Kayıt
18 Haziran 2008
Mesajlar
2.633
Beğeniler
1
Şehir
30-Day Trial
Arkadaslar Öncelikle Herkese Merhaba 2.Tatilimdende Temelli Dönmüş Bulunuyorum. Ve Çok Eğlenceli Vakit Geçirdim.uzatmadan Hemen Konuya Geçiyorum.

46.Ulusal 20.Uluslararası

HACI BEKTAŞ VELİ ANMA TÖRENLERİ VE KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ

Kısaca Bilgi


Türk mutasavvıfıdır (1210-1271). Bektaşî tarikatının kurucusu olan Hacı Bektaş Veli, Doğu İranda Horasan bölgesindeki Nişapur kentinde doğdu. Horasandan Sivasa geldi, sonra Amasyaya giderek Baba İshaka mürit ve halife oldu. Bir süre Kırşehir ve Kayseride kaldıktan sonra Hacıbektaşa (eski Sulucakarahöyük) yerleşti.

Selçuklular zamanında dinî-askerî bir topluluk olan Bâcıyânı Rum topluluğu önderlerinden Hatun Anayı evlât edindi. Şeyhi Baba İshakın Selçuklulara karşı ayaklanması sırasında Baba İshakla birlikte Hacı Bektaşın kardeşi Menteş de Sivasta öldürüldü.

Bektaşî Babası

Hacı Bektaş ayaklanmadan arta kalan Batınîleri çevresine toplayarak onlara baş oldu. Müritleri tarafından «kalenderler piri, abdallar serveri» sayıldı. Sonraları bütün şiîbatınî zümreleri içinde toplayan onun tarikatına Bektaşîlik adı verildi.

Hacı Bektaş, Osmanlı Devletinin kuruluşundan önce yaşadı ve öldü. Ama Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında Anadoluda yaygın bir örgüt olan ahilikte her esnaf zümresinin kendini bir pire bağlaması gelenekti. Ahilerin seyfî (kılıçlı) kolu olan Alp Erenler de Hacı Bektaşı kendilerine pir edindiler; yeniçerilerin piri olduğu rivayeti bundan çıktı.

Bir Bektaşî dervişinin (Ali oğlu Musa) XV. yy.da yazdığı Bektaşi Velâyetnamesi Hacı Bektaşın hayatını olağanüstü menkıbelerle anlatır; onun çocukluğundan başlayarak birçok keramet gösterdiğini hikâye eder.

Bektaşî tarikatının merkezi, Nevşehir iline bağlı Hacıbektaş kasabasıdır. 1924 yılında tekkeler ve tarikatlar yasaklanıncaya kadar Müslüman dünyasındaki bütün Bektaşîlerin başı sayılan Hacı Bektaş Velinin, halifesi burada otururdu; Hacı Bektaş Veli burada gömülüdür. Hacıbektaşta bugün de bütün bölümleri yerli yerinde duran büyük bir Bektaşî dergâhı vardır.



Arkadaslar Hacıbektaş Veli Anma Törenleri 16-18 Ağustos Arasında Olmaktadır Ve O Tarihler Arasında Bolca Sanatçı anma Törenleri Sırasında Sahneye Çıkmaktadır.


Hacıbektaşa Vardıgımızda Hemen girişinde bizleri jandarma karşılamaktadır. özel aracınızla geliyorsanız.Mutlaka kontrol etmeden bırakmazlar :) Ardından Hacıbektaş merkezi ve çarşısı karşınızda olucaktır. Gelicek olan arkadaslar için sölüyorum etkinlikler dısında gelirseniz çarşı ve büyük marketler haricinde alışveriş yapmayınız.Aksi taktirde zehirlenme olasılıgınız artar.Ancak %90 Zehirlenmezsiniz. Kalıcak Yeriniz Yoksa Merkezde Bulunan Otellerde Yada Şahsen Ben Sizleri Konaklamanızda yardımcı olabilirim.


Etkinliklerimiz Öglen 13:00 da Başlayıp Aralıksız Olarak Gece 02:00 Da sonlanmaktadır. 2.Gün Etkinlikler hızla başlıyor ve gerçekten sizleri hem görsel hemde işitsel olarak bir şölen bekliyor. Etkinlikler Herzamanki gibi Hacıbektaş semah ekibi ile başlayıp çeşitli türkücü ve türk sanat müzigi şarkıcıları ile devam etmektedir. Sese duyarlı olan kişiler konserler esnasında %50 Durma kaybı yaşayabilir. Ancak Ertesi gün Düzelip tekrar Konserleri Dinleyebilirsiniz.Hediyelik eşyalarınızı çarşıdan temin edebilirsiniz.

Etkinlikler Esnasında Sahneye Pek Çok Sanatçı Çıkmakta Bunların Basında

*Sabahat AKKİRAZ
*Mustafa ÖZARSLAN
*Ali ASKER
*Oguz AKSAÇ
*Selda BAGCAN
*Fevzi KURTULUŞ
*Oguz BORAN
*Hüseyin UGURLU

Gibi Pek Çok Ünlü Sanatçı Yer Almaktadır.

Bunların Dısında Etkinliklerin,Konserlerin Programlarını Belediye Binasından Alabilirsiniz.

Daha Anlatıcak Çok Şey Var Ancak Yarıda Kesiyorum.Bunların Dısında Hacıbektaş Anma Törenlerine Gelen Arkadasları Evimde Seve Seve Agırlamaya Çalışırım Yeterki Bilgilendirin...

Devamı Gelicek......​
 
Kayıt
20 Mayıs 2009
Mesajlar
5.223
Beğeniler
9
Şehir
ANALA
Annem gitti,gezdi ,geldi. Muhteşem olduğunu söyledi.

Ben 10 kere şenliklerine gittim, çok güzel vakit geçiriliyor.

İnsanlar birbirleri ile kaynaşıyorlar.

Böyle etkinlikler insanları birbirine yaklaştırıyor.
 
Yukarı Alt