Kayıt
20 Ağustos 2009
Mesajlar
2.458
Beğeniler
0


Verilerinizi taşa yazın 1000 yıl dayansın.

Dijital fotoğraflarınızın torunlarınızın, torunlarının torunlarının... DVD'nin nesli tükenmiyor muydu?

Tam DVD'lerin nesli tükeniyor derken bir Amerikan şirketinin en son icadı 1000 yıl dayanan DVD herkesi şaşırttı. Sıradan DVD'ler zamanla bozulan plastikten yapılırken bu yeni DVD taştan yapılıyor ve adı da DiamonDisc.

Bu ürünü geliştiren Cranberry firmasının verdiği bilgiye göre bu DVD'de yapışkan katman boya katmanı veya yansıtıcı katman yer almıyor. Yüksek güçlü bir lazer verileri bu diskin üzerine kazıyor. Elmasa benzer bir yüzeye sahip olan bu disk tek bir katman ve başka katmana da ihtiyacı yok.

Bu DVD'ler verileri firavunların piramitleri gibi zamanın ötesine taşıyabilecek kadar sağlam hale getiriyor. Taştan yapılmalarına karşın şeffaf olan bu diskler hakkında daha fazla bilgi edindikçe insanı şaşırtmaya devam ediyor...

Bir DVD'nin fiyatı ve kapasitesi

Bu DVD'lerin tek kusuru sadece tek bir defa yazılabilecek olmaları. Ayrıca taşa veri kazıyan lazer yazıcılar da oldukça pahalı cihazlar. Ancak yazılan verilen DVD oynatıcılarda ve bilgisayarlarda okunabiliyor. Kullanıcıların evlerinden önce kütüphanelerde ve arşivlerde kullanılması daha olası görünüyor.

Cranberry LLC firması yazıcıların yaygınlaşmasının zor olduğunu bildiği için isteyenlere bu DVD'lere veri yazıp yolluyor. Şirketin dijital güvenlik önlemleri alınmış sitesine Cranberry File Uploader ile ya da e-posta ile yollanan veriler, 4.7GB kapasitede disklere 34.95 dolar karşılığında yazılıp yollanıyor. Tane başına fiyat ikiden fazla diskte 29.95 dolara düşüyor. 1000 yıl dayanacak bir depolama medyası için hiç de kötü bir fiyat değil.

Detaylar için: http://www.Cranberry.com
 
Yukarı Alt