E.Cartman

Bilgiliyim
Kayıt
9 Mayıs 2009
Mesajlar
1.121
Beğeniler
0
Şehir
Pc / extraloob.com
Yeni bir seri yapmaya karar verdim.Bu konuda size imkan buldukça kulüplerin armalarının nasıl oluştuğunu ne anlama geldiğini açıklayacağım. Başlangıcın şerefine 3 taneyle başlıyorum :beer:

1-Everton



1878 yılında Liverpool şehrinde "St.Domingo Football Club" adıyla kurulan ve 1 yıl sonra Kasım 1879'da "Everton Football Club" adını alan Everton'ın armasında ortada bulunan kule, Everton Tepesi (Everton Brow) olarak bilinen mevkiide, Netherfield Road isimli caddede bulunan, 1787 yılında inşa edilmiş ve "Prince Rupert's Tower" yada "The Roundhouse" olarak bilinen, 1800 lü yılların İngiltere'sinde ertesi sabah yargıç önüne çıkacak ağır suçlu olmayan kişileri yargıdan önceki gece hapsetmeye yarayan tarihi bir kule.. Kulenin sağ ve sol üst bölümünde yer alan şekiller defne yaprağı çelenkleri.. Sol ve sağda bulunan 18 ve 78 rakamları kulübün kuruluş tarihini yansıtırken, altta latince olarak yazan "Nil Satis Nisi Optimum" yazısı "Nothing but the best is good enough" anlamını taşıyor. Türkçe karşılığında cümle biraz düşük gibi dursa da "Sadece en iyi olan yeterince iyidir" anlamına gelmekte..

Armadaki "Prince Rupert's Tower"ın bugünkü hali de aşağıda..



2-Sevilla




14 Ekim 1905 tarihinde kurulan Sevilla'nın arması 1922 yılında dizayn edilmiş ve o tarihten bu yana kullanılıyor. 1905-1922 arasında, armanın sağ üst köşesinde yer alan SFC harflerinin oluşturduğu kombinasyon kullanılmış kulüp arması olarak. 1922 yılında sol üst köşedeki figür, futbol topu ve kulübün renkleri olan kırmızı beyaz çizgiler eklenmiş ve bugünkü halini almış arma. Sol üstte yer alan figürdeki üç kişi, Sevilla kentinin tarihteki koruyucu azizleri olarak kabul edilen Saint Isidoro, Saint Fernando ve Saint Leandro..

3-Liverpool



Liverpool'un arması günümüze değin birkaç kez revize edildi. Liverpool FC armasının ana temasını "Liver Bird" oluşturuyor. Uzun yıllar sadece "Liver Bird" arma olarak kullanılmış. "Liver Bird" 13.yüzyıldan bu yana Liverpool kentinin simgesi. Yarı karabatak (Cormorant), yarı kartal (Eagle), mitolojik bir kuş..

Armanın üst kısmında yer alan ve kulübün ünlü sloganı "You'll never walk alone" mottosunun yazdığı bölüm, 1982 yılında Liverpool'un stadı Anfield Road'da açılan ve kulübün dünya çapında başarılara imza atmasının temelindeki en önemli adam olan Bill Shankly'nin adının verildiği "Shankly Gates". En altta yer alan 1892 tarihi kulübün kuruluş yılını yansıtırken, amblemin sol ve sağında bulunan alevler de, 15 Nisan 1989'da Hillsborough'da hayatını kaybeden 96 Liverpool taraftarının anısına armaya eklenmiş.
Altta 1982 yılında açılan "Shankly Gates" ve hemen yanında Hillsborough'da hayatını kaybeden 96 Liverpool taraftarının isminin yazdığı anıt, onun da altında Kasım 1959-Temmuz 1974 yılları arasında Liverpool menajerliği yapan Bill Shankly..


 

Absence

 
Kayıt
29 Aralık 2007
Mesajlar
8.261
Beğeniler
1
Türk takımlarını görmek isteriz en başta gerçi cimbomun arması avusturya lisesinden çalıntı :mrgreen:
 

E.Cartman

Bilgiliyim
Kayıt
9 Mayıs 2009
Mesajlar
1.121
Beğeniler
0
Şehir
Pc / extraloob.com
4-Sampdoria



1891 yılında kurulan ve 1899'da futbol şubesini açan Sampierdarenese kulübü ile 1895 yılında kurulan Andrea Doria kulüplerinin 12 Ağustos 1946 tarihinde birleşerek oluşturdukları "Unione Calcio Sampdoria" kulübünün armasındaki kafa silüeti, İtalyanların "Baciccia" dedikleri, Cenova'lı insanlara hitab ederken kullanılan ve "Cenova'lı Denizci" yi simgeleyen bir silüet. Aslında Baciccia kelimesinin çıkış kaynağı 1639-1709 yılları arasında yaşamış Cenova'lı ressam Giovanni Battista Gaulli. Yani Baciccia kelimesi bir anlamda Giovanni Battista anlamına da geliyor. Bu tarihi kişilikten esinlenerek, Cenova'lılara hitab ederken "Baciccia" yada "Giovanni Battista" genellemesini yapıyor İtalyanlar. Ancak şunu net ifade edelim, armadaki silüet ressam Giovanni Battista Gaulli değil. Ondan yola çıkılarak oluşmuş, topluma yerleşmiş, Cenova'lı insanlara genel olarak söylenen "Baciccia" silüeti armadaki. Cenova bir liman şehri olduğu için de "Baciccia" bir denizci ile özdeşleştirilmiş tarihsel süreç içinde..

Armada bulunan ve Sampdoria formasında her daim kullanılan "Mavi-Beyaz-Kırmızı-Siyah" renkli bant ise, 1946 yılında birleşerek Sampdoria'yı oluşturan Andrea Doria ve Sampierdarenese kulüplerinin renkleri. Sampierdarenese kırmızı-siyah, Andrea Doria ise mavi-beyaz renklere sahipmiş..

Anlaşılan o ki, Andrea Doria daha büyük ve birleşmenin baskın unsurunu oluşturan kulüpmüş ki, renklerde onun renkleri baskın olmuş. Zaten taraftarlar da kulübe kısaca "Doria" diyorlar ve tezahüratlarını hep "Doria" kelimesi üzerinde yoğunlaştırıyorlar..


5- Ajax



Tam adı "Amsterdamsche Football Club Ajax" olan ve 18 Mart 1900 tarihinde kurulan Ajax'ın arması kuruluşundan bu yana birkaç kez değişikliğe uğramış. Kulübün arması, kuruluşundan 1928 yılına kadar Ajax forması giyen bir futbolcu figürüymüş. Daha sonra 1928 yılında yukarıda sol tarafta bulunan arma kullanılmaya başlanmış. Armadaki kişi Yunan mitolojisinin kahramanlarından "Ajax". Telamon ve Periboea'nın oğlu ve Salamis Kralı olarak geçen mitolojik bir kişilik. Yaklaşık 62 yıl bu arma kullanıldıktan sonra, 1990 yılında eski armanın çok karışık ve zor dizayn edilebilir olması neden olarak gösterilerek yukarıda sağ tarafta bulunan arma oluşturulmuş. 1990 yılından itibaren bu arma kullanılmaya başlanmış. Yeni armanın en önemli özelliği, mitolojik kahraman Ajax'ın başını 11 çizgi oluşturuyor ve bu 11 çizgi, 11 Ajax futbolcusunu temsil ediyor..


6- West Ham United FC



1895 yılında "Thames Ironworks and Shipbuilding Company Limited" isimli bir gemi yapım firmasının, Thames nehri kıyısındaki gemi yapım tersanesinde çalışan işçileri tarafından "Thames Ironworks Football Club" adıyla kurulan, 5 Temmuz 1900 tarihinde ise "West Ham United Football Club" adını alan bu Londra kulübünün arması tarihi boyunca 3 kez değişikliğe uğramış. West Ham arması kuruluştan 1904 yılına kadar birbirine çapraz şekilde duran 2 adet çekiçmiş. 1904'ten 1996'ya kadar aşağıda görünen arma kullanılmış. Armada yine birbirine çapraz şekilde duran 2 adet çekiç bulunurken, bunların arkasına bir yapı eklenmiş. Armadaki bu yapı West Ham'ın stadına giden "Green Street" isimli caddenin üzerinde bulunan ve İngiltere Kralı 8.Henry'nin ikinci eşi olan Anne Boleyn'den ismini alan "Boleyn Castle" olarak bilinen kale. Stad yolu üzerinde bulunan yerel bir yapı olduğu için armaya konulmuş. 1996'dan bugüne kadar da yukarıda görünen nihai arma kullanılmış. Eski armayla anlam olarak hiçbir farkı olmayan son armada, sadece kale ve çekiçlerin dizaynlarında küçük değişiklikler yapılmış...
 

E.Cartman

Bilgiliyim
Kayıt
9 Mayıs 2009
Mesajlar
1.121
Beğeniler
0
Şehir
Pc / extraloob.com
7-Beşiktaş





Beşiktaş'ın kulüp arması kuruluş tarihini simgelemektedir. Armadaki ilk beyaz çubuk biri (1), üç siyah çubuk üçü (3), ikinci beyaz çubuk da ikinci biri (1) ifade etmektedir. Armanın tümü dokuz parçadan oluşmaktadır ki bu dört rakam yan yana geldiği zaman Hicri takvimdeki 1319'u meydana getirir. Bu rakamın Rumi yıl karşılığı ise Beşiktaş Kulübü'nün kuruluş yılı olan 1903'dür.

Amblem'deki Türk Bayrağı ise Turkiye Futbol Federasyonu'nun hediyesidir.

Beşiktaş Türk Bayrağını kullanma hakkını Yunan Milli Takımıyla oynanan bir maçta Türk Milli Takımını temsil ettiği için almıştır. Başka hiçbir Türk Kulübünün böyle bir hakkı yoktur.


8-Fenerbahçe



Fenerbahçe Kulübü’nün ilk amblemi, Fenerbahçe burnundaki ışık saçan beyaz feneri, renkleri ise sarı ile beyaz olmuştu. Ancak, kulüp mensupları bunu tatminkar bulmadıkları gibi, anlam bakımından da içinde bulunulan monarşi rejimini tehdit edici sayılabileceği endişesi ile kısa sürede iptal etti. 1910 yılında Fenerbahçeliler arasında resim çizmede maharetiyle tanınan futbolcu solaçık Hikmet (Topuz)’in çizdiği (bugünkü) amblem ise herkesin beğenisini kazandı ve kabul edilerek bugünlere kadar da ulaştı.
İşte “sarı ve lacivert” ağırlık içinde olmak üzere 5 renkten oluşan amblem ve şu anlamları taşımaktaydı(*22) ; “FENERBAHÇE SPOR KULUBÜ 1907″ yazılı beyaz yuvarlak çerçeve, temizlik ve açık yüreklilik ifadesiydi. Kırmızı fon ise, safiyet ve Fenerbahçeliler arasındaki sevgi ve bağlılığı belirtirken bu arada bayrağımızı da sembolize etmekte, ortadaki sarı renk Fenerbahçe için duyulan gıpta ve kıskançlığı, kalp şeklindeki lacivert renk asaleti temsil etmekteydi. Sarı lacivert renkler içinde yükselen palamut dalı Fenerbahçelilik güç ve kudretini sembolize etmekte, yeşil renk ise yükselen bu kudret için başarının gerekli olduğunu açıklamaktaydı.


9-Galatasaray



Galatasaray Lisesi talebelerinden Ayet Emin'in çizdiği Galatasaray amblemi, eski Türkçe şekli ile
Sitedeki Linkleri Sadece Üyelerimiz Görebilir..

Galatasaray ' ın ilk amblemi, 333 Şevki Ege tarafından çizildi. Bu, ağzında futbol topu olan kanatları gerili bir kartaldı. "Kartal", Galatasaray'lıların üzerinde durduğu bir amblem örneğiydi. Ancak, kartal adı benimsenmeyince, Şevki Ege'nin kompozisyonu bir kenara itildi. Sonraları , GS amblemi doğdu ve benimsendi.

Suat Başar,Galatasaray ambleminin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:

Yıl 1923&

O yıl biz "cinquieme" da, yani lise 1' deydik. Arkadaşlarımızdan 74 Ayetullah Emin, sıra arkadaşı Şinasi (Şahingiray), ile birlikte her hafta "Kara kedi" %90 nispetinde Ayet'in inci gibi el yazısı ile yazılmıştır. Ayet, bir taraftan mecmuasının yazılarını temize çekerken, bir yandan da sahifelerini ve bilhassa kapak vazifesi gören ilk sahifesini süslerdi. Bir defasında bu kapakta hepimiz basit fakat zarif çizilmiş bir "Gayin -Sin" gördük. Kırmızı Gayin' ın içine sarı bir "Sin" oturtulmuştu. Hendesi çizgilerle ve muayyen ölçülerle resmedilmiş olan bu şekil , kulübümüzün, yalnız kulübün değil, bütün Galatasaray ' lılığın remzi olacaktı. Ama, her şeyden evvel bu şekli kulübün kongresine teklif etmek lazımdı. Bu teklifi kim yapacaktı? Tasarladığımız arkadaş çekingendi ve kongre günü yaklaşıyordu. Nihayet o gün geldi. 1923 yılında, bir gün mektebin resim sınıfında kalabalık bir kongre toplandı. Ne ateşli, ne heyecanlı bir kongreydi o. Kimler yoktu ki? Belli ki Galatasaray yeni hamlelere hazırlanıyor, spor sahasında yeni inkilaplar yapacak, memlekette yeni çığırlar açacak. Teklifler ve kararlar bibirini kovalıyor. Şinasi arkadaşımız Ayet'den "Gayin-Sin" resmini almış, kongreye teklif edecek, ama o da çekingen,arka sıralarda oturmuş bekliyor. Nihayet Şinasi'nin yanında oturan Dr. Namık (Canko) merhum , söz alıp ortaya çıktı ve:

Arkadaşlar, genç kardeşlerimizden Şinasi Reşit, kongremize bir rozet şekli getirmiş, kulübümüzün remzi ven rozetimizin şekli olarak kabul edilmesini teklif ederim, dedi. Büyük bir resim kağıdına çizilmiş ve renklerimizle boyanmış "Gayin-Sin" i ortaya çıkardı. Teklif alkışlar arasında ittifakla kabul olundu. Ayet, yalnız eski harflerle "Gayin-Sin" çizmekle kalmamış, aynı uslupla bir de "GS" yaratmıştı. Bunların asılları Ayet'in Şinasi'nin yardım ile çıkardığı haftalık el yazısı "Kara Kedi" mecmuasındadır. "Gayın-Sin" ilk defa 1925 de kurulan Galatasaray talebe sandığının hazırladığı mektup, kağıt ve zarflarına basıldı. Yine, 1925 de kabul edilen lise kasketine ve daha sonra lise ceketlerine işlendi. Bazı imkansızlıklar, rozetin yapılmasını geciktiriyordu. Nihayet bunu da sıra gelince, şekiller o zaman eski İpek sinemasının kapısındaki dükkanlardan birinde Besim Koşalay ile birlikte tuhafiye mağazası açan Nihat Bekdik'e verildi. Bir aksilik eseri bunlar kayboldu. O zamanki İdare Heyetinin bastırdığı matbualarda ve yaptırdığı rozetlerde Ayet'in eseri biraz şekil değiştirdi. GS nin yaratıcısı Ayet Emin'i 29 eylül 1931 de toprağa verdik. Dr. Namık ağabeyimiz 1933 yılında aramızdan ayrıldı. Allah Şinasi Şahingiray arkadaşımıza uzun ömürler versin. GS yi gördükçe, her üçünü hatırlar, ebediyete tevdi ettiklerimizi rahmetle yadederim.
 
Yukarı Alt