Gameworld

Bilgiliyim
Kayıt
28 Ekim 2007
Mesajlar
1.598
Beğeniler
0
Şehir
İzmir
Genel Amaçlar

Ders grupları yerine ders başarılarını ölçmek: Fen Bilimleri gibi ders grubu başarısı yerine, Fizik, Kim­ya, Biyoloji gibi derslerin başarıları ayrı ayrı ölçülebilecektir.

Puanların eşit koşullarda elde edilmiş ve karşılaştırılabilir ölçütlerde olmasını sağlamak: Bunun için adaylara, her dersin sorularını cevaplamak için sınırlı bir süre verilecektir. Daha önce adaylar, farklı sayı­larda soru çözdükleri için testlere eşit zaman ayırmamaktaydı. Yeni sistem ile buna bir sınırlama getiril­miş ve süreler eşitlenmiştir.

Birbirleriyle ilişkili bir kaç dersin sorularının cevaplanmasını sağlamak: Her sınavda adaylardan 10-­15 dersin sorularının cevaplanması istenmekteydi. Yeni sistem ile birbirleriyle ilişkili bir kaç dersin soru­larının cevaplanması yeterli olacaktır.

Puan türlerini artırmak: Puan türlerinin azlığından dolayı bazı bölümlere ideal öğrencilerin alınmasın­da sıkıntı yaşanmaktaydı. Örneğin; bir Tıp öğrencisinin Fizik bilgisi yerine daha çok Kimya ve Biyoloji bilgisine ihtiyacı varken, bunun ayrımı yapılamamaktaydı. Yeni sınav sistemi, bu tip detayları da göz önün­de bulundurabilecek çok sayıda puan türünü ortaya çıkartacaktır.

İleride açık uçlu soruların da sınavlara ilave edilmesini sağlamak: Dünya genelinde çoktan seçmeli sı­nav uygulaması yapan çok az sayıda ülke kaldığı dile getirilmiş ve yakın gelecekte çoktan seçmeli sorula­rın yanında, açık uçlu soruların olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu yaklaşım, 2. aşama sınavında yer ala­cak olup, 3 yıllık bir süre sonrasında uygulanabileceği öngörülmüştür.

YGS Soru Sayısı ve Süre

Soru sayısı henüz netlik kazanmamış olmakla birlikte, sınavın 180 dakikadan oluşacak olması 180 soru ola­sılığını ön planda tutmaktadır. 160 ya da 180 soru sayısı üzerinde durulmaktadır. Buna göre her testte 45 er soru olmak üzere toplamda 180 soru sorulması büyük olasılık.

YGS Sınav Uygulaması


Henüz kesinlik kazanmamış olmakla birlikte, adaylara her test ayrı bir kitapçık olarak dağıtılacak ve her tes­tin kendi süresi olacak. Örneğin; Türkçe testi dağıtılacak ve süresi bittiğinde toplanıp Matematik testi dağıtı­lacak.

Ancak YGS' ye girecek aday sayısının çok olması nedeniyle uygulamanın pratikte zor olabileceği üzerinde de durulmaktadır. YGS de olmasa bile LYS sınavında ders bazında ayrı soru kitapçığı dağıtılacağı kesinlik kazanmıştır.

YGS Müfredat İçeriği

Türkçe (Dil ve Anlatım) Testi:

Ortaöğretimde ortak olarak okutulan Dil ve Anlatım dersi müfreda­tından bu testte sorular yer alacaktır.

Temel Matematik Testi:

Bu testte, ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarında okutulan ortak Matematik dersi müfredatı ile ilköğretim 7. ve 8. sınıflarda okutulan Geometri konularından sorular yer alacaktır.

Sosyal Bilimler Testi:

Bu testte, ortaöğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıflarında okutulan ortak Tarih dersi, 11. sınıflarında ortak okutulan İnkılap Tarihi der­si, 9. ve 10. sınıflarında ortak okutulan Coğrafya dersi ile 11. sınıfta ortak okutulan Felsefe dersine ait sorular yer alacaktır.

Fen Bilimleri Testi:

Bu testte, ortaöğretim kurumları 9. sınıflarında ortak okutulan Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerine ait sorular yer alacaktır.

YGS Soru Dağılımı

- Resim Silinmiş.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Yapılmasının Amaçları
Açıköğretim programlarına (Lisans ve Önlisans) yerleşecek öğrencileri belirlemek.

Örgün önlisans programlarına (Meslek Yüksekokullarına) yerleşecek öğrencileri belirlemek

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarının yetenek sınavlarına önkayıt yaptırmak isteyen öğrencileri belirlemek.

Meslek Yüksekokulu statüsündeki askeri okulların ve polis meslek yüksekokullarının sınavlarına girecek adayları belirlemek.

4 yıl ve daha uzun süreli, örgün yüksek öğretim programlarına yerleştirmede esas alınacak LYS (Lisansa Yerleştirme Sınavları)'ye girebilecek adayları belirlemek.

Mesleki Lisans Programlarına Yerleşirken YGS Kullanılacak mı?

Örgün mesleki lisans programlarına YGS ile mi yoksa LYS ile mi öğrenci alınacağı konusu henüz netleşme­miştir. Bu programlara 2006-2009 yılları arasında ÖSS'nin 1. bölümüne göre öğrenci alınıyordu. Mesleki öğ­retmenlik programları ve diğer mesleki lisans dallarına girişte LYS puanlarının kullanılması, lise müfredatı itibariyle öğrenilmeyen bir bilgiyi gerektireceği için yine eskiden olduğu gibi YGS puanları kullanılabilir. Bu konu ÖSYM tarafından ileride açıklanacaktır.

YGS Puanlama Ve Baraj

Sözel, sayısal ve Eşit Ağırlık olmak üzere 3 puan türü hesaplanacak. Bugünkü sistemde 145 ve 165 puana denk gelen iki baraj puanı olması öngürülüyor. Kesin olmamakla birlikte, 100-300 aralığında olan ÖSS pu­anları YGS'de 500-1.000 puan aralıklarında hesaplanabilir.

İlk barajı geçenler, AÖF ve iki yıllık MYO programlarını tercih edebilecekler. Ayrıca YGS sonucunda ÖSYM'ce belirlenen baraj puanı aşanlar II. aşama olan LYS ye (Lisansa Yerleştirme Sınavları) katılma hak­kı elde ederler.

Sınav Tarihi

2010 YGS sınavı için Nisan ayının ilk yarısı öngörülmektedir (4 veya 11 Nisan).

Lisansa Yerleşme Sınavları (LYS)

LYS, (Lisansa Yerleştirme Sınavları) adayların ders bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki ör­gün lisans programlarına yerleşmede esas alınacak başarı puanlarını belirleyen sınavdır.

Bu sınav da 2009 ve öncesindeki ÖSS'nin ikinci bölümündeki testlere benzeyecektir. LYS'nin ÖSS'den en önemli farkı, her sınavın ayrı bir oturumda yapılacak olmasıdır. ÖSYM Başkanının açıklamalarına göre öğ­renciler isterlerse tüm LYS'lere katılabilirler. Adaylar eğer yabancı dil sınavına da gireceklerse azami 5 sınav oturumuna katılacaklardır. Bir diğer farlılık ise, bu testlerin soru sayılarının artacağı yönündedir.

LYS'lere, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS'de) ÖSYM'ce belirlenen, yani barajı aşan ve lisans prog­ramlarına yerleşmek isteyen her öğrenci katılabilir.

LYS bir arada bulunan testlerden değil, birbirinden ayrı ve farklı zamanlarda uygulanacak olan 5 sınavdan oluşmaktadır. 2009 ve öncesinde uygulanan ÖSS'nin ikinci bölümünde 4 test vardı. Bunlar; Edebiyat-Sosyal Bilimler, Sosyal Bilimler-2, Matematik-2 ve Fen Bilimleri-2. Yeni sistemde uygulanması düşünülen LYS'de bu testlerin her biri ayrı bir sınav olarak korunmuş oldu.

Her bir ders için ayrı kitapçık olacaktır. Örneğin; Fen Bilimleri Sınavı'nda, önce Fizik kitapçığı dağıtılacak, süresi bittiğinde toplanacak Kimya kitapçıkları dağıtılacak, kimyanın süresi dolduğunda kitapçık­lar toplanacak Biyoloji kitapçıkları dağıtılacaktır.

* Tüm sınavlar, kesin olmamakla birlikte 80-100 soru civarında olacaktır.

** YGS başarısının LYS puanı üzerindeki ağırlığı %35-40 civarında

LYS-1 (Matematik - Geometri Sınavı)

Bu sınav mevcut sistemdeki Mat-2 Testi'ne karşılık gelmektedir.

Liselerin Fen Bilimleri ve Türkçe-Matematik alanlarında 10., 11. ve 12. sınıflarda alan dersi olarak okutulan Matematik müfredatı ile 10., 11., 12. sınıflarda okutulan Geometri dersi müfredatı ve 12. sınıfta okutulan Analitik Geometri müfredatını kapsayan sorulardan oluşan bir sınavdır.

Yürürlükteki ÖSS'nin Matematik-2 testinde soru dağılım oranları Matematik için %60, Geometri için %30 ve Analitik Geometri için %10 şeklindeydi.

LYS-1'deki soru dağılım oranlarının da buradaki orana uygun olacağı öngörülmektedir.

LYS-2 (Fen Bilimleri Sınavı)

Bu sınav mevcut sistemdeki Fen Bilimleri-2 Testi'ne karşılık gelmektedir.

Liselerin Fen Bilimleri alanında 10., 11., 12. sınıflarda okutulan Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin müfre­datlarına ait sorulardan oluşan bir sınavdır.

Yürürlükteki ÖSS'nin Fen Bilimleri testinde soru dağılım oranları her bir ders için %33.3 şeklindeydi. Kısa­ca adaylara yöneltilen Fen Bilimleri -2 sorularının 10 tanesi Fizik, 10 tanesi Kimya ve 10 tanesi de Biyoloji­den oluşuyordu. LYS-2'deki soru dağılım oranlarının buradaki oranlara uygun olacağı söylenebilir.

LYS-3 (Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya-1 Sınavı)
Bu sınav mevcut sistemdeki Edebiyat- Sosyal Testi'ne karşılık gelmektedir.

Bu sınav mesleki olmayan liselerin Sosyal Bilimler ve Türkçe-Matematik alanlarında 9., 10., 11. ve 12. sınıf­larında okutulan Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı'nın yanı sıra, Türkçe-Matematik bölümlerinde okutulan Coğrafya-1 dersi konularına ait sorulardan oluşan bir sınavdır.

Yürürlükteki ÖSS'nin Edebiyat-Sosyal Bilimler testinde soru dağılım oranları Edebiyat için %66.6 Coğrafya için %33.3 şeklindeydi. LYS-3'deki soru dağılım oranlarının da buradaki orana uygun olması beklenmekte­dir.

LYS-4 (Sosyal Bilimler (Tarih-2, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu) Sınavı)

Bu sınav mevcut sistemdeki Sosyal Bilimler-2 Testine karşılık gelmektedir.

Bu sınav mesleki olmayan liselerin Sosyal Bilimler alanında 11. ve 12. sınıflarda okutulan Tarih dersi ve 12. sınıfta okutulan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersleri ile 11. ve 12. sınıflarda okutulan Coğrafya-2 dersi, 10. sınıfta okutulan Psikoloji dersi, 11. sınıfta okutulan Sosyoloji dersi ve 12. sınıfta okutulan Mantık derslerine ait sorulardan oluşan bir sınavdır.

Yürürlükteki ÖSS'nin Sosyal Bilimler-2 testinde soru dağılım oranları Tarih için %44, Coğrafya için %17, Psikoloji için %13, Sosyoloji için %13 ve Mantık için %13 şeklindeydi. LYS-4'deki soru dağılım oranları ise Tarih için %35, Coğrafya-2 için %25, Psikoloji için %13, Sosyoloji için %13 ve Mantık için %13 şeklinde öngörülmektedir.

LYS-5 (Yabancı Dil Sınavı-İngilizce - Fransızca - Almanca)
Liselerin Yabancı Dil Bölümlerinde tüm sınıflarda okutulan Yabancı Dil Dersine ait sorulardan oluşan bir sı­navdır.

Geçtiğimiz yıllarda 3 ayrı dilde sorular yöneltiliyordu. Bu sınav da yine 3 ayrı dile uygun olarak hazırlana­cak; ancak adaylar lisedeki öğrenim gördükleri dile uygun olarak bu dillerden sadece birini cevaplandıracak­lardır.

Geçtiğimiz yıllarda her dilden 100 soru yönetiliyordu. LYS-5'de LYS'lerin yapısına uygun olarak soru sayı­sında artış olabilecektir.

LYS'nin Sınav Süresi:

LYS sınavlarının toplam soru sayısı henüz belirlenmediğinden süresi de belli değildir. Ancak ÖSYM'nin ge­leneksel uygulamalarına göre 1 soru için en az 1 dakika süre verilmektedir. Bu nedenle eğer testler 90 soru­dan oluşursa, her test için en az 90 dakikalık süre tahsis edilebilir.

LYS'nin Tüm Sınavlarına Katılmak Zorunlu mu?

Açıköğretim hariç, örgün bir yükseköğretim lisans programına yerleşmek isteyen bir öğrenci LYS'den en az iki sınava girmek zorundadır. Örneğin; mühendislik gibi sayısal ağırlıklı programlara yerleşmek isteyen bir adayın, Matematik Geometri Sınavını ve Fen Bilimleri Sınavını, İktisadi programlara yerleşmek isteyen bir adayın Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 Sınavını ve Matematik-Geometri Sınavını, Gazetecilik veya Tarih okumak is­teyen bir adayın ise Türk Dili ve Edebiyatı-Cografya-1 sınavını ve Sosyal Bilimler Sınavını cevaplandırması gerekmektedir. Yabancı Dil Sınavına (LYS-5'e) girecek öğrencilerin diğer LYS'lere girmesi gerekli değildir.

İsteyen dilerse bu sınavların tamamına da girebilir.

Ancak yeni sınav sistemi bir hususu ön plana çıkarıyor. Her ne kadar alan ayrımı olmasa da sınava hazırlık sürecindeki zamanın kısıtlı oluşu ve ders içeriklerindeki ayrıntıların yeni sınavda daha çok sorgulanacak ol­ması daha fazla teste hazırlanmayı zorlaştırmaktadır. Adayların hangi yükseköğretim programlarında okumak istediklerine dair kararlarını artık tercihlerinden önce değil, hazırlık sürecinin başında vermeleri gerekmekte­dir. Bu nedenle zamanı verimli ve düzenli kullanmak adına adayların sadece iki teste hazırlanmaları yararlı olacaktır.

LYS'ye Katılmak İçin Öğrencinin Öğrenim Gördüğü Lise Türleri Konusunda Bir Ayrım Söz Konusu mu?

YÖK'ün açıklamasında bu konuda herhangi bir sınırlamadan söz edilmiyor. Buna göre öğrenci, ister meslek lisesi, ister genel, lise isterse anadolu lisesinde öğrenim görsün, alanı ne olursa olsun dilediği LYS'ye girme hakkına sahiptir.

NOT: Bu sınavda ortak derslerin müfredatından da soru gelebilir.

LYS'de Hangi Tür Puanlar Hesaplanacak?

Lisansa Yerleştirme Sınavları sonunda 4 değişik puan hesaplanacaktır. Bu puanlar şunlardır:

1. Matematik-Fen (MF) puanı

2. Türkçe-Matematik (TM) puanı

3. Türkçe-Sosyal (TS) puanı

4. Yabancı Dil (Y. Dil) puanı


Lys Puanlarının Hesaplanmasında Hangi Testler Kullanılacak?

- Resim Silinmiş.

Puan Hesaplama:YGS LYS

Bu dört puan türünden her biri hesaplanırken, LGS deki testler belli oranda katkı sağlayacaktır. Temel Matematik ve Türkçe (Dil ve Anlatım) testleri belli oranda katkı sağlayacaktır.

Yeni sınav sisteminde, dört ana başlıkta toplanan puan türlerinin yanında, onlardan türetilecek çok sayıda alt puan türü olacak.

Örneğin TS puanının; TS-1, TS-2, şeklinde TS-8 e kadar alt puan türleri olabilecek. Farklı programlara, farklı alt puan türleri ile giriş söz konusu olacak.

Her alt puan türü farklı katsayılar ile hesaplanacak.

Örneğin; TS-1 puanı için aşağıdaki yüzdelik dağılıma göre testler etkili olacaktır.

YGS Türkçe %15

YGS Temel Matematik % 8

YGS Fen Bilimleri % 7

YGS Sosyal Bilimler % 8

LYS-3 Coğrafya-1 % 6

LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı %30

LYS-4 Tarih %10

LYS-4 Coğrafya-2 % 6

LYS-4 Psi.-Sos.-Mantık %10

TS-2, TS-3 gibi puanlar hesaplanırken katsayılar farklı olacaktır. Bunun yanında yukarıdaki dağılımda da değişiklikler olacaktır.

Sınav Tarihleri

20 Haziran Cumartesi LYS-1

21 Haziran Pazar LYS-4

27 Haziran Cumartesi LYS-2


28 Haziran Pazar LYS-3


28 Haziran Pazar öğleden sonra LYS-5


Not: Tahmini sınav tarihleridir.

Net Olamayan Konular

Sınavların süreleri ve testlerde yer alacak soru sayıları.

OBP ve AOBP katkıları.

YGS de kaç soru kitapçığı olacağı.


Yerleştirme puanlarının nasıl hesaplanacağı (puan aralığı ve katsayılar)


Ek puan katsayıları.



NOT: Bu iletideki bilgiler ÖSYS başkanı Prof.Dr. Ünal YARIMAĞAN'ın yeni sınav sistemi ile ilgili gerçek­leştirmiş olduğu sunumdan faydalanılarak hazırlanmıştır.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

Gameworld

Bilgiliyim
Kayıt
28 Ekim 2007
Mesajlar
1.598
Beğeniler
0
Şehir
İzmir
Bu yeni sisteme göre artık her bölümün kendi puan bazı olacak yani bir tıp isteyen arkadaşın fizik yapmasına gerek kalmıyacak bu sistem ile sözel ve tm puan türlerindeki mesleklerde kanımca bir değişme olabilir.Örneğin bir hukuk bölümünün puan türü sözelemi yaklaşacak yoksa tmdemi kalacak ?
 
Kayıt
19 Nisan 2008
Mesajlar
2.824
Beğeniler
0
Şehir
BrandiBelle İle Özel Bir mekanda ^^
Gameworld demiş ki:
Bu yeni sisteme göre artık her bölümün kendi puan bazı olacak yani bir tıp isteyen arkadaşın fizik yapmasına gerek kalmıyacak bu sistem ile sözel ve tm puan türlerindeki mesleklerde kanımca bir değişme olabilir.Örneğin bir hukuk bölümünün puan türü sözelemi yaklaşacak yoksa tmdemi kalacak ?
Dershaneden aldığım bilgiye göre puanlarımız 3puan türünde hesaplanacak.İşte TM1(Sözel ağırlıklı puan olcak mesela) TM2(Sayısal ağırlıklı) TM3(Eşit oranda alınacak).Hukukda TM3 e girer bence.Hukukda değişme olacağını zannetmiyorum
ps:Tabi bunlar kesin şeyler değil,sadece düşüncelerimi söylüyorum.Bu yıl girip,görceğim 8)
 
Yukarı Alt