik kentin Roma villalarında, hamamlarında, gerek çizim, gerek mozaik olarak Medusa başı bulunuyor. Apollon Tapınağı ve Yerebatan Sarnıcı’nda da Medusa başını görmek mümkün. Ancak Burdur’da bulunan Medusa başını diğerlerinden ayıran en önemli özellikleri, renkli mermer taşlardan, orkestra salonuna yere döşeme olarak yapılması ve orijinal yerinde korunuyor olması...,

En görkemli yapılardan biri
Kazılara 20 Haziran’da başladıklarını hatırlatan Özüdoğru, meclis binası olarak da kullanılan yapının kazısı sonucunda, 52,5 metre cephe uzunluğu, 12,80 x 4,35 metre boyutlarındaki sahnesi, 31 oturma sırası ve 3600 kişilik kapasitesiyle Antik Çağ Anadolusu’nun en görkemli yapılarından birini ortaya çıkardıklarını söyledi. Özüdoğru, “M.S. 2. yüzyılda, son şekliyle inşa edildiği anlaşılan meclis binası ve orkestra salonu, bir yangın sonucu göçtüğü anlaşılan çatısı haricinde neredeyse tamamen korunmuş durumda. İç cephesinin ve sahnesinin renkli mermerlerle ve renkli heykel ve sütunlarla süslenmiş olduğu ele geçen parçalardan anlaşılıyor. Medusa başıyla Kibyra’nın önemli antik kentlerden biri olacağını kısa süredeki kazı çalışmaları bize gösterdi” dedi. 2006 yılından bugüne, Burdur Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin desteğiyle yürütülen kazılarda, daha önceki yıllarda da Anadolu’nun en önemli stadyumu bulunmuştu.
 
Yukarı Alt