Kayıt
5 Mart 2009
Mesajlar
1.177
Beğeniler
0
Şehir
>>> ÖSS <<< ZEDEEEE :@:@
Mahkeme, üç bölgedeki konuşma trafiğinin birer saatlik dökümlerini istedi.

- Resim Silinmiş.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Ocak günü Kızılay’daki 3 bölgede 25 baz istasyonu üzerinden yapılan tüm konuşma trafiğinin birer saatlik dökümünü talep ederek 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin ’olur’una, TİB, "Kararda izlenecek kişinin ismi ve telefon numarası yer almalı" diyerek itiraz etti. Yüksek Mahkeme de itirazı ’gerekçesiz’ reddedince, 27 Ocak’ta Ankara’nın kalbindeki 3 bölgede, şüpheli şüphesiz belki binlerce kişinin kiminle görüştüğüne dair dökümler savcılığa verildi.

Polise, Türkiye çapında iletişimi izleme yetkisi veren mahkeme kararlarına yönelik tartışma sürerken, Ankara’nın merkezinde 27 Ocak günü üç ayrı bölgede yüzlerce kişinin 3 saat boyunca kimle görüştüğü mahkeme kararıyla savcılığa bildirildi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) "CMK’ya göre kararda izlenecek kişinin ismi ve telefon numarası yer almalı" itirazı ise, üst mahkeme tarafından gerekçesiz reddedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Şubat 2009’da Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, Ankara’nın merkezi olan Kızılay yakınındaki üç bölgede, 27 Ocak günü belirli saatlerde yapılan görüşmelerin tamamının dökümleri istendi. Mahkeme, savcılığın bu üç bölgedeki konuşma trafiğinin birer saatlik dökümlerinin verilmesi talebini uygun görerek, ’iletişim tespit kararı’ verdi.

Cumhurbaşkanı da olabilir

Mahkeme, bu kararıyla, TİB’den, savcılığa iletilmek üzere Turkcell, AVEA ve Vodafone’a ait 25 ayrı baz istasyonundan yapılan görüşmelerin dökümlerini istedi. Böylece, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, bakan ve milletvekillerinin de kullanması olası Kızılay’daki baz istasyonlarından yapılan görüşmelerin dökümlerini talep eden mahkeme, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK), "İletişimin dinlenmesi ve tespitini" düzenleyen 135. maddesine uymayarak, şüpheli ya da sanık ismi ile herhangi bir telefon numarası bildirmedi.

İtiraz, gerekçesiz reddedildi

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek, bir üst mahkemeye itiraz etti ve şu gerekçeyi bildirdi: "Baz istasyonundan yapılan bütün görüşme dökümlerini içeren kararınızda hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası gibi hususlar bulunmamaktadır. Bir baz istasyonunda birkaç saat zarfında yüzlerce görüşme yapılabilmektedir. Şüpheli ya da sanık olmayan yüzlerce kişinin görüşme kayıtları baz sorgusu dökümlerinde yer almaktadır. Bu nedenle 25 ayrı baz istasyonundan iki saat boyunca yapılan bütün görüşmelere ilişkin ayrıntılı bilgilerin istenmesi mevzuata aykıdır."

Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi, TİB’in itirazını, gerekçe göstermeden reddetti. Mahkeme, 10 Mart’taki kararında, "Dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre sulh ceza mahkemesinin kararı yerinde görüldüğünden itirazın reddine karar verilmiştir" dedi. TİB, istenilen baz istasyonu dökümlerini savcılığa iletti.

Neresi ne zaman dinlendi

Mahkeme, 27 Ocak 2009 günü, Ziya Gökalp Caddesi ile Mithatpaşa Caddesi’nin kesiştiği yerde 19.00 ile 20.00, Tıp Fakültesi Caddesi 150 numarada 20.00-21.00 ve Akdere Mutlu Mahallesi Zabıta Blokları’nda 20.30-21.30 saatleri arasında "Turkcell, Avea ve Vodafone"a ait kodları tek tek gösterilen 25 ayrı baz istasyonundaki kayıtların "arayan, aranan, tarih ve saat" şeklindeki detaylarının tespitine karar verdi.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt