Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Mobil cihazlarda virüs tehditleri anti-virüs programlarının satışını arttırdı.

3G teknolojisiyle birlikte internet kullanımının yaygınlaştığı mobil cihazlarda virüs tehditlerinin çoğalması, anti-virüs programlarının satışını artırdı.

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Murat Göçe yaptığı açıklamada, 3G ile birlikte mobil cihazlarda internet kullanımının arttığını, bu nedenle mobil cihazların hacker, kötü kopyalayıcılar için cazip bir pazar haline dönüşmeye başladığını, saldırıları buraya yönelttiklerini söyledi.

Mobil cihazlarda yaşanan tehditleri, yüksek meblağlar tutabilecek şekilde telefondan SMS atılması, MMS yollanması, hatta mobil cihazların üzerindeki bilgilerin başkalarının eline gönderilmesi olarak sıralayan Göçe, bir kısım tehditlerin de cihazı bozmaya, çalışmasını engellemeye yönelik olduğunu anlattı.

Göçe, ''En kötü sayılabilecek şey sizin mobil cihazınızdaki bilgileri üçüncü kişilere yolluyor. Bu görüşme de olabilir, attığınız SMS'in bir kopyası da olabilir, hatta mobil cihazınızdaki banka, kart bilgilerinizin, özel resimlerinizin üçüncü kişilerin eline geçmesi olabilir'' dedi.

Murat Göçe, önümüzdeki yıllarda bu tür tehditlerin hızla artacağına işaret etti.

3G teknolojisinden önce mobil koruma programları çok az satılırken 3G ile birlikte bu mobil koruma ürünlerinin satışının arttığına dikkati çeken Göçe, ''Şu anda piyasada bayağı bir talep var'' dedi.

SATIŞLAR SON 1-2 AYDA YÜZ KAT ARTTI

Göçe, insanların sorun yaşadıkları için anti-virüs programlarını aldıklarını belirterek, ''Çünkü yapı olarak Türk insanı başına bir şey gelmeden yeni bir tedbir almıyor. Virüsler ortaya çıkmaya başladı, insanlar anti-virüs programı alımlarını hızlandırdı'' diye konuştu.

Anti-virüs programı satışlarının son 1-2 ayda yüz katı arttığına işaret eden Göçe, mağazalardan ve kullanıcılardan çok ciddi talep gördüklerini söyledi.

Göçe, ''Eskiden aylık ortalama 20-30 kişi buna talep gösterirken şimdi her ay 1000-2000 talep gelmeye başladı. Bu daha başlangıç. 2010 yılında satışların hızla artacağını düşünüyorum. Bu konuda çok büyük canlar yanacak'' dedi.

UZAKTAN TELEFONU KİLİTLEYEBİLİRSİNİZ

Kaspersky olarak telefonun korumanın yanında ağırlık verdikleri konunun bilgileri korumak olduğunu söyleyen Göçe, şunları kaydetti:

''Telefonunuzu bir yerde unuttunuz ya da çaldırdıysanız bu yazılım sayesinde telefonun yeni sahibinin kim olduğu, yeni numara bilgisi size yollanıyor. Yani 'ben şu numaralı telefona takıldım' diyor. Siz gidip polise şikayet edebilirsiniz ya da SMS atarak o bilgilerinizi telefondan silebilirsiniz. Hatta uzaktan telefonu kilitleyebilirsiniz, çalışmaz hale getirebilirsiniz. Bulunduğu lokasyonu tespit edebilirsiniz. Anti-virüs olarak bu tür yazılımlar da eklenmeye başladı. Hem virüslerden hem de kaybolma durumunda bilgilerinizin başkasının eline geçmesinden koruyor.''

İSTEMEDİĞİMİZ KİŞİLERDEN SMS GELMESİNİ ENGELLEYEBİLİRSİNİZ

Programın ekstra özellikleri bulunduğuna da işaret eden Göçe, ''İstemediğiniz kişilerden SMS gelmesini engelleyebilirsiniz. O kişiler SMS atsa da rahatlıkla silinir. Ayrıca mobil cihazlarınızdan zararlı sitelere girilmesini de engelleyebilirsiniz. Çocuğunuza aldığınız bir telefonda içerik elemesi yapmanız mümkün'' dedi.

Göçe, Akıllı telefonlar için Internet ataklarından, zararlı yazılımlardan ve istenmeyen SMS'lerden koruyan, telefonun çalınması durumunda bilgilerin güvenliğini sağlayan Kaspersky Mobile Security ürünlerinin fiyatının mağazalarda 25 dolar artı KDV ile satıldığını, ''www.kaspersky.com.tr'' adresinde ise fiyatının 18 dolar artı KDV olduğunu bildirdi.

Ürünün kurulumunun çok basit olduğunu söyleyen Göçe, güncellemelerin SMS veya GPRS üzerinden kendiliğinden yapıldığını, kullanıcıların ekstra çaba sarf etmesi gerekmediğini belirtti.

12 yıllık şirket olan Kaspersky'in Türkiye'de 10 yıldır ürün satışı bulunduğunu, bir yıl önce de ofisinin açıldığını anımsatan Göçe, Türkiye'de ciddi reklam ve eleman yatırımı yapacaklarını, pazarın hakimi olma gibi bir hedefleri bulunduğunu kaydetti.

Göçe, referansları arasında Türkiye'nin sayılı üniversiteleri ve devlet kuruluşlarının yanı sıra TÜBİTAK, Acıbadem Hastanesi gibi kuruluşlar yer aldığını anlattı.

Murat Göçe, ''Türkiye'de internet üzerinden bir şekilde şifresi ya da parolası çalınıp, banka hesabı boşaltılan veya kredi kartından harcama yapılan insanların sayısının en az 200-300 bin kişi olduğunu düşünüyoruz. Mobil cihazlar tarafında kullanımı çok yeni olduğu için henüz o aşamaya gelmedi ama genel anlamda banka mağdurlar çok fazla'' dedi.
 
Yukarı Alt