Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesajlar
104
Beğeniler
0
Şehir
İstanblue
- Resim Silinmiş.


Canon EOS 350D dijital fotoğraf makine incelemesi : 2003 yılında Canon ani bir atakla makul fiyatlı bir dijital SLR fotoğraf makinesini tanıtarak başa baş yarıştığı rakibi Nikon’un önüne geçmiş ve Nikon da hemen bu atağa D70 ile cevap vermişti. Canon bu senenin başlarında, her bir buçuk senede bir yeni model çıkarma politikasına uygun olarak Canon EOS 300D modelinin halefini tanıttı. Canon EOS 350D önceki bir modelin geliştirilmiş hali değil, tamamen yeni geliştirilmiş bir model. Sensörü ebat olarak küçük olmakla beraber Canon EOS 20D ile aynı özelliklerde. İşlemci gibi diğer noktalarda geliştirmeler yapılmış ancak en çarpıcı özellik kameranın gövdesinde yapılan yenilikler. Canon 350D nispeten ufalmış bir görüntüye sahip ve önceki modelden çok daha hoş.

Canon 350D - Yeni CMOS sensör
Yeni CMOS sensör sayesinde bu en küçük Canon SLR makine sekiz megapiksel çözünürlük sunuyor. Bu kategorideki kameralarda bugüne kadar sadece Olympus bu çözünürlüğü sunuyordu. Nikon ve Pentax ise kullanmış oldukları Sony sensörler ile bunun 2 megapiksel altına ulaşabiliyorlar. Dijital fotoğraf makinelerinde piksel her şey demek olmadığından bu çok büyük bir fark yaratmıyor. Canon makinenin hızı üzerinde de oldukça efor harcamış, görüntü oranı ve işlem hızı şaşırtıcı boyutlarda arttırılmış. Doğal olarak Canon EOS 350D yeni E-TTL II flaş sistemini kullanıyor.

Canon 350D - Daha çoğu daha ucuza
Canon EOS 300D, EOS 10D modelinin kırpılmış bir versiyonu gibiydi ve yazılım yönünden birçok fonksiyon iptal edilmişti. Canon EOS 350D dijital SLR modeline ise, kapsamlı beyaz ayarı ve siyah beyaz çekim imkanı gibi birçok fonksiyon eklenmiş. Metal EF-S yuva bu modelde de mevcut ve böylece Canon EOS 350D normal AF objektiflerle olduğu gibi özel EF-S objektiflerle de kullanılabiliyor. EF-S objektifler nispeten daha kısa olduklarından makinenin gövdesinde daha az yer kaplıyor. Aynası da kapsamlı bir SLR veya analog bir makinede veya Canon EOS 1D Mark II modelinde olduğundan daha küçük. Sadece profesyonel değil ortalama kullanıcılara da hitap eden tüm EF-S objektifler kullanılabiliyor. Fiyatı da fena değil. Canon EF-S 18-55 mm bir objektifle birlikte 1049 Euro, objektifsiz haliyle de 959 Euro fiyatla bu dijital fotoğraf makinesini edinmek mümkün. Bu, Canon 300D modelinin ilk tanıtım fiyatından 200 Euro daha düşük bir fiyat. Bu da, daha çoğu daha ucuza anlamına geliyor.

- Resim Silinmiş.


Canon EOS 350D - Canon Digital Photo Professional
Canon EOS 300D, RAW formattaki görüntüleri TIFF veya JPG’e dönüştüren Digital Photo Professional yazılımı ile birlikte geliyor. Bu özellik sadece Canon’un profesyonel modellerinde vardı. Orijinal File Viewer Utility yazılımından çok daha iyi ve güzel bir program.

Canon EOS 350D | Digital Camera Review | Yapı
Sıfırdan yapılandırılmış olan Canon EOS 350D üzerinde tasarımcılar oldukça güzel bir iş çıkarmışlar. Özellikle siyah modeli son derece güzel bir görünüme sahip. Ana gövde yine suni bir materyalden yüzeyi pürüzlü üretilmiş ancak kesinlikle ucuz plastik hissi uyandırmıyor. EOS 350D kompakt yapısıyla ele çok rahat oturuyor. İhtiyaç duymanız halinde kameranın altına yerleştirilen fazladan bir kavrama ünitesi satın almanız mümkün. Böylece kameranın elde tutuşu daha rahat hale geldiği gibi ayrıca fazladan pil yerleştirme imkanı da sağlanmış oluyor. Özellikle bu ünite ile ilgili tasarım açısından çok iyi bir iş çıkarıldığını ve bununla kameranın çok daha hoş göründüğünü tekrar belirtmek istiyoruz.


Canon EOS 350D - Vizör
Canon EOS 350D, diğer Canon modellerinin izinden yürümeye devam ediyor. Mavi renkli semboller görüntüleri izleme ile ilgili, beyaz renkliler ise fotoğraf çekimiyle ilgili fonksiyonları gösteriyor. Buton yerleşimleri Canon kullanıcılarına oldukça tanıdık gelecek şekilde tasarlanmış. Yeni tanışanlar ise butonlara alışma konusunda hiçbir problem yaşamayacaklardır. Canon 350D modelinin vizörü pentamirror kullanıyor. Bu, ışığın merceğe aynalar aracılığıyla ulaştırılması anlamına geliyor. Daha pahalı SLR modeller ise bu işlem için gerçek prizma kullanıyorlar. Ayna kullanan sistemin dezavantajı vizöre gelen ışığın miktarında ortaya çıkıyor yine de Canon EOS 350D’nin görüntülemesi oldukça iyi. Görüntü %95 oranında çerçevelenebiliyor. Elbette %100 oranında olması daha iyi ancak bu sadece pahalı üst model SLR makineler tarafından sağlanabilen bir özellik. Modelin artı bir özelliği de dioptre ayarının bulunması.

- Resim Silinmiş.


Canon EOS 350D - LCD ekran
Kameranın arka yüzünde 1.8 inç ebatlı LCD ekranı görüyoruz. Benzeri modellerle kıyaslandığında bu ekran oldukça küçük kalıyor ancak sanırım mevcut büyük ebatlı LCD ekranlar beklentilerimizi arttırmış. LCD ekranın hemen üzerinde küçük bir ekran daha var. Çekim yaparken buradan çekim hızı, diyafram, odaklama, metrajlama ve görüntüleme hızı gibi başlıca ayarları izleyebiliyorsunuz. Bu ekran önceki modellerde kameranın üst kısmında bulunuyordu. Canon da diğer bir çok üretici firma gibi bu ekranları korumak üzere kapak kullanmıyor. Kişisel fikrim de, kullanılan malzemenin çizilmeye karşı oldukça dayanıklı olması sebebiyle bunun çok gerekli olmadığı yönünde. LCD ekranın sağ tarafında, ayar seçimleri ve menüde dolaşmak için kullanılan dört adet buton görüyoruz. Uygun bir açma-kapa düğmesi veya genel mod butonu modelin fiyatını arttıracağından bu şekliyle de kullanım tasarlanmış ve bu da oldukça kullanışlı bir çözüm. Canon EOS 350D - Fotoğrafların aktarılması
Canon EOS 350D’de görüntüler USB 2.0 High Speed bağlantısı ile aktarılıyor. Bağlantı yuvası kameranın sol tarafında video görüntü aktarımı ile beraber akıllıca bir tasarım sonucu bir kapakçık ile örtülmüş. Diğer tarafta ise CompactFlash bellek yuvası yer alıyor. Küçük kapağı açılır açılmaz veri depolama işlemi hemen duruyor. Bu yüzden dikkatli olmak gerekiyor. Kamerayı kapatmadan böyle bir şey gerçekleştiğinde tampon bellekte bulunan görüntüler silinecektir. Canon, kameranın çalışması için gereken enerjiyi sağlamak için yeni bir pil kullanmış. BP-511 tür pillerin yıllar sonra ilk defa kullanılmadığını görüyoruz. Ekstra olarak satın alınacak kavrama birimine sekiz adet AA pil takılabiliyor, bu da böyle bir birim edinmek için oldukça geçerli bir neden olacaktır.

Canon EOS 350D - Ekstra Özellikler
Üst kısmında sağ tarafta, kameranın elle kavrandığı kısımda tüm kontrolleri bulmak mümkün. Oldukça kullanışlı ve kullanım ihtiyacını tamamen karşılıyor. Her şey çok iyi yerleştirilmiş ve kolayca ulaşılabiliyor. Dahili flaş kısmı da unutulmamış, hoş bir şekilde ve yükseğe kalkıyor. Ancak, Canon EF 17-40 mm ¼ L USM gibi oldukça geniş açılı bir objektif kullanarak çekim yapıldığında fotoğrafların köşeleri karanlık çıkıyor.Stüdyo flaşı gibi ekstra bir kullanım için flaş bağlantı noktası mevcut değil, ama standart flaş bağlantısı var. Canon EOS 350D Speedlite 420EX flaş sistemi ile gayet güzel bir uyum sağlıyor.

- Resim Silinmiş.


Canon EOS 350D | Digital Camera Review | Ayarlar
Fotoğraf çekmeye başlamadan önce bir takım ayarları yapmak gerekiyor. Her şeyden önce pozlama seçiminin yapılması gerekli çünkü bu diğer seçimleri etkileyen bir faktör. Canon EOS 350D tıpkı diğer EOS modeller gibi iki ana seçenek sunuyor. Bunların ilki standart mod. Yeşil mod olarak adlandırılan bu mod kullanıcı için tüm kararları otomatik olarak veriyor ve sembol ayarlarını içeriyor. Yeşil mod daha çok başlangıç seviyesi fotoğrafçılara hitap ediyor. Bu modda ışık ölçümü ve pozlama ile ilgili bilgileri değiştiremiyorsunuz ve görüntü JPEG formatında kaydediliyor. Yine de sembollerle belirtilen ayarlar diyafram ve çekim hızı önceliği seçme imkanı sunmak gibi bazı değişiklik imkanları sunuyor. Örneğin Portre ayarı seçildiğinde maksimum diyafram açıklığı aktif hale gelirken, Spor ayarında en yüksek çekim hızı, önceliği devralıyor. Ayrıca bu ayarlar kullanılırken sadece JPEG formatı kullanılıyor ve bazı menü seçenekleri pasif hale geliyor. Eğer menüyü tüm seçim imkanlarıyla kullanmak istiyorsanız Canon EOS 350D size Crative (yaratıcı) modu sunuyor. Bu modda kullanılabilen normal ayar seçenekleri şunlar: P (otomatik çekim hızı ve diyafram), AV (diyafram önceliği), S (çekim hızı önceliği), M (manuel çekim) ve A-Dep. Bu sonuncusu Canon’a has bir seçenek. İki noktaya odaklama yapıyorsunuz ve cihaz doğru diyafram ve odak noktasını belirliyor. Yaratıcı mod ile menünün tüm seçeneklerine ulaşabiliyor ve tüm dosya formatlarını kullanabiliyorsunuz. Ben P modunu tercih ediyorum ve dürüst olmak gerekirse çoğunlukla AV modunda çekim yapıyorum.

Canon EOS 350D - Pozlama ölçümü
Canon EOS 350D SLR dijital fotoğraf makinesi ışık ölçümleme için üç seçeneğe sahip ve pozlama ayarlarında bunlardan hangisini kullanacağınıza karar verebiliyorsunuz. Poz kilit sistemi de profesyonel modellerde olduğu gibi çalışıyor. Bunlardan en gelişmiş metot ortak ölçümlemedir. Çekilecek alan bölümlere ayrılır ve bundan sonra merkez ölçümleme yapılır. Seçilmiş olan odaklama noktası hesaba katılır. Bu metot çoğunlukla tatmin edici sonuçlar verir. Canon EOS 350D modelinin ikinci seçeneği merkez ağırlıklı pozlamadır. Bu seçenekte merkezi bir daire %60 oranla pozlamayı belirler. Sonuncusu kısmi ağırlıklı pozlamadır ve bunda da çekim alanının %10 oranına göre pozlama gerçekleştirilir. Bu sonuncu seçeneğin tek noktaya pozlama ile karıştırılmaması gerekir çünkü tek noktaya pozlamada çok daha küçük bir alana göre pozlama yapılır.

Canon EOS 350D - Odaklama
Odaklama herhangi bir moda bağımlı değildir ve kullanıcı şu üç seçenekten birini seçebilir: Tek çekim, Ai Odaklama ve Sürekli odaklama. İlk seçenekte doğru odaklama gerçekleştikten sonra çekim yapılabilirken, sonuncu seçenekte sürekli odaklama işlemi gerçekleştirilir. Ai odaklamada ise bu ikisinin ortası kullanılır. Odaklama gerçekleştirilir ancak sensör nesnenin hareket ettiğini algılarsa odaklama tekrar ayarlanır. Canon EOS 350D - Görüntü formatı
RAW ve JPEG formatlarında kayıt yapan Canon EOS 350D bu formatları aynı anda beraber de kullanabiliyor. RAW ve JPEG beraber kullanıldığında JPEG formatı en yüksek kalite seçeneğinde oluyor. Önceki modelinin aksine Canon EOS 350D JPEG formatlı görüntüleri RAW formatlı olanlardan ayrı depoluyor. Özellikle kamera ile birlikte kaliteli bir dönüşüm yazılımı geldiğinde RAW format ile çekim yapmanın kendine has avantajları inkar edilemez.

- Resim Silinmiş.


Canon EOS 350D - Görüntü kalitesi
ISO oranı 100 ile 1600 arasında ayarlanabiliyor. 3200 duyarlılığı mevcut değil ancak bu sınıfta bir model için bu sınırlar yeterli. Canon dijital çekimlerdeki hatalı pikseller ile nasıl başa çıkılacağını gerçekten iyi biliyor çünkü ISO 800’de bile bunları fark etmek oldukça zor. ISO 1600 ayarında bunlar küçük miktarda görülmekle birlikte Canon EOS 300D ve Nikon D70 ile kıyaslandığında oran çok daha az. Standart ayarlarla çekim yapıldığında Canon EOS 350D modelinin görüntü kalitesi oldukça göz alıcı. İnce ayarlarla uğraşırsanız seçenekleriniz de artıyor. Örneğin standart ayarlar yetersiz geldiğinde beyaz ayarını hassas bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. AdobeRGB ve sRGB ayarları da mevcut. Bunlardan özellikle ilki, basılı yayın için çekim yapıyorsanız olmazsa olmazlardan. Bir renk filtresi kullandığınızda dahi siyah beyaz görüntüler elde etmek de oldukça kolay. Tabii ki bu ancak JPEG formatında mümkün. RAW formatında ise siyah beyaza çevirdiğiniz fotoğrafları tekrar renklendirebiliyorsunuz. İleri düzey ve amatör fotoğrafçılar bu dijital fotoğraf makinesiyle geniş seçeneklere sahip olacaklardır.

Canon EOS 350D | Digital Camera Review | Bellek ve Pıl Kullanımı
Canon EOS 350D ebat olarak daha küçük olmakla birlikte yine CompactFlash bellek kartı kullanıyor. Örneğin bu makineyi Canon EOS 20D gibi bir model ile birlikte kullanmak istediğinizde bu özelliği faydalı olacaktır. Canon EOS 300D modeline kıyasla tampon belleği arttırılmış, böylece en yüksek kalitede RAW formatta 5, JPEG formatta 15 fotoğraf tampon bellekte tutulabiliyor. Tampon belleğe yazma ve okuma hızları son derece hızlı. SanDisk Extreme III gibi hızlı bir bellek kartı kullandığınızda tampon belleğin boşalması 5 saniye sürüyor. Daha yavaş bir bellek kartında bu süre yaklaşık 20 saniye. Tampon bellek dolmuş olsa bile saniye 1 veya 1.5 görüntü hızında çekim yapmaya devam edebiliyorsunuz çünkü bu hız görüntülerin bellek kartına aktarım hızına eşit. Bu da bellek kartı dolana kadar bu şekilde çekim yapma imkanına sahipsiniz anlamına geliyor.

Canon EOS 350D - Veri kapasitesi
CompactFlash bellek kartları geçen yıllar sürecinde pazarda hatırı sayılır bir pay sahibi olmuş durumda. Bu kartlar, çoğu kullanıcı için 64 MB kapasiteli bellek kartlarının bile çok yüksek kapasiteli bulunduğu ve neredeyse ulaşılmaz görüldüğü zamanlarda SanDisk tarafından piyasaya sunulmuşlardı. Bugün bir çok seçenekler arasında 8 GB bellek kartları dahi gerçekçi bir kapasite olarak karşımıza çıkıyor. Geçen birkaç yıl boyunca standart CompactFlash bellek kartlarının yanı sıra yeni seri kartlar da üretildi. Son derece yüksek okuma ve yazma hızlarına sahip Ultra II bellek kartları bunlara örnek gösterilebilir.

Canon EOS 350D - Extreme serisi
Günümüzde Extreme serisinden üretilen bellek kartları pazara sunulan en yeni ve en hızlı bellek kartları. Bu ultra hızlı bellek kartları, saniyede 20 MB gibi olağanüstü bir veri aktarım hızına imkan veren ileri seviyede bir teknolojiye sahip. Özellikle, hızlı çekim yapabilen bir dijital fotoğraf makinesi ve böyle hızlı bir bellek kartının oluşturduğu kombinasyon ile yüksek çözünürlükte fotoğraflar çekmenin keyfine doyum olmuyor. Canon EOS 350D daha yüksek ebatlı fotoğraflar çekmeye imkan veren sekiz megapiksellik bir dijital fotoğraf makinesi. JPEG ve RAW formatlar bir arada ve özellikle de RAW formatta bu çözünürlükte fotoğraf çekerken en az 1 GB, daha da iyisi 2 GB kapasiteli bir kart kullanmak akıllıca olacaktır. 1 GB bellek kartıyla fotoğraf çekimi
Çözünürlük 3456x2304 piksel - RAW + JPEG - 82 fotoğraf
Çözünürlük 3456x2304 piksel - RAW - 116 fotoğraf - 8.3MB
Çözünürlük 3456x2304 piksel - Fine - 290 fotoğraf - 3.3MB
Çözünürlük 3456x2304 piksel - Normal - 558 fotoğraf - 1.7MB
Çözünürlük 2496x1164 piksel - Fine - 490 fotoğraf - 2.0MB
Çözünürlük 2496x1164 piksel - Normal - 932 fotoğraf - 1.0MB
Çözünürlük 1728x1152 piksel - Fine - 838 fotoğraf - 1.2MB
Çözünürlük 1728x1152 piksel - Normal - 1580 fotoğraf - 0.6MB

Canon EOS 350D - Pil kullanımı
Canon, EOS 350D modeliyle birlikte ileride bir çok modelde de kullanacağı yeni bir pil sunuyor. BP-511 türünün daha hafif bir modeli gibi olmasına rağmen daha uzun kullanım süresine sahip. Kısa aralıklarla kamerayı açıp kapadığınız düşünülürse hiç zorlanmadan 400-600 arası fotoğraf çekimine imkan tanıyor. Pil standart olarak gelen dolum cihazıyla şarj ediliyor ve 90 dakika gibi bir sürede tam olarak doluyor. Buna rağmen yedek bir pil bulundurmak akıllıca olacaktır. Ve fazladan kavrama birimi satın alacak kullanıcılar en yakın marketten edinecekleri AA pillerle de bu cihazı kullanma imkanına sahipler.

Canon EOS 350D - Diğer EOS modellerle kıyaslama
Canon, EOS 300D modelini tanıttığında pazarda büyük bir atılım yapmış ve bu dijital fotoğraf makineleri ekmek peynir gibi satılmıştı. Fakat bir taraftan da eleştirel sesler yükseliyordu. EOS 300D modelinin gövdesi çok suni görünüyordu ve bir çok özellik kırpılmıştı. Canon EOS 350D tüm bu eksikleri kapatıyor. Ele çok rahat oturan yapısı, etkileyici işlem hızı ile son derece olgunlaşmış bir model. Görüntü kalitesi Canon EOS 20D’de olduğu gibi çok üstün kalitede. Mükemmel renkler, minimum hatalı piksel sayısı ve çok iyi bir parlaklık seviyesi. Canon EOS 350D bunların da ötesine geçerek sadece EOS 20D’nin ufaltılmış bir modeli olmadığını gösteriyor. Bu iki model bir çok yönden birbirine benziyor. Farklı oldukları ana nokta kameranın yapılanmasında. EOS 350D, kaliteden ödün vermemiş ancak sağlamlık yönünden çok az bir miktar daha zayıf bir görüntü veriyor. Ayrıca tasarımı ve özellikleri, Canon EOS 350D modelinin orta seviye kullanıcı kesimine yönelik bir ürün olduğunu gösteriyor.

Canon EOS 350D - Yüksek satış rakamları
Canon EOS 350D, hafif ve kompakt yapısıyla bir çok kullanıcının dikkatini çekecek ve kamera satın alma aşamasında çoğu kararı olumlu yönde etkileyecek bir model. Kameranın ergonomisi, başlangıç seviyesindeki kullanıcılar ve üstün kaliteli ikinci bir kamera gövdesine sahip olmak isteyen profesyonel fotoğrafçıların keyif duyacakları hoş bir kullanım sağlıyor. EOS 300D çok satan ilk SLR modeldi, güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgiler Canon EOS 350D modelinin bu satışları geride bırakıyor olduğu yönünde. Tüm gözler bu SLR dijital fotoğraf makinesinin üzerinde ve sanırız bu yeni modelin piyasaya sunulması ile Canon, SLR dijital kamera pazarındaki konumu konusunda sıkıntı çekmeyecektir

Canon EOS 350D - DIGIC II
Canon EOS 350D modelinin genel kalitesi mükemmel. Özellikle DIGIC II işlemcisi kameraya ekstra bir değer katıyor. Canon tarafından geniş bir ürün yelpazesinde kullanılan bu işlemci kesinlikle çok faydalı. Canon 350D’nin değişik şartlarda sunduğu çekim sonuçları inanılmaz derecede etkileyici. Hareketli nesneler, portre çekimleri, iç ve dış mekan çekimleri ve makro çekimleri gibi her tür şartta Canon 350D son derece kolay ve esnek bir kullanım sağlıyor.

Canon EOS 350D - Üst kalite bir model
Canon EOS 350D’nin rakip modeli hiç şüphesiz Nikon D70. Bu iki kamera arasında çok az fark var. Başa baş giden bu iki modelden Cann EOS 350D’yi satın aldığınızda üst kalite bir ürün satın almış olmanın hazzını yaşayacaksınız. Son derece keyifli bir kullanım sunan , taşıması kolay, hızlı ve harika fotoğraflar çeken bir model.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt