1. Reklam


    1. joysro
      ledas
      jungler
      keasro
      zeus
      karantina

Bu reçelin yapımı 1 ay sürüyor


  1. Lampard_08

    Lampard_08 Bilgiliyim rank8

    Kayıt:
    4 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    >>> ÖSS <<< ZEDEEEE :@:@
    Adilcevaz ilçesinde şişelenen ceviz reçeli "Elcevaz" ismiyle satılıyor.

    [​IMG]

    Bitlis'in ceviziyle ünlü Adilcevaz ilçesinde, "Elcevaz" adıyla üretilmeye başlanan ceviz reçeli, üretim izninin alınmasının ardından marketlerde satılmaya başlandı.

    Elcevaz Gıda Ürünleri Pazarlama Sorumlusu Barış Göl,
    yaptığı açıklamada, ceviz reçeli için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığından üretim izni aldıklarını ve böylece ürünlerini şişeleyip Türkiye'nin birçok yerinde satmaya başladıklarını söyledi.

    Adilcevaz'da meşhur bir ceviz türünün yetiştiğini belirten Göl, şöyle konuştu:
    "Ceviz reçelini 2001'den bu yana yapıyoruz. O zamanki Kaymakamımız bize destek oldu. Ceviz reçelinin nasıl yapılacağını öğrendik. Öncelikle amatörce
    yapmaya başladık. 2008'de profesyonel şekilde yapmaya başladık. 2009 yılında ise ürettiğimiz ceviz reçelinin üretim iznini 'Elcevaz' adıyla aldık. Tarım ve Köy
    İşleri Bakanlığından, Sağlık Bakanlığından ürünün tescilini yaptırdık." Göl, yeni bir oluşuma gittiklerini belirterek, Türkiye'nin her tarafına ulaşmaya çalıştıklarını, Ankara, İzmir, Osmaniye, Kayseri, Konya, Denizli, İstanbul'da bayilikler açtıklarını, Bitlis'te de aktar ve marketlerin tümüne ürünlerini ulaştırmaya çalıştıklarını anlattı.

    Göl, "Ürünümüzü Çin ve Japonya'ya gönderdik. Arap ülkelerine ve Almanya'ya da ürünümüzü bu yıl göndereceğiz. Büyük marketlerle görüşmelerimiz sürüyor. Yani ürünümüzü daha geniş bir alanda pazarlamak istiyoruz" dedi.

    Bu reçelin Türkiye'de tam olarak bilinmediğini ifade eden Göl, bu ürünün Yunanistan ve Kıbrıs'ta tanındığının, ülkede ise Hatay, Antakya tarafında bu reçelin yapıldığını ve Türkiye'nin Yunanistan'dan bu ürünü satın aldığını
    kaydetti.

    Göl, "Ancak çok kısa sürede ürün pazarlamasında Yunanistan ve Kıbrıs'ın gelmiş olduğu yeri yakaladık. İlçede markalı ve patentli ceviz reçelini biz satıyoruz" dedi.

    CEVİZ REÇELİNİN YAPIMI BİR AY SÜRÜYOR

    Tam olgunlaşmamış cevizleri kullanarak yapılan ceviz reçelinin hammadesinin kısıtlı bir dönemde yetiştiğini anlatan Göl, haziran ayının ortalarından sonuna kadar hammadenin temin edildiğini söyledi.

    Reçelin tamamen doğal malzemeler kullanılarak üretildiğini belirten Göl, şöyle konuştu: "Reçel üretimimiz de bu dönemlerde yapılıyor. Daha cevizin iç kabuğu oluşmadan, cevizi dalından elma toplar gibi topluyoruz. Henüz yaş olan cevizin kabuğunu bıçakla tıraşlıyoruz ve dış kabuktaki zarı alıyoruz. Bu aşamanın ardından, dış kabuğu soyulan cevizi 15 ve 20 gün süreyle teknelerde hazırladığımız suda bekletiliyoruz. Hergün bu suyu değiştiriyoruz. Bu aşamanın ardından, cevizi şekeri içine çeksin diye deliyoruz. Bu cevizi, şeker ve çeşitli baharatlarla kaynatmaya başlıyoruz. Bu aşamanın ardından reçel yenmeye hazır hale geliyor."

    VATANDAŞ CEVİZ REÇELİNİ SAHİPLENDİ

    Adilcevaz İlçe Tarım Müdürü Selami Savaş ise geçmiş yıllarda
    başlattıkları ceviz reçeli yapımını artık vatandaşın sahiplendiğini söyledi.

    Savaş, "Patenti ve üretim izni alındı. Yani bizim kurum tarafından başlatılan çalışma, artık vatandaşın eline geçti. Valiliğimiz ve kaymakamlığımız da vatandaşları destekliyor" dedi.

    Adilcevaz Belediyesinin ceviz reçeli üretimi için Avrupa Birliğine bir proje sunduğunu dile getiren Savaş, şöyle konuştu: "Bu proje kabul gördü ve deneme üretimler başladı. Eski kaymakamımız Oral Karakaya bunu ilçemize kazandırdı. Zaten cevizimiz meşhurdu. Reçel olunca daha da iyi bir noktayı yakaladık. Ceviz fidanı üretimimiz de başlarsa, ilçe cevizi tam anlamıyla tanınmış olacak. Hizan ve Mutki ilçelerimizde de ceviz üretiliyor. Ancak bizim cevizimiz çok farklı. Bunda toprağımız etkisi var."