Bu Kahveden İçermisiniz ?


  • Total voters
    5
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesajlar
3.852
Beğeniler
33
Şehir
Antalya
Anavatanı Endonezya olan misk kedisinin, yedikten sonra dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilen dünyanın en pahalı kahvesi, yaklaşık 350 euoraya satılıyor.



Bir tür misk kedisi olan Paradoxurus'ların dışkısından ayıklanan kahve çekirdekleri işlenip, kurutulduktan sonra, fincanı yaklaşık 30 eurodan meraklısına sunuluyor.

Özellikle Bali Adası'nda bahçelerde kurulan restoranlara akın eden turistler, doğal ortamında dünyanın en pahalı kahvesini tadıyor.

Ukraynalı turist Gallina Kasionava, kahvenin yapılışını ilk duyduğunda çok iğrenç geldiğini belirtirken, "İlk denememde adı değişik gelmişti. Bir daha içmem sanıyordum. Ancak ikinci içişimde çikolata tadı aldım. Tadı gerçekten diğer kahvelerden çok daha farklı" dedi.

Luwak Kahve'sinin özel olduğunu söyleyen restoran sahibi Ketut Gogong Pramana ise "Luwak Kahvesi dünyanın en pahalı kahvesi. Dünyada çok az üretilen bir kahve. Bali Adası'na gelen birçok turist restoranlarımıza gelerek bu kahveyi deniyor. Kahvenin üretim şeklini de izleme fırsatı buluyor " diye konuştu.


Yapılan araştırmalarda, Paradoxurusların dışkısında bulunan kahve çekirdeklerinde, diğer kahve çekirdeklerine göre daha az bakteri olduğu belirtiliyor.


Kaynak:Milliyet
Not:Haber eski fakat ilginç ya :D
 
Kayıt
22 Aralık 2010
Mesajlar
7.631
Beğeniler
343
Bir zamanlar Starbucks'da barista olduğum için gayet iyi biliyorum :) Kahvenin adı Kopi Luwak, pahalı olmasının asıl sebebi hayvan dışkısından ayıklanması değil, dünyanın en iyi fermante olmuş kahvesi olmasıdır.

Kahvenin belli başlı işleme yöntemleri vardır. Kahve meyvesi kiraza benzer. Meyve kuruduktan sonra ortaya çekirdeği çıkar. Çekirdekler güneşte bekletilerek çekirdeğin dışındaki kılıf denilen zarın soyulması beklenir. Bu işlem su bulunmayan kurak( Etiyopya) yerlerde uygulanır ve doğal fermantasyon denir.

Kahvenin yetiştiği ortam sulak bir yerse(Sumatra Sulawesi vb) 30 saat kadar su dolu tanklarda bekletilerek fermante edilir ve kahve için yıkanmış denir. Az su bulunan kurak bir yer ise (Kenya) kahve kendi meyvesinin içerisinde fermante edilir ve yarı yıkanmış denir.

Kahve çekirdeğinin işlenme yöntemine göre karakteristik özellikleri değişir. Kahve asidtlik aroma ve gövde. olmak üzere 3 ana özelliğine göre değerlendirilir.
Asidite: Asiditeyi anlamak için ağzı sulandırıp sulandırmamasına bakılır. Ağzı sulandırıyorsa (limon gibi) asiditesi yüksektir.
Gövde: Damakta bıraktığı tadın ne kadar zamanda kaybolduğuna bakılır. Eğer hemen kayboluyorsa hafif gövdeli uzun süre kalıyorsa dolgun gövdeli denir.

Aroma: Kahvenin yetişriği ortamda bulunan diğer kokuları hapsetmesi olayıdır. Örneğin Kenya kahvesinin aroması turunçgillerdir çünkü çevresinde portakal ve limon ağaçları vardır. Sumatra kahvesinin aroması topraktır çünkü etrafında aktif volkanik dağlar vardır. Colombia Guetamala gibi kahveler ise kakao aromalıdır. Kahve içerken içilen kahveye uygun yiyecek seçilmelidir. Mesela Kenya içiyorsanız Limonluı cheesecake, Guetemala içiyorsanız mozaik pasta tercih edilebilir.

Asıl konumuza dönersek Kopi Luwak kahvesi kedinin midesinde kabuğundan ayrılır ve kedinin bağırsaklarında fermante olur. Ayrıca kedi en yüksek dallardaki en olgunn kahveleri yer. Bu yüzden dünyanın en iyi fermante olmuş kahvesidir.

Son olarak Türk kahvesi Türkiye'de yetişmez. Kahve Dünya'da yengeç ile oğlak dönencesi arasında yetişir. Kaliteli kahve (arabica) 1600metreden yüksekte yetişir.

Ps: Evet hep bu konunun açılmasını bekledim :mrgreen:
 
Yukarı Alt